31/3/14

FT: Η ήττα Ολάντ και η... αναγκαστική στροφή σε μοντέλο Μπλερ


Nicolas Bouzou*
Τα απαξιωτικά αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία μπορεί να γίνουν η αφορμή για αλλαγή ρότας. Το παράδειγμα της Βρετανίας και της Γερμανίας προ 20 ετών και η ανάγκη του Ολάντ να στραφεί σε... λιγότερο κουτούς συμμάχους.
Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών μπορεί να αποτελούν ταπείνωση για τη Γαλλία, αλλά είναι επίσης μία πρωτοφανής ευκαιρία για εκσυγχρονισμό. Θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τον Φρανσουά Ολάντ να εφαρμόσει μία πολιτική την οποία πάντα πίστευε αλλά ποτέ δεν μπορούσε ή ποτέ δεν είχε το θάρρος να προσπαθήσει.
Ιστορικά, οι Γάλλοι ποτέ δεν προχώρησαν σε οικονομική απελευθέρωση χωρίς να έχει προηγηθεί μία πολιτική ή οικονομική κρίση, όπως ο πόλεμος της Αλγερίας ή η πτώση του φράγκου πριν από το 1983. Η υψηλή αποχή από τις εκλογές της Κυριακής και η ενίσχυση της στήριξης στο Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν μπορούν να αποτελέσουν την σκανδάλη που θα πυροδοτήσει αλλαγή.

Η στάση του Κολοκοτρώνη και η πρώτη αερομαχία S-300 - Τρόλεϋ: 0-1

Σάββας Καλεντερίδης
Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε ακροθιγώς στις παράπλευρες απώλειες που θα έχουν Κύπρος και Ελλάδα από τις κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. στη Ρωσία, απώλειες που θα δυσχεράνουν την οικονομική ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση, που γίνεται με τεράστιο κόστος και τιτάνιες προσπάθειες του λαού.

Ο Μανουέλ Βαλς νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας - παραιτήθηκε το υπουργικό συμβούλιο

Ο Μανουέλ Βαλς νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας - παραιτήθηκε το υπουργικό συμβούλιο
Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς (αριστερά) με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ
Ο έως σήμερα υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, με απόφαση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ο οποίος «απέλυσε» τον πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό, την επομένη της βαριάς ήττας των σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές.

Ο άγνωστος πόλεμος των Εξαρχείων

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. 
Ο νόμος έχει περάσει στα χέρια «ενόπλων μασκοφόρων»
Από παλαιότερη ομαδική προσαγωγή υπόπτων για ναρκωτικά στην πλατεία Εξαρχείων
Η πάνοπλη ομάδα κρούσης που ξαφνικά επιδίδεται ανενόχλητη σε επιδρομές, με προτεταμένα τα όπλα, και αρπαγές ανθρώπων στο κέντρο της Αθήνας προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ.

Οψεις και θεσμοί της Επανάστασης του 1821

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Υδατογραφία σε χαρτόνι των Ι. Μακρυγιάννη - Δ. Ζωγράφου με τον τίτλο «Μάχη της Λαγγάδας και Κομπότι». (Αθήναι, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.)
Δύο περίπου αιώνες από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ή ακριβέστερα 193 χρόνια από το ιδρυτικό γεγονός της νεότερης Ελλάδας, θα υπέθετε κανείς ότι η αφήγηση των γεγονότων και των συνεπαγωγών τους έχει κλείσει:

Η κρίση στην Ουκρανία, τα πυρηνικά και το Μνηνόμιο της Βουδαπέστης

Μητροπούλου Ειρήνη 
Το 1994 το Κίεβο εγκαταλείπει τα πυρηνικά με εγγύσεις για εδαφική ακεραιότητα
Βαλλιστικός πύραυλος SS-19 οδηγείται προς αποσυναρμολόγηση στην Ουκρανία το 1997, αφού το Κίεβο είχε συμφωνήσει να παραδώσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο
«Μία από τις παράπλευρες απώλειες της κρίσης στην Ουκρανία μπορεί να είναι η διάδοση των πυρηνικών» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο δρ Τάρας Κούζιο, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ουκρανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στον Καναδά.

