16/3/15

100 δόσεις για ανάσα 5 δισ. ευρώ στα έσοδα

Σιωμόπουλος Ντίνος  
Τα μυστικά της ρύθμισης - Διαγράφονται οι προσαυξήσεις για εφάπαξ εξόφληση ως 27 Μαρτίου - «Οσα δίνεις τόσα σβήνεις» ως 27 Απριλίου - Καλύπτονται ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ
Το πρώτο από τα τρία βήματα της επιχείρησης αύξησης των εσόδων του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων κάνει η κυβέρνηση με τη ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών με εκπτώσεις και 100 δόσεις.
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη έδωσε στη δημοσιότητα για διαβούλευση μετά και το πράσινο φως που φαίνεται να «άναψε» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νομοσχέδιο για επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά.

Θα ακολουθήσουν η ρύθμιση-περαίωση για τα αδήλωτα εισοδήματα των τελευταίων πέντε τουλάχιστον ετών χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις και η «αμνηστία» στις αδήλωτες καταθέσεις του εξωτερικού εφόσον δεν προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

«Δηλώστε τα, γιατί γνωρίζουμε τι έχετε»
Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση στους πάντες είναι: «Ελάτε να τα δηλώσετε ή να τα ρυθμίσετε, γιατί γνωρίζουμε τι έχετε».

Οπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης στην εκπομπή «ONline» στο Mega, ο στόχος όλων αυτών των ρυθμίσεων είναι να συγκεντρωθούν έσοδα της τάξεως των 5 ως 8 δισ. ευρώ έτσι ώστε να επιτευχθεί και εφέτος πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Υπηρεσιακοί παράγοντες που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας τη μεγάλη αυτή επιχείρηση ρύθμισης των χρεών που θα γίνεται ηλεκτρονικά και μακριά από τις εφορίες τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των χιλιάδων υποθέσεων που είναι σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να ελεγχθούν μία προς μία.

Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσβλέπει στη βοήθεια των φοροτεχνικών και των λογιστικών γραφείων που γνωρίζουν το σύστημα φορολογίας στην Ελλάδα, καθώς όπως διαπιστώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των εφοριακών μειώθηκε κατά 6.000. Ειδικά το ΣΔΟΕ έχει υποστεί σημαντικές περικοπές σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σημαντική αλλαγή σε σύγκριση με την αρχική ρύθμιση που είχε εξαγγείλει η κυρία Βαλαβάνη είναι ότι πλέον υπάγονται στη ρύθμιση χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα ως την 1η Μαρτίου 2015. Αυτό σημαίνει ότι στη νέα ρύθμιση εντάσσονται επιπλέον οι  δόσεις ΕΝΦΙΑ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και απλήρωτες δόσεις ΦΠΑ. Η ελάχιστη δόση καθορίζεται στα 20 ευρώ από 50 ευρώ σήμερα, ενώ όσοι σπεύσουν και πληρώσουν ως τις 27 Απριλίου τουλάχιστον το 10πλάσιο της ελάχιστης δόσης θα τύχουν ισόποσης διαγραφής των προσαυξήσεων.

Από την άλλη, όσοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση ως τις 26 Μαΐου μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη σε ως και 100 δόσεις. Με την εφάπαξ πληρωμή διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων, ενώ για όσους επιλέξουν τις 100 δόσεις διαγράφεται το 30% των προσαυξήσεων.

Με απόφαση υπουργού μπορεί να μείνουν εκτός ρύθμισης όσοι έχουν εισοδήματα και περιουσία και την ίδια στιγμή αγνοούν επιδεικτικά τα χρέη τους προς το Δημόσιο.

Παράλληλα εκτός ρύθμισης έμεινε τελικά το «κούρεμα» του αρχικού χρέους, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για να δοθεί μπόνους στους συνεπείς φορολογουμένους.

Τη ρύθμιση θα χάσουν όσοι μπουν και δεν πληρώσουν δύο συνεχόμενες δόσεις μέσα στο 2015 ή τρεις συνεχόμενες δόσεις από το 2016 και μετά.

