29/6/15

Τι δέον γενέσθαι

Δείτε τι γράφαμε στις 18 Φεβρουαρίου
του Σάββα Καλεντερίδη
Μετά από μια ακατανόητη σπουδή να καταλάβει την εξουσία, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ επαληθεύουν τους φόβους εκείνων που μιλούσαν για έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου, για την περίπτωση που δεν κατορθώναμε να πείσουμε τους εταίρους μας να αποδεχτούν το κανονικό μας σχέδιο.
Τώρα δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ούτε κανονικό σχέδιο είχαμε, όπως ομολογεί ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, ο οποίος δηλώνει ότι «Δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το αίτημα της Ελλάδας που πρέπει να υποστηρίξω»! Και αναφέρεται στη δραματική σύνοδο του Eurogroup, όπου δεν τσαλακώθηκε μόνο ο Βαρουφάκης, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα.

Όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επέμεναν με πείσμα να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, εύλογα όλοι θεωρούσαμε ότι έχουν έτοιμο σχέδιο, το οποίο θα εφαρμόσουν και η χώρα θα βαδίσει το δρόμο της ανάπτυξης, εγκαταλείποντας την καταστροφική λιτότητα.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos news

68 σχόλια:

  1. Εἴπαμε χρήματα τέλος, ἔρχεται ἐπώδυνο τσαλάκωμα γιὰ ὅλη τὴν Ἑλλάδα. Ἂς προσέχαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει την εξουσία είναι πλήρως κατανοητή, γιατί αυτός είναι ο σκοπός των κομμάτων στην δημοκρατία.

    Και αυτό το κατάφερε με τον ορθό τρόπο (εκλογές) και όχι με τα τηλεφωνήματα του Μπαρόζο όπως συνέβη με τους Γερμανοτσολιάδες και τον Παπαδήμο το 2011.

    Στις μαζώξεις της λυκοσυμμορίας του Eurogroup οι μόνοι που τσαλακώθηκαν και ξεφτιλήστηκαν ήταν οι Γερμανοί και οι ενταύθα υποστηρικτές τους, επειδή αποκαλύφθηκε πανηγυρικά ότι η μάχη γινόνταν εναντίον της Ελλάδος και της νόμιμης κυβέρνησης και όχι για τα χρέη και τα συναφή.

    Οι "εξουσιομανείς" της σημερινής κυβέρνησης καλώς δεν περίμεναν μέχρι το 2016 να συνεχίσουν να μας κυβερνούν οι Γερμανοτσολιάδες της Μέρκελ, γιατί μέχρι τότε το ΑΕΠ θα είχε βουτήξει κι άλλο, το χρέος σε απόλυτα νούμερα θα είχε μεγαλώσει, η ανεργία θα είχε μεγαλώσει, γιατί αυτά ακριβώς ήταν και οι στόχοι του προγράμματος "διάσωσης".

    Η κατάσταση θα ήταν πολύ πιό άσχημη όπως παραδέχονται διεθνώς όλοι οι οικονομολόγοι, πλήν φυσικά των εν Αθήναις Γερμανοτσολιάδων.

    Όσο δεν αφορά στην προχειρώτατη και επιεικώς αφελή διαπίστωση ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάποιο σχέδιο και βαδίζει στα τυφλά, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

    Η κυβέρνηση έχει σαφέστατο σχέδιο να απαλλαγεί από τις ύπουλες δεσμεύσεις του συστήματος "δανεικά έναντι μεταρρυθμίσεων", και αυτό το κάνει με καθαρά πολιτικούς όρους σε όλα τα φόρα της λυκοσυμμορίας.

    Το πρόγραμμα διάσωσης μέσω των ειδικών μεταρυθμίσεωνπου προβλέπει, έχει σχεδιαστεί ειδικά για την οικονομική καταστροφή της χώρας, και στηρίζεται στον εκβιασμό της παροχής νέων δανεικών για να μην χρεωκοπήσουμε δήθεν.

    Αν οι Γερμανοί, που ώς απεδείχθη πανηγυρικά ελέγχουν τις κρατικές οντότητες της Ευρώπης, θέλουν να δώσουν λύση στο θέμα των δανεικών άνευ καταστροφικών προυποθέσεων για την χώρα έχειν καλώς.

    Αν όχι τότε για μία ακόμη φορά η Ελλάδα θα βγάλει τα κάστανα από την φωτιά και για λογαριασμό των άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἔχει δεῖ κανεὶς πῶς δουλεύουν στὴν Κίνα καὶ ἀλλοῦ;
    Οἱ πρόγονοί μας ξέρετε πόσο καὶ πῶς δούλευαν στὰ χωράφια;
    Ὅποιοι νομίζουν χωρὶς δουλειὰ θὰ γίνουμε κράτος ἀπατᾶται εἰκτρά.
    Διαβάστε λίγο Π. Κονδύλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σαβα περίμενα από εσένα τουλάχιστον περισσότερη σοβαρότητα και υποστήριξη εθνικών θέσεων. Πρώτο και σημαντικότερο ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ξεκάθαρη λαϊκή εντολή, άκρως δημοκρατική και σε αυτή πορεύεται. Οσο για το Βαρουφάκη πεςτε μου επιτέλους τι δεν καταλαβαίνετε από την κυρία θέση του ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι η προηγούμενες κυβερνήσεις αγόρασαν το χρέος των γερμανικών τραπεζών και το μεταμόρφωσαν σε δημόσιο ελληνικό. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους και ας συστρατευτούμε πίσω από τη ξεκάθαρη λαϊκή εντολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιάκωβε
      η Πορτογαλία βγήκε από το μνημόνιο και πλήρωσε ένα χρόνο νωρίτερα το ΔΝΤ.
      Αυτό το έκανε γιατί είχε υπεύθυνη κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
      Σήμερα η Ελλάδα είναι απομονωμένη από όλους.
      Και φυσικά φταίνε πάντα οι άλλοι.
      Με συγχωρείς, θα παραμείνω στις θέσεις μου, όσο κι αν γίνομαι δυσάρεστος.
      Η αντιπολίτευση έκανε πολιτικό ανταρτοπόλεμο τόσα χρόνια και στην ουσία έπαιξε το παιχνίδι των δανειστών.
      Τώρα, φθάσαμε στο σημείο να βάλουμε την Βαλαβάνη, του "Δεν πληρώνω" υπουργό υπεύθυνη για την είσπραξη φόρων, να δηλώνει ότι είναι πατριωτικό καθήκον να πληρώνουμε φόρους.
      Αυτό θα πει υπευθυνότητα;
      Αυτά θέλεις να υποστηρίζω;

      Διαγραφή
    2. Νομίζω πως κανείς νουνεχής σώφρων συμπολίτης μας, δεν βρίσκει κάτι που να μην στέκει σε όσα αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Σ. Καλεντερίδης.

      Όντως, η αξιωματική αντιπολίτευση, χάλασε τον κόσμο και συνεχώς προέβαλε συνεχή εμπόδια με τρόπο άκρως αντιδημοκρατικό στην διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση Σαμαρά.

      Ιδιαίτερα προσβλητικά ήσαν όσα υβριστικά ακούγονταν από μέρους της για τον εγγονό της Πηνελόπης Δέλτα, ο οποίος αναγκάστηκε να αλλάξει την πολιτική του γραμμή για το συμφέρον της χώρας και να εγγυηθή και αυτός ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης πως θα αποδεχθεί να εφαρμοσθούν τα μέτρα που θα ελαμβάνοντο τότε.

      Έκανε μια συμφωνία την οποία παραβίασαν οι εταίροι(sic!) μας της ΕΕ. Συμφώνησε εγγράφως ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα, τότε απαρεγκλίτως θα συζητηθεί συνολικά το πρόβλημα του Ελληνικού χρέους το οποίο – υπενθυμίζω - το φόρτωσαν στην χώρα οι διαδοχικές επί εικοσαετία κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η πενταετής διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

      Ο τελευταίος είχε δηλώσει πως θα επανίδρυε την χώρα, αντ’ αυτού επί πέντε συναπτά έτη, κυβερνούσε με πρότυπο τον Ανδρέα Παπανδρέου και το διεφθαρμένο Πασοκικό σύστημα διακυβέρνησης.

      Ως μόνο ελαφρυντικό των επανειλημμένων αστοχιών, παραλείψεων και σφαλμάτων του, υπήρξε η διάσκεψη του Βουκουρεστίου κατά την οποία αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις των ανιστόρητων συμβούλων του τότε αμερικανού Προέδρου για την εισδοχή της FYROM στο ΝΑΤΟ!

      Αυτό το μένος κατά του Σαμαρά δεν με πείθει!

      Ζητώ στοιχεία και πλήρη τεκμηρίωση και όχι ένα ατεκμηρίωτο υβρεολόγιο εναντίον του.

      Δηλώνω ότι έχω πληγεί πολύ άσχημα από όλε τις οικονομικές αποφάσεις τόσο των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή όσο και από την διακυβέρνηση της χώρας από την τρόϊκα των ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, όμως πάντοτε εκπλήρωσα τις υποχρεώσεις μου έναντι του Ελληνικού κράτους.

      Δεν χρωστώ τίποτε! Τον άτιμο ΕΝΦΙΑ τον έχω πληρώσει! Το καθήκον μου ως Έλλην πολίτης ως νομίζω το έπραξα στο ακέραιο!

      Αναμένω ότι και οι άλλοι συμπολίτες μου θα πράξουν και αυτοί το καθήκον τους έναντι της Πατρίδας.

      Ευμένης Καρδιανός

      Διαγραφή
  5. Τα λαμόγια θέλανε την εξουσία. Δεν αφήνανε τον λεβέντη μας τον Σαμαρά να σώσει την Ελλάδα. Εντάξει μπορεί να επενέβαινε στο έργο της δικαιοσύνης, να αρνούταν να εφαρμόσει σύνταγμα νόμους και δικαστικές αποφάσεις αλλά κατά βάθος ήταν βαθύτατα δημοκράτης,και σίγουρα, επειδή δήλωνε δεξιός, έελεγε ότι αγαπούςε τον στρατό, φωτογραφίθηκε και στον φράχτη, σίγουρα λέω, ήταν και πατριώτης. Τί επειδή δεν έκανε τίποτα το πατριωτικό. Αφού δεν χρειάστηκε λέμε... Ζούμε σε ήρεμους καιρούς....

    Γι' αυτό πάλι καλά που επέβαλλε το μνημόνιο να λήγει 28/2 αντί για τον Ιούνιο. Να είχαν δηλαδή οι ανθέλληνες συριζοκαμμένοι χρόνο να διαπραγματευτούν και να κάνουν λεπτομερές πρόγραμμα με στοιχεία, να αλαφρύνουν την δανειακή σύμβαση και στις επόμενες εκλογές να πάρουν 45 και 15 τοις εκατό? έλεος. Να πέσει η κυβέρνηση να αναλάβει αυτός να στειλει τους αριστερούς και ακροδεξιούς(?) φυλακή να σώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία χρεοκοπώντας περισσότερους Έλληνες.

    Δηλαδ´η και αυτός το 12 δεν διαπραγματεύτηκε το μνημόνιο όπως δεσμεύτηκε? επειδή δεν αιτήθηκε ούτε την αλλαγή της αρίθμησης των παραγράφων? Ο Συριζα όμως είτε αποτύχει στις διαπραγματεύσεις και δεν αλλάξει τίποτα, είτε πετύχει την αλλαγή των υπογεγραμένων και αλλάξουν κάποιους κανόνες πάλι αυτοί θα είναι οι κωλοτούμπες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Guest
      η αντιπολίτευση για την παράταση δήλωνε σε όλους τους τόνους: Μην τολμήσετε και δεσμεύσετε τη χώρα:
      Επίσης, η αντιπολίτευση δήλωνε ότι θα σκίσει το μνημόνιο την επόμενη των εκλογών;
      Άρα, γιατί να λήγει το μνημόνιο τον Ιούνιο, αφού θα το έσκιζε την επομένη;
      Κατά τ' άλλα, ισχύουν αυτά που είπα στον Ιάκωβο.
      Στην Πορτογαλία η αντιπολίτευση δεν έκανε πολιτικό ανταρτοπόλεμο και βοήθησε την κυβέρνηση και τη χώρα να φύγουν από το μνημόνιο και να αποπληρώσουν μια ώρα αρχύτερα το ΔΝΤ;
      Ασφαλώς το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης το έχει η κυβέρνηση, όμως έχει και αντιπολίτευση τςη δικές της ευθύνες.
      Στην Ελλάδα η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει τρίτο μνημόνιο, το οποίο θα το ονομάσει "συμβόλαιο" για τη... ρουφήξουν πιο εύκολα οι οπαδοί της!!!
      Επαναλαμβάνω, να μελετήσουμε καλά την περίπτωση της Πορτογαλίας, γιατί οι πολιτκάντηδες προσπαθούν να κρύψουν τα λάθη και την ανεπάρκειά τους, ρίχνοντας ευθύνες στους δανειστές, στους προηγούμενους κλπ.

      Διαγραφή
    2. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι βλέπετε με τα κομματικά σας γυαλιά τα πράγματα και για αυτό έχετε και πρόβλημα κατανόησης αυτών που γραφουν τα άρθρα του Καλεντερίδη από ο,τι φαίνεται.

      Dimitri και Guest. Καταρχάς κανεις δεν έχει γράψει παρα πάνω πως η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν καλή κυβέρνηση, δεύτερον οι εκλογές ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ, πάρτε το χαμπάρι, σαν να μην το πιστεύετε είναι, αλλα δεν είναι προεκλογική περίοδος. Τρίτον καλώς η κακώς το ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί σήμερα οφείλεται και σε όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, που σημαίνει ότι αν δεν είχε πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα μπορούσε να πει και τίποτα απολύτως, όπως πριν 2 χρονια που είχαμε ελλείμματα. Τέταρτον με βάση αυτά που έλεγε προεκλογικά ο Σύρριζα, τα οποια ήταν όλα μαλακίες, συγγνώμη για την έκφραση αλλα μόνον έτσι περιγράφονται, δεν έπρεπε να θέλει παράταση του προγράμματος, άρα καλώς ο Σαμαράς είπε Φεβρουάριο να τελειώνει το πρόγραμμα, άλλωστε ήταν και ένα από τα δικά του προεκλογικά επιχειρήματα, επιπλέον δεν έπρεπε να ζητήσει ο Τσίπρας να πληρωθεί ο ENFIA, γιατί είχε πει ότι τέλος ο ENFIA με το που βγαίνουμε, έπρεπε αμέσως να ανεβάσει το βασικό μισθό, αμέσως τις συντάξεις και όλα όσα έλεγε, αλλα όμως ήταν όλα μπούρδες! Που σημαίνει ότι η παλιά κυβέρνηση, η οποια ήταν δουλική σε πολλά πράγματα, η οποια ήταν ελεγχομενη σε πολλά πράγματα και όλοι την κατακεραυνώναμε, η οποια δεν έδειξε κανένα κοινωνικό πρόσωπο δεν υπερασπίστηκε τους ανεργους και τους φτωχούς, άλλαξε από μια κυβέρνηση με αλλα τεραστια προβλήματα, η οποια λέει απλώς αλλου είδους ψέματα.