Σόιμπλε: Χίτλερ θυμίζει η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία

Παραλληλισμός με την προσάρτηση της Σουδητίας στη ναζιστική Γερμανία
Ο Γερμανός υπουργός επισήμανε ότι το σημαντικότερο ζήτημα είναι αποτροπή της χρεοκοπίας της Ουκρανίας (φωτογραφία αρχείου).                                                      REUTERS/CHARLES PLATIAU
Με την επεκτατική πολιτική του Χίτλερ στην Σουδητία παρομοίασε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αρνείται να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως «εβραϊκό κράτος» ο Αραβικός Σύνδεσμος

Όρος για την επίλυση του Παλαιστινιακού, σύμφωνα με τον Μπ. Νετανιάχου
REUTERS/STEPHANIE MCGEHEE
Οι ηγέτες των αραβικών κρατών απέρριψαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνόδου τους στο Κουβέιτ κάθε ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως «εβραϊκό κράτος», κάτι το οποίο απαιτεί η ισραηλινή κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξει σε μια τελική συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Εκτάκτως στη Μέση Ανατολή ο Κέρι

Προσπάθεια για νέα ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες
REUTERS/POOL
Έκτακτο ταξίδι στη Μέση Ανατολή για να στηρίξει τις εύθραυστες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τη Δευτέρα.

Τα 152 «ναι», η διαγραφή Κακλαμάνη και η σύγκρουση Βενιζέλου - Παπανδρέου

Με ψήφους 152 ψηφίστηκε το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το κοινωνικό μέρισμα και την λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Κατά ψήφισαν 135 βουλευτές και «παρών» ένας.

«Μετρ» της προβοκάτσιας οι Τούρκοι

«Μετρ» της προβοκάτσιας οι Τούρκοι
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η χρήση παράνομα μαγνητοφωνημένων συνομιλιών είναι χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μία εγκληματική πράξη. Και καλώς ο νομοθέτης φρόντισε να συμπεριλάβει «απαγορευτικό» στη δικαστική εξουσία στην οποία δεν επιτρέπει να παρουσιάζει ως αποδεικτικό στοιχείο τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, είτε πρόκειται για πολιτικούς είτε αφορούν τους απλούς ανθρώπους.

Μεντβέντεφ: Ειδική Οικονομική Ζώνη η Κριμαία

Επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στην προσαρτημένη ουκρανική χερσόνησο
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ (αριστερά) συναντάται με τον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Ακσιόνοφ στη Συμφερόπολη.                                   REUTERS/RIA Novosti
Η Μόσχα σχεδιάζει να μετατρέψει την Κριμαία σε ειδική οικονομική ζώνη, προσφέροντας φοροαπαλλαγές και μειώνοντας τη γραφειοκρατία σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτές, επισήμανε τη Δευτέρα σε δηλώσεις του στη Συμφερόπολη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη και όπου συνεδρίασε το ρωσικό υπουργικό συμβούλιο σε στενή σύνθεση, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οι νέες επιδόσεις του μνημονιακού λαϊκισμού...

Γράφει ο Σταύρος Λυγερός
ΜΠΟΡΕΙ οι πολιτικές αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ να τον εμποδίζουν να δημιουργήσει διευρυνόμενο πλειοψηφικό ρεύμα, αλλά όλες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον έχει καταφέρει να παγιώσει το εκλογικό προβάδισμά του. Η απορία δεν είναι γιατί το κόμμα του Τσίπρα παίρνει πλέον κεφάλι, αλλά γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ.
Η βασική αιτία είναι οι δικαιολογημένες επιφυλάξεις ακόμα και κεντροαριστερών ψηφοφόρων για την ικανότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφενός να οδηγήσει με ασφάλεια και ομαλότητα την Ελλάδα εκτός μνημονίου, αφετέρου να στήσει την οικονομία στα πόδια της. Με άλλα λόγια, η δημοσκοπική πρωτιά δεν είναι επίτευγμα της Κουμουνδούρου, αλλά της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο κόουτς άρχισε το πρέσσιγκ στον Τζιτζικώστα, που δεν ξέρει από αγώνες, και εκμηδενίζει τη διαφορά!!!

