22/3/15

Χάθηκαν 26 δισ ευρώ σε τρεις μήνες - Σήμα κινδύνου από τράπεζες και επιχειρήσεις


Αν το Δημόσιο δεν αποκτήσει ρευστότητα είναι πιθανόν να οδηγηθούμε στον περιορισμό των κεφαλαίων
Στον αέρα βρίσκονται τράπεζες και επιχειρήσεις καθώς η παγίδα της ρευστότητας έχει προκαλέσει ήδη βλάβη στην πραγματική οικονομία και ακυρώνει τα αναπτυξιακά σχέδια και την τόνωση της αγοράς με νέες χορηγήσεις για το 2015. 
Σύμφωνα με την Realnews, ζημιά που έχει προκληθεί από την κατακόρυφη μείωση της καταθετικής δεξαμενής της χώρας, η οποία έχασε 26 δισ. ευρώ σε τρεις μήνες και προσγείωσε το σύνολο των καταθέσεων στα περίπου 135 δισ. ευρώ.
"Δανείζουμε από τις καταθέσεις αλλιώς το σύστημα δεν μπορεί να κινηθεί" τονίζουν τραπεζίτες και εκτιμούν ότι η δίνη της ρευστότητας έχει προκαλέσει πλήγμα στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν αποκλείεται να βρεθούν αντιμέτωπες με λουκέτα προκαλώντας αύξησης της ανεργίας. Στο κοκτέιλ έρχεται να προστεθεί η νέα γενιά "κόκκινων δανείων" ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν στεγαστικά και δημιουργήθηκαν το πρώτο δίμηνο του 2015. 
Και ενώ ο χρόνος τελειώνει εξαιτίας της ρευστότητας, στο παρασκήνιο εντός και εκτός συνόρων υπάρχει ήδη επεξεργασία ακόμη και του χειρότερου σεναρίου, που δεν είναι άλλο από την επιβολή περιορισμού κεφαλαίων στις τράπεζες. 
Αν το Δημόσιο δεν αποκτήσει ρευστότητα μέσω των δόσεων από τους πιστωτές, είναι πιθανόν να οδηγηθούμε στον περιορισμό των κεφαλαίων.
Ωστόσο οι τραπεζίτες συνιστούν ψυχραιμία και αισιοδοξούν ότι δεν θα φτάσουμε ως εκεί.

www.bankingnews.gr

1 σχόλιο:

  1. Αυτο ειναι το τεραστιο εγκλημα του Συριζα που προκαλεσε εκλογες και που διατηρεί ακόμα το κλίμα αβεβαιότητας , το οποίο αποδυναμωνει οικονομικα την αγορα , τον τραπεζικο τομεα και το Κρατος . Τα ταμειακα διαθεσιμα τελειωσαν . Τωρα τι γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.