6/1/15

Γιατί θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ παράταση του μνημονίου (που θα έσκιζε την επόμενη ημέρα)

«Στόχος θα είναι μόνο η συνολική διαπραγμάτευση και όχι η συζήτηση για μέτρα», διευκρινίζει η Κουμουνδούρου
Με τον Π. Λαφαζάνη να θέτει με σαφήνεια τον εκλογικό πήχυ του ΣΥΡΙΖΑ στην επίτευξη της αυτοδυναμίας και τον Δ. Παπαδημούλη να αφήνει ανοιχτή την εκ μέρους του κόμματός του διεκδίκηση της σιωπηρής παράτασης του ισχύοντος συμφωνημένου καθεστώτος με τους εταίρους, με βάση τις διατυπώσεις περί παράτασης στο eurogroup των αρχών Δεκεμβρίου, ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να βρει τις χρυσές τομές εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Παράλλληλα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι συνεδριάσεις των αρμόδιων κομματικών επιτροπών για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν και να παρουσιαστούν έως την ερχόμενη Παρασκευή.
Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον BHMA Fm o Δ. Παπαδημούλης επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται με το σκεπτικό ότι η συμφωνία που ισχύει με την τρόικα, μπορεί να παραταθεί «για όσο χρειαστεί», προσθέτοντας ότι «αυτό το ξέρουν όσοι διαβάζουν με προσοχή τα κείμενα και τις συμφωνίες».

Υπό τον φόβο της σύγχυσης και της πίεσης εξ αριστερών, καθώς το ΚΚΕ ήδη έχει σπεύσει να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επενδύει σε μία κρυφή ατζέντα σιωπηρής παράτασης του μνημονίου, από την Κουμουνδούρου έσπευδαν το απόγευμα της Δευτέρας να διευκρινίσουν ότι «όποια παράταση ενδεχομένως τεθεί στο τραπέζι δεν θα αφορά συζήτηση για επιβολή και εφαρμογή μέτρων, αλλά μόνο για συνολοική διαπραγμάτευση του χρέους και της δανειακής σύμβασης».

Υπό την επίδραση αυτών των στοιχείων, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν μετεκλογικό ορίζοντα, ο Π. Λαφαζάνης στον απόηχο της συνεδρίασης της ΚΕ του προηγούμενου Σαββάτου, όπου κατόπιν πιέσεων και εσωκομματικών εκβιασμών εν τέλει επιτεύχθηκε ο ελάχιστος δυνατός εσωκομματικός συμβιβασμός, τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου ή το Ποτάμι, δείχνοντας έτσι ότι τα σενάρια μετά τις εκλογές σε περίπτωση που το κόμμα του δεν είναι αυτοδύναμο, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα και - κατά κάποιες ερμηνείες - θα οδηγούν αναπόφευκτα σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι αρμόδιες κομματικές επιτροπές συνεδριάζουν νυχθημερόν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας εξακολουθούν να μένουν ανοιχτές τουλάχιστον δύο εκλόγιμες θέσεις (πέραν του βέβαιου Π. Σκουρλέτη). Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Ι. Δραγασάκης προτιμά να είναι υποψήφιος στην Β' Αθηνών και όχι στο Επικρατείας, ενώ θεωρείται βέβαιον ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβει νευραλγική θέση στη κυβέρνηση και όχι θεσμικό αξίωμα.
Αντίστοιχες πληροφορίες φέρουν ως πιθανούς υποψηφίους τον Γ. Κιμούλη και τον Κ. Τσουκαλά.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.