Οριακό προβάδισμα Απ. Τζιτζικώστα για την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας
Στην πρόθεση ψήφου, ο εν ενεργεία περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας προηγείται με 21,4% έναντι 20,9% του Γ. Ιωαννίδη (στη φωτογραφία)
Οριακό προβάδισμα του Απόστολου Τζιτζικώστα έναντι του Γιάννη Ιωαννίδη για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Interview, που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος».Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, ο εν ενεργεία περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας προηγείται με 21,4% έναντι 20,9% του Γ. Ιωαννίδη.

O διχασμός στη Τουρκία

από τον Τιερί Μεϊσάν         (μτφ. Κριστιάν)
Η εξέλιξη της τουρκικής πολιτικής από τότε που ο Τούρκος πρωθυπουργός αποκάλυψε την ιδιότητα μέλους του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα εξακολουθεί να είναι συγκρίσιμη με εκείνη της Αιγύπτου: η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη που διαθέτει δεν έχει αντίστοιχο παρά το μίσος που προκαλεί. Περισσότερο από ποτέ, η χώρα είναι διχασμένη, δεν υπάρχει δημοκρατική λύση στον ορίζοντα, και η συνέχεια –όποια και να είναι-  θα είναι αναγκαστικά βίαιη.

Κίεβο: «Αποσύρονται σταδιακά» τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία

Επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κριμαία
Για σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων τα οποία είχε συγκεντρώσει η Ρωσία στα σύνορά της με την Ουκρανία κάνει λόγο η κυβέρνηση του Κιέβου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Der Spiegel: Περισσότερες από 300 αναφορές για την Μέρκελ είχε συγκεντρώσει η NSA

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 300 αναφορές σχετικά με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, υποστήριξε σήμερα Σάββατο το περιοδικό Der Spiegel  επικαλούμενο πληροφορίες από τον πρώην σύμβουλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ημερησία Διαταγή του ταξιάρχου κ. Κωνσταντίνου Φλώρου, στην τελετή παράδοσης παραλαβής της 13ης ΔΕΕ

του Ιωάννη Αθ. Μπαλτζώη
Την Παρασκευή 28/3/14 έγινε η παράδοση - παραλαβή της διοίκησης της 13ης ΔΕΕ "Ιερός Λόχος", του καλύτερου ίσως σχηματισμού του Ελληνικού Στρατού. Ο  Ταξίαρχος Κων-νος Φλώρος, παρέδωσε την διοίκηση του σχηματισμού στον Ταξίαρχο Σταύρο Παναγιωτάκη, παρουσία του Διοικητού της Ι ΜΠ Υποστράτηγου Αντώνη Νομικού και του Αρχηγού Στόλου Αντιναύαρχου Παναγιώτη Λίτσα.
Η ιδιαίτερη αυτή αφιέρωση στον σχηματισμό αυτόν του Ελληνικού Στρατού έχει αιτία. Αφενός να αποδώσουμε φόρο τιμής στο προσωπικό των Μονάδων του σχηματισμού, για το εκπληκτικό έργο που αφανώς για τον πολύ κόσμο  επιτελούν και συντελούν τα μέγιστα στην εθνική άμυνα και ασφάλεια.

