17/2/15

Η επιστροφή της Lazard και ο monsieur Πιγκάς

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Ποιος είναι ο γάλλος τραπεζίτης που έχει αναλάβει σύμβουλος της κυβέρνησηςΤο αγαπημένο μουσικό συγκρότημα του 
Η επιστροφή της Lazard και ο monsieur Πιγκάς
«Πιστεύω πως η τρόικα τα έκανε όλα λάθος» δήλωσε πρόσφατα ο Ματιέ Πιγκάς αναφερόμενος παράλληλα στην ανάγκη μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ
Ματιέ Πιγκάς είναι οι «The Clash». Δεν είναι σαφές αν ο γάλλος τραπεζίτης επιδιώκει «τη σύγκρουση» (σ.σ.: αυτό σημαίνει «clash» στα γαλλικά). Σίγουρα όμως δεν τη φοβάται. Καθώς ο 46χρονος Πιγκάς και η γνωστή επενδυτική τράπεζα Lazard επιστρέφουν στην Ελλάδα για να προσφέρουν τις συμβουλές τους σε άλλη μία ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, η σύγκρουσή τους με τους ευρωπαίους εταίρους δεν πρέπει να αποκλειστεί - από τη στιγμή μάλιστα που το ζήτημα αυτό έχει καταστεί «τοξικό».Την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου ο Ματιέ Πιγκάς συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο ξενοδοχείο «Baltimore» του Παρισιού. Σήμερα, στελέχη της Lazard, της τράπεζας που την περίοδο 2010 - 2012 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ανέλαβε να διεκπεραιώσει «το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους» στην ιστορία, έχουν εγκατασταθεί στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών και συμβουλεύουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πιγκάς δεν είναι άνθρωπος που μασάει τα λόγια του. Και αν πριν από λίγα χρόνια κινούνταν μάλλον παρασκηνιακά, σήμερα μιλάει πιο ελεύθερα. «Πιστεύω πω η τρόικα τα έκανε όλα λάθος» δήλωσε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, αναφερόμενος παράλληλα στην ανάγκη μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η σχέση με την Ελλάδα
Ανθρωπος που κοιμάται ελάχιστες ώρες («Δεν πιστεύω στον υλισμό. Τίποτε δεν διαρκεί. Αυτός είναι και ο λόγος για να μην κοιμάται κάποιος πολύ. Θα έπρεπε να κοιμόμαστε όσο λιγότερο μπορούμε και να προσπαθούμε να αλλάξουμε τον κόσμο» είπε πρόσφατα σε συνομιλία του με τους «Financial Times»), αγαπά τη ροκ μουσική και δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, ο Πιγκάς ήταν ο άνθρωπος τον οποίο συνέστησε στον Γιώργο Παπανδρέου ο άλλοτε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν στην αρχή της ελληνικής κρίσης. Στα υπέρ της Lazard ήταν ότι είχε ήδη κάνει δουλειές στην Ελλάδα, όπως π.χ. με την πώληση περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής Αεροπορίας προς τη MIG το 2009 και με την αξιολόγηση της πρότασης της Abu Dhabi Mar για την αγορά του 75% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Ο Στρος-Καν γνώριζε πολύ καλά τον Πιγκάς, όπως και άλλοι στο γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο «αριστερός τραπεζίτης», σύμβουλος του Στρος-Καν την περίοδο 1998 - 1999 στο υπουργείο Οικονομικών και αργότερα προσωπάρχης του Λοράν Φαμπιούς στο ίδιο υπουργείο (2000 - 2002), υπήρξε και σύμβουλος της Σεγκολέν Ρουαγιάλ όταν αυτή διεκδίκησε την εκλογή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Τώρα για το πόσο... αριστερός είναι, οι απόψεις διίστανται. Ορισμένοι τον κατατάσσουν στην κατηγορία των «gauche caviar», δηλαδή των αριστερών που τρώνε χαβιάρι και έχουν ακριβά γούστα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι αποτελεί προϊόν της θερμοκοιτίδας των γαλλικών ελίτ, της Εθνικής Σχολής Διοίκησης (Ecole Nationale d' Administration - ENA).

Ο δρόμος προς το PSI
Εξ αρχής η άποψη του Πιγκάς ήταν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας θα λυνόταν με αναδιάρθρωση του χρέους. Φέρεται δε να είχε παραδώσει και σχετική έκθεση σε κορυφαίο στέλεχος της τότε κυβέρνησης. Ηταν η περίοδος όμως που το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη και το Παρίσι δεν ήθελαν καν να ακούσουν τη λέξη «κούρεμα». Μερικούς μήνες αργότερα όμως, στα τέλη του 2011, η Lazard θα έπαιρνε κατά κάποιον τρόπο την εκδίκησή της.

