19/1/15

Το μεγάλο εξοπλιστικό κόλπο του Σίσι δεν είναι ρωσικό, αλλά ΓΑΛΛΙΚΟ!

Τεράστια αίσθηση προκαλεί διεθνώς η διαρροή ότι Αίγυπτος και Γαλλία βρίσκονται στο κατώφλι μιας κολοσσιαίας εξοπλιστικής συμφωνίας, η οποία θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα προκαλέσει ισχυρούς «πονοκεφάλους» όχι μόνο στην Άγκυρα, αλλά και στο Τελ Αβίβ…

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η Αίγυπτος του στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και η Γαλλία του Φρανσουά Ολάντ, βρίσκονται πολύ κοντά σε εξοπλιστική συμφωνία-μαμούθ που θα ανέλθει σε ύψος 6 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ, καλύπτοντας τον ναυτικό και τον αεροπορικό τομέα.

Συγκεκριμένα, οι Αιγύπτιοι φέρονται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την προμήθεια δύο φρεγατών τύπου FREMM των κρατικών ναυπηγείων DCNS, έναντι 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, και 20 (22 σύμφωνα με άλλες πηγές) μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης γενιάς τύπου Rafale.
Εάν αυτό συμβεί, η Αίγυπτος θα «διεκδικήσει» αυτή το πρώτο εξαγωγικό συμβόλαιο του μαχητικού, μετά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πώληση του Rafale στην Ινδία. Πολύ ενδιαφέρον έχει επίσης, ότι αμφότερα τα οπλικά συστήματα θα εξοπλιστούν με πυραυλικά συστήματα μιας ακόμα μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρίας, της MBDA.

Όσον αφορά την καταρχήν επιλογή του Rafale στην Ινδία, μετά τη σοβαρή εκ νέου εμπλοκή των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση της σύμβασης, σπεύδουν στη χώρα στελέχη της κατασκευάστριας Dassault για να επιχειρήσουν τη διάσωση της συμφωνίας την τελευταία στιγμή…
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και των τριών εμπλεκομένων εταιριών, DCNS, Dassault και MBDA, βρέθηκαν στο Κάιρο πολύ πρόσφατα για να προωθήσουν τη συμφωνία, η οποία έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης του Σίσι στο Παρίσι τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Υπενθυμίζεται και η συμφωνία για τη ναυπήγηση τεσσάρων κορβετών τύπου Gowind 2500 που υφίσταται ανάμεσα στην αιγυπτιακή και τη γαλλική πλευρά, με την πρώτη να ναυπηγείται στη Γαλλία και τις υπόλοιπες στα αιγυπτιακά ναυπηγεία. Στο Κάιρο βρέθηκε όμως και αντιπροσωπεία που εξέτασε το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας.

Εάν προχωρήσει τελικά η συμφωνία, η Αίγυπτος θα καταστεί η τέταρτη κατά σειρά χώρα που θα επιχειρεί με τις φρεγάτες FREMM, μετά τη Γαλλία, την Ιταλία και το Μαρόκο, που ήδη έχουν εντάξει τα πλοία στους στόλους τους.

Οι Αιγύπτιοι μάλιστα φέρονται να επιθυμούν την απόκτηση των FREMM όσο το δυνατόν πιο σύντομα, σκοπεύοντας να καταστήσουν τον τύπο του πλοίου ναυαρχίδα του στόλου, με ξεκάθαρο βλέμμα προς την τουρκική πρόκληση στην περιοχή…


Οι Γάλλοι θα προχωρήσουν στην άμεση παράδοση FREMM από αυτές που έχουν ναυπηγηθεί για το γαλλικό Ναυτικό. Τα δημοσιεύματα θέλουν την μία τουλάχιστον FREMM να βρίσκεται στα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ που θα γίνουν εντός του 2015…

Όσον αφορά τα μαχητικά Rafale, πρόκειται για ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Αίγυπτος δεν εμπιστεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρότι η προμήθεια των F-16 Block 50/52 ξεμπλοκαρίστηκε, το Κάιρο δεν δείχνει διατεθειμένο να εξαρτάται μονοδιάστατα από τη βούληση της εκάστοτε αμερικανικής κυβέρνησης και αναζητά εναλλακτικούς προμηθευτές. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι ο Σίσι δεν προχωρά σε τέτοιες προμήθειες από τη Ρωσία, με την εκτεταμένη φημολογία για την προμήθεια μαχητικών ρωσικής κατασκευής MiG-35 (δεν έχουν βέβαια ενταχθεί ακόμα σε ρωσικό οπλοστάσιο) να μην επαληθεύεται στην πράξη.

Οι συζητήσεις μπορεί να έγιναν, η Μόσχα όμως φαίνεται πως έλαβε το δικό της κομμάτι της αιγυπτιακής εξοπλιστικής πίττας, στον τομέα κυρίως που θεωρείται πιο ανταγωνιστική παγκοσμίως για πλειάδα λόγων, αυτόν της αντιαεροπορικής άμυνας. Ταυτόχρονα το Κάιρο εκπέμπει σαφές «καθησυχαστικό» σήμα προς τη Δύση εν συνόλω…

Το μήνυμα αυτό πρακτικά αποκωδικοποιείται, ότι ο φιλοδυτικός προσανατολισμός δεν αλλάζει, όμως η επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας δεν μπορούν να τελούν σε ομηρία από κανέναν και για οποιονδήποτε λόγο.
Το θέμα είναι ότι ένα συμβόλαιο τέτοιου μεγέθους και ποιότητας, θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει ανησυχία και στο Ισραήλ, παρά τις καλές σχέσεις που διατηρεί με το καθεστώς Σίσι. Κάτι που ισχύει σήμερα μπορεί να μην ισχύει αύριο και αυτό το οποίο θα παίζει ρόλο είναι η ισορροπία δυνάμεων. Το ζήτημα αυτό θα αναπτυχθεί σε γειτονική ανάρτηση.

DEFENCE-POINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.