Πιθανά στρατηγικά παίγνια ερήμην της Ελλάδας και της Κύπρου

43.EVROATLANTIKESΤο ινστιτούτο από το οποίο απορρέουν κείμενα όπως αυτά που ακολουθούν δεν είναι τυχαίο. Όπως πολλά άλλα ανάλογα ινστιτούτα στις ΗΠΑ αναλύει τις προϋποθέσεις και τις παραμέτρους μιας πιθανής νέας αμερικανικής στρατηγικής που θα επαναθεωρήσει την παραδοσιακή στρατηγική της περιμέτρου της Ευρασίας (αυτά τα ζητήματα αναλύονται εμπεριστατωμένα στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου των Αρβανιτόπουλος, Ήφαιστος, Ευρωατλαντικές σχέσεις). Για την Ελλάδα οι στρατηγικές που αναλύονται είναι πολύ ενδιαφέρουσες γιατί αναφέρονται σε ένα πιθανό ρόλο και μια πιθανή θέση της Τουρκίας η οποία ενδέχεται να φέρει μελλοντικά την Ελλάδα σε μια πολύ δυσμενή στρατηγική κατάσταση. Η ανάλυση αναφέρεται, ουσιαστικά, σε ένα γεωπολιτικά αναβαθμισμένο νεοτουρκικό κράτος το οποίο, επιπλέον, θα μπορούσε υπό αυτές τις περιστάσεις να διαθέτει μεγαλύτερες δυνατότητες στρατηγικής αυτονομίας και στρατηγικής ευελιξίας:

Πώς να αισθάνονται οι βέβηλοι κατακτητές και οι πανομοιότυπα συμπεριφερόμενοι νεότουρκοι απόγονοί τους;


του Παναγιώτη Ήφαιστου
Νέο-τουρκικό κράτος: Ένα κράτος τα μέλη του οποίου αφού κατέφθασαν από τις μακρινές στέπες κατάκτησαν, κατέστρεψαν, βίασαν και βεβήλωσαν. Σκότωναν επί αιώνες. Στο παρελθόν πολλοί άλλοι υπήρξαν κατακτητές. Είχαν όμως την ευφυία να διδαχθούν από υπέρτερους πολιτισμούς που κατακτούσαν. Για παράδειγμα οι Ρωμαίοι. Οι απόγονοί των κατακτητών Ανατολικά του Αιγαίου, όμως, κάθονται πάνω σε κάτι που δεν τους ανήκει και αντί να διδαχθούν από αυτό το απωθούν. Συνεχίζουν να μιμούνται τους βάρβαρους πρόγονούς τους. Να βεβηλώνουν, να καταστρέφουν και να κατακτούν.

Δέκα τουρκικοί κολοσσοί φλερτάρουν το Λεβιάθαν

Οι ιδιοκτήτες του ισραηλινού κοιτάσματος, Noble και Delek προτίθενται να υπογράψουν σύμβαση αγοράς και μεταφοράς αερίου με αγωγό στην Τουρκία
Πάνω από δέκα τουρκικές εταιρείες υπέβαλαν προσφορές για αγορά φυσικού αερίου από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν και μεταφορά του με αγωγό στην Τουρκία.

Το αθάνατο κρασί του Εικοσιένα

Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων
Οι αποδομητές της Ιστορίας μας και οι αρνητές του ρόλου της Εκκλησίας επιδιώκουν να αποκόψουν τον λαό μας από τις πνευματικές αξίες που προετοίμασαν το δοξασμένο 1821. Λάθος τους μεγάλο, διότι η Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση μπορεί και πρέπει να είναι οδηγός για κάθε Έλληνα σε όλες τις δύσκολες περιόδους που κατά καιρούς διανύουμε.

Τα πολυνομοσχέδια και οι άσχετες διατάξεις

τοῦ Νικολάου Σταυριανίδη, Ἐφέτου Διοικητικῶν Δικαστηρίων
Ἡ παράγραφος 5 τοῦ ἄρθρου 74 τοῦ Συντάγμος ὁρίζει ὅτι : "...Νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου που περιέχει διατάξεις ἄσχετες μέ τό κύριο ἀντικείμενό τους, δέν εἰσάγεται γιά συζήτηση. Προσθήκη ἤ τροπολογία ἄσχετη μέ τό κύριο ἀντικείμενο τοῦ νομοσχεδίου ἤ τῆς πρότασης νόμου δέν εἰσάγεται γιά συζήτηση.... Σέ περίπτωση ἀμφισβήτησης ἀποφαίνεται ἡ Βουλή".

