7/2/15

Συνάντηση Κέρι - Ιρανού ΥΠΕΞ για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

Συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, είχε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι διαπραγματεύσεις εδώ και μήνες, πάντως, βρίσκονται σε αδιέξοδο.
«Η συνάντησή τους επικεντρώθηκε στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και συζήτησαν τις πρόσφατες συναντήσεις της ομάδας Π5 + 1», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπό τον όρο να τηρηθεί η ανωνυμία του. «Ο Τζον Κέρι επανέλαβε επίσης τη βούλησή μας να προχωρήσουμε προς ένα πολιτικό πλαίσιο, πριν από το τέλος του Μαρτίου», συμπλήρωσε η διπλωματική πηγή.
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ρωσίας στο Μόναχο.
Σε απάντηση στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μια πηγή στο γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι μπορεί σύντομα να υπάρξει «μια επικίνδυνη συμφωνία που να επιτρέπει στο Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα με τα οποία θα μπορούσε να απειλήσει την επιβίωση του Ισραήλ».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν προθεσμία έως τα τέλη Μαρτίου στο Ιράν για να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία πριν από την τελική πυρηνική συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου. Η συμφωνία θα αφορά τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης .
Το Ιράν απορρίπτει τους δυτικούς ισχυρισμούς ότι αναπτύσσει την ικανότητα να παράγει πυρηνικά όπλα. Αλλά αρνήθηκε να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου που ανάγκασε τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη να θέσουν σε ισχύ κυρώσεις που έχουν γονατίσει την ιρανική οικονομία.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.