15/2/15

Εν αναμονή των αποφάσεων

Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Θα υπάρξει αύριο βράδυ συμφωνία μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του Eurogroup; Θα βρουν δηλαδή αμοιβαία αποδεκτούς όρους για μια συμφωνία-γέφυρα διάρκειας έξι μηνών, κατά τους οποίους θα διαπραγματευτούν ένα νέο τετραετές πρόγραμμα; Οι όροι αυτού του νέου προγράμματος, το οποίο σίγουρα δεν θα αποκαλείται Μνημόνιο και δεν θα συμπεριλαμβάνει τρόικα, θα διαφέρουν ουσιωδώς από τους όρους του υφιστάμενου Μνημονίου;
Κανένας, ούτε ο Τσίπρας (!) δεν είναι σε θέση να απαντήσει σήμερα σε αυτά τα ερωτήματα.

Δεν αμφισβητείται ότι και οι δύο πλευρές επιδιώκουν έναν συμβιβασμό. Η καθεμιά όμως τον θέλει όσο γίνεται πιο κοντά στις δικές της θέσεις! Για την ώρα σφυγμομετρά η κάθε πλευρά την αντίπαλη για να δει μέχρι πού την παίρνει να πιέσει. Τίποτα δεν εγγυάται ότι αυτή η διαδικασία θα έχει περατωθεί μέχρι αύριο βράδυ.

Εικόνα αισιοδοξίας επικείμενης επίτευξης συμβιβασμού προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Εικόνα σύγκρουσης ανέδιδαν οι προχθεσινές γερμανικές -στην έντυπη μορφή τους- εφημερίδες. «Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας με μια πολιτική μέγιστης πρόκλησης συσπειρώνει όλους εναντίον της» έγραφε την Παρασκευή στην πρώτη κιόλας σελίδα της η σοβαρή δεξιά γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», σε άρθρο υπογραφόμενο από τον Χόλγκερ Στέλτσνερ, έναν εκ των τεσσάρων εκδοτών της. «Οι Ελληνες στις Βρυξέλλες εκδηλώνουν την οργή τους σαν μια ομάδα χούλιγκαν (!)» αναφέρεται στο άρθρο του εκ των εκδοτών της εφημερίδας αυτής, το οποίο καταλήγει ως εξής: «Η Ευρώπη θα βρει πάλι την αξιοπιστία της μόνο αν αντιδράσει με αυτοπεποίθηση σε αυτήν τη χουλιγκάνικη συμπεριφορά και δείξει την έξοδο ανάγκης του Grexit»!

«Χούλιγκαν» λοιπόν κατά τους Γερμαναράδες ο Ελληνας πρωθυπουργός και οι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης! Το σύνθημα «Διώξτε τους χούλιγκαν από την Ευρώπη!» προφανώς συμπεριλαμβάνεται στη γερμανική διαπραγματευτική τακτική της επίτευξης... συμβιβασμού! Εχουν λυσσάξει στο Βερολίνο επειδή ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει ήδη συναντήσει τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Αγγλίας, αλλά δεν εδέησε ακόμη να πάει στην καγκελαρία για να πει όπως ο Σαμαράς «όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη», απαρνούμενος τις αντιμνημονιακές του θέσεις και κάνοντας φιλομνημονιακή πολιτική κωλοτούμπα!

Προκλητικό ήταν το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που πρότειναν οι Γερμανοί μέσω του Eurogroup στη σύνοδο των υπουργών Οικονο­μι­κών την Τετάρτη, όπως φαίνεται από την αποκάλυψή του στους βρετανικούς «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα λέει «καμία παράταση του Μνημονίου», αυτοί πρότειναν κείμενο που είχε, εκτός των άλλων, και την ακόλουθη φράση:

«Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να εργαστούν στενά και εποικοδομητικά για να διερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης»!

«Να παραταθεί και να ολοκληρωθεί επιτυχώς το παρόν Mνημόνιο» δηλαδή πρότειναν! Καταλαβαίνει έτσι καλύτερα ο ελληνικός λαός πώς γίνονται οι «διαπραγματεύσεις» και οι «προβληματισμοί» για τη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής. Οι Γερμανοί αποφασίζουν και οι υπόλοιποι «βαράνε προσοχές»!


ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.