Συρία: Εκατοντάδες Κούρδοι και Άραβες εντάχθηκαν στην ‘Κουρδική Άμυνα’

Άραβες διάφορων φυλών, ζήτησαν να ενισχύσουν τη μονάδα κουρδικής άμυνας
DIRBÊSIYÊ -
Μετά τις επιθέσεις του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε» στην κουρδική πόλη Kobanê [ Άιν αλ Αράμπ], δραστηριοποιήθηκε η Μονάδα Λαϊκής Άμυνας- YPG, των Κούρδων και υπήρξαν άγριες συγκρούσεις μεταξύ αυτής και της ισλαμικής ομάδας, κοντά στην πόλη.

«Όχι» Κιέβου στην πρόταση Λαβρόφ για ομόσπονδη Ουκρανία

Στην πρότασή που κατέθεσε πριν τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε πως η ομοσπονδιακή δομή θα «προστάτευε τα δικαιώματα αυτών που κατοικούν στην Ουκρανία, πρωτίστως φυσικά τον ρωσικό πληθυσμό».
Κατηγορηματικό «όχι» στην πρόταση της Ρωσίας για νέο Σύνταγμα που θα «προβλέπει ομοσπονδιακή δομή» της Ουκρανίας και ουδετερότητα έδωσε την Κυριακή το Κίεβο, πριν την έκτακτη συνάντηση μεταξύ του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Παρίσι.

Στρατηγική διαχείρισης του Δημόσιου χρέους της Κύπρου

Νέστορας Βασιλείου
Μεγάλη πρόκληση αποτελεί η διαχείριση του δημόσιου χρέους, με τις αρχές του τόπου να καλούνται να προβούν σε λεπτούς χειρισμούς.
Ευαίσθητο σημείο της κυπριακής οικονομίας μπορεί να χαρακτηριστεί η διαχείριση του δημοσίου χρέους. Για πρώτη φορά το Υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει μεσοπρόθεσμη στρατηγική ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της διαχείρισης του δημοσίου χρέους την τριετία 2014 - 2016.

Για “προδότες” και “μεγάλη νίκη” μίλησε ο Ερντογάν

Για “προδότες” και “μεγάλη νίκη” μίλησε ο Ερντογάν
Για «μεγάλη νίκη» και «απελευθερωτικό αγώνα της νέας Τουρκίας» μίλησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη μία μετά τα μεσάνυχτα από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. «Ο λαός έθαψε στην κάλπη τα χέρια που έβαλαν εναντίον της ανεξαρτησίας του» είπε ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μπαράζ συνεντεύξεων Ρώσου πρέσβη για Κυπριακό

Η λύση θα είναι αναγκαστικά συμβιβαστική, λέει ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο
Το κοινό ανακοινωθέν είναι αναγκαστικά συμβιβαστικό και συμβιβαστική θα είναι και η λύση του Κυπριακού, αναφέρει σε δήλωσή του στη «Χαραυγή» ο Πρέσβης της Ρωσίας Στανισλάβ Οσάτσι.
Συγκεκριμένα δηλώνει ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι η τελική συμφωνία αλλά μόνο η βάση των διαπραγματεύσεων και προσδιορίζει την κατεύθυνσή τους, είναι αναγκαστικά συμβιβαστικό όπως συμβιβαστική θα είναι και η λύση.

Ιστορική συμφωνία: Aκολουθία και περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή στην Αμμόχωστο!

Ιστορική απόφαση ώστε να γίνει ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου στον Άγιο Γεώργιο τον Εξωρινό της Αμμοχώστου ανακοίνωσαν Αλέξης Γαλανός και Octay Kayalp
Written by  ΛΑΡΝΑΚΑ PRESS
Ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου ,θα γίνει την Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου 2014 [5-8.30 μ.μ.] στο Άγιο Γεώργιο τον Εξωρινό της Αμμοχώστου και τους δρόμους της μεσαιωνικής πόλης. Προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κωσταντίας-Αμμοχώστου κ.κ. Βασιλείου.

Και ο Μακάριος συμφωνούσε με το «η Κύπρος κείται μακράν»

Συχνά-πυκνά κυκλοφορούν κάποια ηλεκτρονικά μηνύματα που προωθούνται ως απόλυτα ιστορικά δεδομένα, αλλά βλάπτουν σοβαρά την ιστορική πραγματικότητα. Ένα τέτοιο είναι ότι «Η Κύπρος πουλήθηκε επί δημοκρατίας Καραμανλή Α'», σύμφωνα με τη δήλωσή του στις 14 Αυγούστου 1974, ότι «Η Κύπρος κείται μακράν».

