28/2/15

Spiegel: Μόνη λύση το κούρεμα του ελληνικού χρέους

Το περιοδικό Spiegel σε σημερινό σχόλιό του επισημαίνει ότι η παράταση του ελληνικού προγράμματος και ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης το καλοκαίρι, συνιστούν ουσιαστικά διαιώνιση του ελληνικού προβλήματος.
Ως εκ τούτου σημειώνει ότι η μόνη ειλικρινής λύση είναι το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Δανείζουμε χρήματα στην Ελλάδα για να μας επιστρέψει αυτά που τις δανείσαμε νωρίτερα. Αυτό δεν έχει νόημα», σχολιάζει το Spiegel και επισημαίνει ότι «μπορεί να είναι λάθος ο τρόπος που το εκφράζουν οι Έλληνες, αλλά στον πυρήνα του προβλήματος έχουν δίκιο, η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα του χρέους για να σταθεί η χώρα και πάλι στα πόδια της».

Κριτική στις πρόσφατες δηλώσεις Βαρουφάκη για το κούρεμα ασκεί πάντως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σε συνέντευξή του προς τη Reinische Post λέει ότι «ένας Υπoυργός Οικονομικών που μόλις πριν από λίγες μέρες συμφώνησε με τους 18 ευρωπαίους συναδέλφους του και ο οποίος θέτει και πάλι εν αμφιβόλω τη συμφωνία αυτή ή εγείρει νέες αξιώσεις, δεν δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης. Αντίθετα τη διακυβεύει. Οι παλινωδίες της ελληνικής κυβέρνησης δεν βοηθούν», όπως τονίζει.

Εξάλλου, η Bild επανέρχεται σήμερα με νέα ανθελληνική πρόκληση. Μετά τη χθεσινή της δράση, με την οποία καλούσε τους αναγνώστες να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην έγκριση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος από το γερμανικό κοινοβούλιο, η λαϊκή εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα φωτογραφίες αναγνωστών που κρατούν το μεγάλο ‘ΟΧΙ` του χθεσινού της φύλλου. Το σημερινό πρωτοσέλιδο σημειώνει σε εμφατικό τόνο ότι «οι αναγνώστες της Bild λένε ΟΧΙ!. Όχι άλλα δις. για την Ελλάδα».

Απαντώντας στην χθεσινή πρόκληση της Bild, η οποία καταδικάστηκε άμεσα από την Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV), η αριστερή Tageszeitung κυκλοφόρησε σήμερα με ένα «ΝΑΙ!» στις εσωτερικές τις σελίδες, καλώντας τους αναγνώστες που συμφωνούν με τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα και θεωρούν, όπως γράφει χαρακτηριστικά, «εμετική» την εκστρατεία της Bild, να φωτογραφηθούν με το «ΝΑΙ!», αποστέλλοντας στη συνέχεια τις «σέλφις» με τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Bild.

Για «δυσαρέσκεια στο Βερολίνο για τον έλληνα υπουργό Οικονομικών» κάνει λόγο το πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη περί ανάγκης να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος. Η Süddeutsche Zeitung, στο δικό της πρωτοσέλιδο σημειώνει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης αφήνει «άναυδο» τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προκαλεί ενόχληση στην ένωση των χριστιανικών κομμάτων. Ωστόσο, όπως αναφέρει, «ο κυβερνητικός συνασπισμός θα εγκρίνει τη βοήθεια».

«Πολιτικοί, να είστε ειλικρινείς μαζί μας!», γράφει το πρωτοσέλιδο της Die Welt, καλώντας τους γερμανούς πολιτικούς να πουν την αλήθεια στους πολίτες.

Για «βοήθειες που δεν βοηθούν» κάνει λόγο η Tageszeitung του Βερολίνου. Όπως σχολιάζει μεταξύ άλλων, «Δεν γίνεται καμία συζήτηση περί υπερεθνικής αλληλεγγύης εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων. Το μόνο ζήτημα είναι αν η Ελλάδα ‘έχει κάνει τα μαθήματά της`, με βάση τα οποία ο δάσκαλος θα εγκρίνει την προαγωγή της. (…) Με τον τρόπο που δίνεται αυτή η βοήθεια, η αποτυχία της αργότερα είναι βέβαιη», σημειώνει η εφημερίδα, εκτιμώντας ότι εντός λίγων μόλις μηνών η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι σε οικονομικό αδιέξοδο.
Πηγή: ant1iwo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.