29/1/15

Διαφωνία Ελλάδας - Ε.Ε. για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι η θέση που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων θα είναι «δημοκρατική».
Επιφυλάξεις για την παράταση των κυρώσεων της Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας αναμένεται να εκφράσει σήμερα στις Βρυξέλλες ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο του εκτάκτου συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδριάζει με θέμα την επιδείνωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με προσχέδιο της απόφασης του συμβουλίου, που έχει έλθει στη δημοσιότητα, πρόθεση της Ε.Ε. είναι να παρατείνει έως τον Δεκέμβριο του 2015 τις κυρώσεις «σε βάρος προσώπων που υπονόμευσαν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Η Αθήνα έχει ήδη προϊδεάσει για τη στάση που θα τηρήσει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, καθώς την Τρίτη εξέφρασε δυσαρέσκεια για σχετική δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας ότι κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας.
Ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς έχει αρκεστεί να δηλώσει ότι η θέση που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση στη σημερινή συνεδρίαση θα είναι «δημοκρατική». Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Νίκος Χουντής -που θα είναι επίσης παρών στο συμβούλιο- διαμήνυσε χθες ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξηγώντας πως έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας.
«Λυπούμαστε που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνταχθεί μαζί μας» απάντησε αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο εκπρόσωπος του κ. Τουσκ και πρόσθεσε ότι απορρίπτει την κριτική που ασκεί η κυβέρνηση. 
«Συμβουλευτήκαμε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του εκπροσώπου της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Καταλάβαμε, την Δευτέρα, ότι το ανακοινωθέν είχε συμφωνηθεί από όλους. Όταν μάθαμε για τη διστακτικότητα που εξέφρασε η ελληνική πλευρά, το πρωί της Τρίτης…προτείναμε να προσθέσουμε μια υποσημείωση που θα εξηγεί ότι η Ελλάδα δεν καλύπτεται από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Καθώς η Ελλάδα δεν επιθυμούσε μια τέτοια υποσημείωση, ήταν ξεκάθαρο για εμάς ότι μπορούσαμε να δημοσιεύσουμε την ανακοίνωση όπως είχε συμφωνηθεί», πρόσθεσε. 
Ενοχλημένη και η Λευκωσία 
Πάντως διαφωνία με την παράταση των κυρώσεων αναμένεται να εκφραστεί και από την Κύπρο, η οποία εξέφρασε επίσης έντονη δυσαρέσκεια για τη δήλωση του κ. Τουσκ, καθώς κατήγγειλε ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση και εύλογος χρόνος στα κράτη-μέλη να τοποθετηθούν.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Λευκωσία διαχώρισε τη θέση της και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο ορθός τρόπος για επίλυση της Ρωσοουκρανικής κρίσης είναι εκείνος της διπλωματίας και όχι η επιβολή κυρώσεων.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.