8/2/15

Ιράν: Υπαινιγμός Χαμενεΐ ότι δέχεται συμβιβασμό με τη Δύση για τα πυρηνικά

«Καμία από τις δύο πλευρές δεν θα πάρει όσα ζήτεί»
EPA/KHAMENEI OFFICIAL WEBSITE/HANDOUT
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει μία «δίκαιη» πυρηνική συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις, στην οποία καμία πλευρά δεν θα παίρνει όλα όσα ζητεί.
«Θα προχωρούσα με οποιαδήποτε συμφωνία μπορούσε να γίνει. Βέβαια, δεν είμαι υπέρ μιας κακής συμφωνίας. Είναι καλύτερη καμία συμφωνία από μία συμφωνία αντίθετη με τα συμφέροντα του έθνους μας», ανέφερε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της ισλαμικής χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του και μεταδόθηκε από το πρακτορείο ISNA.
Ωστόσο, στέλνοντας μήνυμα το οποίο φάνηκε να υποστηρίζει τη συμφιλιωτική προσέγγιση του προέδρου Χασάν Ρουχανί, ο οποίος αναβίωσε τη διπλωματία με τις δυτικές δυνάμεις λίγο μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη του το 2013, ο κ. Χαμενεΐ είπε: «Όπως έχει πει ο πρόεδρος, διαπραγματεύσεις σημαίνει κατάληξη σε ένα κοινό σημείο. Έτσι το άλλο μέρος δεν πρέπει να περιμένει ότι οι παράλογες προσδοκίες του θα ικανοποιηθούν».
«Αυτό σημαίνει ότι μία πλευρά δεν θα πάρει στο τέλος όλα όσα θέλει», είπε ο κ. Χαμενεΐ, ο οποίος κατέχει το ανώτατο αξίωμα από το 1989 και ήταν γνωστός επί χρόνια για την απορριπτική στάση του έναντι της αποκλιμάκωσης της διπλωματικής έντασης με τη Δύση, μέχρις ότου εξουσιοδότησε τον κ. Ρουχανί να προσπαθήσει να τερματίσει τη μακρά «πυρηνική» διαμάχη, η οποία έχει κοστίσει στο Ιράν τη διεθνή απομόνωση.
Όμως ο κ. Χαμενεΐ, στην προσπάθεια προφανώς να κρατήσει τους ισχυρούς σκληροπυρηνικούς στο πλευρό του, επανέλαβε ότι «το ιρανικό έθνος δεν θα δεχθεί οποιεσδήποτε υπερβολικές απαιτήσεις και παράλογη συμπεριφορά».
Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.