      Θα πρέπει λοιπόν να σας θυμίσω και στους δυο, ότι μια κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί ένα μέρος του λαου, αλλα όλον τον λαό, για αυτό και διώχθηκε η προηγουμενη κυβέρνηση και δικαίως. Αυτό σημαίνει ότι ο Σύρριζα δεν εκπροσωπεί μόνον τους ανεργους και τους φτωχούς, αλλα και τους μεσαίους και αυτούς που έχουν δουλειές και τους πλουσιους αν θέλετε και τους επιχειρηματίες, το να λεηλατήσουνε ξανά τη μεσαίο αλλα από άλλο σταθμό εκκίνησης δε μου λέει τίποτα και αυτό δείχνουν τα πράγματα.

      Άρα λοιπόν η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπο να απαγκιστρωθεί από τις μπούρδες που έλεγε και συνεχίζει να λέει τόσο καιρό και θα πρέπει στις διαπραγματεύσεις της να καταλάβει ότι εκπροσωπεί όλον το ελληνικό λαό, ΟΛΟΥΣ! Οποτε λοιπόν ναι να ζητήσει κοινωνική πολιτική, να ζητήσει μετρα καταπολέμησης της ανεργίας, πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, αλλα όχι να ρισκάρει την συμμετοχη μας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί τότε μάλιστα θα έχει αθετήσει την μεγαλύτερη υπόσχεση της.

      Όσον αφορά την εντολή του ελληνικού λαου, για να μιλάμε στη γλώσσα που "καταλαβaινετε", παπάρια πλειοψηφία έχετε πάρει, το πιάσατε? Σας έχει ψηφίσει το 25% του ελληνικού λαου, αυτοί σας ψηφισαν, με όσα έχουν γίνει με τόση καταστροφή, με τόση ανυπαρξία αλλου πολιτικού κόμματος, πήρατε 25%, άρα παπάρια πλειοψηφία έχετε! Οποτε λοιπόν σκύψτε την κεφαλα κάτω τώρα και βάλτε ένα τέλος στην αλαζονεία σας και πιέστε οι χαραμοφάηδες αριστεροί του κολωνακίου να κάνουν καμια δουλίτσα!

      Συγγνώμη για το λεξιλόγιο, αλλα κάποια στιγμή θα πρέπει να μπούνε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, γιατί έχει γίνει η κατάσταση πολύ κουραστική και εκνευριστική, για να μην μπούμε στα θέματα παιδείας και μεταναστευτικό και εκεί τα νεύρα είναι πολλά περισσότερα....Σταματήστε κάποιοι να εκφράζεται απλώς κομματικές θέσεις και εκφράστε και καμια θέση που να έχει πάνω από όλα την Ελλάδα και τους Έλληνες, βγάλτε τα χρωματιστά "ματομπουκαλα"!

      Και επαναλαμβάνω δε σημαίνει ότι οι προηγούμενοι έπρεπε να είναι εκεί, αλλα όταν αλλάζεις τους προηγούμενους, περιμένεις να δεις πράγματι κάτι καλο, όχι κάτι οριακά καλύτερο, που είναι δηλαδή λίγο πάνω από τον πάτο, απλώς πιο ελαφρά σκατά δηλαδή, το θέμα είναι να βγείς από τα σκατά!

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ απολύτως ότι τα πράγματα πρέπει να μπούνε στην σωστή τους θέση, εκτός φυσικά από τα παπάρια που εκ φύσεως δεν κουνιούνται με τίποτε, όσα και να τους πείς.

      Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν παρέδωσε κανένα πρωτογενές πλεόνασμα, όπως παραδέχονται όλοι της τρόικας και του Ευρωβουλευτή Κύρτσου συμεπριλαμβανομένου.

      Παρέδωσε πρωτογενές έλλειμα της τάξεως του 2% περίπου που με στατιστικές αλχημείες μεταμόρφωσε σε πλεόνασμα.

      Το κατά πόσον η σημερινή κυβέρνηση είναι όλων των Ελλήνων θα φανεί στην πράξη όταν σύμφωνα με τις εξαγγελίες της, βάλει χέρι στην Ελληνική κλεφτοκρατία που απήλαυσε προστασίας επί σειράν ετών και ειδικώτερα τα τελευταία χρόνια επί κυβερνήσεως των Γερμανοτσολιάδων.

      Όσο και να μην αρέσει σε αρκετούς το νέο κυβερνητικό σχήμα που σημειωτέον έχει ψηφιστεί από το 42,39 % του Ελληνικού λαού, και όχι 25% ώς ανοήτως σημειώνεται, χτυπάει με πολύ επαγγελματικό στύλ εκεί που πρέπει και όπως πρέπει.

      Έχει αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο στην συμμορία της ΕΕ ότι το "πρόγραμμα σωτηρίας" που σχεδιάστηκε από τους Γερμανούς και υλοποιήθηκε από τους εντάυθα Γερμανοστολιάδες, είχε στόχο την καταστροφή της χώρας.

      Όταν αυτό το λές κατάμουτρα στην μαφία, όπως και να το κάνουμε έχεις αρχίδια.

      Διαγραφή
    4. Και γιατί δεν το κατήγγειλε κανένας αυτό για το πλεόνασμα όταν ήταν στην αντιπολίτευση για το πρωτογενές πλεόνασμα, γιατί δεν το είπε κανένας ούτε σε προεκλογικές ομιλίες? Κοίτα καταή παράξενα πράγματα...Μάλλον δε σου μάθανε προσθέσει στο σχολειό, θα πρέπει να μετρήσεις και αυτούς που απείχαν, δεν ξέρω αν στο έχουνε πει αυτό στο κόμμα...

      Διαγραφή
    5. Δεν το κατήγγειλαν ΕΠΙΣΗΜΑ διότι όπως βλέπεις τώρα το χρησιμοποιούμε στην διαπραγμάτευση με αυτούς που βγάλανε το ψέμα.

      Ως αποχή συνυπολογίζεις τους παππούδες άνω τον 70 που ξεπερνάνε το εκατομύριο και έχουν προαιρετική ψήφο? βάζεις και τους έλληνες που φύγανε στο εξωτερικό? τους ασθενείς? τους ετεροδημότες που δεν είχανε λεφτά να σκάσουνε για να ψηφίσουν γιατι η φτώχεια χτύπησε κόκκινο? τέλος αυτοί που μένουνε συνειδητοποιείς ότι παραιτήθηκαν του δικαιώματος να εκλέξουνε κυβέρνηση? επομένως ναι αυτοί που μένουνε είναι το 42,39% των ψηφοφόρων που αποφασίζουν για την διακυβέρνηση της χωρας. Δεν είναι απόλυτη πλειοψηφία αλλά σε κυβέρνησαν και λιγότεροι. Δεν σ´ακούω να κλαίγεσαι και γι'αυτό. Αντιθέτως είσαι εριστικός και αντιπαραγωγικός. Όλοι μπορούν να παίξουν αυτό το παιχνίδι. Αλλά ας μην κάνουμε χωματερή το μπλογκ αυτό.

      Διαγραφή
    6. Το τελευταίο διάστημα ο κόσμος τείνει σε ένα παράξενο συμπέρασμα που θέλει να το ονομάζει λογικό. Όταν ασκείς κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αμέσως βγάζουν το συμπέρασμα ότι είσαι φανατικός υποστηρικτικής τους Σαμαρά-Βενιζέλου ακόμη και της χούντας ή βασιλόφρων.

      Δεν μπορεί να χωνέψει το φτωχό τους μυαλό ότι είσαι ένας πατριώτης που απλά θέλεις το καλύτερο για την πατρίδα σου και στην αγωνία σου λες τα αυτονόητα. Τι πιο φυσικό ή μάλλον λογικό, όταν δεις ένα στραβό, μία αδιέξοδη πολιτική, μία συμπεριφορά αυτοκαταστροφική να την καταγγείλεις και να ζητάς να διορθωθεί? Όλοι απαντούν "...μα οι προηγούμενοι ήταν προδότες, δοσίλογοι και χίλια μύρια...". Η απάντηση είναι πολύ απλή.... Επειδή οι προηγούμενοι έπραξαν λάθος εγώ θα συμπεράνω αυτόματα ότι οι σημερινοί πράττουν υποχρεωτικά το σωστό? Μη γένοιτο...Το λάθος είναι λάθος και πρέπει να καταγγέλλετε απ' όπου και αν προέρχεται. Θα το πω για ακόμη μία φορά, η Κύπρος είπε ένα ΟΧΙ στην αρχή και δεκάδες ΝΑΙ από πίσω. Να προσέξουμε να μην πάθουμε τα χειρότερα...

      Διαγραφή
    7. Εγώ είμαι αντιπαραγωγικος κι εσύ που κρατάς την κομματική γραμμή είσαι ο παραγωγικός...καλά τα λες, έχω πει πολλές φορές, 40 χρόνια ανεπιδεκτοι μαθήσεως....

      Διαγραφή
    8. Γιώργο σε ποιον αναφέρεσαι? Στον Αλέξανδρο που εδώ και 3 βδομάδες όποτε διαβάζει στο δεξί εξτρεμ και στο ινφογνώμων κάποιον να συμφωνεί με την κυβέρνηση (δηλαδή οποιονδήποτε που ανήκει στα 4/5 του ελληνικού λαού άσχετα τί ψήφισε) τον πιάνει μινι εγκεφαλικό και ψελλίζει διαρκώς τις ίδιες ατάκες για κομματικές γραμμές και προεκλογικές περιόδους νομίζοντας ότι επειδή ανήκει πλέον σε μια θλιβερή μειοψηφία σίγουρα έχει δίκιο και είναι από τους λίγους νοήμονες ανθρώπους σε αυτή την κοινωνία???


      Γιατί από εκεί και πέρα δεν είναι δύσκολο να βρεις ποιος είναι τί στις μέρες μας. Εκτός από τους μισούς ΚΚΕδες και το 1/5 τον Χρυσαυγιτών που κάνουν μπαμ από μακρυά,υπάρχουν και κάτι λίγοι αμετανόητοι Νεοδημοκράτες που περπατάνε στον δρόμο, στο γραφείο, στο σούπερ μάρκετ, στην αυλή, στο χιόνι και στην βροχή και παραμιλάνε μόνοι τους:
      "σίγουρα θα αποτύχει η κυβέρνηση... δεν γίνεται αλλιώς... πρέπει να βγούμε από το ευρώ.... αλλιώς θα με κοροϊδεύουν στην δουλειά.... θα κάνει κωλοτούμπα ο Τσίπρας...... είναι βέβαιο...θα υπογράψουμε μνημόνιο.....πρέπει ο Σόιμπλε να γίνει πιο σκληρός...... και αν τον τουμπάρει ο Βαρουφάκης........ θα με γελάνε τα παιδιά στην γειτονιά..... ευτυχώς η γιαγιά μου μου είπε ότι είμαι ο αγαπημένος της εγγονός που ψήφισα ότι και αυτή..... θα δούνε τα ξαδέρφια μου και οι γείτονες μου........τολμάνε και χαμογελάνε τα πρόβατα.....τολμάνε και ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον....... Ο Αντώνης όμως θα ξανακυβερνήσει.......3 μήνες μείνανε και τότε θα δούνε αυτοί...... θα με πετάξουν από το σπίτι αλλά....... η Ελλάδα με τον Αντώνη θα πάει μπροστά....... Ίσως να φέρει και τον Βασιλιά για παρέα......... ναι... δεν πειράζει που τα παιδιά μου είναι άνεργα..... η μάνα μου θα ξαναβγάλει την σημαία με το στέμμα και θα χαμογελάσει αυτή πάλι..... όπως δεν γέλασε από τότε που οι βρωμιάρηδες οι καραβανάδες τον διώξανε.....μα ναι.... μπορεί ο Σαμαράς να ξαναβάλει τον Στρατό να κυβερνήσει..... τί καλά να ζούσε ο Παπαδόπουλος να καμάρωνε................."

      Το λάθος από εκεί και πέρα θα το καταδικάσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν κομματικό πυρήνα του 4%. εκεί θα γυρίσει άμα δεν αλλάξουν τα πράγματα και αποτύχει. Αλλά εσύ βλέπεις κανένα λάθος μέχρι τώρα? Επειδή σκλήρυναν οι διαπραγματεύσεις και αγχωθήκαμε όλοι μας?? Αυτό είναι διαπραγμάτευση όμως. Άμα ήταν σιγουράκι το αποτέλεσμα δεν θα χρειαζόταν να στείλουμε τους Παπανδρέου στο ταμείο ανεργείας, ούτε να ανεχτούμε την Γαϊτάνη ως κυβερνητικό βουλευτή. Θα στέλναμε τον Ορφανό να πει καμιά μαλακία και τον Θεοδωράκη να (μην) λέει τίποτα και να θυμούνται με τον Σουλτς τις χρυσές εποχές Σημίτη.
      Άμα ο ΓΑΠ ή ο Σαμαράς κρατούσαν τέτοια στάση προ μνημονίων και κάνανε τις μεταρυθμίσεις που έπρεπε σήμερα μπορεί ή να μην είχαμε καν χρέος(στάση πληρωμών εντός ελληνικού δικαίου) ή έστω θα είμασταν μάγκες σαν τους Πορτογάλους που ξεμπερδεύουν και χωρίς να έχουμε χάσει την εθνική μας ισχύ σε μια κρίσιμη περιοχή του πλανήτη.

