28/1/15

Μείωση του χρέους στο μισό προτείνει για την Ελλάδα πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ

EPA/GUIDO MONTANI
Ο Ρεζά Μογκάνταμ (φωτ. αρχείου) τόνισε ότι το σημερινό πρόγραμμα της Ελλάδας προβλέπει την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματός της στο 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά.
Τη μείωση στο μισό του χρέους της Ελλάδας και του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να επιτυγχάνει προκειμένου να διασφαλίσει την δημοσιονομική ισορροπία της στο μέλλον με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις προτείνει σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times ο Ρεζά Μογκάνταμ, αντιπρόεδρος της Morgan Stanley και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη.
Ο κ. Μογκάνταμ τονίζει ότι το σημερινό πρόγραμμα της Ελλάδας προβλέπει την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματός της στο 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά.
«Αυτό θα απειλούσε την κοινωνική συνοχή και κάθε προοπτική οικονομικής ανάκαμψης. Πολιτικά, είναι ανέφικτο», αναφέρει ο οικονομολόγος.
Αντίθετα, σημειώνει ο Μογκάνταμ, μία σταδιακή ελάφρυνση στου χρέους με όρους μπορεί να μειώσει το ελληνικό χρέος στο μέσο ευρωπαϊκό όρο σε τρία χρόνια.
«Αυτό θα ήταν συνεπές με τη βιωσιμότητα του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ, για την οποία πίεση το ΔΝΤ και αποδέχτηκε το Eurogroup το 2012. Και δεν θα εξαρτάται από τις, όπως αποδείχτηκε, υπεραισιόδοξες υποθέσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης, τον πληθωρισμό, την κοινωνική συνοχή και τη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Μογκάνταμ, αναλαμβάνοντας και το μερίδιο ευθύνης του για αυτές, καθώς σημειώνει ότι είχε εμπλακεί στις συζητήσεις της τρόικας από το 2010 έως το 2014.
Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι έξω από τις κυρίαρχες ελίτ, μπορεί να έχει μεγαλύτερη βούληση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. Τα χέρια του μπορεί να λυθούν από την ελάφρυνση της λιτότητας και το πολιτικό επιχείρημα της ελάφρυνσης του χρέους. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας είναι ήδη κοντά στο 2% του ΑΕΠ, το επίπεδο που απαιτείται για τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής θέσης, εφόσον συμφωνηθεί η ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει ο Μογκάνταμ.
Πηγή: ΑΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. ....το κακό είναι ότι μόνο ΠΡΩΗΝ στελέχη του ΔΝΤ τάσσονται υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδος και ποτέ νυν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.