1/2/15

Εκατό επιστολές «Πυρήνων» - Χρ. Ξηρού για «πάρτι», «μαγείρεμα» και «ραντεβού»

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. 
Νέα στοιχεία αποκαλύπτει «Το Βήμα»: οι στρατολογήσεις σε γήπεδο, το «μπλοκ» της Θεσσαλονίκης και οι νέοι ύποπτοι
Εκατό επιστολές «Πυρήνων» - Χρ. Ξηρού για «πάρτι», «μαγείρεμα» και «ραντεβού»
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή του Χριστόδουλου Ξηρού στον 11ο ανακριτή Αθηνών προκειμένου να απολογηθεί (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Περίπου 100 νέες επιστολές που είχαν ανταλλάξει οι «Πυρήνες» και ο Χριστόδουλος Ξηρός, με αναφορές για το «πρόγραμμα  του πάρτι», για «υλικό για μαγείρεμα» και «ραντεβού στην οδό Αριστείδου», καθώς πολλές από αυτές είναι κωδικοποιημένες, καθοδηγούν τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση του ένοπλου δικτύου που είχε σχηματισθεί και θα προχωρούσε σε σειρά βομβιστικών, και όχι μόνο, επιθέσεων.Παράλληλα σε καταθέσεις που αποκαλύπτει «Το Βήμα» μνημονεύεται ότι «στρατολογήσεις» συνεργών του Χρ. Ξηρού είχαν γίνει στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στις αρχές της ποδοσφαιρικής περιόδου, ενώ προκύπτει η εμπλοκή και άλλων τριών-τεσσάρων ατόμων -ορισμένοι από τους οποίους ηλικίας 40 ως 55 ετών- από τον ποινικό χώρο.

Επιπλέον υπάρχουν αναφορές για σχέσεις υπόπτων με γεωργιανούς διακινητές μεταναστών. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι τη στελέχωση της ένοπλης οργάνωσης του πρώην μέλους της 17Ν είχε αναλάβει ένας 31χρονος Αλβανός που έχει κατηγορηθεί και για τον φόνο με μία σφαίρα στο κεφάλι ενός 25χρονου συμπατριώτη του για μια υπόθεση μαστροπείας. Μάλιστα ο 31χρονος το διάστημα που οργανωνόταν η απόδραση είχε δίκη στη Θεσσαλονίκη για αυτήν την ανθρωποκτονία, όμως δεν θέλησε να... παραστεί προκειμένου πιθανόν να πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη αιματηρή φυγή από τον Κορυδαλλό.

Όπως προκύπτει ακόμη από νεότερα στοιχεία, στην πρώτη φάση τον Χρ. Ξηρό υποβοηθούσαν δύο-τρεις αντιεξουσιαστες -κυρίως από τη Θεσσαλονίκη- που αργότερα αποσύρθηκαν λόγω της ρήξης των «Πυρήνων» με τον πρώην δραπέτη.

Σύμφωνα με την ίδια ροή πληροφοριών, οι «Πυρήνες» είχαν γίνει έξω φρενών με το πρώην μέλος της 17Ν «επειδή είχε ακολουθήσει με προσωπική πρωτοβουλία του την αντίστροφη διαδικασία στην κατασκευή που του είχαν αποδείξει μιας βόμβας-μαμούθ με νιτρική αμμωνία με αποτέλεσμα να γίνει υγρή και -όπως έλεγαν- να τρέχουν… ζουμιά από την εκρηκτική ύλη».

Πλέον αναμένεται νέος κύκλος ποινικών διώξεων για την υπόθεση και ανάμεσα σε αυτούς να είναι αλβανοί και έλληνες ποινικοί καθώς και αντιεξουσιαστές, αποτυπώματα των οποίων βρέθηκαν στα τάπερ-βόμβες που εντοπίστηκαν στο Λουτράκι.

Το δίκτυο και ο «ανυπάκουος» Χρ. Ξηρός

Η ΕΛ.ΑΣ. διαμορφώνει μια ολοένα πιο σαφή εικόνα για τον σχεδιασμό και το δίκτυο υποστήριξης του Χριστόδουλου Ξηρού και το τι ακριβώς συνέβαινε με τα έγκλειστα μέλη της δραστήριας οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «σε πρώτη φάση διαπιστώνεται ότι τον Χρ. Ξηρό υποβοήθησαν αντιεξουσιαστές που είχαν σχέση με "πυρήνα" της Θεσσαλονίκης. Αυτό φέρεται να συνέβη μέσω έγκλειστου αντιεξουσιαστή από τη συμπρωτεύουσα που διατηρούσε προσωπική γνωριμία στην Κομοτηνή με την 22χρονη Αγγελική Σ., βασική συνεργό του πρώην μέλους της 17Ν. Σιγά-σιγά όμως φέρεται ότι άρχισε να "αποσύρεται" αυτό το σύστημα αρωγής του Χρ. Ξηρού που αποδείχθηκε "ανυπάκουος" στους "Πυρήνες" και έμεινε μόνο κοντά του η Αγγελική Σ. Του απέδιδαν ότι έκανε όλο γκάφες με τις βόμβες. Γι' αυτό ίσως εξηγείται ότι οι "Πυρήνες" έφτιαξαν υποδείγματα για την κατασκευή βομβών με εκρηκτική ύλη μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού και ζήτησαν από την Αγγελική να περάσει στην πράξη. Και αυτό για να υλοποιηθεί τουλάχιστον το αιματηρό σχέδιο απόδρασης από τον Κορυδαλλό. Ακόμη, βασικό ρόλο στην υποβοήθηση του Χρ. Ξηρού ανέλαβε έλληνας "νονός" αλλά και ο 31χρονος αλβανός κρατούμενος που είχε αρχίσει... φλερτ και με τον αναρχικό χώρο».