Επίσης, χρέη ως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται σε δόσεις άτοκα αντί για επιτόκιο 4,56% σήμερα, ενώ χρέη άνω των 5.000 ευρώ ρυθμίζονται με χαμηλό επιτόκιο 3%. Οσοι αγνοήσουν τη νέα ρύθμιση και δεν ενταχθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και ποινικές διώξεις

Προσωποκράτηση, τεκμήρια και πρόστιμα
Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση καταργείται το τεκμήριο των 3.000 ευρώ για τον άγαμο και των 5.000 ευρώ για τον έγγαμο σε περίπτωση που οι εν λόγω φορολογούμενοι έχουν εισοδήματα μόνο από τόκους ή ενοίκια. Τα υπόλοιπα τεκμήρια δεν καταργούνται για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014 και θα δηλωθούν εφέτος, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα δύσκολα θα αλλάξουν και για τα εφετινά εισοδήματα.

Ωστόσο όσοι πιαστούν στη «φάκα» των τεκμηρίων και δεν έχουν κανένα εισόδημα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τους ανέργους, θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και αφορολόγητο 9.550 ευρώ. Προϋπόθεση εφόσον έχουν τεκμαρτό εισόδημα στο ύψος του αφορολογήτου να εμφανίσουν αποδείξεις για τα εισοδήματα του 2014 το 10% του εισοδήματος, δηλαδή στην περίπτωσή μας 955 ευρώ. Χωρίς καμία απόδειξη το πρόστιμο θα είναι τσουχτερό, αφού ανέρχεται σε 210 ευρώ (955 ευρώ Χ 22%).

Τέλος, καταργούνται ποινικές διώξεις (προσωποκράτηση κ.τ.λ.) για οφειλές ως 50.000 ευρώ αντί για 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ καταργούνται τα πρόστιμα 10%, 20%, 30% για ληξιπρόθεσμα χρέη δύο μηνών, ενός έτους και δύο ετών που ισχύουν σήμερα.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Διαγραφή προσαυξήσεων με εξόφληση ως 27 Μαρτίου
Αλλη μία ημερομηνία προστέθηκε σε αυτές που πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες προκειμένου να διαγράψουν πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκους που έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια.

Κατατέθηκε την Παρασκευή τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να εξοφλήσουν εφάπαξ ως τις 27 Μαρτίου ένα ποσοστό ή το σύνολο της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο και ταυτόχρονα να διαγραφούν άμεσα κατά το ίδιο ποσοστό ή στο σύνολό τους τα πρόστιμα και οι όποιες προσαυξήσεις. Οχι όμως το αρχικο κεφάλαιο-οφειλή.

Ετσι, αν κάποιος χρωστά 7.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.500 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 4.500 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα, μπορεί να προχωρήσει στις εξής ενέργειες:
  • Να πληρώσει εφάπαξ ολόκληρο το σύνολο της αρχικής οφειλής, δηλαδή τις 2.500 ευρώ, και να διαγραφούν τα υπόλοιπα 4.500 ευρώ.
  • Να πληρώσει μέρος της αρχικής οφειλής και να διαγραφεί αυτόματα το ανάλογο ποσοστό των προσαυξήσεων. Π.χ. αν ο φορολογούμενος πληρώσει τα 1.250 από τα 2.500 ευρώ της αρχικής οφειλής (50% αρχικής οφειλής), να διαγραφεί το 50% των προσαυξήσεων, δηλαδή 2.250 ευρώ (4.500 ευρώ Χ 50%).

Παραδείγματα
Οφέλη από τη νέα ρύθμισης χρεών

1ο
  • Χρέος: €2.000 κεφάλαιο + €1.000 προσαυξήσεις
  • Πληρωμή έως 27 Απριλίου: €1.000
  • Διαγράφονται: €1.000 προσαυξήσεις
  • Τα υπόλοιπα €1.000: Σε έως 50 δόσεις των €20

2ο
  • Χρέος: 1.000 € + 500 € προσαυξήσεις
  • Πληρωμή έως 27 Απριλίου: 500 € κεφάλαιο
  • Διαγράφονται: Προσαυξήσεις 500 €
  • Μένουν για ρύθμιση: 500 €
  • Με ελάχιστη δόση 20 €: Εξόφληση σε 25 δόσεις

3ο
  • Χρέος έως 1η Μαρτίου 2015: 2.000 € + προσαυξήσεις 500 € = 2.500 €
  • Με εξόφληση σε 100 δόσεις: Διαγράφεται 30% προσαυξήσεων (150 €)
  • Μένουν για ρύθμιση: 2.350 €
  • Ελάχιστη δόση: 23,5 €

