2/12/14

H Βουλγαρία αντιδρά στο «πάγωμα» του South Stream από τη Μόσχα

«Ομηρος γεωπολιτικών παιχνιδιών εις βάρος του εθνικού της συμφέροντος»
H Βουλγαρία αντιδρά στο «πάγωμα» του South Stream από τη Μόσχα
Πηγή: EPA/KOCA SULEJMANOVIC
Πολυάριθμες αντιδράσεις πολιτικών παραγόντων και ειδικών προκάλεσε η δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για την πρόθεση της Μόσχας να διακόψει την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream.
Ο ρώσος πρόεδρος επέρριψε ευθύνες για την εξέλιξη της υπόθεσης -σε συνέντευξη που παραχώρησε την Δευτέρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία - αφενός μεν στην απόφαση της Βουλγαρίας να «παγώσει» τα έργα κατασκευής του αγωγού εντός της βουλγαρικής επικράτειας, αφετέρου δε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Η βουλγαρική κυβέρνηση θα σχολιάσει επίσημα την απόφαση όταν ενημερωθεί επίσημα, δήλωσε την Τρίτη  ο υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας Μποζιντάρ Λουκάρσκι. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι, το πάγωμα της κατασκευής του South Stream στη Βουλγαρία είναι συνέπεια των εκκρεμοτήτων σχετικά με την ανταπόκριση του σχεδίου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ανάμεσα στη Μόσχα και στις Βρυξέλλες.

Ο εμπειρογνώμονας και πρώην πρέσβης της Βουλγαρίας στη Μόσχα Ηλίαν Βασίλεφεκτιμά ότι αιτία της δήλωσης του ρώσου προέδρου για το έργο του South Stream είναι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία (εξαιτίας της «βύθισης» της τιμής του πετρελαίου και της πτώσης της ισοτιμίας του ρουβλίου), ενώ άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι, «η Βουλγαρία πρέπει να χαίρεται για την αποδέσμευσή της από ένα σχέδιο αμφίβολης αποδοτικότητας και αβέβαιου μέλλοντος».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Ενέργειας Ρούμεν Οβτσάροφ επεσήμανε ότι η Βουλγαρία θα χάσει 600 εκατομμύρια δολάρια στην περίπτωση τελικής ματαίωσης του έργου South Stream, μέσω του οποίου θα μεταφέρονται 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο. 

Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τις δυσμενείς εξελίξεις στα ενεργειακά σχέδια του «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη», του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε και αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

«Η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ θα μείνει στην ιστορία με την καταστροφή τριών τεράστιων αναπτυξιακών σχεδίων, με τα οποία η Βουλγαρία, όχι μόνο θα είχε βγει από την οικονομική κρίση, αλλά θα ήταν και μια εντελώς διαφορετική χώρα τώρα»
, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. 

Για το ίδιο θέμα, ο ειδικός για θέματα ενέργειας, καθηγητής Ατανάς Τάσεφ δήλωσε ότι«για άλλη μια φορά η Βουλγαρία γίνεται όμηρος μεγάλων γεωπολιτικών παιχνιδιών εις βάρος του εθνικού της συμφέροντος».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.