Ο 31χρονος είχε κατηγορηθεί για το ότι τον Απρίλιο του 2010 σκότωσε εν ψυχρώ σε δάσος της Καλλιθέας Χαλκιδικής έναν 25χρονο συμπατριώτη του σχετικά με την εκμετάλλευση μίας γυναίκας από τη Ρουμανία. Επίσης κατηγορείται για τον φόνο ιδιοκτήτη περιπτέρου στην Αθήνα αλλά και για τον βαρύ τραυματισμό ενός 37χρονου αλλοδαπού στην περιοχή των Σφαγείων Θεσσαλονίκης. Είχε θεωρηθεί και ύποπτος για τη δολοφονία γνωστού ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στην Αθήνα. Σε παλιότερη έρευνα στο κελί του σε περιφερειακή φυλακή είχε βρεθεί μεγάλος αριθμός κινητών ενώ είχε συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις κρατουμένων δηλώνοντας: «Δεν θέλουμε να φτάσουμε στα άκρα αλλά δεν έχουμε και τίποτα να χάσουμε. Ζητάμε μόνο ό,τι δικαιούμαστε και τίποτα παραπάνω».

Ο συγκεκριμένος Αλβανός φέρεται να ενεργοποιήθηκε από το σύστημα ποινικών και «Πυρήνων» για συνδρομή στον Χρ. Ξηρό και ανέθεσε σε συμπατριώτες του την υποβοήθησή του.

Κατάθεση για «στρατολογήσεις»

Για συμμετοχή στο δίκτυο του «Μανώλη» της 17Ν είχε συλληφθεί και ένας 23χρονος αρμενικής καταγωγής από τη Γλυφάδα που φέρεται να υποβοήθησε την «ομάδα Ξηρού» στην κλοπή ενός αυτοκινήτου. Η κατάθεσή του περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία για τον τρόπο «στρατολόγησης» και τους άγνωστους συνεργούς του Ξηρού.

Όπως κατέθεσε, «είμαι φίλαθλος του Παναθηναϊκού και μερικές φορές πάω γήπεδο. Στη Λεωφόρο λοιπόν μου σύστησαν κάποιο άτομο σαν "Μάκη". Τον έβλεπα πρώτη φορά. Ήταν ψηλός, σχεδόν στο ύψος μου, περίπου 1,87-1,89 μ., ξανθός και γεροδεμένος. Μου είπε "θες να έλθει ένα φορτηγάκι (σ.σ. ένα από τα κλεμμένα οχήματα που χρησιμοποίησε ο Χρ. Ξηρός) σπίτι σου για να βοηθήσεις με εργαλεία να το βάλουμε μπρος και θα σου δώσουμε 1.500 ευρώ;"».

Ο νεαρός αναφέρει στη συνέχεια της απολογίας του ότι το αυτοκίνητο τέθηκε σε λειτουργία«με ένα i-pad που συνέδεσαν με την ασφαλειοθήκη του οχήματος».

Όσον αφορά τα άτομα με τα οποία συνεργάστηκε, ο 23χρονος ανέφερε: «Ο πρώτος που ήρθε ήταν αλβανικής καταγωγής, κοντός με ξυρισμένο το κεφάλι και εύσωμος. Δεν μου είπε το όνομά του. Ο δεύτερος ήταν ελληνικής καταγωγής, λίγο πιο ψηλός από μένα, με μαλλιά καστανόμαυρα και κανονικά σε μήκος και ήρθε με ένα Mini Cooper. Ο τρίτος που βγήκε από ένα κόκκινο Volkswagen ήταν Έλληνας, ψηλός γύρω στα δύο μέτρα, χοντρός με μαύρα μαλλιά και μούσια».

Ο νομικός εκπρόσωπος κατηγορουμένων και η μεταφορά μεταναστών

Ο δικηγόρος κ Αθανάσιος Κεχαγιόγλου, νομικός εκπρόσωπος κατηγορουμένων για συμμετοχή στο «δίκτυο Ξηρού» ανέφερε στο «Βήμα» ότι «στη διάρκεια της δικαστικής έρευνας πρέπει να διευκρινισθεί και να απαντηθεί ο ακριβής ρόλος των εντολέων μου και αν γνώριζαν ποια ήταν τα πρόσωπα που συνέδραμαν και ποιες ήταν οι επιδιώξεις τους. Μόνο τότε θα φανεί η ενοχή ή η αθωότητά τους για την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση».

Τέλος, στη δικογραφία της υπόθεσης ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα θεωρείται η κατάθεση ενός 44χρονου Έλληνα που είχε εμπλακεί στην επισκευή ενός από τα κλεμμένα οχήματα του Χρ. Ξηρού. Ο μάρτυρας αυτός μίλησε σχετικά με έναν άλλο αλβανό συνεργό του πρώην μέλους της 17Ν που έχει ήδη συλληφθεί και ο οποίος συσχετίζεται με τον προαναφερόμενο «δολοφόνο της Χαλκιδικής».

Όπως κατέθεσε ο 44χρονος στις 22 Ιανουαρίου 2015, «τον είχα γνωρίσει μέσω δύο Γεωργιανών που ονομάζονταν Misko και Vzoadi και οι οποίοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα. Είχαμε συμμετάσχει σε μεταφορά γεωργιανών λαθρομεταναστών από την Αλεξανδρούπολη στην Αθήνα».

Ενδιαφέρον είναι ακόμη ότι ο 44χρονος αναφέρεται στην κατάθεσή του σε μία «μυστηριώδη ηλεκτρονική συσκευή, ορθογωνίου σχήματος με... έξι κεραίες» που βρήκε στο συγκεκριμένο όχημα το οποίο θα χρησιμοποιούσε ο Χρ. Ξηρός.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.