Ηταν η στιγμή που η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν ότι χρειαζόταν αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους σε ποσοστό άνω του 50%. Ο Πιγκάς ηγήθηκε της ομάδας που ανέλαβε το δύσκολο έργο και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, εξακολουθεί να εξαίρει τη συνεργασία του με τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο έτερος σύμβουλος εκ μέρους της Lazard που διαδραμάτισε κομβικό ρόλο ήταν η Μισέλ Λαμάρς. Ηταν η Λαμάρς που ηγήθηκε της μυστικής συνάντησης, μιας εκ των πολλών φυσικά, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στο Παρίσι με ανθρώπους της BNP Paribas, που εκπροσωπούσαν τους ιδιώτες πιστωτές. Σε αυτή τη συνάντηση αναζητήθηκε η λύση για τα «γλυκαντικά» («sweeteners») που έπρεπε να προσφερθούν στους ιδιώτες ώστε να συμμετάσχουν στο κούρεμα του χρέους. Επρόκειτο για κίνηση-κλειδί που οδήγησε στην επιτυχία αλλά και στην αμοιβή συνολικού ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων που τελικώς έλαβε η Lazard για τις υπηρεσίες της.


Το ερώτημα που θέτουν άνθρωποι που κινούνται στον χώρο των επενδυτικών τραπεζών είναι αν η πρόσληψη της Lazard θα είναι χρήσιμη σε αυτή τη φάση. Με το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού δημοσίου χρέους να έχει περάσει στην κατοχή των κρατών-μελών της ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του ΔΝΤ, ένα νέο κούρεμα μοιάζει ανέφικτο, καθώς πολύ δύσκολα θα πειστούν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι (από τη στιγμή που τα δάνεια του ΔΝΤ δεν κουρεύονται) να δεχθούν απώλειες. Και ίσως η επανεμφάνιση της Lazard, μιας τράπεζας που ειδικεύεται ακριβώς σε αυτό, να μην προμηνύεται θετικές εξελίξεις.



Οι «ειδικοί»
Κορυφαία στις αναδιαρθρώσεις

Η γαλλική επενδυτική τράπεζα Lazard, ιδρυθείσα το 1848 ως μια εταιρεία στη Νέα Ορλεάνη που εμπορευόταν ξηρές τροφές, θεωρείται μία από τις καλύτερες στον κόσμο σε θέματα κουρεμάτων δημοσίων χρεών. Κατά τη δεκαετία του 1990 η Lazard είχε χάσει έδαφος από την επέλαση της Goldman Sachs και της Citigroup. Ο Ματιέ Πιγκάς είχε επιλεγεί τότε για να βελτιώσει τη θέση της εταιρείας και φαίνεται ότι το έχει επιτύχει.

Καμπή στο να αλλάξουν οι τύχες της Lazard ήταν η αναδιάρθρωση χρέους της Αργεντινής. Ο ρόλος του Πιγκάς υπήρξε καθοριστικός διότι οι συνομιλίες με τους πιστωτές στο πλαίσιο της «Λέσχης των Παρισίων» έλαβαν χώρα στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και αναμφίβολα ο γάλλος τραπεζίτης είχε τον τρόπο του. Σήμερα η Lazard θεωρείται κορυφαία στις αναδιαρθρώσεις και δεν είναι τυχαίο ότι έχει αναλάβει να συμβουλεύσει χώρες όπως η Ουκρανία (η αναδιάρθρωση του ουκρανικού χρέους θεωρείται κρίσιμη για να διασωθεί η οικονομία της χώρας), η Αίγυπτος, η Βενεζουέλα.

Ο Πιγκάς πάντως δεν περιορίζεται μόνο στις τραπεζικές του αρμοδιότητες. Ως γιος πρώην εκδότη τοπικής εφημερίδας στη Νορμανδία, φαίνεται ότι είχε ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθεί και στα μέσα ενημέρωσης. Ο Πιγκάς μαζί με άλλους δύο επιχειρηματίες, τον Πιερ Μπερζέ, άλλοτε συνεργάτη του σχεδιαστή μόδας Ιβ Σεν Λοράν, και τον Ξαβιέ Νιελ, δισεκατομμυριούχο των τηλεπικοινωνιών, προχώρησαν πριν από λίγα χρόνια στην εξαγορά της εφημερίδα «Le Monde». Ηταν η περίοδος που ο Στρος-Καν σχεδίαζε να διεκδικήσει με τους Σοσιαλιστές την Προεδρία της Γαλλίας και ο Πιγκάς ήθελε να βοηθήσει, όπως λεγόταν, τον φίλο του. Στην πορεία βέβαια αυτός ο σχεδιασμός καταστράφηκε λόγω των δικαστικών περιπετειών του Στρος-Καν...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.