30/3/14

Ήττα Ολάντ, θρίαμβος Λεπέν

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑΉττα Ολάντ, θρίαμβος Λεπέν
Για μεγάλη ήττα των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και προσωπικά του Φρανσουά Ολάντ κάνουν λόγο τα περισσότερα ΜΜΕ, μετά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία. Λόγω και της πολύ χαμηλής συμμετοχής, οι Σοσιαλιστές έχασαν σημαντικό έδαφος, με αποτέλεσμα η Κεντροδεξιά να κερδίζει και σε ποσοστά και σε αριθμό δήμων.

Η κατασκευή που έχουν (επιμελώς) ξεχάσει να αναφέρουν η Lamda Development του Λάτση και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Φώτης Κόλλιας
Marina Bay Sands, casino resort, Singapore
Παρά τον μεγάλο αριθμό συνεντεύξεων και δηλώσεων, αλλά και τις δεκάδες σελίδες ανεπίσημου πληροφοριακού υλικού για το Ελληνικό, τόσο η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) όσο και της Lamda Development έχουν ξεχάσει να αναφέρουν μια λέξη.
Πρόκειται για τη λέξη «καζίνο»,

Σαφές προβάδισμα Ερντογάν στις εκλογές

Σαφές προβάδισμα Ερντογάν στις εκλογές
Το κόμμα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει σαφές προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Τουρκία, οι οποίες θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον της κυβέρνησής του, σύμφωνα με τα πρώτα μερικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

"Πόλεμος" για τις προτάσεις μομφής κατά Στουρνάρα- Μεϊμαράκη

Πρωτοφανής ένταση στη Βουλή το απόγευμα της Κυριακής, μετά την απόρριψη εκ μέρους του προεδρείου της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, αλλά και της πρότασης μομφής -που ακολούθησε από τον Αλ. Τσίπρα- κατά του προεδρείου της Βουλής.

FT: Το δομικό πρόβλημα της Τουρκίας και η αρχή του τέλους για Ερντογάν



Editorial
Ο πόλεμος αλληλοεξόντωσης Ερντογάν-Γκιουλενιστών και η καταστροφή των ανεξάρτητων θεσμών της Τουρκίας. Πως έγινε "κομμάτια" η φήμη του Ερντογάν ως πολιτικού ανδρός. Οι Τούρκοι πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν για την επόμενη γενιά των ηγετών τους.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη δοκιμασία στα 11 χρόνια εξουσίας του. Τους τελευταίους μήνες ο 60χρονος πρωθυπουργός πόλωσε την τουρκική κοινωνία, περνώντας σειρά συντηρητικών νόμων με προφανή πρόθεση να προστατευθεί αυτός και ο κύκλος του από τις κατηγορίες της διαφθοράς που έχουν δημιουργήσει αναταράξεις στην κυβέρνηση.
Για να σώσει το πολιτικό του «τομάρι», ο κ. Ερντογάν μετέθεσε χιλιάδες αστυνομικούς που ερευνούσαν τις κατηγορίες. Τώρα, πήγε ένα βήμα μακρύτερα, απαγορεύοντας το Twitter και το YouTube εν όψει των εκλογών.
Όπως είναι κατανοητό, πολλοί φοβούνται πως η Τουρκία διολισθαίνει προς μια απολυταρχική κυβέρνηση.
Ο κ. Ερντογάν έρχεται αντιμέτωπος με την ώρα της κρίσης αυτήν την Κυριακή, που οι Τούρκοι καλούνται να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές σε ολόκληρη τη χώρα. Εάν το κόμμα AKP του κ. Ερντογάν «πιάσει»περίπου 45% των ψήφων ή υψηλότερο, η θέση του θα ισχυροποιηθεί και θα βρίσκεται σε θέση να πετύχει τον στόχο του για την διεκδίκηση της προεδρίας της Τουρκίας. Εάν όμως συγκεντρώσει ποσοστό χαμηλότερο του 40% ή χάσει στις κρίσιμης σημασίας πόλεις της Κωνσταντινούπολης ή της Άγκυρας, τότε η ηγεσία του θα έχει υποστεί σοβαρή ζημιά.