      Διαγραφή
    9. Αναφέρομαι σε όλους όσους στο άκουσμα της παραμικρής κριτικής αμέσως αναφωνούν "...ο Σαμαράς δεν διαπραγματεύτηκε καθόλου, ο Βενιζέλος έγλυφε τους πάντες..." κτλ... Ο Σαμαράς έκανε αυτό που έκανε στον βαθμό που μπορούσε και του επέτρεπε και η τότε αντιπολίτευση. Αλλά αυτό ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η κυβέρνηση άλλαξε. Τώρα η κριτική ασκείται ενάντια της κυβερνήσεως (πρωτίστως). Δεν μπορώ να περιμένω να δω την χώρα να καταστρέφεται για να πω το προφανές.Και εξηγώ...

      Η ένστασή μου όσον αφορά την σημερινή κυβέρνηση δεν είναι ότι διαπραγματεύονται κρατώντας μία σκληρή στάση απέναντι στην ΕΕ και πιο συγκεκριμένα στην Γερμανία. Η ένστασή μου έγκειται στο γεγονός ότι κρατάμε μία σκληρή στάση απέναντι στην ΕΕ μη έχοντας κάνει καμία μεταρρύθμιση στο κράτος. Σε κάποιο άλλο άρθρο είχα σχολιάσει ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι διαλυμένος, Δεν λειτουργεί τίποτα ή λειτουργεί χωρίς καν να παρέχει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Θέλεις οι εφορίες, τα νοσοκομεία, τα υπουργεία ακόμη και η αστυνομία και ο στρατός. Έχεις ένα φορολογικό σύστημα που ούτε καν και στο ίδιο το υπουργείο γνωρίζουν τι γίνεται. Πως θα προσελκύσεις επενδύσεις?

      Φυσικά θα μου πεις ότι δεν ευθύνεται γι'αυτό η σημερινή κυβέρνηση. Θα σου απαντήσω πως ναι, έχεις δίκαιο, δεν ευθύνεται στον βαθμό που βαραίνει τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Έχει όμως ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ευθύνη στο ότι διαπραγματεύεται αδιάλλακτα, επικίνδυνα και ίσως πέραν των δυνατοτήτων της μικρής μας χώρας ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι δεν υπάρχει κρατικός μηχανισμός να τον υποστηρίξει αν και όταν στραβώσουν τα πράγματα. Και εφόσον το ξέρουμε εμείς το ξέρουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, Άλλωστε η ΕΕ δεν αναγνωρίζει κυβερνήσεις, αναγνωρίζει κράτη. Δεν έχει σημασία για την ΕΕ αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν ή δεν έκαναν έργο. Είμαστε ένα κράτος με συνέχεια (υποτίθεται) στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής.

      Αν αύριο η ΕΕ αποφασίσει ότι το κόστος εξόδου της Ελλάδος είναι μηδενικό σε σχέση με τον κίνδυνο να καταρρεύσει η Ιταλία και η Ισπανία και μας δείξουν την έξοδο υπάρχει σχέδιο για το τι θα γίνει? Αν νομίζουμε ότι η Ρωσία και οι BRICS θα μας σώσουν είμαστε γελασμένοι. Αν δεν μπορούσαμε να δοαπραγματευτούμε μέσα στην ΕΕ έχοντας ρευστότητα και ισχυρό νόμισμα που επιτρέπει την ροή αγαθών προς τους πολίτες σκεφτείτε τι θα διαπραγματευτούμε όταν θα πεθαίνουν άνθρωποι από την πείνα. Πρώτα προσπαθείς να διορθώσεις τα κακώς κείμενα του Ελληνικού κράτους και μετά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας διαπραγματεύεσαι σκληρά για το καλό του τόπου γνωρίζοντας ότι ακόμη και αν σου δείξουν την πόρτα της εξόδου, το κράτος σου θα συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί. Και εφόσον ισχύει αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι θα δουν με άλλο μάτι και σοβαρά το τι έχεις να πεις και να απαιτήσεις.

      Η Γερμανία γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα τρία πράγματα. Πρώτον το ότι δεν έχουμε κράτος που να μπορεί να επιβιώσει χωρίς εξωτερικό δανεισμό. Δεύτερον ότι ο Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος στις προεκλογικές του εξαγγελίες και την επιθετική του ρητορική που θα τον αφανίσει πολιτικά λίγα εικοσιτετράωρα μετά από μία θεαματική και δημόσια κολοτούμπα. Και το τρίτο ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να υπονομευθεί η εσωτερική σταθερότητα της χώρας και να την οδηγήσει σε διάλυση (βλέπε 2008). Τώρα ποιος απειλεί ποιον και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα? Θα φανεί...

      Διαγραφή
    10. Ξεκινάμε από τα βασικά. Η κυβερ´ρνηση κυβερνάει. Όχι η αντιπολίτευση. Όλα τα άλλα είναι για να αυτοϋπνωτίζονται οι συνειδήσεις και δικαιολογίες του στυλ φταίνε οι άλλοι.

      Δεύτερον ποιες μεταρυθμίσεις να κάνεις όταν ανέλαβες πριν τρεις βδομάδες και ο μισέλληνας πρώην πρωθυπουργός σε άφησε μόνο άλλες 10 μέρες διορία για να ολοκληρώσεις τις διαπραγματεύσεις.

      Τρίτον οι διαπραγματεύσεις ειδικά όταν είσαι με την πλάτη στον τοίχο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΣΑΙ ΑΔΙΑΛΑΚΤΟΣ. Ο ΚΑΛΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΔΙΑΛΑΚΤΟΣ. ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. αλλιως είσαι για τουν φούτσο όπως ακριβώς ήταν ο Σαμαράς.

      Περιμένεις να σου πει κανένας το σχέδιο που ισχύει σε περίπτωση που λήξουν αδιάλακτες οι διαπραγματεύσεις? μήπως να σου δώσω και το κωδικό του ebanking μου? ή δεν το χρειάζεσαι γιατί ο Σόυμπλε σου ανακοίνωσε τα σχέδια της Γερμανίας?

      Το ότι σε κοροϊδευουν για νεοδημοκράτη ή ποταμίσιο είναι πολύ λογικό. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανένας, αν όχι με κομματικό φανατισμό, την παντελή έλλειψη λογικής και επίγνωσης της πραγματικότας από μέρους σου.

      Τα δεδομένα τα ξέρουν και οι Γερμανοί και οι Έλληνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πας με τα βρακιά κατεβασμένα και να παρακαλάς να μην σε παραβιάσουν χωρίς λιπαντικό.

      Χρησιμοποίησες την λέξη κωολοτούμπα. Έχεις συζητήσει ποτέ με τον εαυτό σου τί ακριβώς εννοείς? θέλεις μια ανευ όρων παράδοση του μέλοντος σου στους δανειστές, θέλεις μια σκληρή διαπραγμάτευση ως ένα υπεύθυνο αλλά κυρίαρχο κράτος για να σώσουμε ότι μπορούμε από αυτά που κατέστρεψαν οι απατεώνες, ή μήπως θέλεις μια μονομερή διαγραφή του χρέους και έξοδο από το ευρώ??

      Διαγραφή
    11. Guest,

      Πρώτον δεν είδα κανέναν να με κατηγορεί σαν οπαδό της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ,ΧΑ, και πάσης φύσεως κόμμα. Πουθενά δεν υποστήριξα κόμμα, ούτε και άφησα ποτέ να εννοηθεί κάτι τέτοιο. Αλλά ακόμη και αν με κατηγορούσε θα του απαντούσα ότι το κάνει τυφλωμένος από το δικό του παλαιοκομματικό πάθος βαθιά ριζωμένο στην σάπια του συνείδηση. Κάτι που λένε "...εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια...".

      Δεύτερον αν θέλεις να κάνεις μεταρυθμίσεις και δεν έχεις ούτε χρόνο ούτε και χρήμα το ΜΟΝΟ που δεν σου επιτρέπεται να πράξεις είναι να βγεις δημόσια και να απειλείς-χλευάζεις αυτούς που σε χρηματοδοτούν. Γιατί είναι σε πλεονεκτικότερη θέση από εσένα, με περισσότερους συμμάχους και δεν έχουν να χάσουν πολλά αν σου κλείσουν την πόρτα στην μάπα.... (ποτέ δεν δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει με λίγα λόγια)

      Τρίτον για να το παίξεις αδιάλλακτος τσαμπουκάς που δεν μασάει από γερμανάκια πρέπει να έχεις και μία υπολογίσιμη δύναμη είτε στρατιωτική είτε οικονομική 'Η να έχεις κάτι που θέλουν διακαώς. Αν παίζαμε το παιχνίδι chicken game to 2009 ναι θα συμφωνούσα μαζί σου. Σήμερα όμως είμαι κάθετα αντίθετος. Δεν έχουμε στρατιωτική ισχύ αλλά ούτε και οικονομική και πλέον μία έξοδο της χώρας από το ευρώ μπορούν να την διαχειριστούν. Αυτά που έχουμε μπορούν να μας τα πάρουν αλλιώς....

      Τέταρτο τον κωδικό σου από το e-banking τον έχω ήδη και δεν ήταν και δύσκολο να τον αποκτήσω...

      Πέμπτο για να μπορέσεις να κάνεις την οποιαδήποτε σκληρή διαπραγμάτευση πρέπει να είσαι και προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο. Τώρα αν το plan B της κυβέρνησης είναι να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, καταργώντας τα κέντρα κράτησης λαθρο, αφήνοντας τους ελεύθερους και αφοπλίζοντας την αστυνομία τότε ναι έχουμε και plan B κρυφό και μυστικό. Σουτ μην μας ακούσουν οι Γερμανοί...

      Έκτο "κολοτούμπα" στην πολιτική ονομάζεται η υιοθέτηση θέσεων και απόψεων που μέχρι πρότινος αφόριζε ο πολιτικός. Το τι θέλω εγώ δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι τι χρειάζεται η Ελλάδα αυτές τις κρίσιμες ώρες. Και αυτό που χρειάζεται είναι έργα και όχι παχιά λόγια και απειλές....

      Τώρα όσον αφορά αυτήν την περίφημη διαπραγμάτευση που όλοι ευαγγελίζεστε τι ακριβώς εννοείτε? Να μας δώσουν έναν σκασμό δανεικά, χωρίς όρους αποπληρωμής για να συντηρήσουμε τον υπέρογκο αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα καταστρέφοντας την όποια υγιή επιχειρηματική ιδέα και δαιμονοποιόντας τον νόμιμα προερχόμενο πλούτο? Αυτή είναι η λογική σας?


      Διαγραφή
  6. Μα καλά ,φαντάζονταν κανείς πως θα μας σώσει μιά κυβέρνηση...Ραχήλ και Καμμένου?

    Αλλα τι περιμένεις απο έναν λαό που πρίν μόλις λίγα χρόνια ψήφισε τον ΓΑΠ αυτοδύναμο? (βέβαια ,όποιον ρωτήσεις σήμερα ,κανείς δεν είχε ψηφίσει ΓΑΠ!)

    Οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν. Ας ετοιμαστούμε να φάμε τώρα χαρούπια,όπως οι παππούδες μας στην κατοχή. (αλλα ουτε χαρούπια δε θα βρίσκουμε ,μια και για δεκαετίες οι αγροτικές επιδοτήσεις πήγαιναν στα "προσεχώς Βουλγάρες!")

    Να διευκρινίσω ,δεν απαλλάσσω απο τις ευθύνες τον απερίγραπτο Σαμαρά ,που ουσιαστικά ΕΦΕΡΕ τους Τσιπροκαμμένους στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιοι δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν μερικές ημέρες τα αποτελέσματα των ενεργειών και να κάνουν τη κριτική τους. Μπορεί να δικαιωθούν ή τα γεγονότα να είναι χειρότερα, ενδεχομέως και όχι.
      Ο Ελληνικός λαός πάντως έκανε μεγάλη υπομονή τα τελευταία χρόνια της κρίσης που εξαθλιώθηκε πλήρως πλήν ορισμένων που είναι καλά κρυμένοι στις λίστες και ελπίζουμε όλοι να ''ξεβρακωθούν'' ,να δημευθεί η περιουσία των και να εγκλειστούν.
      Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι ορισμό δίνει για τον "προδότη" ο μεγάλος ιστορικός Θουκυδίδης.
      «Προδότης,δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι κι εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα,εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες γιά να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στούς οποίους άρχει»! (Θουκυδίδης)

      Διαγραφή
    2. Αρίσταρχε
      τότε σύμφωνα με τον Θουκυδίδη προδότης είναι και εκείνος που τάζει στους πάντες τα πάντα, και μετά δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στράφη οι θυσίες του ελληνικού λαού.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ εάν το αποτέλεσμα είναι αυτό που εύχονται ορισμένοι λόγω ιδεολογίας και συμφερόντων.
      Αλλά όλοι κρινόμαστε απο τα έργα μας και εκ του αποτελέσματος.Οι προηγούμενοι ζυγίστηκαν και βρέθηκαν ελλειποβαρείς άς περιμένουμε λίγο να δούμε και τα αποτελέσματα των σημερινών.
      Πάντως το 70%-80% που στηρίζει με πνεύμα ομοψυχίας δεν είναι Συριζαίοι αλλά Φτωχοποιημένοι και απελπισμένοι Έλληνες που διψούν για Ομόνοια και Αξιοπρέπεια.
      Όλοι έχουμε προσωπικά παραδείγματα αλλά εγώ θα αναφέρω μόνο 3 χαρακτηριστικά απο τα εκατοντάδες που έχω υπόψη μου για να μην ξεχνάμε που ζούμε:
      1ον: Ο επίδοξος Υπερπατριώτης πολιτικός που ενώ ξεσήκωνε το κόσμο με επερωτήσεις στη βουλή για κάτι Στρτ/κά Ε/Π, κατόπιν βρέθηκαν σε λογαριασμό του(off-shore) απο τους εισαγγελείς μερικά εκατομύρια ευρώ.
      2ον: Σε εταιρεία λιπασμάτων που πήγα να πάρω Ζεόλιθο και διεπίστωσα ότι είχε μονο Τούρκικο και Βουλγάρικο ο διευθυντής μου είπε ότι Ελληνικός δεν υπάρχει(παρ΄ολο που το κοίτασμα στην Θράκη μας είναι καλύτερο) γιατί δεν δίνεται άδεια εξόρυξης καθότι το Βουλγάρικο το έχει Ελληνας βιομήχανος(που έκανε δουλειές με τον υιό Βαρβιτσιώτη στη Μήλο) και έχουν στην Εταιρεία του μετοχές οι Ξαδέρφες πράσινου Πρώην Υπ/οικονομ. που είναι υπόδικος με τις λίστες.
      3ον: Γνωστός σε μικρή κοινωνία παράγων και ένθερμος υποστηριχτής καθεστωτικού κόμματος αφού είχε τον νεαρό υιό δικηγόρο σύμβουλο σε Υπουργείο τον προώθησε τελείως αξιοκρατικά στη Βουλή(υπάλληλο) και εσχάτως στη ΕΕ για να συμπληρώσει το πενιχρό εισόδημα του. Κάτι ανάλογο έγινε και με τη κόρη, που μεταπήδησε απο πτωχεύσασα ασφαλιστική σε κρατικό φορέα, ενώ δεκάδες άλλα παιδάκια έμειναν άνεργα και μή μου πεί κανένας για μεταπτυχιακά και διδακτορικά γιατί έχω ιδίαν πείρα και γνώσει.

