30/1/15

Βαρουφάκης: Όχι στην Τρόικα - Ντάισεμπλουμ: Μην κάνετε μονομερή βήματα

Βαρουφάκης: «Δεν θα συνεργαστούμε με την τρόικα» - «Μεταρρυθμίσεις χωρίς φόβο και πάθος» υποσχέθηκε η Ελλάδα στην Ευρώπη
Ντάισελμπλουμ: «Τα μονομερή βήματα και η αγνόηση των προηγούμενων συμφωνιών δεν είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε» Συναντήθηκαν ο έλληνας υπουργός Οικονομικών με τον επικεφαλής του Eurogroup στο υπουργείο Οικονομικών
Παρά τα (σφιγμένα) χαμόγελα και το (επιφανειακά) καλό κλίμα που επικράτησε οι κ.κ.Γιάνης Βαρουφάκης και Γερούν Ντάισελμπλουμ διαφώνησαν κάθετα για δύο βασικά θέματα: Για τη συνέχιση του προγράμματος και το ρόλο της τρόικας.«Τα μονομερή βήματα και η αγνόηση των προηγούμενων συμφωνιών (arrangements) δεν είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogrpup. «Είμαστε σε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχει παραταθεί» είπε και πρόσθεσε ότι μια από τις πρώτες συμφωνίες πρέπει να είναι η συνέχιση του προγράμματος. 

Σημείωσε ότι το Eurogroup αναμένει τη θέση της ελληνικής πλευράς. «Εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει και σε εμάς να καθορίσουμε τη στάση μας» τόνισε ενώ σε άλλο σημείο σχολίασε ότι δεν λύθηκαν τα προβλήματα της Ελλάδας επειδή έγιναν εκλογές. 

Ερωτηθείς αν βλέπει διεθνή διάσκεψη για το χρέος είπε ότι «η διάσκεψη για τη αναδιάρθρωση του χρέους έχει όνομα  και λέγεται Eurogroup».

Βαρουφάκης: Αντιευρωπαϊκή η τρόικα

Ο κ. Βαρουφάκης είπε από την πλευρά του ότι κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση της αναλυτικής αμφισβήτησης της ίδιας της λογικής του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Η δική μας πρώτη κίνηση δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής αμφισβήτησης αυτού του προγράμματος μέσα από μια αίτηση για την παράτασή του, τόνισε, προσθέτοντας ότι το κοινό συμφέρον θα εξυπηρετηθεί από μια νέα συμφωνία.

Μιλώντας για την τρόικα  ο κ. Βαρουφάκης την χαρακτήρισε «αντιευρωπαϊκή, σύμφωνα και με τον Eυρωκοινοβούλιο, και σαθρά δομημένη επιτροπή».  

O Ντάισελμπλουμ σημείωσε μεταξύ άλλων:

-Εχουμε κοινό ενδιαφέρον για την ανάκαμψη της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη.

Ο κ. Βαρβουφάκης ανέφερε επίσης:

-Συζητήσαμε για τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία.

-Ανέφερα στον κ. Ντάισελμπλουμ την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις

-Του κατέστησα γνωστός ότι το κράτος έχει συνέχεια αλλά αυτό που δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη λιτότητα και το μη βιώσιμο χρέος.

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την τρόικα αλλά θα συνομιλήσει με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς. Εκανε λόγο για βαθιές ματαρρυθμίσεις χωρίς φόβο και πάθος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Αναλυτικά στην κοινή συνέντευξη Τυπου ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε:
Ξεκινήσαμε μια πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ μας
Βάλαμε τη βάση για μια εποικοδομητική συνεργασία όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης
Πρόθεσή μας είναι με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται μέγιστα από μια νέα συμφωνία
Με αντιευρωπαϊκή λογική δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε
Αναφέρθηκα στις εγγυήσεις που είναι σε θέση η κυβέρνησή μας να προσφέρει πρώτα στους Ελληνες και μετά στους εταίρους μας.
Στόχος της χώρας είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές
Εξηγήσαμε τις διαδικασίες της ευρωζώνης με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα που αφορά την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε συμφωνία για μια Ελλάδα που αναπνέει..
Αναφέρθηκα εκτενώς στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα την αποφασιστικότητα που θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας
Το κράτος έχει συνέχεια αλλά αυτό που δεν θα δεχτούμε είναι να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτουμενη κρίση
Δεν θα συνεργαστούμε με την τρόικα. Μια επιτροπή που στόχο έχει την εφαρμογή ενός προγράμματος με το οποίο διαφωνούμε δεν στοχεύουμε να συνεργαστούμε
Θέλουμε να πείσουμε τους εταίρους ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται μέγιστα από μια νέα συμφωνία που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις με γνώμονα το ευρωπαίκό συμφέρον
Η κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση της αμφισβήτησης του προγράμματος που δεν μας επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία ούτε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας.
Πάνω σε αυτή την πλατφόρμα αυτή κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του λαού. Πρόθεσή μας δεν είναι η επέκτασή του
Από την πλευρά του ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε:
Είχα εποικοδομητικές συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης
Να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατόν
Ηρθα να ακούσω τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας
Ως μέλη της ευρωζώνης έχουμε αμιβαία συμφέροντα
Θέλουμε να ενισχυθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα
Τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν βήματα προόδου
Τα προβλήματα δεν εξαφανίστηκαν εν μια νυκτί
Ο ελληνικός λαός άντεξε τα σκληρά μέτρα, έκανε μια σημαντική πρόοδο, καλό είναι να μην πάει χαμένη
Εναπόκειται στην κυβέρνηση να καθορίσει την θέση της και εναπόκειται σε εμάς να κινηθούμε προς το μέλλον
Δεν υπήρξαν συμπεράσματα, δεν υπήρξαν τελικές αποφάσεις
Διάσκεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους υπάρχει ήδη και λέγεται Eurogroup
Η επίσκεψη στον Αλέξη Τσίπρα

