31/1/15

Αποκλείει η Μέρκελ «νέα διαγραφή» του ελληνικού χρέους

REUTERS/FABRIZIO BENSCH
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας «νέας διαγραφής» του χρέους της Ελλάδας η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, όπως επιθυμεί ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Υπήρξε ήδη μια εθελοντική παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών, οι τράπεζες παραιτήθηκαν από δισεκατομμύρια απαιτήσεών τους στην Ελλάδα», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt.
«Δεν βλέπω μια νέα διαγραφή του χρέους», πρόσθεσε.
«Η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση εάν οι χώρες αυτές εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και μέτρα εξοικονόμησης», συνέχισε η Μέρκελ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η άρνηση της ελληνικής πλευράς να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σημαίνει και το τέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, αναφέρει: «Όχι. Η ΕΕ συνεχίζει την μεταρρυθμιστική πολιτική. Η ΕΚΤ, η οποία είναι ανεξάρτητη, μπορεί να λάβει στο πλαίσιο της εντολής της αυτόνομα μέτρα, όπως τώρα την αγορά των κρατικών ομολόγων. Είναι όμως σαφές ότι τα λεφτά της ΕΚΤ δεν αντικαθιστούν μία συνεπή μεταρρυθμιστική πολιτική στα κράτη-μέλη του ευρώ. Το αντίθετο: Κάθε χώρα εργάζεται για την ανταγωνιστικότητά της και για μία σταθερή δημοσιονομική πολιτική χωρίς νέα χρέη. Η Γερμανία είναι με τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στον σωστό δρόμο».
Όταν ρωτήθηκε για τις πρώτες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, η καγκελάριος υπογράμμισε: «Εμείς, δηλαδή η Γερμανία και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, περιμένουμε να δούμε με ποια αντιληψη θα μας προσεγγίσει η νέα κυβέρνηση».
«Στόχος της πολιτικής μας ήταν και είναι να παραμείνει η Ελλάδα μόνιμα μέρος της κοινότητας του Ευρώ. Για αυτό συνεισφέρουν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Κατά τα άλλα, περιμένω πρώτα ποια σχέδια θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση» σημειώνει η καγκελάριος.
«Συνεχάρην τον νέο Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως το κάνω με όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους, και του εύχομαι δύναμη και επιτυχία. Προσβλέπω στο να μπορέσω να ενδυναμώσω περαιτέρω την φιλία μεταξύ των δύο λαών μας» τονίζει η ίδια απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με «κορυφαίους πολιτικούς της νέας συγκυβέρνησης στην Αθήνα», οι οποίοι «ξεσήκωναν εναντίον της Γερμανίας κατά τον προεκλογικό αγώνα», μιλώντας για το «Τέταρτο Ράιχ».
«Έχουν συγχωρεθεί οι προσβολές;» συνεχίζει ο δημοσιογράφος, για να τονίσει η 'Αγκελα Μέρκελ ότι επιθυμεί να πετύχει η Ελλάδα και να προσθέσει: «Πολλοί άνθρωποι εκεί έχουν περάσει δύσκολες στιγμές, το γνωρίζω αυτό. Και οι περισσότεροι Έλληνες δεν φταίνε για το ότι επί δεκαετίες τόσα πολλά πήγαν λάθος».
Σε ό,τι αφορά πάντως το αίτημα για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων, η Καγκελάριος επαναλαμβάνει την πάγια απάντησή της: «Δεν τίθεται αυτό το θέμα. Εργάζομαι για ένα καλό μέλλον των δύο χωρών μας και της Ευρώπης».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται ότι θα επισκεφθεί την Ιταλία και τη Γαλλία την Τρίτη και την Τετάρτη για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία των δύο χωρών, μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει προγραμματιστεί κάποια επίσκεψή του στο Βερολίνο.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. : Οπως η ελληνική Βουλή δεν θα δεχόταν οι Ελληνες φορολογούμενοι να δωρίσουν στη Φινλανδία ή στην Ολλανδία τα χρήματα που χρωστάνε στην Ελλάδα, έτσι και οι Φινλανδοί, Ολλανδοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα μας χαρίσουν τα 250 δισ. που τους χρωστάμε. Αν προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει μέρος του χρέους, θα βρεθεί σε μια ιδιαίτερα εχθρική Ευρώπη. Η ΕΚΤ θα διακόψει την υποστήριξη στις ελληνικές τράπεζες (ύψους 65-100 δισ.) και αυτές θα καταρρεύσουν άμεσα. Χωρίς ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να τυπώσει νέες δραχμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Γ. Βαρουφάκης υιοθέτησε πλήρως μια από τις πιο αισχρές και ρατσιστικές εκδοχές της προπαγάνδας της Μέρκελ ... εναντίον των Ελλήνων

    http://www.gataros.net/2015/01/blog-post_225.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.