      Διαγραφή
  7. Δύσκολος κόσμος....διαβολικά πλασμένος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Too much ink and at the end no real suggestions. Samaras and his kind don't deserve to be mentioned here. Samaras didn't even accept a meeting with my team to demonstrate how a software / methodology used by another government could help manage the public sector or at worst case use it to show our EU partners we are serious about change and accountability. I raised the money privately even for the training. NO ANSWER!
    In addition, a paper was prepared by a well known economist, and delivered to Samara on how to play the dollar option in his negotiations, if they could be called such. Still NOTHING!
    The only well deserved place for Samaras' name and the rest is at the front of a jail cell

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. there isn't any use of suggestions any more.

      This is the end, beautiful friend
      This is the end, my only friend, the end
      Of our elaborate plans, the end
      Of everything that stands, the end
      No safety or surprise, the end

      Διαγραφή
  9. Too much ink and at the end no real suggestions. Samaras and his kind don't deserve to be mentioned here. Samaras didn't even accept a meeting with my team to demonstrate how a software / methodology used by another government could help manage the public sector or at worst case use it to show our EU partners we are serious about change and accountability. I raised the money privately even for the training. NO ANSWER!
    In addition, a paper was prepared by a well known economist, and delivered to Samara on how to play the dollar option in his negotiations, if they could be called such. Still NOTHING!
    The only well deserved place for Samaras' name and the rest is at the front of a jail cell

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν έχω καταλάβει ακόμα τους συντηρητικούς ψηφοφόρους και υποστηρικτές της νδ. Θέλουν να πετύχει η διαπραγμάτευση του συνασπισμού συριζα-ανέλ; ή θέλουν να οδηγηθεί σε ρήξη; Αν πετύχει μερικά έστω η διαπραγμάτευση τότε οι συν/κοι θα μιλάνε για "κωλοτούμπα", αν οδηγηθούμε σε ρήξη τότε θα μιλάνε για καταστροφή. Ποιό είναι το συμπέρασμα ενός Λογικού ανθρώπου; ότι οι συν/κοι δεν θέλανε φυσικά καμμία ρήξη αλλά ούτε και διαπραγμάτευση, αλλά μόνον "υπομονή", "υποταγή" ή "υπομονο-υποταγή". Πριν εξετάσουμε το ορθόν αυτής της στάσης θα έλεγα το εξής: ας παραδεχτούν οι συν/κοι ότι είναι με την υποταγή.Το ξέρω ότι είναι σκληρό να το λέει κανείς σε έναν αξιωματικό πατριώτη όπως ο Καλλεντερίδης ή ένα γενικά ανυπότακτο άτομο όπως ο Καραμπελιάς, αλλά η στάση τους αυτό δηλώνει: στην καλύτερη περίπτωση "υπομονή" σε σημείο μαζοχισμού, ή υποταγή. Δεν κρίνω κανέναν, το αντίθετο, αναρωτιέμαι: τι ακριβώς σημαίνει "υπομονή" όταν έχουμε μια καταστροφική για το έθνος πολιτική, όπως αυτή της νδ-πασοκ (και εν δυνάμει ποταμιού); Δεν αναφέρομαι κάν στο κοινωνικό καθεστώς που επήλθε, επέρχετο και θα επέρχονταν σε περίπτωση συνέχισης της πολιτικής αυτής. Δεν με ενδιαφέρει αν θέλετε η τύχη των δημοσίων υπαλλήλων, αν και ανήκω στο κοινωνικό σρώμα αυτό. Είμαι υπερ της άρσης της μονιμότητας, υπερ της πραγματικής αξιολόγησης, υπερ των σκληρών πειθαρχικών ρυθμίσεων της εργασίας, οπότε μακριά από μένα κάθε υπόνοια, αν και ξέρω τι ψέμματα έχουν ειπωθεί για το κοινωνικό στρώμα αυτό (γενικεύσεις). Οι εργάτες, οι μικροεπαγγελματίες οι φτωχοί αγρότες, οι μικρο-ιδιοκτήτες; Μιλάμε σοβαρά; Επρόκειτο και επρόκειται για όλεθρο άνευ προηγουμένου στην κοινωνική ιστορία της Ελλάδας. Αυτό πραγματικά το παραβλέπετε όλοι σας, χρησιμοποιώντας την ανοησία-αφασία των συναδέλφων μου (με την ευρύτερη έννοια). Και περιμένετε όλοι αυτοί οι κατεστραμμένοι, μαζί με τους όποιους "ενόχους" προνομίων, να καταλάβουν ότι έπρεπε να υπομένουν. Τι να υπομένουν; Τον Σαμαρά τον γνωρίζω έμμεσα (όχι άμεσα!) από την παρουσία του στην Νότια Πελλοπόνησο γιατί έχει τοπικο-πολιτική επιρροή και σε Μεσσηνία και σε Λακώνία, από όπου κατάγομαι. Ο άνθρωπος δεν είναι κανένα τέρας, αλλά αν και μορφωμένος και κοσμοπολίτης (με την καλή έννοια) παραμένει ένας κλασικός μωραίτης πολτικός και παράγοντας, με όλα τα καλά και τα κακά του, και φυσικά ένας τυπικός εθνικιστής παλαιοελλαδίτης με όλα τα καλά και τα κακά του πάλι. Τους ξέρω πολύ καλά αυτούς τους ανθρώπους και ξέρω πολύ καλά τον πνευματικό και πολιτισμικό "χώρο" τους και μπορώ να αναγνωρίσω την κατά καιρούς ακεραιότητά τους αλλά και την απίστευτη πνευματική στενότητά τους. Τι συζητάμε τώρα; Ο άνθρωπος έχει πολιτικά τελειώσει, αυτό ας το καταλάβουν όλοι, αλλά μαζί του τελείωσε ένας ολόκληρος κόσμος που έχει συνηθίσει σε μια "κυκλοφορία" τοπικού και εθνικού και παγκόσμιου υπό τις συνθήκες της Δημογεροντίας της Υπαπαντής και της αιώνιας Πελλοπονησιακής βισματοκρατίας. Μαζί του παίρνει και τον άλλο κοσμοπολιτοΠελλοπονήσιο εξ Αχαϊας και όλο του το σόι. Ελπίζω. Ακολουθεί το σοι της Κρήτης και άλλα σόγια της καλής επαρχιακής κοινωνίας. Ήλθε κάτι νεωτερικότερον; Ο Τσίπρας και οι συνιστώσες των εξαρχείων είναι κάτι "προοδευτικότερον"; Είναι τυχάρπαστοι τυχοδιώκτες ευφάνταστοι και αρκετά ακαθόριστοι ακόμα, αλλά έρχονται από αλλού και πολύ γρήγορα θα αναλωθούν νομίζω. Αλλά επιστροφή στην μικράν και έντιμον ΠελλοπονησιοΕλλάδα ξεχάστε το. Άλλά κόλπα; Άλλη αθλιότητα; Δεν ξέρω. Πάντως, πέρα από τα τοπικά και τις πολιτικο-πελατειακές ιδιομορφίες παρέρχεται και η μικρή και έντιμος Ελλάς μέσα από την καταστροφή και τώρα ακόμα περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. (Συνέχεια)
    Η σοβαρότης και η "εντιμότης" μέσα από κραυγές του τύπου ΒΑΣΤΑ ΡΟΜΜΕΛ, όπως δυστυχώς βλέπω συμβαίνει σε σελίδες όπως εδώ αλλά και στο Capital, έχουν γίνει ένα κωμικό φαινόμενο. Είναι αστεία πράγματα αυτά, δεν υπάρχουν αναλογίες με τους μαυραγορίτες, δεν εννοώ αυτό, αλλά κάτι πιο ανησυχητικό: Μια παρακμή της εθνικής ταυτότητας άνευ προηγουμένου. Θα φάμε χαρούπια οι αλήτες που βγάλαμε τον Τσίπρα (ποιοί; εγώ πάντως όχι), θα μας σκίσουν οι Γερμανοί "τι ωραία"! θα δείτε τώρα που θα τα χάσετε όλα (κάποιοι τα έχασαν όλα, το ξέρετε;) θα πεινάσετε, θα κάνετε θα ράνετε. Για έρθετε στα συγκαλά σας αγαπητοί. Και να πεινάσουμε, όλοι μαζί θα πεινάσουμε, και να τα χάσουμε όλα όλοι μαζί θα τα χάσουμε. Ή μήπως όχι όλοι; Ή μήπως κάτι έχουν κάποιοι να χάσουν και δεν το λένε ξεκάθαρα. Και αν τα χάσουμε όλα τελικά τι θα μας σώσει; Η Δημογεροντία ή το Κολωνακι; Τα Εξάρχεια ή η Κυψέλη; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Παρεπιπτόντως και εν κατακλείδι (σε αυτή την χαλαρή παρέμβασή μου): Βλέπω στο κάπιταλ εκκλήσεις του τύπου "ούτε ένα ευρώ στο τσιπροκράτος". Αυτό τα λέει όλα. Το δεξιοκράτος το πασοκοκράτος το τσιπροκράτος. Αυτός είναι ο ορίζοντας του Ρωμηού ακόμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή εγώ ανέφερα χαρούπια: Οχι ,δε θα φάμε χαρούπια επειδή ψηφίσαμε Τσίπρα. Θα φάμε χαρούπια γιατί επι 30 χρόνια επιλέξαμε να είμαστε τζίτζικες αντι για μέρμηγκες, και τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε το λογαριασμό.

      Διαγραφή
    2. Είχε ο Σαμαράς ακεραιότητα? Σε τι ακριβώς? Έβαλε κανέναν ο Σαμαράς στη φυλακή από τα λαμόγια της Νέας Δημοκρατίας, έβαλε κανέναν από τα Λαμόγια του ΠΑΣΟΚ? Όχι! Άρα είναι και αυτός το ίδιο! Εθνικιστής ο Σαμαράς? Από που το εκλαμβάνεις αυτό ακριβώς? Ο συγκάτοικος του GAP δεν έχει καμια σχέση ούτε με τον πατριωτισμό ούτε με τον εθνικισμό, παρα μονο με την υποταγή όπως πολύ σωστά γραφεις. Επιπλέον όμως γραφεις και κάτι άλλο, πως αυτή η καταστροφή που επήλθε με το μνημόνιο κάπως πρέπει να σταματήσει. Πολύ σωστά, βλέπεις κάπου στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης να αναφέρεται η ανεργία, οι άνεργοι, η φτώχεια και οι φτωχοί? Πουθενά απολύτως, το μονο που αναφέρεται είναι ότι πρέπει να πληρώσουν οι πλούσιοι. Αν εσύ πιστεύεις ότι μπορεί κανένας να φορολογηθεί για αυτά που έχει στο εξωτερικό, είναι δικό σου θέμα να θες να πιστεύεις σε παραμυθια. Αυτό λοιπόν που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση ως τώρα είναι αν ο Βαρουφάκης έχει δίκιο η ο Σόιμπλε για τα προβλήματα της Ευρωζώνης! Το χειρότερο από όλα έχει πάει εκεί χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο και ζητάει παράταση για να παρουσιάσει το σχέδιο σε 6 μήνες, δηλαδή ζητάει ένα εξάμηνο free ride. Και λέω εγώ ο αφελής, δεν έπρεπε η αντιπολίτευση να έχει ένα πλήρες σχέδιο ανά χείρας κοστολογημένο να το παρουσιάσει στη διαπραγμάτευση? Καταλαβαίνεις τις γίνεται αυτή τη στιγμή, ο Σόιμπλε λέει όχι παράταση αλλα πρόγραμμα και ο Βαρουφάκης λέει πρόγραμμα θα έχουμε σε 6 μήνες, παράταση αλλα με νέους ορους. Ποιος θα το κάνει αυτό το πράγμα? Αφού ο ίδιος ο Βαρουφάκης λέει πως ο δανειστής δεν πρέπει να δανείζει αν πιστεύει ότι δε θα τον ξεπληρώσουν, αυτό κάνει και ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι. Καταλαβαίνεις ότι δεν έχει παρουσιάσει τίποτα απολύτως παρα μονο γενικόλογες βλακείες και μόνον χειροτερεύει ως τώρα την κατάσταση της χώρας, υποθηκεύοντας τη θέση μας ακόμα παραπάνω. Άσε που είναι προφανές ότι ούτε μεταξύ τους δεν τα είχανε συζητήσει τι θα κάνουν, εδώ μιλάμε για το απόλυτο μπάχαλο!

      Αυτός ο "ιστοτοπος" εδώ μιλάει για υποταγή? Ένας θεός ξέρεις από που προκύπτει αυτό!

      Όσον αφορά το πολιτικο κόστος που αναφέρεις παραπάνω. Ένας πατριώτης πολιτικός ενδιαφέρεται για το πολιτικο κόστος και αν τις ενέργειες του θα δοκιμάσει να τις χρησιμοποιήσει η αντιπολίτευση? Μήπως τότε σημαίνει πως βάζει παραπάνω το κομματικό από το εθνικό συμφέρον?