Νωρίτερα στις 2 το μεσημέρι τον Γερούν Ντάισελμπλουμ υποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπραςστο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησηςΓιάννης Δραγασάκης ο οποίος υποδέχτηκε τον επικεφαλής του Eurogroup. Η συνάντηση διήρκεσε 30 λεπτά.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ έβαλε στο τραπέζι και το θέμα του χρέους.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία» δήλωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη.
ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. Το απόλυτο χτύπημα εδόθη και αφορά την παρακάμαρα των Γερμανών που δρά ανεξέλεγκτα και βάσει ΠΡΟΦΟΡΙΚΩΝ οδηγιών από τους ΝΑΖΙ του Βερολίνου.

    Φέρτε μας να δούμε αν υπάρχουν πρακτικά που να φαίνεται τι αποφάσισαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τι έγγραφες οδηγίες έδωσαν στην Τρόικα, τι αναφορές έδωσε η Τρόικα και κυρίως αν υπάρχει (που δεν υπάρχει) έκθεση αξιολόγησης της Τρόικα.

    Προβλέπονται πολλά και ενδιαφέροντα νέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυο περιπτωσεις μπορουν να συμβουν. 'Η παμε Δραχμη ή θα μας βαλουν σε χειροτερο μνημονιο. Παντως η προπαγανδα που εξαπολυουν και οι δυο πλευρες δεν εχουν προηγουμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σημερα η κυβερνηση εδωσε ενα γερο χαστουκι στα αφρατα μαγουλα των Γερμανων και των ανδρεικελων τους ! Πεταχτηκαν ομως οι . . "ψυχραιμοι" να μας πουν οτι "τωρα θα δειτε τι θα παθουμε!" και αλλα παρομοια...
    Κι ομως σε οσους εχει απομεινει λιγη απο την κυτταρικη μνημη της λεβεντιας των Ελληνων, αυτην την στιγμη την ψαχνανε εδω και 5 χρονια ! Ψαχνανε τον εχθρο, ετοιμοι να πολεμησουν αλλα ειχαν τους Παπανδρεου, Παπαδημο, Σαχλαμαρα, Βουβουζελο να του λενε νυχτα μερα οτι ο εχθρος ειναι ανικητος κι οτι εαν αποφασισουμε να πολεμησουμε μπορει να μην χασουμε τον ...αργο θανατο μας. Αρρωστοι ημασταν πεντε χρονια που ολοι μας λεγανε : κανε το κοροιδο γιατι μπορει να χασουμε κι αυτα που εχουμε. Ο Ελληνας ομως δεν γεννηθηκε για τα ντουβαρια ! Ουτε για τις ψωροσυνταξεις που επεστρεφαν απευθειας πισω, υπο την μορφη φορων και παγιων. Ο Ελληνας μπορει να πεινασει, να διψασει, να υποφερει, αρκει να ξερει οτι η ελπιδα για μια ελευθερη ζωη δεν πεθανε. Πεντε χρονια αρρωστησαμε απο τις ταπεινωσεις. Μας ειπαν κλεφτες, τεμπεληδες, αχρηστους, απατεωνες. Κι ομως οι κατηγοροι μας δουλεψανε για χρονια για να μας κανουν ετσι. Εχουμε κι εμεις πελωρια ευθυνη δεν λεω. Kλείνω με τα λόγια αγιορείτη Ηγούμενου :
    «Άκουσε να σου πω παιδί μου. Για τον Θεό η Ελλάδα είναι το προζύμι της ανθρωπότητας!
    Είναι προορισμένη να φέρει το έλεος του Θεού στον κόσμο και να σκορπίσει παντού το Φως του Χριστού. Οι επίγειες δυνάμεις του κακού μπορεί να θέλουν να την διαλύσουνε αλλά δεν θα καταφέρουν τίποτα! Η Ελλάς είναι προορισμένη να εκπληρώσει το σχέδιο του Θεού.
    Μπορεί να περάσουμε θλίψεις, μπορεί να περάσουμε διωγμούς, μπορεί να περάσουμε πείνες, μπορεί να περάσουμε και θάνατο ακόμα αλλά το σχέδιο του Θεού θα εκπληρωθεί μέσω της Ελλάδας»
    Ο Ελληνας σημερα εχασε τον δρομο του. Θα τον ξαναβρει εξ' αναγκης, παλι πισω στην υπαιθρο, στο χωριο. Θα ζησουμε φτωχα αλλα αμεριμνα. Θα ζησουμε για να 'ρθουμε σε επαφη με τον εαυτο μας, με τον Θεο. Οσοι πιστοι προσελθετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.