28/2/15

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με εξεταστική για το Μνημόνιο

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με εξεταστική για το Μνημόνιο
«Τα μνημόνια τελείωσαν τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά. Έχουμε πετύχει τους βασικούς προγραμματικούς στόχους που είχαμε θέσει. Η χώρας μας βγαίνει πιο δυνατή και πιο περήφανη απ' αυτή τη διαδικασία πραγματικής διαπραγμάτευσης».

Αυτά είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός που ανακοίνωσε τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε αρκετά μηνύματα στο εσωτερικό αλλά και στους εταίρους θέλοντας να τους δείξει ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να υλοποιήσει τα όσα δεσμεύτηκε με τη συμφωνία των Βρυξελλών. Ανακοίνωσε την προώθηση τεσσάρων νομοσχεδίων: Για την πρώτη κατοικία, για την ανασύσταση της ΕΡΤ, για τη ρύθμιση χρεών και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με εξεταστική για το Μνημόνιο
Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση και σε όσους θέλουν αποτύχει η κυβέρνηση και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα πάει σε τρίτο μνημόνιο.
Θέλοντας να δώσει «αριστερό πρόσημο» ανακοίνωσε το «μπλοκάρισμα» αδειών στο εργοστάσιο στις Σκουριές αλλά και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς μπήκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο ώστε να αποδοθούν ευθύνες. Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Για να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό.
» Με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς κανένα ρεβανσισμό θα αναλάβουμε την πολιτική αυτή πρωτοβουλία γιατί ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, γιατί είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη.
Το έχει ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα που απαξιώθηκε. Το έχει ανάγκη η ίδια η δημοκρατία» κατέληξε.
Ο κ. Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα ανέκτησε την περηφάνεια της και τόνισε πως στους 4 μήνες θα υπάρξει διαπραγμάτευση χωρίς εκβιασμούς. Σημείωσε πως μέσα από τη διαπραγμάτευση οι εταίροι αναγκάστηκαν να δουν πως η πολιτική του μνημονίου ήταν χωρίς αποτελέσμα και έτσι απέσυραν τον στόχο για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας είναι μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που θα καταπολεμούν τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και όχι οι οριζόντιες μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, και οι απολύσεις στο Δημόσιο.
Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ποντάρουν σε ένα τρίτο μνημόνιο, λέγοντας πως αυτά τελείωσαν με την ψήφο των πολιτών.
Όπως ανακοίνωσε το πρώτο νομοσχέδιο θα είναι τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, με δωρεάν ρεύμα στους άπορους, αλλά και δωρεάν στέγαση σε περίπου 30,000 πολίτες.
Σε άλλο νομοσχέδιο θα έρθουν οι ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Για την πρώτη κατοικία δήλωσε πως το νομοσχέδιο έρχεται από την επόμενη εβδομάδα και σημείωσε πως αυτή η ρύθμιση θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ.
Κάλεσε τους υπουργούς για περισσότερη δουλειά και λιγότερα συνθήματα.

Μερικά από τα σημεία της ομιλίας του είναι:
Τα μνημόνια τελείωσαν, όσο κι αν αυτό στενοχωρεί την αντιπολίτευση, που μάλλον δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά. Κάποιοι έχουν ποντάρει και δεν το κρύβουν σε ένα τρίτο μνημόνιο τον ερχόμενο Ιούνιο.
Θα διαπραγματευθούμε θέτοντας επί τάπητος το αίτημα για απομείωση του ελληνικού χρέους
Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη μάχη που θα δίνουμε μέρα με τη μέρα, να ξαναστήσουμε στα πόδια της μια χώρα ρημαγμένη.
Γνωρίζω ότι κάποιοι θα ήθελαν να έχουμε αποτύχει, μέχρι χθες παρακαλούσαν να πέσουμε στα βράχια.
Αναφερόμενος στις νομοθετικές ρυθμίσεις τόνισε: «Το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτουμε τη Δευτέρα θα αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής καταστροφής. Στο πρώτο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για επίδομα στέγασης σε 30.000 δικαιούχους».
Για το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ανέφερε: «Την επόμενη βδομάδα καταθέτουμε ρύθμιση για προστασία πρώτης κατοικίας. Η ρύθμιση για πρώτη κατοικία θα αφορά ιδιοκτησίες που δεν υπερβαίνουν τα 300.000 ευρώ».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ ανέφερε ότι δεν θα υπάρχουν ρεβανσισμοί προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα. Με το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό. Με το νομοσχέδιο αυτό, όπως είπε ο πρωθυπουργός:
  • Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.
  • Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.
  • Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα.
  • Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.
  • Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της δέσμευσης μας για τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ, αλλά και για την τεχνική προετοιμασία δημιουργίας της κάρτας του πολίτη που θα εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που θα απαιτούνται για τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.
Για τη ρύθμιση χρεών είπε: «Προχωρούμε στην άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ».
Σκουριές
Μιλώντας για την επένδυση στις Σκουριές ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «H κυβέρνησή μας, διά του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφάσισε σήμερα να ανακαλέσει την άδεια Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Η νέα κυβέρνηση εκλέχτηκε για να υπηρετήσει με ακλόνητη συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος, βρίσκονται πάνω απ΄ όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.