      Διαγραφή
    3. ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ- ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ
      Σύμφωνα με την μαρξιστική υλιστική θεώρηση η ιστορία έχει νομοτελειακή πορεία. Σύμφωνα με την ιδεαλιστική προσέγγιση (με την οποία συμφωνώ), την ιστορία την γράφουν κατά κύριο λόγο οι προσωπικότητες. Στην πατρίδα μας, η ιστορία γράφεται αυτήν την ώρα από τον κο Τσίπρα και τους συντρόφους του και τον κο Βαρουφάκη.
      Επομένως για να δούμε τι είδος ιστορία (εποποιία, χάος ή απλή διαχείριση) είναι πιθανό γράψουν, βαρύνοντα ρόλο παίζει η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας, τα βιώματα καθενός τους.
      Ο κος Τσίπρας και πολλοί άλλοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν επαγγελματίες συνδικαλιστές και επαγγελματικά κομματικά στελέχη. Επειδή έχω ζήσει αυτό το είδος, είτε ως φοιτητής, είτε κατά το σύντομο πέρασμά μου από την ΚΝΕ, σας διαβεβαιώ, ότι γι΄ αυτούς υπέρτατη καταξίωση είναι η μεγιστοποίηση της εκλογικής τους επιρροής με οποιοδήποτε μέσον θεμιτό ή αθέμιτο. Αυτοί έχουν μάθει ότι θα πρέπει η πολιτική να υπηρετεί την επικοινωνία.
      Είναι αλλαζόνες, αριβίστες και τις περισσότερες περιπτώσεις απίστευτοι υποκριτές, και δολοπλόκοι. Οι περισσότεροι δεν έχουν ούτε ένα ένσημο, δεν έχουν δημιουργήσει κάτι και προσπαθούν να αυτοεπιβεβαιωθούν μέχω της άσκησης εξουσίας. Έχουν μάθει μόνο να διεκδικούν δικαιώματα και να απαξιώνουν τις υποχρεώσεις τους.
      Στην περίπτωσή μας επομένως, η όποια διαπραγμάτευση γίνεται αυτήν την στιγμή, υπηρετεί κατά βάση τις επικοινωνιακές ανάγκες. Μας οδηγούν φίλε Eriugena, σε γιουρούσι με γκράδες και σισανέδες, ενώ οι "αντίπαλοί"μας είναι οπλισμένοι με Leopard, μόνο και μόνο για να μας πουλήσουν επαναστατικότητα.
      Σε ότι με αφορά παρότι είμαι αντίθετος ιδεολογικά, παρακαλώ ειλικρινά να πετύχουν κάτι, όμως πιστεύω ότι μας οδηγούν χωρίς κανένα σχέδιο σε μάχη εκ των προτέρων χαμένη πού έχει ως συνέπεια το χάος, μόνο και μόνο για να προσπροριστούν πολιτική επιρροή και να ικανοποιηθεί η αλαζονεία τους και ο ναρκισσισμός τους.
      Μου έκανε τρομερή εντύπωση το άδειασμα που τους έκανε ο Κύπριος Υποικ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει τι θέλει η Ελλάδα!! Και αυτός Γερμανοτσολιάς είναι, φίλε Eriugena;
      Με εξόργισε το άδειασμα που έκανε ο Βαρουφάκης στον Μοσκοβισί, αποκαλύπτοντας το προσχέδιο που αυτός είχε καταθέσει. Αυτή την αποκάλυψη την έκανε ο κος Βαρουφάκης, για να περάσει σε μας το μήνυμα, ότι έχει συμμάχους στην αντιπαράθεση με τον Σόιμπλε. Όμως θεωρώ απαράδεκτο να εκθέτεις τους δυνητικούς συμμάχους σου σε μια διαπραγμάτευση.
      Εν κατακλείδι δεν γίνονται έτσι οι διαπραγματεύσεις. Πολύ φοβάμαι ότι μας οδηγούν σε Βατερλώ. Εποποία πάντως δεν τους έχω ικανούς να γράψουν.

      Διαγραφή
    4. Δεν διαφωνώ με τα περισσότερα που λές, ούτε καν σε "τεχνικό" επίπεδο. Πρόκεται για ερασιτέχνες απίστευτης πλάκας, αν και τώρα είναι όλα πιά κριμένα, οποτε τι το ένα τι το άλλο. Αλλού είναι για μένα το πρόβλημα. Ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την έννοια του θέματος αλλά μια απέραντη αυτο- και ετεροενοχοποίηση χωρίς τίποτα το σαφές και κρυστάλλινο. Για μένα τα πράγματα είναι απλά (από το 2009 ήδη): εθνικό νόμισμα, και μεσαία εθνική παραγωγή με "λιτό βίο" που λέει και ο ημίτρελλος διαπραγματευτής "μας"...

      Διαγραφή
  12. Η προπαγάνδα αποκρύπτει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι το ΔΝΤ και οι Αμερικανοί. Οι Παπανδρέου-Σαμαράς-Βενιζέλος μέσω των μνημονίων μετέτρεψαν το χρέος της χώρας από ιδιωτικό σε διακρατικό, με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή η κάθε χώρα της ΕΕ να θεωρεί ότι της χρωστάμε, δηλαδή βάλαν την χώρα σε περιπέτειες ιστορικής τάξης με πολύ μικρές πιθανότητες σωτηρίας αν παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κύριε Στέλιο, το "εμείς" δεν είναι σωστό. Γνωριζόμαστε; (άνευ παρεξηγήσεως). Ποιοί είναι οι τίτζικες και ποιοί τα μυρμήγκια; Το έχουμε ξεκαθαρίσει το θέμα; Δεν νομίζω. Αλλά αν είναι να πάρουμε στην πλάτη τους τζίτιζικες ας τους πάρουμε, δεν είναι τόσο βαριοί όσο νομίζετε. Τα παντώς φύσεως ερπετά, που σίγουρα γνωρίζετε αν κρίνω από τον Λόγο σας που προδίδει κάποιον που έχει μάλλον λιώσει στην δουλειά, είναι πολύ βαριά και όπως νομίζω ξέρετε δεν φαίνονται ποτέ, ξέρουν να κρύβονται. Και κάτι άλλο, μην το πάρετε ειρωνικά: ξέρετε πως υπάρχουν εργατικότατοι απατεώνες και τελμπεχανεία τίμιοι; Για να βρεις τον εργατικό τίμιο και να τον διακρίνεις από τους τεμπελχανείους τίμιους τους εργατικούς απατεώνες και τους τεμπελχανείους απατεώνες θα πρέπει να ασκήσεις πολύ το μάτι σου και τον νού σου (όλοι μας δηλαδή). Ποιός θα κάνει τον λογαριασμό; Εγώ; εσείς; οι θεσμοί; Αν ξέρετε πείτε μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχοντας φτύσει αιμα 35 χρόνια στον Ιδιωτικό τομέα, είναι προφανές πώς με το "εμείς" εννοώ την Ελλάδα ,και όχι προσωπικά.

      Διαγραφή
  14. Μερικές φορές δεν θέλουμε να καταλάβουμε τη σκληρή πραγματικότητα.
    Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος, βγήκαν από τα μνημόνια και δεν καταστράφηκαν.
    Αυτό καταρρίπτει το μύθο των τσιπροψεκασμένων για τους ξένους που θέλουν να καταστρέψουν την Ελλάδα.
    Μόνοι μας καταστραφήκαμε, γιατί ενώ απολαμβάναμε επί δεκαετίες τα όποια καλά της ΕΟΚ-Ε.Ε. και μετά της ευρωζώνης, δεν θωρακίσαμε τη χώρα με αποτέλεσμα να κυλίσουμε στην κρίση.
    Και όταν μπήκαμε στο τούνελ της κρίσης, η κυβέρνηση με δικά της λάθη και η αντιπολίτευση με πολιτικό ανταρτοπόλεμο, δεν επέτρεψαν τη χώρα να απαλλαγεί από τα μνημόνια, όπως έγινε με τις τρεις προαναφερθείσες χώρες, όπως έγινε με την Τουρκία, που αν και υποδουλώθηκε από το ΔΝΤ μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία και τώρα είναι οικονομική υπερδύναμη.
    Ελπίζω κάποτε να ξυπνήσουμε, γιατί το πολύ τσιπροψέκασμα φέρνει υπνηλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κρίση ξεκίνησε στις ΗΠΑ, και είχε ως θύματά της τους "αδύναμους κρίκους" με αδυνατότερο την χώρα μας. Ποιός έκανε την χώρα "αδύνατο κρίκο"; Τα δάνεια του παπανδρέου του παλαιότερου; Οι ρεμούλες των εκσυχρονιστών, η διακυβέρνηση Καραμανλή; Πάντως όχι το κόμμα, ο θεός να το κάνει, συριζα και οι συνιστώσες των εξαρχείων. Ότι το κόμμα αυτό έχει πάρει όλο το συνονθύλευμα της ασυνάρτητης μεσοαστικής τάξης, και διάφορους κατεστραμμένους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, δεν σας λέει κάτι;
      Και εν πάσει περιπτώσει, αν τελικά δεν φταίνε οι ξένοι, αλλά πάντα "εμείς" (ποιοί εμείς;), γιατί να έχουμε δημοκρατία σε αυτό τον τόπο; Ας κάνουν ενα συμβούλιο οι Δημογέροντες μαζί με το εναπομείναν κεφάλαιο να αποφασίσουν. Αλλά ο λαός απεφάσισε και απεφάσισε άστρα και όραμα, ένα καλό ναρκωτικόν μέχρι να τον ξυπνήσουν πάλι χαράματα και του πούνε πως φταίει κι από πάνω, που δεν δέχτηκε την σκληρή πραγματικότητα. Ποια σκληρή πραγματικότητα;

      Διαγραφή
    2. Η νδ διέρρευσε ένα non paper της διάσκεψης, όπου ο Βαρούφ αναφέρει τα "θετικά" της κυβέρνησης Σαμαρά. Αναρωτιέμαι (πέρα από το αυτονόητο του ζογκλερισμού του Βαρούφ) ποιός έδωσε το non paper στην νδ, και τι επαφές έχει με τους "άλλους". Νιάου Νιάου στα κεραμίδια;
      Πως να μην οργιστεί κανείς:
      1) βέβαια με τους Μπαρούφ ζογκλέρ;
      2) με τους άμεσα επικοινωνούντες με τους "άλλους";
      Είναι όλοι σουρωτήρια, αυτο καταλαβαίνει ο καθείς..

      Διαγραφή
    3. Eriugena
      πουθενά δεν είπα ότι φταίμε μόνο εμείς.
      Εμείς όμως έχουν την κύρια και αποκλειστική ευθύνη να προστατεύουμε την πατρίδα.
      Και αν δεν παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα και η χώρα πέφτει στα χέρια των δανειστών, εμείς φταίμε και όχι οι δανειστές, γιατί ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος με ροζ συννεφάκια.
      Ήταν, είναι και θα είναι άγριος και οφείλουμε να προστατευόμαστε.
      Άρα, μην μασάμε ό,τι μας πασάρουν.
      Εμείς έχουμε την ευθύνη της πατρίδας, εμείς φταίμε.

      Διαγραφή
    4. Το θέμα είναι σε έναν σκληρό, δυναμικό και άγριο κόσμο όπως ορθά τον περιγράφετε, να τονίσουμε εκείνες τις αξίες που θα μας κάνουν σχετικά αυτάρκεις, χωρίς να είμαστε απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Μεγάλη συζήτηση, που δεν σηκώνει όντως άλλες θεωρητικολογίες, αλλά πράξεις, έστω από αύριο, απο μεθαύριο. Πάνω σε αυτό το τεράστιο θέμα της σύναψης αυτάρκειας (μιας συντηρητικής αλλά αληθούς έννοιας που έχει ξεχαστεί από όλους σχεδόν τους "μονδέρνους" οικονομολόγους και ΄πολιτειολόγους) και ανοιχτότητας ακούμε μόνον για ανοιχτότητα. Πολύ ανοιχότητα έχει μοιραστεί σε μια κοινωνία, σε ένα έθνος που βρίσκεται στα όρια του γεωπολιτικού χάους, αλλά για αυτάρκεια δεν ακούω τίποτα. Όλοι έχουν γίνει ειδικοί στις ¨"συμμαχίες" και τον κοσμοπολιτισμό του ελληνικού πολιτισμού και ξεχάνε πως μέχρι ακόμα και την δεκαετία του 90 σε μια τυπική εργατική, μικροαστική οικογένεια ή σε ένα αστικό τζάκι, η λέξη χρέος, το να λές χρωστάω, ήταν μια ντροπή, ένας βραχνάς. Πείτε τώρα, υπάρχουν πολλοί οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, στοχαστές, πλήν Καραμπελιά, Τ.Φωτόπουλου, και σε ένα παλαιοβιομηχανικό πλαίσιο το κ.κ.ε, που να θέτουν το ζήτημα της αυτάρκειας; Υπάρχει έστω και ένας "μονδέρνος" αστός οικονομολόγος που να μην ακολουθεί τον συρμό της "ανοιχτής" οικονομίας-κοινωνίας; και των "φιλελεύθερων" οικονομικών; Αν υπάρχει πείτε μου, αν και σεις και γω δεν είμαστε βέβαια ειδήμονες..Αλλά το κλίμα είναι γενικό, οι σπουδαστές, οι φοιτητές, οι ενεργοί οικονομολόγοι, έχουν σαν δεδομένα κάποια πράγματα, όπως τα μάθανε ή μάλλον μισομάθανε. Παράδειγμα, που μου είπε φίλος εφοριακός (σατανας!): όλοι οι "μεταπτυχιακοί" υπάλληλοι, άρτι αφιχθέντες από βαρουφάκειου τύπου σπουδές ξέρουν (;) τα πάντα αλλά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν μια λογιστική εγγραφή αν είναι πίστωση η χρέωση. Παράδειγμα, που μου είπε συγγενής μου βιομήχανος (ε ναι, αν και "αριστεροί", δεν έχουμε όλοι πρόβλημα με τους "καπιταλιστές" ως άτομα.,έλεος δηλαδή): οι μηχανικοί που υπογράφουν για τις μηχανές του εργοστασίου του (που δεν χρωστάει, πλήν των κεφαλαίων κίνησης ανά μήνα, ο άνθρωπος είναι σοβαρός) οι μηχανικοί πολυτεχνείου λοιπόν, αν και έχουν καλές γνώσεις θεωρητικού χαρακτήρα, δεν ξέρουν γρυ από μηχανές. Βάζουν υπογραφή και φέυγουν οι άνθρωποι..Αυτή είναι η Ελλάς σήμερα: μια θεωρία για τα πάντα, πράξη μηδέν, παραίτηση από την ουσιώδη παραγωγική τάξη, ημιμάθεια ή αδιαφορία (όχι πάντα, όχι παντού), προχειρότητα, ψώνισμα με μεγάλες και λαμπρές θεάσεις χωρίς σχέση με το πρακτέον. Έχουμε πρόβλημα. Τις πταίει; ο απλός λαός; ο εργάτης, ο φτωχός αγρότης; ο μικρο-ιδιοκτήτης; Τις πταίει;

      Διαγραφή
  15. Η Κύπρος είναι στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα και ακόμα εντός μνημονίου, επιπλέον τα οικονομικά νούμερα της Ελλάδας, μείωση ΑΕΠ, ποσοστό ανεργίας, φτώχειας κ.τ.λ εκτός του ότι οι άλλες χώρες δεν τα βιώσαν, είναι νούμερα χωρίς πιθανότητα επιστροφής, στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συγγνώμη,για να καταλάβω και εγώ γιατί κάπου το έχω χάσει το πράγμα.

