5/2/15

Tέσσερις μύθοι για το ελληνικό χρέος

EDWARD HADAS / REUTERS BREAKING VIEWS
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Ορισμένα εξ αυτών δεν επιδέχονται συζήτηση. Το ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλό, η ανεργία υπερβολικά υψηλή και η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δοκιμαστεί ξανά. Το ερώτημα αν είναι υπερβολικό το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι άλλο ζήτημα. Η συζήτηση έχει ανάψει, αλλά χαρακτηρίζεται από την άρνηση να αναγνωριστούν τέσσερις αλήθειες.
Το πρώτο στοιχείο που παραβλέπεται είναι ότι η καθαρή παρούσα αξία (NPV) είναι ο μοναδικός δίκαιος τρόπος ώστε να αποτιμηθεί ένα ομόλογο. Δηλαδή όσο χαμηλότερο είναι το επιτόκιο δανεισμού, τόσο χαμηλότερη είναι η πραγματική του αξία. Οταν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί διακηρύττουν ότι ποτέ δεν θα δεχθούν μείωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν, δεν λένε την αλήθεια: Εχουν ήδη δεχθεί σημαντική απομείωση της καθαρής παρούσας αξίας και είναι μάλλον πρόθυμοι να δεχτούν και νέα.

Το δεύτερο ψέμα είναι ότι από το ξέσπασμα της κρίσης οι πιστωτές έχουν δώσει στην Ελλάδα τεράστια χρηματικά ποσά. Πράγματι το νούμερο φαντάζει μεγάλο. Ομως η ιστοσελίδα οικονομικής ανάλυσης Macropolis υπολογίζει ότι τα χρήματα που έχουν δοθεί στην Ελλάδα το διάστημα 2010-2014 ανέρχονται σε 254 δισ. ευρώ ή σχεδόν 25% του ΑΕΠ. Ομως η συντριπτική πλειονότητα των χρημάτων επιστράφηκε κατευθείαν στους πιστωτές και ορισμένα χρησιμοποιήθηκαν για την υποστήριξη των ελληνικών τραπεζών. Αν υπολογιστούν όλα αυτά, τότε η πραγματική μεταφορά πόρων ανέρχεται σε 3%-7% του ελληνικού ΑΕΠ. Η συνεισφορά των πιστωτών είναι αρκετά μεγάλη ώστε να δικαιολογεί την επιρροή που ασκούν οι πιστωτές στην ελληνική πολιτική. Ωστόσο, μια πιο ειλικρινής ανάλυση δικαιώνει το παράπονο των Ελλήνων ότι οι δανειστές το έχουν παρακάνει και ότι αδιαφορούν. Οι πιστωτές έχουν δείξει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον σχετικά με την επιστροφή των χρημάτων τους παρά για να χρηματοδοτήσουν και να επιβλέψουν τη θεσμική επανάσταση που δικαίως διακηρύττει ο κ. Γ. Βαρουφάκης. Τα επιχειρήματα για το πόση βοήθεια έχει σπαταλήσει η Ελλάδα και πόση αξίζει να λάβει θα ήταν περισσότερο παραγωγική αν βασίζονταν σε ρεαλιστικούς υπολογισμούς για το πόσα χρήματα έλαβε όντως η Ελλάδα.

Η ιδέα ότι δεν υπάρχει μεταφορά δημοσιονομικών πόρων στην Ε.Ε. αποτελεί την τρίτη απάτη. Η Ε.Ε. αποτελεί μια ομάδα με μεγάλες κυβερνήσεις και ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων και αγαθών. Το χρήμα ρέει από το ένα κράτος στους πολίτες ενός άλλου. Το καθαρό κέρδος ή ζημία της Ελλάδας από αυτή την κατά κάποιο τρόπο μεταφορά δημοσιονομικών πόρων θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο γόνιμης συζήτησης, αλλά το να υποκρίνεται κανείς ότι δεν υπάρχει καμία μεταφορά πόρων υπονομεύει την ουσία της Ε.Ε. Πράγματι έχουμε μια ένωση στην οποία μοιράζονται πολλά κέρδη και ζημίες. Οι πλούσιοι και ισχυροί υποτίθεται ότι υποστηρίζουν τους φτωχούς και αδύναμους με χρήματα στον βαθμό που χρειάζεται. Αν λάμβανε κανείς υπόψη του στις διαπραγματεύσεις για το χρέος τις πραγματικές και δυνητικές επιπτώσεις των διασυνοριακών συναλλαγών, τότε η διαδικασία θα ήταν αναμφίβολα πιο ειλικρινής, πιθανώς και πιο επιτυχής.