€1,5 δισ. ο στόχος για τα Ταμεία
Εκτιμήσεις για σημαντική ανάκαμψη των εσόδων, καθώς η νέα ρύθμιση κρίνεται ευνοϊκή από τους επιχειρηματίες

Στόχο να εισπράξει 1,5 δισ. ευρώ από συνολικές οφειλές 17,4 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία που βρίσκονται εκτός ρυθμίσεων θέτει η κυβέρνηση με τη νέα ρύθμιση που κρίνεται ευνοϊκή από επιχειρηματίες και επαγγελματίες οι οποίοι επλήγησαν από την κρίση.

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι πλέον δεν υπάρχει το όριο οφειλής του 1.000.000 ευρώ, πάνω από το οποίο δεν μπορούσαν να υπαχθούν μεγάλες επιχειρήσεις και μεγαλοοφειλέτες στη ρύθμιση, γεγονός που στερούσε από το ΙΚΑ σημαντικά έσοδα. Το γεγονός αυτό είχε υποδείξει στην κυβέρνηση ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη των εσόδων του Ταμείου, που ήταν βελτιωμένα και το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους στόχους του υπουργείου Εργασίας με την προωθούμενη ρύθμιση τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται ως το 2018 να εισπράξουν επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, και συγκεκριμένα 450 εκατ. το 2015, 380 εκατ. το 2016, 350 εκατ. το 2017 και 320 εκατ. το 2018.  

Σήμερα το σύνολο των οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ είναι περίπου 1 εκατομμύριο, με το συνολικό ποσό οφειλής να προσεγγίζει τα 22 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, από τους 602.500 οφειλέτες του ΙΚΑ μόνο 65.000 έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις και το ποσό οφειλής εκτός ρυθμίσεων είναι 17,4 δισ. ευρώ (12,15 δισ. κύρια οφειλή + 5,25 δισ. προσαυξήσεις).

Συμψηφισμός με τη σύνταξη

Στον ΟΑΕΕ 350.000 οφειλέτες χρωστάνε 8,2 δισ. ευρώ, ενώ 237.000 έχουν διακόψει την ασφάλισή τους αφήνοντας απλήρωτες οφειλές σχεδόν 3 δισ. ευρώ. Το ποσό βέβαια αυτό δεν θα χαθεί για το σύστημα, καθώς θα συμψηφιστεί με τις συντάξεις που θα λάβουν οι ασφαλισμένοι όταν υποβάλουν την αίτηση συνταξιοδότησής τους.

Η νέα βελτιωμένη ρύθμιση αφορά το σύνολο των οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης πλην ΝΑΤ, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1η Φεβρουαρίου 2015.

Η αίτηση για υπαγωγή προς τον οικείο φορέα ασφάλισης υποβάλλεται ως τις 30 Απριλίου 2015. Στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν έπειτα από αίτησή τους οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί σε υφιστάμενες ρυθμίσεις.

Για φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητά τους καθώς και για ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ που ασκούν το ελεύθερο επάγγελμα, σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά το έτος χρήσης 2014, μη συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων ανεργίας και προνοιακών παροχών, αναστέλλεται έπειτα από αίτησή τους το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών, μετά την πάροδο των οποίων υπάγεται στη ρύθμιση με αίτηση που υποβάλλεται προς τον οικείο φορέα ασφάλισης ως τις 31 Μαρτίου 2016.

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από την 1η Φεβρουαρίου 2015 και εφεξής.

Η ρύθμιση του ποσού της οφειλής γίνεται σε ως και 100 μηνιαίες δόσεις. Σε κάθε περίπτωση το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικές οφειλές δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.

Οι εκπτώσεις

Στους οφειλέτες που υπάγονται στη νέα ρύθμιση χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών, εξαιρουμένων των αυτοτελών προστίμων, ως εξής:
  • Εφάπαξ καταβολή οφειλής, έκπτωση 100%.
  • Ρύθμιση ως 50 δόσεις, έκπτωση 70%.
  • Ρύθμιση από 51 ως 100 δόσεις, έκπτωση 50%.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.