10/2/15

Κομπανί: Η επόμενη μέρα

Ιδρύθηκε Συμβούλιο Ανοικοδόμησης με στόχο να ξαναχτιστεί ο ερειπωμένος τόπος και να γυρίσει η ζωή πίσω σε μια βιώσιμη πόλη

kobane-werankati-650x320 ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΝΕΖΑΚΗΣ
Την Δευτέρα 26 Γενάρη, οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας YPG/YPJ της Ροζάβα ανακοίνωσαν επίσημα την πλήρη απελευθέρωση της πόλης του Κομπανί και το διώξιμο των μισθοφόρων φονιάδων του «Ισλαμικού Κράτους» (Daesh – ISIS) από την περιοχή. Μια καινούργια μέρα ξημέρωσε. Η μέρα της ανοικοδόμησης.

Το Κομπανί, μια μικρή πόλη 45.000 κατοίκων, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, στις 15 Σεπτέμβρη 2014 έδωσε ραντεβού με την αθανασία, όταν άρχισε η λυσσαλέα επίθεση των βαριά εξοπλισμένων μισθοφόρων του ISIS, από ανατολικά, δυτικά και νότια της πόλης. Στο βορρά στα τουρκοσυριακά σύνορα τουρκικά στρατεύματα, παραταγμένα κατά μήκος των συνόρων, εμπόδιζαν Κούρδους εθελοντές που ήθελαν να περάσουν από τη Τουρκία για να πολεμήσουν στο πλευρό των ομοεθνών τους.
Το αυτοδιοικούμενο καντόνι του Κομπανί, που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβρη του 2012, ερημώθηκε. Πάνω από 100 χωριά της περιοχής ισοπεδώθηκαν. 200.000 κάτοικοι, μαζί με το 90% της πόλης, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.
4.500 μαχητές και μαχήτριες των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας YPG/YPJ (ΓεΠεΓκε/ΓεΠεΖε), αποφάσισαν να αντισταθούν και να υπερασπιστούν την πόλη, σε έναν αγώνα που έμοιαζε χαμένος, με βασικά τους όπλα την αυτοθυσία και τη βαθιά τους αγάπη στις αξίες της ισότητας και της δημοκρατίας. Ένα νέο Μεσολόγγι γεννήθηκε στη μέση της Ροζάβας (το Δυτικό Κουρδιστάν), μια καινούργια Καισαριανή άρχισε να γράφει σελίδες δόξας, ένα σύγχρονο Στάλινγκραντ προκάλεσε τον παγκόσμιο θαυμασμό και κέρδισε την διεθνή αλληλεγγύη.
Στο τέλος του Οκτώβρη αμερικανικά αεροπλάνα άρχισαν να βομβαρδίζουν θέσεις των ακραίων ισλαμιστών του ISIS. Οι Τούρκοι, κάτω από τη πίεση της διεθνούς κοινότητας και τις διαδηλώσεις οργής των Κούρδων της Τουρκίας, επιτρέπουν να περάσουν από τα τουρκικά εδάφη 150 μαχητές Πεσμεργκά, από το ιρακινό Κουρδιστάν, για να πολεμήσουν στο πλευρό των YPG/YPJ.
Μια άποψη του Κομπανί πριν απο τον Σεπτέμβρη του 2014
Μια άποψη του Κομπανί πριν απο τον Σεπτέμβρη του 2014
Οι μισθοφόροι φονιάδες του «Ισλαμικού Κράτους», αφού σκόρπισαν το θάνατο, στο όνομα μιας στρεβλωμένης πίστης, λεηλάτησαν, βίασαν, δολοφόνησαν γέρους, γυναίκες και παιδιά, υποχρεώθηκαν σε άτακτη φυγή, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και τα συντρίμμια μιας πόλης, με κατεστραμμένες σχεδόν ολοκληρωτικά τις υποδομές της.
Κομπανί, 30 Γενάρη 2015
Κομπανί, 30 Γενάρη 2015
Παντού συντρίμμια
Παντού συντρίμμια
Το κέντρο του Κομπανί
Το κέντρο του Κομπανί