Το τελευταίο ψέμα είναι ηθικής τάξεως. Η μη αποπληρωμή του χρέους δεν αποτελεί αναγκαστικά αμαρτία, όπως υποστηρίζουν οι πιστωτές της Ελλάδας. Ούτε αποτελεί πράξη καταπίεσης, όπως φαίνεται να πιστεύει ορισμένες φορές ο κ. Βαρουφάκης, η απαίτηση να ξεπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση τα χρέη της. Στην πραγματικότητα και οι δύο πλευρές έχουν διαπράξει υπερβολικά πολλά λάθη ώστε να είναι κάποιος απόλυτος σε ζητήματα ηθικής. Για να προχωρήσουμε θα πρέπει κανείς να συγχωρήσει λίγο, να ξεχάσει λίγο και να συνεργαστεί. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία θα είναι σε καλύτερη θέση αν παραμείνουν εταίροι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα παρά ως φαρισαίοι υπερασπιστές αδύναμων ηθικών θέσεων. Κάθε ένα από τα τέσσερα ψέματα πιθανότατα εξυπηρέτησε έναν σημαντικό πολιτικό στόχο κάποια στιγμή. Ωστόσο, στο τέλος ακόμη και χρήσιμα ψέματα, κάποια στιγμή παύουν να είναι τέτοια. Η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη δικαιούνται μια πλήρη, ειλικρινή και τίμια συζήτηση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. Η Ευρώπη ώς ήπειρος και τα εθνικά κράτη (υπάρχουν ακόμη ευτυχώς) που την απαρτίζουν βρίσκονται υπό την αόρατη τυραννία της Γερμανίας που βασίζεται στο Ευρώ.

    Το Ευρώ έχει έδρα στην ΕΚΤ και από εκεί μαζί με την γραφειοκρατία των Βρυξελλών και επικουρούμενη από μερικά ψοφοδεή κράτη, η Γερμανία εξουσιάζει πολιτικά και οικονομικά όλη την ήπειρο.

    Η περίπτωση της χώρας μας έχει ξεβρακώσει το σκηνικό πλήρως έπεται συνέχεια.

    Μας επέβαλλαν (οι Γερμανοί) το ΔΝΤ για να εφαρμόσει τις γνωστές συνταγές διάλυσης της χώρας, ώστε να την παραλάβουν διαλυμένη έχοντας αγοράσει όλη την κρατική περιουσία με ψίχουλα.

    Αντί να μας πληρώσουν μας ανάγκασαν να δανειστούμε υπέρογκα ποσά, τότε που υπήρχε και κάποιο αξιοπρεπές ΑΕΠ απλά και μόνο για να σώσουν τις τράπεζες τους.

    Αυτή την στιγμή δεν έχουμε ΑΕΠ γιατί αυτό ακριβώς είναι και το σχέδιο τους. Οικονομικός σταγγαλισμός σε όλα τα επίπεδα και φτωχοποίηση. Η λέξη λιτότητα μοιάζει με κοπλιμέντο.

    Τι κάνουμε λοιπόν ;

    Τους εκβιάζουμε και μάλιστα προκλητικά γιατί είναι γκάγκστερ και δεν χρειάζονται ευγένειες.

    Έχουν να χάσουν πολλά πολλά περισσότερα αν χρεωκοπήσουμε και επίσημα. Οι τράπεζες τους δεν μπορούν να καλύψουν τα παράγωγα επί των ομολόγων μας ούτε με 1 τρίς Ευρώ.

    Αν δεν επέμβουν οι παρακρατικοί με πορτοκαλλί επαναστάσεις και τζιχαντιστές στην Ακρόπολη, η μαφία της ΕΕ οφείλει να βγάλει τον σκασμό και πληρώσει αυτά που δεν πλήρωσε επί των σύγχρονων κυβερνήσεων Τσολάκογλου.

    Και μετά έχουν σειρά οι ντόποιο κλέφτες, λαθρέμποροι και λαμόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >εξουσιάζει πολιτικά και οικονομικά όλη την ήπειρο<

      Όχι, μονάχα τις χώρες της €υρωζώνης.

      >Μας επέβαλλαν (οι Γερμανοί) το ΔΝΤ για να εφαρμόσει τις γνωστές συνταγές..<

      Τίποτε δεν μάς επέβαλλαν οι Γερμανοί. Εμείς το ζητήσαμε. Η ελληνική, νομίμως ψηφισμένη, κυβέρνηση.

      >Τους εκβιάζουμε και μάλιστα προκλητικά...<

      Πώς, δηλαδή, τούς εκβιάζουμε; Ούτε τα οφειλόμενα δεν τολμούμε να τούς ζητήσουμε, κάτι που ασφαλώς δεν είναι εκβιασμός. Οι Γερμανοί ξέρουν ότι δεν θέλουμε να ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΜΕ (χροκοπημένοι είμαστε ήδη), διότι μία τέτοια κατάσταση θα έχει ανεξέλεγκτα επακόλουθα.

      >οφείλει να βγάλει τον σκασμό<

      Ανάγκασέ την, αν μπορείς...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.