    Δηλαδή οι υπεύθυνοι σε αυτή τη χώρα πιστεύετε ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο,ότι μπορούμε να αποπληρώσουμε 290 ΔΙΣ ευρώ τα επόμενα 15 χρόνια,και ότι φέτος μπορούμε να πετύχουμε 3% πλεόνασμα,και του χρόνου 4,5% και μάλιστα αποκλειστικά για απομείωση του χρέους;

    Επίσης,αυτά που αναφέρει το μνημόνιο,οι ανέφικτοι και καθόλα βάρβαροι στόχοι-δεσμεύσεις,είναι αυτά που τους υποσχέθηκαν οι Σαμαροβενιζέλοι. Πήγαν δηλαδή,υποσχέθηκαν και δεσμέυτηκαν ένα σκασμό απίστευτα πράγματα,ΔΙΧΩΣ δημοκρατική νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο,ΔΕΝ τήρησαν πολλά απο αυτά για ευνόητους λόγους,και τώρα κουνάνε και το δάχτυλο;;;

    Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να δώσουν τέτοιες υποσχέσεις και να υπογράψουν τέτοια πράγματα στο ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ; Πολύ υπεύθυνη στάση,ανατρίχιασα.

    Με λίγα λόγια,κάποιοι στην Ελλάδα προτιμούν να εξαθλιώσουν το 70% του πληθυσμού για να την περάσει ζάχαρη το υπόλοιπο 30% ;;;

    ΥΓ
    Στην εκπομπή Ενικός ρώτησε ένας πολίτης τον Ν.Κακλαμάνη γιατί δεν μειώνουν τους μισθούς τους οι βουλευτές-υπουργοί η απάντηση του ήταν η απειλή ότι αν γίνει αυτό θα μας κυβερνούν μόνο οι γόνοι των εφοπλιστών. Μιλάμε για πατριώτες (των 5.500) όχι αστεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δε χρειάζεται ρε Στέλιο να πληρώσεις σε 15 χρονια το σύνολο του χρέους σου. Και το 290 dis δε λέει τίποτα γιατί είναι ένας απόλυτος αριθμός. Μας τους έχει πει κάποιος τους στόχους του μνημονίου? εγώ το μονο που ξέρω είναι ότι ο Βαρουφάκης λέει συμφωνώ με το 70%, ούτε ένα στόχο δεν ξέρω παρα μονο το πρωτογενές πλεόνασμα. Εκείνα που με ανησυχούσαν όσο ήταν η Νέα δημοκρατία ήταν ότι έβλεπα συνέχιση του πελατειακού κράτους, αύξηση της διαφθοράς, αύξηση της ανεργίας, αύξηση της φτώχειας και της εγκληματικότητας. Αυτό που περίμενα να ακούσω ήταν πως θα τραβηχτούν πόροι για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα μας, για να αναπτυχθούμε. Αν θεωρούμε πως οι στόχοι του μνημονίου είναι ανέφικτοι, ας πάμε και ας τους δώσουμε δικούς μας κοστολογημένους στόχους, να τους παραθέσουμε αναλυτικά τα κοινωνικά προβλήματα και που είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε. Εμείς έχουμε αναλωθεί σε μια μπαρουφολογία περί μη βιώσιμου χρέους, περί υψηλού πλεονάσματος ενώ ακόμα και στην πρόταση για μείωση των πλεονασμάτων λέμε ότι θα δώσουμε τα λεφτά ως επιδόματα, αντί να λέμε ότι θα τα επενδύσουμε για θέσεις εργασίας. Δε βλέπεις δηλαδή ότι για διαφορετικούς λόγους και οι δυο κυβερνήσεις ήταν και είναι απλώς για τα μπάζα?

      Διαγραφή
    2. Ισοσκελίζεις τον προυπολογισμό σου,δεν δημιπουργείς άλλα χρέη,επιτυγχάνεις ένα Χ πλεόνασμα,και το θέμα είναι που θα κατευθυνθεί αυτό. Αν ότι μείνει πάνε για την αποπληρωμή του χρέους,τότε δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα να πάρει ανάσα ο τόπος. Το όλο θέμα είναι εκεί. Μας ζητούν να περισεύουμε κάθε χρόνο όλο και περισσότερα χρήματα για να αποπληρώνουμε τα χρέη,εξαθλιώνοντας όλο και περισσότερο τον Ελληνικό λαό. Αυτό εκ των πραγμάτων,κατά την ταπεινή μου άποψη,είναι ανέφικτο,ανεδαφικό και ανεφάρμοστο.

      Σύμφωνα με το πρόγραμμα τους,η Ελλάδα στα επόμενα 15 χρόνια θα πρέπει να αποπληρώσει 290 ΔΙΣ ευρώ χρέη,απο τα πλεονάσματα,και αυτό είναι πρόβλημα.

      Επι της ουσίας λοιπόν,όποιος νομίζει ότι αυτό είναι σωστό υπεύθυνο και εφικτό,ας το πεί ανοιχτά. Όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει 3% πλεόνασμα φέτος και 4,5% του χρόνου ας το πεί ανοιχτά.

      Κατ'εμέ αυτά είναι τρελά πράγματα.

      Και σε ότι αφορά τους εταίρους,προσωπικά ΔΕΝ δέχομαι να αρνείται με τσαμπουκά η Γερμανία να επιστρέψει αυτά που μας ΕΚΛΕΨΕ και να απαιτεί με θράσος χιλλίων πιθήκων αυτά που μας δάνεισε.

      Ή το ένα θα ισχύσει ή το άλλο. Προσωπικά,ως μια μονάδα αυτής της χώρας είμαι υπέρ της διεκδίκησης και με σκληρό αν χρειαστεί τρόπο,των δίκαιων μας. Προσωπικά είμαι διατεθιμένος να υποστώ τις συνέπειες της άρνησης μας να γίνουμε αποικία ή να συνεχίσουμε να είμαστε προτεκτοράτο των Γερμανών. Καλύτερα φτωχότερος παρά ο Πρωθυπουργός μας να είναι η παλακίδα της εκάστοτε Γερμανικής κυβέρνησης.

      Αν ήταν έτσι,ακόμη τουρκοκρατία θα είχαμε.

      Διαγραφή
    3. Χρήστο
      μην παρασύρεσαι από τους αριθμούς.
      Οι δρόμοι που φαντάζεσαι και οι δρόμοι που έχουν στο νου τους οι τσιπροψεκασμένοι, θα προκαλέσουν καταστροφή που μπορεί να συγκριθεί μόνο με πυρηνικό όλεθρο για την πατρίδα μας.
      Άλλο να καταλαμβάνεις σχολεία και να καις την Αθήνα και άλλο να διοικείς την πατρίδα.

      Διαγραφή
    4. Συγγνώμη,αλλά εγώ τι σχέση έχω τώρα με τις καταλήψεις και το κάψιμο της Αθήνας;

      Διαγραφή
    5. Επίσης,τη γνώμη περί πυρηνικού όλεθρου δεν τη συμερίζομαι. Αντιθέτως,τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της εφαρμογής του μνημονίου μπορούν να παρομοιαστούν με τα αποτελέσματα ενός πολέμου.

      Διαγραφή
    6. Μα αν επενδύσεις και ανάπτυξης την οικονομία σου, τότε το χρέος σου θα πέσει όσον αφορά το ποσοστό επί του ΑΕΠ και το ποσοστό μετράει, η ακόμα πιο συγκεκριμένα μετράει ποσο αξιόπιστος θεωρείσαι από τους δανειστές σου ότι θα ξεπληρώσεις το χρέος. Το πρόβλημα είναι οι τόκοι! Αυτούς τους στόχους πρέπει να αναθεωρήσουμε η να προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε, αλλα αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε αυτό, γράφω παραπάνω τι κάνουμε!

      Διαγραφή
    7. Μα δεν περισεύουν χρήματα για επενδύσεις Αλέξανδρε,αυτό λέμε. Ήδη οι υποχρεώσεις μας είναι πολύ υψηλές. Ή να μειώσεις τους στόχους για πλεονάσματα ή να συνδέσουν την αποπληρωμή τους χρέους με την ανάπτυξη. Αυτό λέμε.

      Διαγραφή
    8. Xρήστο, δεν εννοώ εσένα φυσικά, τους κυβερνήτες μας εννοώ.

      Διαγραφή
    9. Θα μου επιτρέψετε δύο παρατηρήσεις.

      Η πρώτη αφορά στο γεγονός ότι τα όποια πλεονάσματα δημιουργηθούν να δοθούν για την δημιουργία θέσεων εργασίας. Μέγιστο λάθος κατά την προσωπική μου άποψη. Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να γίνει είναι η απλούστευση των διαδικασιών για την έναρξη μίας επιχείρησης και την άμεση μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την παροχή κάποιων κινήτρων για κάθε νέα επιχείρηση λ.χ. την φορολογία της μετά τα 2 χρόνια και εφόσον έχουν βεβαιωμένα κέρδη κτλ.Το δε δεύτερο είναι η άμεση επανασύσταση μίας ελεγκτικής αρχής τύπου ΣΔΟΕ που θα ελέγχει πραγματικά όλες τις επιχειρήσεις. Αν βασιστούμε πάλι στο κράτος να φτιάχνει δρόμους και ΜΕΤΡΟ για να ανοίξουν θέσεις εργασίας μαύρο φίδι που μας έφαγε... Χρήματα στην οικονομία μπαίνουν από τον ιδιωτικό τομέα. Όχι από το κράτος.

      Η δεύτερη αφορά το μνημόνιο. Διαβάζω σε πολλά άρθρα και δημοσιεύσεις δρυμείς κατηγορίες για τους δανειστές και την ΕΕ και ότι η καημένη ελλαδίτσα είναι αθώα και προσπαθούν να την φάνε όλοι. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω με την σειρά μου, έχουμε ενιαίο μισθολόγιο?, έχουμε κτηματολόγιο που μας το έχει επιδοτήσει η ίδια η ΕΕ?, έχουμε όλα τα επαγγέλματα ανοικτά?, πληρώνουμε όλοι φόρους και ζητάμε αποδείξεις ότι και αν ψωνίσουμε?, η Ελλάδα τι εμπορικό ισοζήγειο έχει? τι παράγουμε και αν ναι, πως το εξάγουμε? έχουμε σοβαρό και σταθερό φορολογικό σύστημα? τα τόσα δισεκατομύρια της υγείας που πήγαν?, γιατί δεν προσπαθούν να φάνε και τις υπόλοιπες χώρες και αν προσπαθούν γιατί δεν τα καταφέρνουν?...... πολλά μπορώ να ρωτήσω. Απάντηση δεν θα πάρω όμως. Μόνοι μας πουλήσαμε την Ελλάδα και τώρα διαμαρτυρόμαστε που βρέθηκαν αγοραστές να την αγοράσουν...

      Διαγραφή
    10. Χρήστο δε φτάνουν τα λεφτά για κρατικές επενδύσεις, τις ιδιωτικές όμως δεν πρέπει να κάνεις κάτι για να τις προσελκυσεις και να τις τονωσεις; Αλλά ούτως ή άλλως δεν του έχει πει κανείς όχι στα μικρότερα πλεονάσματα του έχουν πει να τα εντάξει σε συνολικό πρόγραμμα, το οποίο δεν έχει.

      Διαγραφή
    11. Μα για να υπάρξει τέτοιο πλεόνασμα,μόνο απο υπερφορολόγηση μπορεί να γίνει.

      Το θέμα είναι να μη χρειάζονται τόσο μεγάλα πλεονάσματα,να μειωθεί η υπερφορολόγηση και τόσα άλλα.

      Μειώσαμε μόνο τους μισθούς αλλά είναι και οι φόροι και το κόστος της ενέργειας που επιβαρύνουν τις επενδύσεις,και όχι μόνο αυτά. Χρειάζονται όμως και δημόσιες επενδύσεις. Πάτε για παράδειγμα να δείτε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου το καλοκαίρι πως στενάζει. Ο τουρισμός πάει καλά αλλά χρειάζεται και υποδομές για να στηριχθεί.

      Ας μου εξηγήσει κάποιος απο που θα βγεί το 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα που έλεγαν οι προηγούμενοι,για να καταλάβω και εγώ πόσους μπάφους πρέπει να καπνίσει κανείς για να αντιληφθεί τέτοια μαθηματικά!!!

      Διαγραφή
  17. Κύριε Καλεντερίδη καταρχήν να διευκρινίσω ότι δεν είχα δει ότι το κείμενο το υπογράφετε εσείς. Αν το είχα δει δεν θα σχολίαζα με ειρωνεία. Όχι γιατί δεν διαφωνώ απόλυτα μαζί του αλλά γιατί αφενός σχολιάζεται επώνυμα, ενώ εγώ είμαι απλά κάποιος guest, και αφετέρου, διότι σας σέβομαι ως έναν Έλληνα που είναι από τους λίγους (ευτυχώς) που χρειάστηκε να δώσουν διαγώνισμα πατριωτισμού και ένας από τους ελάχιστους (δυστυχώς) που πέτυχαν να το περάσουν με άριστα.

