31/12/14

Συγκλίσεις Ντάουνερ

ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΟΚΚΑΡΗΣ Αντιστράτηγος ε.α.
Η λύση του Κυπριακού αφορά όλους τους πολίτες, αφού όλοι θα υποστούν τις συνέπειές της. Θα προσδιορίσει το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού, που διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο από την τουρκική επεκτατικότητα. Ο αιφνιδιασμός που υπέστη ο πολίτης με το σχέδιο Ανάν δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ουδείς το διάβασε ολόκληρο με τα συνημμένα του, αφού ήταν πολλών χιλιάδων σελίδων και συνεζητείτο για μακρύ χρόνο χωρίς ενημέρωση των πολιτών.
Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει, να μην τηρούνται άμεσα ενήμεροι οι πολίτες, των θέσεων που κατατίθενται στις συνομιλίες. Οι συνομιλίες δεν πρέπει να αποτελούν διαβαθμισμένο θέμα ασφάλειας, ούτε είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι υπάρχουν εκπρόσωποι των κομμάτων στις τεχνικές ομάδες. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώνει τους πολίτες για τις θέσεις που κατατίθενται. Είναι απαράδεκτο να ενημερώνονται από διαρροές στα ΜΜΕ (ευτυχώς που γίνονται και αυτές), όπως συνέβη την 30ή Απριλίου 2013, με το έγγραφο των συγκλίσεων Ντάουνερ (Convergences 2008 - 2012) για τις συνομιλίες της προηγούμενης κυβέρνησης, και την 9η Ιουλίου 2014 για τις συνομιλίες της παρούσας κυβέρνησης.
Όσο μελετά κάποιος το 77 σελίδων έγγραφο Ντάουνερ, με τις συγκλίσεις (μαύρα γράμματα) και αποκλίσεις (μπλέ και κόκκινα γράμματα), τόσο πιο πολύ απογοητεύεται και τρομάζει από την πολυπλοκότητα του κράτους που οικοδομείται, τον διχοτομικό χαρακτήρα του και τον λαβύρινθο των συγκρουσιακών θέσεων, απόρροια του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα μεταξύ των δύο πλευρών. Η τ/κ πλευρά (διοίκηση υποτελής στην Τουρκία) υποστηρίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος εκείνων του Κυπριακού Κράτους, με αποτέλεσμα να αποτελεί τροχοπέδη στη δημιουργία κοινού κράτους βιώσιμου, αφού δεν θα είναι:
- Λειτουργικό: Διαρχία αξιωματούχων, καταστρατήγηση της αρχής της λήψης αποφάσεων κατά πλειοψηφία, που οδηγεί σε αδιέξοδα και παράλυση της κρατικής μηχανής.
- Δίκαιο: Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως διακρίσεις λόγω εθνικής καταγωγής, δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης και δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
- Ανθεκτικό Οικονομικά: 4 Βουλές, 3 Κυβερνήσεις, 3 Αστυνομίες, εις διπλούν ημικρατικοί οργανισμοί.
Οι αποκλίσεις στο έγγραφο Ντάουνερ είναι τόσες πολλές, που δημιουργούν ένα αγεφύρωτο χάσμα. Όσον αφορά τις συγκλίσεις, και αυτές είναι προβληματικές και δεν θα έπρεπε να γίνουν αποδεκτές από την πλευρά μας. Καταγράφω μερικές από τις συγκλίσεις:
Σελίδα 7: Μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων με ίσο αριθμό Ε/κ και Τ/κ.
Σελίδα 9: Σε περίπτωση που το αδιέξοδο παραμένει, επιλέγεται ένας από τρεις ξένους δικαστές για να καταστεί δυνατή η λήψη τελικής απόφασης.
Σελίδα 33: Κατ’ αρχήν αποδοχή, από τις δύο πλευρές, όπως η διευθέτηση του περιουσιακού, καταλήγει σε πλειοψηφία περιουσιών, αντίστοιχα στο κάθε συνιστών κρατίδιο/ομοσπονδιακή μονάδα.
Σελίδα 68: Η ε/κ πλευρά συμφωνεί κατ’ αρχήν όπως οι Τούρκοι υπήκοοι απολαμβάνουν το δικαίωμα των 4 ελευθεριών.
Σελίδα 69: Το δικαίωμα της μόνιμης εγκατάστασης Ε/κ και Τ/κ στο άλλο συνιστών κρατίδιο θα υπόκειται σε συμφωνημένους περιορισμούς.
Σελίδα 70: Συμφωνία Ε/κ και Τ/κ στην αποστρατιωτικοποίηση του Κυπριακού Κράτους.
Αν αυτές οι συγκλίσεις υιοθετηθούν σε μια λύση, χωρίς να αναφερθούμε στο χάσμα των αποκλίσεων, τότε είναι πασιφανές ότι δεν οδηγούν στην οικοδόμηση βιώσιμου κράτους. Θα καταρρεύσει σε ελάχιστο χρόνο, προς όφελος της Τουρκίας, που απεργάζεται την κατάληξη αυτή. Εξυπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της να καταλύσει την Κ.Δ. και να θέσει ολόκληρο το νησί υπό τον έλεγχό της.
Το έγγραφο Ντάουνερ αποκαλύπτει τη λανθασμένη φιλοσοφία των διακοινοτικών συνομιλιών, αφού δεν διεξάγονται ουσιαστικά μεταξύ δύο κοινοτήτων. Η τ/κ κοινότητα είναι υποτελής στην Τουρκία, όπως αποφάνθηκε και το ΕΔΑΔ. Τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και παράνομων εποίκων. Υποστηρίζει τα συμφέροντα του τουρκικού κράτους σε βάρος εκείνων του κυπριακού. Όταν δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα, δεν μπορεί να υπάρξει κοινό κράτος. Επιτακτική είναι η ανάγκη αναθεώρησης της στρατηγικής μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, που ακολουθεί λανθασμένη πορεία.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.