9/3/15

Συρία: «Τουλάχιστον 30 νεκροί» σε επιδρομή κατά διυλιστηρίου που ελέγχει το Ι.Κ.

REUTERS/US NAVY
Διυλιστήριο πετρελαίου το οποίο ελέγχουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους βομβάρδισαν την Κυριακή στη Συρία αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από την επιδρομή έχασαν τη ζωή τους 30 άτομα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, ο οποίος ηγείται του Παρατηρητηρίου, μεταξύ των νεκρών είναι εργάτες του διυλιστηρίου και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Το διυλιστήριο που χτυπήθηκε από τα συμμαχικά αεροσκάφη βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης Τελ Αμπγιάντ κοντά στα τουρκικά σύνορα.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Task Force των Ηνωμένων Πολιτειών, της διοίκησης που ηγείται του διεθνούς συνασπισμού δήλωσε πως «όταν ο ισχυρισμός για τις απώλειες αμάχων που προκλήθηκαν από τις αμερικανικές ή συμμαχικές δυνάμεις κριθεί αξιόπιστος θα ξεκινήσει διεξοδική έρευνα για να καθοριστεί τι ακριβώς έχει συμβεί». Ο ίδιος δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν λάβει «σημαντικά μέτρα με στόχο να μειωθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων κατά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, καθώς και οι παράπλευρες απώλειες».
Τα εδάφη που ελέγχει στη βόρεια και ανατολική Συρία η οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους περιλαμβάνουν περιοχές με πετρελαιοπηγές και διυλιστήρια, μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται οι τζιχαντιστές. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτίμησε ότι τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους από το πετρέλαιο κυμαίνονται μεταξύ 846 χιλιάδων δολαρίων και 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα.
Αλλά το Πεντάγωνο εκτιμά πλέον ότι το πετρέλαιο δεν είναι η κύρια πηγή εσόδων για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους καθώς οι αεροπορικές επιδρομές στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και η βουτιά στις τιμές του έχουν πλήξει τις πωλήσεις του μαύρου χρυσού.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.