30/1/15

«Διασταύρωση του Σαλβαντόρ Αλιέντε με τη Ρόζα Λούξεμπουργκ» ο Τσίπρας - θα κάνει και «οικονομικό βουντού»

«Διασταύρωση του Σαλβαντόρ Αλιέντε με τη Ρόζα Λούξεμπουργκ» ο Τσίπρας - θα κάνει και «οικονομικό βουντού»
Ως... διασταύρωση του Σαλβαντόρ Αλιέντε και της Ρόζα Λούξεμπουργκ περιγράφει τον Αλέξη Τσίπρα ο αρθρογράφοε των Financial Times, Gideon Rachman, ο οποίος εμπλέκει και το δόγμα Ρέιγκαν περί «οικονομικού βουντού».

Ο Rachman ξεκινά από το οικονομικό ζήτημα που είναι από τα πλέον σημαντικά για τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, υποστηρίζοντας: «Σήμερα, στην Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακαλύψει μια αριστερίστικη εκδοχή του οικονομικού βουντού: Την άποψη ότι μια πλημμυρίδα δαπανών θα αποζημιώσει από μόνη της, αρκεί να προωθηθεί με επαρκή ενέργεια και αποφασιστικότητα».

Εν συνεχεία ο αρθρογράφος παραθέτει ένα κομμάτι ρεπορτάζ της Helena Smith του «The Guardian» ώστε «να αντιληφθούμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας». Γράφει, λοιπόν, η Smith: «Ένα προς ένα έπεφταν, με σφοδρότητα, αβίαστα, αδίστακτα, αιφνιδιαστικά, "μπαμ-μπαμ". Πρώτα αφαιρέθηκαν τα κάγκελα έξω από την ελληνική Βουλή. Εν συνεχεία ανακοινώθηκε πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και αποκατάσταση των συντάξεων. Και μετά ήρθε η είδηση της επανεισαγωγής του κατώτατου μισθού στα €751. Και όλα αυτά πριν ακόμη ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πραγματοποιήσει το πρώτο του υπουργικό συμβούλιο.

Κατόπιν, οι υπουργοί ανακοίνωσαν πρόσθετα μέτρα: Την κατάργηση των εισφορών στις συνταγές φαρμάκων και επισκέψεις νοσοκομείων, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την παραχώρηση υπηκοότητας σε παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Στην πρώτη ημέρα πρωθυπουργίας του, ούτε 48 ώρες μετά την εκλογή του, ο Τσίπρας έπεσε στην δουλειά. Η δριμύτατη λιτότητα εναντίον της οποίας πολέμησε το κόμμα του, ανήκει πλέον στο παρελθόν, και αυτή είναι η αρχή όχι για ένα νέο κεφάλαιο, αλλά για το έπος της χώρας που επί μακρόν βρέθηκε στο πρώτο μέτωπο της κρίσης».

Στη συνέχεια ο Rachman διερωτάται από πού θα έρθουν τα χρήματα. «Στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα, ανώτατοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δήλωναν ότι η Ελλάδα έχει αρκετά κεφάλαια ώστε να επιβιώσει έως τον Ιούλιο, πριν χρειαστεί να αντιμετωπίσει τους πιστωτές της. Αμφιβάλλω βαθιά όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να αποφύγει την κρίση μέχρι το καλοκαίρι, αν συμπεριφέρεται έτσι», γράφει ο Ράχμαν και συνεχίζει: «Σχεδόν προκαλούν την ΕΚΤ και τους Ευρωπαίους ηγέτες να αρνηθούν να μετακυλήσουν τα προγράμματα τα οποία πρέπει να ανανεωθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου για να παραμείνει αξιόχρεος η χώρα. Οι αγορές έχουν ήδη εκδώσει την ετυμηγορία τους, ξεφορτώνοντας ελληνικές μετοχές και ειδικά τις τραπεζικές μετοχές. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι, αν οι ελληνικές τράπεζες καταρρεύσουν, εκείνοι που θα υποφέρουν περισσότερο από το οικονομικό χάος που θα προκληθεί θα είναι οι πολίτες, είτε ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, είτε όχι».

«Δυστυχώς, το μεγαλύτερο τμήμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς μοιάζει να έχασε προς στιγμή τη δυνατότητα εκλογίκευσης, εν μέσω του ενθουσιασμού για την ανάληψη της εξουσίας των Αθηνών από ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα. Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιγράφεται ως προϊόν διασταύρωσης του Σαλβαντόρ Αλιέντε με την Ρόζα Λούξεμπουργκ. Εάν και εφόσον το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει, η Αριστερά θα έχει έτοιμη την θεωρία του πισώπλατου μαχαιρώματος. Θα φταίνε οι Γερμανοί ή οι τραπεζίτες ή (αναπόφευκτα) η CIA. Καμία σχέση με το "μπαμ-μπαμ" με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ χαράζει τον δρόμο της χρηματοοικονομικής καταστροφής».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

3 σχόλια:

  1. ενώ είναι προφανές τι συμφέροντα εξυπηρετεί ο Γεδεών Ράιχμαν και το έντυπο που γράφει - δεν είναι προφανές πιο το συμφέρον του μέσου Έλληνα αναγνώστη να τα διαβάσει .
    Άλλη μια άποψη για το ότι ο Ελληνικός λαός για να επιβιώσει θα πρέπει να είναι σε προγράμματα σκληρής λιτότητας και να πληρώνει τα γ@μισιάτικα των περισπούδαστων αποφοίτων του Γιουνιβέρσιτι οφ δε Πούτσεστερ και των αρρωστημένων μυαλών της νεοφιλέλέ νομενκλατούρας των ευρωλιγούριδων ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να πειτε σε αυτον τον κυριο Γίδι οτι οι εκφοβισμοι δεν φοβιζουν πια τους ελληνες και αν ειναι να παμε στην κολαση θα τους προσκαλεσουμε ολους μαζι να μας κανουν παρεα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αστέριος είπε:
    Σε άρθρα και σχόλια εδώ και αλλού βλέπουμε την φανατική σύγκρουση δυο παρατάξεων:
    --Γεροντική αυτοσυντήρηση κατά νεανικής δημιουργικής τρέλλας...
    --Λογιστική λογική κατά ποιητικής και αρχιτεκτονικής φαντασίας...
    --Δημογέροντες/κοτσαμπάσηδες εναντίον αρματωλών και κλεφτών...
    --Μαυρομιχάλης εναντίον Καποδίστρια...
    -- Ο Θάνατος εναντίον της Ζωής...
    ΄Ομως η Γεωγραφία έχει καταδικάσει αυτόν τον λαό στην επιλογή: Ανάμεσα στην τρέλλα του κινδύνου και
    στην άθλια συντήρηση σε καθεστώς υποτέλειας.
    Από την απάντηση στο αναπόδραστο δίλημμα θα κριθεί συντομότατα η επιβίωση του έθνους μας.
    Πάρτε το χαμπάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.