    Τώρα στα του κειμένου και του σχολίου σας. Η αντίδραση μου ήταν σαφώς στην πρώτη κιόλας πρόταση. Φυσικό είναι σε μια δημοκρατία να θες να αναλάβεις την εξουσία εκτός και αν είσαι βολεμένος στην ισόβια θέση της απυρόβλητης αντιπολίτευσης. Από εκεί και πέρα το μνημόνιο πράγματι έληξε την επόμενη των εκλογών αλλά η ΕΚΤ εξακολουθεί να καλύπτει τις τράπεζες μέχρι την κανονική λήξη του προγράμματος. Ακόμα και να μην το έκανε μέχρι τον Ιούνιο δεν θα μπορούσε να μας κλείσει την πόρτα όσο οι διαπραγματεύσεις κρατάνε. Αυτή την στιγμή μας λένε "κάντε τα "τρελά σας" αλλά τελείωνετε τις διαπραγματεύσεις μέχρι τις 28. Μετά τελειώσατε εσείς οι ίδιοι". Ποιο διαπραγματευτικό χαρτί είναι ποιο ισχυρό λοιπόν από αυτό που χάρισε η προηγούμενη κυβέρνηση στους δανειστές μας?

    Επίσης τί ακριβώς θα θέλατε? Μονομερή παύση πληρωμών(για κάτι που έγινε κωλοτούμπα πολύ πριν τις εκλογές) και έξοδο από το ευρώ? Αν όχι, δεν μπορείτε να το δείτε ότι τώρα έχουμε μια ΑΛΗΘΙΝΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ? Εφόσον τα διαπραγματευτικά χαρτιά μας είναι ελάχιστα, τους τα δώσαμε όλα με το 2ο μνημόνιο, θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια πιο ακραία γραμμή, εάν θέλουμε στον τελικό συμβιβασμό με αυτούς που κρατάνε και το καρπούζι και το μαχαίρι να πάρουμε έστω μια ελάφρυνση των όρων. Θυμάστε την επαναδιαπραγμάτευση του Σαμαρά "μέσα στο μνημόνιο"? Κανένας δεν την θυμάται γιατί άμα έγινε, κράτησε δυο λεπτά και τελείωσε με την δήλωση του Σαμαρά για το πόσο πολύ θέλει να εφαρμόσει όλα όσα είχαν ήδη συμφωνηθεί.

    Το πόσα πολλά θα αλλάξουν και πόσο πιο λάιτ θα είναι το 3ο μνημόνιο,συμβόλαιο ή όπως και αν το πουν θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των διαπραγματεύσεων και θα κρίνει το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Αλλά κακά τα ψέμματα η κριτική της επιτυχίας θα αφορά μόνο τους ψηφοφόρους τους μιας και (σχεδόν) όλοι οι άλλοι ήταν ευχαριστημένοι με το μνημόνιο ως είχε και ψήφισαν αυτούς που αρνούνταν-αδυνατούσαν να το βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
    Το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να το τραβήξει μέχρι τέλους και να μας βγάλει τελείως εκτός προγράμματος,και ίσως εκτός ευρώ, και βέβαια μας αφορά όλους και είναι το σημείο που χολώνει η διαπραγματευτική μας γραμμή.

    Για το θέμα της Πορτογαλίας προσπαθώ να δω τί εννοείτε. Πέρα από την διαφορά των παραδειγμάτων πού θέλετε να καταλήξετε? Ότι τα προγράμματα μας ήταν λάθος και οι υπεύθυνοι διαπραγματευτές των μνημονίων(ΓΑΠ, Παπαδήμας, Σαμαράς) πρέπει να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη? Ή ότι αυτοί που τα εφάρμοσαν (ΓΑΠ, Παπαδήμας, Σαμαράς) ήταν άχρηστοι και διεφθαρμένοι και αντί να δίνουμε σήμερα 26 δις ντούκου στο ΔΝΤ επικαλούμαστε ανθρωπιστική κρίση, και έτσι πρέπει να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη?

    Για να κλείσω καλά κάνετε που είσαστε σκεπτικιστής στην νέα κυβέρνηση και της ασκείτε κριτική αλλά πάρα πολλές φορές εκφράζετε εμπάθεια χωρίς αυτοί να έχουν κάνει κάτι καλό ή κακό στο θέμα της οικονομίας. Το ότι είναι πρώην αναρχικοί ο λαός έδειξε ότι μπορεί να το αγνοήσει άμα δει έργο που θα βελτιώσει την ζωή του. Και μέχρι στιγμής έχουν δείξει θετικά σημάδια κάνοντας μόνο κάποια αυτονόητα πράγματα (περικοπές στα βουλευτικά προνόμια, εκδήλωση τιμής σε νεκρούς για την άμυνα της χώρας, υπόσχεση τήρησης δικαστικών αποφάσεων, προστασία πραγματικά αδύναμων κτλ.)που ακόμα και αυτά στην Ελλάδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν δεδομένα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Guest
      δεν έχω πρόβλημα με την κριτική,ούτε με την ειρωνεία.
      Αρκεί να μην βρίζουμε και να μην προσβάλουμε ο ένας τον άλλον.
      Όσον αφορά στην ουσία, σε παραπέμπω στη στάση που τήρησε ο πολιτικός κόσμος στις άλλες χώρες με τα αντίστοιχα προβλήματα.
      Εδώ οι οπορτουνιστές και οι λαϊκιστές τρελάθηκαν με την προοπτική της εξουσίας και τώρα τρέχουν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.
      Το ξαναλέω, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Χ.Α. δούλευαν τόσα χρόνια για τους δανειστές και για όσους θέλουν την Ελλάδα στα μνημόνια.
      Και αυτό έχει αποδειχτεί και δυστυχώς θα αποδειχτεί και στο μέλλον.
      Εν πάση περιπτώσει, πέρα από την κριτική, στο άρθρο μου έχω και πρόταση.
      Διαβάστε την με προσοχή.
      Είναι μια πρόταση που στην ουσία διευρύνει τα περιθώρια ελιγμών και της διαπραγμάτευσης.

      Διαγραφή
    2. Σάββα,αναφέρεσαι,και σωστά σε ένα αρραγές μέτωπο. ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως έχουμε ένα Σαμαρά στην αξιωματική αντιπολίτευση που πήγε στις Βρυξέλες και μας προέκυψε η άθλια ανακοίνωση του ΕΛΚ,των "συμμάχων" στην Ευρώπη του Σαμαρά...!!!!!

      Εγώ τώρα τι να πιστέψω; Σε συνδυασμό μάλιστα με τα χαιρέκακα και γεμάτα υδονή σχόλια ορισμένων στην Ελλάδα με το παραμικρό παραπάτημα της κυβέρνησης;

      Διαγραφή
    3. Σύριζα δεν υπήρξα ποτέ,ούτε τους ψήφισα,δεν ψήφισα καν,αλλά με εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό και θα έχουν την ανοχή και τη συμπάθεια μου. Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος,και τους καλώ να συνεχίσουν. Σε ότι αφορά το θέμα της διαπραγμάτευσης βέβαια,γιατί στα υπόλοιπα μέχρι στιγμής κάνουν λαμακίες.

      Διαγραφή
    4. Έστω κύριε Καλεντερίδη ότι πάτε με την γυναίκα σας να πάρετε ένα δάνειο που θα σας βοηθήσει να ξεπληρώσετε κάποια παλαιότερα. Ο τραπεζίτης σας λέει ότι καλό είναι να βάλετε υποθήκη το σπίτι σας, το αυτοκίνητο και χωράφια σας. Εσείς προτείνετε να βάλετε υποθήκη και τα παιδιά σας. Τότε εάν η γυναίκα σας εξοργιστει μαζί σας θα λαϊκίζει και δεν θα έχει συναίσθηση της ανάγκης για ενότητα στην οικία σας? ή απλά θα τα έχει πάρει με την απερισκεψία σας και ότι προτιμάτε να υποθηκεύσετε τα παιδιά σας αντί να πουλήσετε το ταχύπλοο που αγαπάτε? και όταν μετά 5 έτη πάει η σύζυγος να κάνει παζάρια με την τράπεζα λέγοντας ότι είναι παράνομη η δουλεία και γι'αυτό δεν μπορεί να σας πάρει τα παιδιά, εσείς μπορείτε να της πείτε με ύφος "γυναίκα, ο άντρας σου υπέγραψε, και η υπογραφή του είναι νόμος" ? είναι λογικό να πιάνετε μετά τον τραπεζίτη και να λέτε"αφήστε την είναι τρελή".?να λένε τα παιδιά σας " ρε μάνα χωρίς ισοδύναμα μην συγκρούεσαι με την τράπεζα". πιστεύω ότι, τηρουμένων των αναλογιών, αντιλαμβάνεστε το παράλογο της όλης υπόθεσης...αυτό κάνει η ΝΔ ηθελημένα και οι ψηφοφόροι της άθελα τους.

      Για την πρόταση του άρθρου σας για κοινό μέτωπο. Στην παραπάνω μεταφορά πιστεύετε ότι η παρουσία σας στο πλευρό της συζύγου θα βοηθούσε την διαπραγμάτευση εάν πρώτα δεν παραδεχόσασταν ότι το πρώτο δάνειο και οι όροι του ήταν σφάλμα δικό σας και ότι, ας πούμε ήσασταν μεθυσμένος?

      Διαγραφή
  18. Με λύπη διαβάζω τα τελευταία σου ποστ κ. Σάββα. Όχι τόσο για την ανησυχια σου για τον αναλφαβητισμό ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικα θέματα την Κύπρο, την Θράκη, και την λαθρομετανάστευση. Που καταλαβαίνω απολυτα. Διότι αυτό με αποσχολει και εμενα. Αλλα διότι δεν αντιλαμβάνεσαι την σημασία του "μη Χείρον βελτιστον". Ο κοσμος δεν αλλαζει με μεγάλα βηματα. Χρειάζονται πολλά μικρά βηματα.
    Αν πράγματι η Κυβέρνηση αυτή προδώσει υον Ελληνισμο στα εθνικα θέματα δεν θα είναι αποτελεσμα της Κυβέρνησης Τσιπρα. Αλλα μιας στασης ολων των Ελληνικων Κυβερνησεων και λαου επι 30 χρονια. Η σταση τους στο Κυπριακο στηριζεται λιγο και στην προδοτικη σταση ΑΚΕΛ και γραμμης Αναστασιαδη. Τα άλλα είναι ιδεοληψίες.
    Ναι χρειαζόμαστε ολα αυτα που αναφέρεις και πρεπει να αναφέρεις για Δημοκρατία. Αυτο εχουμε αναγκη σαν λαος. Δεν θα συμβει απο την μια μερα στην αλλη. Δεν ειναι εφικτο. Δεν θα ξυπνησει μια μερα ο Ελληνικος λαος και θα πει "Α σημερα θα αλλαξω." Θα σταματησω το απολιτικ και θα γινω ενεργος πολιτης.
    Αυτη την συγκρουση της Κυβερνησης με το κατεστημενο σε οποιο βαθμο γινει ειναι κατι το οποιο εχει αναγκη η κοινωνια μας.
    Μακροπροθεσμα θα γινουν οι ζυμωσεις ωστε να αλλαξει η πολιτικη στην Ελλαδα. Το αποτελεσμα των εκλογων ηταν το καλυτερο δυνατο. Οσο τραγικο και αν ακουγεται και ειναι αυτο.
    Λες δεν υπαρχει σχεδιο. Ωραία και πριν υπηρχε? Δεν εχεις αδικο να κανεις κριτικη. Αλλά άλλο η κριτικη και άλλο να έχουμε δυο μετρα και δυο σταθμα στην κριτικη μας. Εκτος αν πραγματικα πιστευεις οτι ακομα λιγο και ο Σαμαρας θα τα καταφερνε. Η οτι το να δωσουμε ολες τις στρατηγικες υποδομες του κρατους και να εχουμε μια νεολαια χωρις δουλεια στο ανθος της παραγωγικης ηλικιας ειναι λογικο και επιτυχια.
    Το επικινδυνο παιχνιδι της διαπραγματευσης και της συγκρουσης με τους Γερμανους το οποιο και αυτο χρειαζοταν. Δεν θα αναλυσω γιατι τωρα. Μπορει να μην εχει σοβαρο σχεδιο οπως βλεπουμε ομως έχουμε τα καλυτερα χαρτια. Και πρωτο το γεωπολιτκο χαρτι της αλλαγης..
    Θα μας πεις "περιμενεις απο τους αμπαλους να γινουν πελε και να παιξουν τετοιο παιχνιδι επικινδυνο και να μην χασουν"?
    Δεν περιμενω τιποτα προς το παρον. Παρακολουθω με υπομονη τις εξελιξεις. Αυτο που περιμενω ειναι επικοδομητικη κριτικη. Και τουλαχιστον μια αναλυση για τις επιλογες μας τωρα. Την στρατηγικη μας σαν Ελλαδα. Ακομα και αν εσυ θεωρεις οτι και πιθανον ετσι να ειναι να εχουμε την χειροτερη Κυβερνηση που θα μπορουσε να υπαρξει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόνι
      σου υπενθυμίζω ότι στο Πρωτοχρονιάτικο άρθρο μου τα είχα προβλέψει όλα όσα συμβαίνουν σήμερα.
      Κατά τ' άλλα περίμενε το άρθρο μου της Κυριακής.

      Διαγραφή
  19. Η επιμονή πολλών με φανατίλα οπαδού ποδοσφαιρικής ομάδας να δικαιωθεί η άποψή τους, μόνον με την φιλοδοξία Ηρόστρατου συγκρίνεται.

    Ένα μίγμα οικονομικής και πολιτικής αμορφωσιάς ("δεν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, το λέει ο... Κύρτσος"), έφερε έναν θίασο στην εξουσία, πιθανότατα εκπρόσωπο ξένων συμφερόντων, για δραχμή χωρίς προετοιμασία, μην τυχόν τους πάρουν χαμπάρι και αποτύχει το κόλπο.

    Ο Σαμαράς δεν τα έκανε όλα τέλεια, αλλά από εκεί μέχρι την απαξίωση της χώρας και των δικών μας επιτευγμάτων υπάρχει τεράστια απόσταση.