Ο Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του Στουρνάρα

 – Εξετάζεται η βασιμότητα της πρότασης – Διακόπηκε η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο – Την απόρριψή της ζητά ο Βενιζέλος

ÂÏÕËÇ ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÃÉÁ ÔÏ ÐÑÏÃÑÁÌÌÁ ÓÔÁÈÅÑÏÔÇÔÁÓ   (ÅUROKINISSI/×ÁÓÉÁËÇÓ ÂÁÉÏÓ))
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στην ομιλία του στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.

Αναζητείται απελπισμένα… φιλοπατρία!

Με τον Σάββα Ιακωβίδη
Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Σάπισαν και βρόμισαν τα πάντα. Λιγόστεψε το οξυγόνο της τιμιότητας και της αξιοπρέπειας

Ο εκατομμυριούχος Αν. Κίσκα νικητής των εκλογών στη Σλοβακία

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές ο Κίσκα μίλησε στο συναίσθημα των ψηφοφόρων κυρίως της δεξιάς, ενώ καρπώθηκε τη μεγάλη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος προς τα κύρια πολιτικά κόμματα.
Ο φιλάνθρωπος εκατομμυριούχος και πρώην επιχειρηματίας, Αντρέι Κίσκα, είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Σλοβακία, κερδίζοντας με ποσοστό 59,4% τον αντίπαλό του κεντροαριστερό πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος έλαβε το 40,6% των ψήφων.

Η Αρμενία ευχαριστεί τη Δαμασκό για το ρόλο της στην προστασία των Αρμενίων της Kessab

Égalité et Réconciliation (Γαλλία)      (μτφ. Κριστιάν)
Ο Πρόεδρος της Αρμενίας έστειλε μήνυμα προς τον Σύρο ομόλογό του σε σχέση με τη επικαιρότητα που χαρακτηρίζεται από τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή.

«Ο ανθρωπιστικός πόλεμος» στη Συρία: Η σημαία της Αλ-Κάιντα κυματίζει σήμερα στη Μεσόγειο, κάτω από αυτή του ΝΑΤΟ

Brad Hoff*         (μτφ. Κριστιάν)

Μήπως γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας Αρμενικής Γενοκτονίας μέσω μισθοφόρων;


 Ο Δρ Joshua Landis, διεθνώς αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας για τη Συρία και ιδρυτής του Syria Comment , συνδέθηκε  σήμερα (29/3) με την παραπάνω φωτογραφία στο λογαριασμό του στο Twitter. 
Ο Landis σχολίασε: «η σημαία της Αλ-Κάιντα κυματίζει  πλέον στη Μεσόγειο Θάλασσα»-  προφανώς σε αναγνώριση του ιστορικού προηγούμενου που θέτει αυτό το γεγονός.

Η Γερμανία θα ενισχύσει στρατιωτικά τις χώρες της Βαλτικής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Η Γερμανία θα ενισχύσει στρατιωτικά τις χώρες της Βαλτικής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενισχύσει στρατιωτικά τις χώρες της Βαλτικής, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ εν μέσω της έντασης στην Ουκρανία, αναφέρει σήμερα στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Πόσοι δορυφόροι υπάρχουν πάνω από τα… κεφάλια των κατοίκων της Γης -Πού βρίσκονται, ποιος ο ρόλος τους

Η βοήθεια που έχουν προσφέρει στις έρευνες που γίνονται για τον εντοπισμό του μοιραίου Boeing έχουν στρέψει ξανά το βλέμμα ψηλά προς τον ουρανό. Πόσοι δορυφόροι υπάρχουν όμως σε τροχιά γύρω από τη Γη;

"Επίδειξη σημαίας" κάνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο με το στόλο τους - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Image
Σχεδόν μια παραβίαση χωρικών υδάτων κάθε μέρα έχουν φθάσει να κάνουν οι Τούρκοι με πολεμικά τους πλοία στο Αιγαίο. Το 2012 ο μέσος όρος ήταν υψηλότερος, με 389 παραβιάσεις για να…πέσει λίγο στις 353 ,το 2013.