Η επόμενη μέρα

Αμέσως μετά την ολοκληρωτική αποχώρηση του ISIS από την πόλη και ενώ οι κουρδικές δυνάμεις των YPG/YPJ συνεχίζουν τις μάχες στην ύπαιθρο, απελευθερώνοντας και τα υπόλοιπα χωριά και συνοικισμούς, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του καντονιού του Κομπανί συγκρότησε μια Επιτροπή Ανασυγκρότησης   με στόχο τον συντονισμό των προσπαθειών ανοικοδόμησης.
Η «Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Κομπανί» αποτελείται από άτομα που είναι επαγγελματίες σε αυτόν τον τομέα. Εκτός από την εκπόνηση μελετών και σχεδιασμού, η επιτροπή αυτή θα συνεργαστεί  με οργανισμούς που είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης  με όποιον τρόπο μπορούν και να παράσχουν κονδύλια για τα έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην πόλη και την ύπαιθρο.
Η πλατεία Azadeye (Αζαντεγί - Ελευθερίας) στο Κομπανί,  πριν από τον Σεπτέμβρη του 2014
Η πλατεία Azadeye (Αζαντεγί – Ελευθερίας) στο Κομπανί,
πριν από τον Σεπτέμβρη του 2014
Η πλατεία Azadeye (Αζαντεγί - Ελευθερίας) στο Κομπανί, όπως είναι σήμερα.  Μόνο ο αετός έχει μείνει στη θέση του, αν και τραυματισμένος,  να κοιτάει με αισιοδοξία το μέλλον.
Η πλατεία Azadeye (Αζαντεγί – Ελευθερίας) στο Κομπανί, όπως είναι σήμερα.
Μόνο ο αετός έχει μείνει στη θέση του, αν και τραυματισμένος, να κοιτάει με αισιοδοξία το μέλλον.
Ένα από τα πρώτα που πρέπει να κάνουν οι Κούρδοι για να φέρουν τη ζωή πίσω στη πόλη τους, είναι να καθαρίσουν τις νάρκες και τα εκρηκτικά με τα οποία το ISIS έχει παγιδεύσει κτίρια και ολόκληρες συνοικίες, πριν αποχωρήσει. Οι μαχητές και οι μαχήτριες του YPG/YPJ, με το όπλο στον ώμο, δίνουν τη μάχη να καταστήσουν την πόλη και όλη την περιοχή του καντονιού, ασφαλή και βιώσιμη ώστε να γυρίσουν πίσω οι 200.000 πρόσφυγες.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του καντονιού του Κομπανί κάνει έκκληση για βοήθεια και υποστήριξη στη διεθνή κοινότητα, τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς και κάθε άνθρωπο που πιστεύει στις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, για την ανοικοδόμηση της πόλης.
Πρώτο και κύριο βήμα θα είναι το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή βοήθειας για την ανακούφιση των ανθρώπων από τη δυστυχία, τον εκτοπισμό και την πείνα και η δημιουργία καταφυγίου για τους επαναπατριζόμενους.
Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η δημιουργία ενός νοσοκομείου και ο εξοπλισμός τους με φάρμακα, ιατρικά εργαλεία και μηχανήματα.
Μαχητές και μαχήτριες των Λαϊκών και Γυναικείων Μονάδων Προστασίας της Ροζάβας (YPG/YPJ) οι οποίοι τραυματίστηκαν σε μάχες, πριν και κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Κομπανί χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Καντονιού του Κομπανί έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία επικοινωνίας με το Συμβούλιο για την ανοικοδόμηση του Κομπανί:
Ιστότοπος: www.helpkobane.wordpress.com
Twitter: https://twitter.com/ava_kobane
Email: ava.kobane@gmail.com
Τηλέφωνα: +90-537-967-1739 ή 90-545-301-8603

http://www.imerodromos.gr/kompani-epomeni-mera/

1 σχόλιο:

  1. Οι Κουρδοι ατυχως ,αν και γενναιοι κιαξιζοντες καθε σεβασμο,φαινεται οτι χρησιμοποιουνται οπως χρησιμοποιουνται ιστορικα ολοι οι "χρησιμοι ηλιθιοι"(Βλεπε Ελληνες στην Μικρασιατικη εκστρατεια).
    Ατυχως και παλι,η τουρκια ευρισκεται στο επικεντρο των εξελιξεων και ψηλα στην αντεντα των συνεργατων της παγκοσμιας ηγεμόνος "αμερικης"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.