    Δεν κακίζω τον κόσμο για την άγνοιά του: Η κυβέρνηση Σαμαρά απαρνήθηκε τις επιτυχίες της στο πιο κομβικό τους σημείο: στην απαρχή τους. Φταίει όμως και η τότε αντιπολίτευση που επέλεξε τον λαϊκισμό, αντί για σοβαρή, εποικοδομητική αντιπολίτευση εκεί που ο Σαμαράς χώλαινε: Στην απόκρυψη του πόσο πολύ και πόσο νωρίς είχε τελειώσει η κρίση.

    Δεν σας είχε κάνει εντύπωση πόσο απότομα είχε σταματήσει η Μέρκελ να λέει για δραχμή σχεδόν μόλις βγήκε ο Σαμαράς; Την έπεισε ο Σαμαράς; Όχι: τα οικονομικά στοιχεία του Αυγούστου 2012 ήταν τόσο εντυπωσιακά, που αποδείχθηκε ότι το Μνημόνιο "έβγαινε".

    Τι έκανε η κυβέρνηση; Βγήκε να πανηγυρίσει; Έστω, παλαιοκομματικά; Τίποτα! Το καταπληκτικό αποτέλεσμα το μάθαμε λίγοι, όσοι κοιτούσαμε την ιστοσελίδα του ΥπΟικ.

    Το Σεπτέμβριο κήρυξαν απροειδοποίητη απεργία οι ΔΟΥ τις δύο τελευταίες εργάσιμες. Έτσι μειώθηκαν τα έσοδα περίπου 500 εκ. (τότε πληρώναμε ακόμη στα ταμεία, δεν είχαν πάει όλα μέσω τραπεζών).

    Τον Οκτώβριο αποκαταστάθηκε η απώλεια του Σεπτεμβρίου, αλλά η κυβέρνηση δεν έβγαλε ούτε καν μια τυπική ανακοίνωση για τα ολοένα και καλύτερα στοιχεία!

    Τον Νοέμβριο, άλλη απροειδοποίητη απεργία τις δύο τελευταίες ημέρες! Καμία διαμαρτυρία από την κυβέρνηση! Δεν μάθαμε το γιατί της απεργίας, αλλά τα έσοδα πήγαν πάλι 500 εκ. πίσω... Δεύτερη φορά το ίδιο, σύμπτωση;

    Ο Δεκέμβριος 2012 φέρνει 434 εκ. ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα! Το μάθατε ποτέ αυτό; Όχι. Κι όμως είναι ακόμη στην ιστοσελίδα του ΥπΟικ! Με αλχημείες το κρύβουν. Δύο χρόνια μετά ανακοινώνουν επίσημα τα στοιχεία του 2012: έλλειμμα 5,8% δαπάνες για τόκους 6,3%! Δηλαδή 0,5% πρωτογενές πλεόνασμα!

    Κανένας δεμ βγήκε να πει "γιατί τόσες περικοπές, αφού το βγάλατε από το 2012 πρωτογενές πλεόνασμα". Κανένας δεν κατηγόρησε τον Σαμαρά ότι νοθεύει τα στοιχεία προς το χειρότερο (όπως και ο ΓΑΠ). Κανένας δεν έψαξε για τις απεργίες των ΔΟΥ τις δύο τελευταίες εργάσιμες του μήνα.

    Κανένας δεν κατηγορεί την κυβέρνηση Σαμαρά ότι στήριξε μια ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!

    Το 2013 όμως τα επιτεύγματα δεν κρύβονταν άλλο. Η κυβέρνηση πανηγύριζε το «επίσημο» πρωτογενές πλεόνασμα. Οι Γερμανοί καταλάβαιναν ότι υπήρχε, αλλά έκαναν σαν να μην υπήρχε. Στο τέλος το δέχτηκαν, αλλά έτσι, πώς περιμένουμε ο κόσμος να πιστέψει ότι πράγματι υπήρχε; Αφού ο κόσμος περιμένει από τους ξένους να μάθει την αλήθεια και δεν πιστεύει τους δικούς μας;

    Πόσοι ξέρουν ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές τον Μάιο του 2013; Ο Στουρνάρας το εμπόδισε ως "παρακινδυνευμένο". Βγήκαμε τελικά τον Απρίλιο του 2014, αφού παρακαλούσαμε επί μήνες τη Γερμανία να το επιτρέψει. Ο κόσμος μέχρι την τελευταία στιγμή δεν πίστευε ότι ήταν εφικτό. Έμεινε άφωνος επί δύο μέρες με την επιτυχία και κάπου εκεί άρχισε να αναρωτιέται μήπως πάμε καλά.. Όμως, όχι: Βγήκε το βίντεο Κασιδιάρη, ο κόσμος είχε πλέον άλλα να ασχολείται.

    Δόλιες παρλαπίπες ότι τάχα "το χρέος δεν είναι βιώσιμο", υιοθετούνταν με ενθουσιασμό από τους νεοέλληνες, χωρίς να καταλαβαίνουν τι σημαίνει "βιώσιμο".

    Ο κόσμος αποφάσισε τελικά να ψηφίσει αυτούς που είπαν ότι "δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να πει όχι η Μέρκελ". Και τελικά όχι είπαν και όλοι οι άλλοι εκτός από τη Μέρκελ, Αλλά δεν πειράζει, τώρα πια έχουμε αξιοπρέπεια.

    Υπήρχε πολύ έδαφος κριτικής στην κυβέρνηση Σαμαρά διότι καθυστέρησε να κάνει πολιτική με βάση τις αδιαμφισβήτητες επιτυχίες της χώρας, που ήταν ορατές ήδη από αρχές Σεπτεμβρίου 2012. Για όλα γκρινιάξαμε εκτός από αυτό, που ήταν το βασικό.

    Τελικά ως λαός θα πάρουμε αυτό που αξίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλεος ,εδώ χάνεται η Ελλάδα ,και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να λιβανίζετε τον Σαμαρά μπάς και σώσει την καρέκλα του!

      Διαγραφή
    2. Φίλε πες μου ότι το κείμενο το έκανες απλά copy paste από κανένα site της ΔΑΠ γιατί αλλιώς σε λυπάμαι που έγραψες τόσες λεπτομέρειες που δεν θα διαβάσει κανένας και με τέτοια προσήλωση και πάθος που μόνο εσύ στο κομματικό μικρόκοσμο σου μπορείς να νιώσεις. Πότε τον γιορτάζετε τον Άγιο Αντώνιο τον αναρυθμιστή εκ Καλαμάτας?

      Διαγραφή
  20. Σάββα, το τερμάτισες! Πιο σαμαρικό κείμενο ΔΕΝ γινόταν!
    Θέλω να έχω την ψευδαίσθηση πως δεν είναι δικό σου και ότι το έγραψε ο Σαμαράς ή το γνωστό παρεάκι του κι απλώς έβαλαν το όνομά σου για υπογραφή.

    Δεν αξίζει καν για αποδόμηση λέξη-προς-λέξη... παρά μόνο αυτό: κατηγορείς τη νέα συγκυβέρνηση για «σχεδιάζουμε στο γόνατο» αλλά εσύ το μόνο που κάνεις είναι να κρίνεις, να επικρίνεις και προτείνεις με βάση τη λογική του "να λυγίσουμε το γόνατο" τόσο στους ξένους επικυρίαρχους όσο και στους εγχώριους κοτζαμπάσηδες-ολιγάρχες-γερμανοδοσίλογους-νταβατζήδες.

    Αυτό το κείμενο δεν είναι προβληματισμός που προέρχεται έστω κι από δεξιό, πεπλανημένο/αστικό πατριωτισμό, είναι κάλεσμα για νέα "δήλωση υποτέλειας" (και πραξικοπηματική-ανακτορική αναίρεση της λαικής εντολής, φυσικά)...

    ΥΓ.Φυσικά, η νέα συγκυβέρνηση δίνει με κάποιες κινήσεις ή παραλείψεις της λαβή σε σενάρια δημιουργίας μιας ευρύτερης "κυβέρνησης εθνικής ενότητας" ή "εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης" ή "κυβέρνηση ειδικού σκοπού" με άφεση αμαρτιών στο προηγούμενο καθεστώς και τους πολιτικούς κι επιχειρηματικούς ταγούς του και συμμετοχής τους στη διακυβέρνηση της χώρας (αυτό ουσιαστικά προτείνεις κι εσύ στο κείμενό σου).
    Έχουν όμως γνώση οι φύλακες και τέτοια σενάρια ΔΕΝ θα περάσουν... ό,τι κι αν χρειαστεί να γίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως είπε και ο Καμμενος, θα το κάνει Κουγκι, θα κάνει μια χώρα Κουγκι, και ποιος ο Καμμενος, και πανηγυριζετε από κάτω. Τι να πω ρε παιδιά, ο καθένας με ο,τι μυαλό κουβαλάει. Το πιο ωραίο βέβαια είναι ότι όλοι αυτοί είτε από συριζοπασοκ η από πασοκονεοδημοκρατια δε θα είναι μέσα στο κουγκι.....

      Διαγραφή
  21. Και ακομα πιστευουν πως ο Τσυριζοπσεκασμενη ζητιανια, λαικουρα και αξιοπρεπεια ειναι το λιγοτερο κακο - και συνεχιζουν προοδευτικα να κλαιγονται την μοιρα και το χαλι της ευθυνης τους.

    "Η ελπιδα ειναι το ονειρο ενος ξυπνιου"
    (Αριστοτελης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Με εντυπωσιάζει το μένος των αναγνωστών του Ιστολογίου κατά του Σαμαρά, ο οποίος εξ αρχής είχε δηλώσει πως ήθελε ανάπτυξη, λιτότητα στον δημόσιο τομέα και νοικοκύρεμα του κράτους.
    Ούτε μνημόνια ήθελε ούτε μαχαίρι στον ιδιωτικό τομέα ήθελε. Αυτά τα έκανε ο ΓΑΠ και τα παρέλαβε η κυβέρνηση ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΟΚ. Αναγκάστηκε τότε να συνυπογράψει ως αντιπολίτευση διότι αλλιώς θα τιναζόταν η χώρα μας στο αέρα.
    Τον ΓΑΠ τον έβγαλαν οι επιπόλαιοι ψηφοφόροι με μεγάλη πλειοψηφία, ώστε πάλι … να δώσει και αυτοί να πάρουν!
    Τον Τσίπρα επίσης τον έβγαλαν επειδή υποσχέθηκε πως θα δώσει και αυτός!
    Η Νέα Δημοκρατία δεν έχασε την δεδηλωμένη.
    Αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξ αιτίας ενός νόμου που θέσπισε ο μακαρίτης Κ. Καραμανλής τότε όταν ήθελε να πετύχει την «ιταλοποίηση» της Ελληνικής πολιτικής σκηνής και να παραμείνει ισόβιος πρόεδρος δημοκρατίας .
    Με εντυπωσιάζει ακόμη περισσότερο η άγνοιά τους ως προς τις προθέσεις των «πολιτηκάντηδών μας».
    Φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει ακόμη, πως οι «πολιτικοί μας», μας θεωρούν όλους εμάς ασήμαντα άτομα και αναλώσιμα.
    Ο δημόσιος βίος, εδώ και πολλά χρόνια, κυριαρχείται από δυο τρείς κάστες πολιτικών, οι οποίοι παίζουν στην πλάτη μας τα παιγνίδια τους, αδιαφορώντας πλήρως για το ….πόπολο!
    Λέτε ότι:
    Η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει την εξουσία είναι πλήρως κατανοητή, γιατί αυτός είναι ο σκοπός των κομμάτων στην δημοκρατία.

    Και αυτό το κατάφερε με τον ορθό τρόπο (εκλογές) και όχι με τα τηλεφωνήματα του Μπαρόζο όπως συνέβη με τους Γερμανοτσολιάδες και τον Παπαδήμο το 2011.

    Στις μαζώξεις της λυκοσυμμορίας του Eurogroup οι μόνοι που τσαλακώθηκαν και ξεφτιλίστηκαν ήταν οι Γερμανοί και οι ενταύθα υποστηρικτές τους, επειδή αποκαλύφθηκε πανηγυρικά ότι η μάχη γίνονταν εναντίον της Ελλάδος και της νόμιμης κυβέρνησης και όχι για τα χρέη και τα συναφή.

    Ποιος σας είπε ότι η εξουσία πρέπει να διεκδικείται και να καταλαμβάνεται από τα πολιτικά κόμματα με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, ακόμη και δυναμιτίζοντας κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των πολιτών, ακόμη και όταν έτσι καταλύεται η όποια κρατική οντότητα της χώρας.
    Διαφωνώ ριζικά τόσο όσο αφορά τα καθήκοντα της αντιπολίτευσης στην δημοκρατία.
    Βάσει του ισχύοντος Συντάγματος η αντιπολίτευση οφείλει να ασκεί αυστηρή κριτική και έλεγχο στην κυβέρνηση ώστε να διακυβερνάται η χώρα δημοκρατικά.
    Η στείρα επιζήμια πολεμική κατά του κυβερνητικού έργου και ο συνεχής ανταρτοπόλεμος με κάθε μέσο, αποτελεί πράξη άκρως αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή. Νοθεύει το δημοκρατικό πολίτευμα και ουσιαστικά είναι φασιστική πράξη.
    Ο δανεισμός της χώρας, και κατά συνέπεια η δέσμευση των πολιτών, γίνεται με σκοπό να βελτιωθεί ο καθημερινός τους βίος και ταυτόχρονα να γίνει η απόσβεση του δανείου. Γίνεται αποκλειστικά μόνο για παραγωγικά έργα και όχι για την αγορά ψηφοφόρων!
    Αυτό που έγινε από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 40 ετών, ο παράλογος και υπερβολικός δανεισμός για τον εκμαυλισμό των ψηφοφόρων προς άγρα ψήφων, αποτελεί ύβρη στο δημοκρατικό πολίτευμα.
    Τι σας φταίει ο Σαμαράς και το επιτελείο του, που οι νοικοκυραίοι Έλληνες ψηφοφόροι, πονηρά και αδιάφορα σκεπτόμενοι δεν ψήφισαν, αλλά τον ανάγκασαν να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού τριών κομμάτων όπως η ΔΗΜΑΡ και το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ.
    Είμαι της γνώμης ότι ο συμπατριώτης μου Βορειοελαδίτης κ. Καλεντερίδης, κάθε άλλο παρά σφάλει σε όσα γράφει, αλλά ορθά αποκαλεί τα πράγματα με το όνομά τους και προσυπογράφω το άρθρο του.

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.