Βουλή: Εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο από τις Επιτροπές Οικονομικών

Ενέκριναν το πολυνομοσχέδιο οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε στις Επιτροπές με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίζουν. Αντίθετα καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ (που έχει αποχωρήσει από την συνεδρίαση).

Γαλλία: Εν μέσω φημών για ανασχηματισμό ο β' γύρος των δημοτικών εκλογών


Με τη φημολογία για επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης εντείνεται, προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών οι Γάλλοι. Στο πρώτο γύρο η δεξιά και κυρίως η ακροδεξιά κατέγραψαν σημαντική άνοδο ενώ αντιθέτως οι Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ καταποντίστηκαν.

Στις κάλπες σήμερα οι Τούρκοι

Στις κάλπες σήμερα οι Τούρκοι
Περισσότεροι από 52,7 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες, στις δημοτικές εκλογές που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος προσπαθεί να αποκρούσει τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής του σε σκάνδαα διαφθοράς.

Les dommages collatéraux des sanctions contre la Russie pour Chypre et la Grèce

Proverbe pontique : Les chevaux se chamaillent mais se sont les ânes qui encaissent les coups de pied.
Savvas Kalèdéridès 
Dans deux articles précédents, nous avions parlé de la particularité géopolitique de l'espace grec, qui combiné avec le fait que la nation grecque est peu nombreuse et sans peuple frère, rend extrêmement dangereuse l’identification complète de notre patrie avec un seul acteur géopolitique, vu que par ce fait elle est obligée de faire face aux conséquences de la colère des autres.

Σκάνδαλα και συγκυριακές συμμαχίες ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία

του Χρήστου Μηνάγια
Από τις 12 Δεκεμβρίου 2013, η Τουρκία εισήλθε σε ένα νέο κύκλο μιας σκιώδους πολιτικής πόλωσης, έχοντας ως σημείο αναφοράς την κυβέρνηση του ΑΚΡ και τον πρωθυπουργό Tayyip Erdoğan, εμπλέκοντας τους σε οικονομικά σκάνδαλα, τα οποία αποκαλύφθηκαν ύστερα από παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και γνωστοποιήθηκαν στην τουρκική κοινωνία μέσω του διαδικτύου. Από τη μια πλευρά της πόλωσης αυτής, υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν τον Erdoğan, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι θρησκευόμενοι Τούρκοι και Κούρδοι και από την άλλη πλευρά βρίσκεται το κεμαλικό κατεστημένο συνεπικουρούμενο από την πλειονότητα των αλεβητών.

Ισραήλ : Πολιτειακές αλλαγές εν μέσω οξείας κομματικής πόλωσης

Ανάλυση του Γαβριήλ Χαρίτου*
Υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
του Πανεπιστημίου Μακεδονίας 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της αμερικανικής μεσολαβητικής προσπάθειας για την συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής, η Ισραηλινή επικαιρότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα απασχολήθηκε  έντονα από τις πολιτειακές και νομοθετικές αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Disappearance of Malaysian Airlines Flight MH 370: The Trillion Dollar Question to the U.S. and Its Intelligence Services

Malaysian media should pose critical questions to the US and its Intelligence Services and not to the Malaysian Government

Malaysia_Airlines
By Matthias Chang
Let me state from the outset that I totally agree with the press statements by Malaysia’s Defence Minister and Acting Transport Minister, Datuk Seri Hishammuddin Hussein that “we have conducted ourselves fairly, responsibly and history will judge us for that.”

29/3/14

Το σήριαλ των υδρογονανθράκων και το “δόλιο” σενάριο

Το σήριαλ των υδρογονανθράκων και το “δόλιο” σενάριο
Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
Τελικά αρχίζει να μου γίνεται πεποίθηση, ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων έχει σκοπίμως καταντήσει κάτι μεταξύ του Γεφυριού της Άρτας και τηλεοπτικής σαπουνόπερας.