28/2/15

Ρωσία: Η Ελλάδα μπορεί να είναι από τις πρώτες χώρες που θα εισέλθουν στη ρώσικη αγορά με την άρση του εμπάργκο

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

Ρωσία: Η Ελλάδα μπορεί να είναι από τις πρώτες χώρες που θα εισέλθουν στη ρώσικη αγορά με την άρση του εμπάργκο
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα ακόμα προλαβαίνει, εφόσον κινήσει άμεσα τις διαδικασίες, να αποτελεί μια απο τις πρώτες χώρες που θα μπουν στην ρωσική αγορά όταν αρθεί το εμπάργκο, εξέφρασε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας Αλέξιε Αλεξένκο (Alexie Alekseenko).

Διατύπωσε μάλιστα και την ελπίδα, η ρωσική κυβέρνηση να δώσει το "πράσινο φως" σε ροδάκινα, φράουλα και πορτοκάλια να επανέλθουν στα ράφια της ρωσικής αγοράς, τυγχάνοντας της εξαίρεσης από τον αποκλεισμό, που επιβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, σε οπωροκηπευτικά προέλευσης κρατών-μελών της ΕΕ, ως αντίμετρο στις κοινοτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλεξένκο δεσμεύτηκε να στείλει επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, γνωμοδοτώντας υπέρ της εξαίρεσης των τριών ελληνικών προϊόντων από τον αποκλεισμό, ύστερα και απο σχετικό αίτημα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Παναγιώτη Σγουρίδη.

Οπως ενημέρωσε ο κ. Αλεξένκο, από την ημερομηνία που θα αποσταλεί η επιστολή, που θα λάβει σήμερα στα χέρια της η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα απαιτηθεί διάστημα τριών μηνών προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που αφορούν μεταξύ άλλων τους ελέγχους (σ.σ. φυτοϋγειονομικούς κ.ά.) και την επίσκεψη εμπειρογνωμόνων από τη Ρωσία στις ελληνικές μονάδες, οι οποίοι θα πιστοποιήσουν την ασφάλεια και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.Υπογραμμίζεται ότι Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία έχουν ήδη κινήσει τις σχετικές ανάλογες διαδικασίες.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι οι επιχειρήσεις γάλακτος, κρέατος και ιχθυρών που έλαβαν το πράσινο φως για έναρξη εξαγωγών στη ρωσική αγορά, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να ξεκινήσουν λόγω εμπάργκο, ο κ. Αλεξένκο τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν εκ νέου τον σχετικό φάκελο, απλώς θα πρέπει οι κτηνιατρικές επηρεσίες της χώρας να αναλάβουν εκ νέου τη δέσμευση για την ασφάλεια και την ποιότητα των ελληνικών τροφίμων.

Ο επικεφαλής της ισχυρής Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας (ROSSELKHOZNADZOR), τονίζοντας ότι με την επίσκεψή του στη χώρα μας αποκαταστάθηκε η επικοινωνία των δύο πλευρών, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την "αφοσίωση, επαγγελματισμό και τα υψηλού επιπέδου προσόντα και ικανότητες" των Ελλήνων κτηνιάτρων, αλλά και άλλων φορέων που συνάντηση στη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, που ήρθε ύστερα απο πρόσκληση του οργανισμού πιστοποίησης A-CERT και στο πλαίσιο της Detrop.

Αυξάνεται η λίστα με τα νέα ελληνικά προϊόντα

Οπως γνωστοποίησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων του οργανισμού πιστοποίησης A-CERT Στέφανος Μπίλλας, η χώρα μας φιλοδοξεί να ξεκλειδώσει μια νέα αγορά στη Ρωσία, αυτή των ελληνικών εξαγωγών ζώων και πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτικού και ζωικού), αλλά και του μελιού.
Το μέλι προστέθηκε μόλις σήμερα στη σχετική λίστα, στη συνάντηση του κ. Αλεξένκο, με τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεωργία Μεθενίτου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.