1/3/15

Αλλάζει ρότα ο Βαρουφάκης: «Θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι για να πληρώσουμε το ΔΝΤ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ASSOCIATED PRESSΑλλάζει ρότα ο Βαρουφάκης: «Θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι για να πληρώσουμε το ΔΝΤ
Ρίχνει τους τόνους η κυβέρνηση σε ότι αφορά τις πληρωμές οφειλών προς τους δανειστές, και ειδικά προς το ΔΝΤ. Τις προηγούμενες ημέρες, ασαφείς δηλώσεις για παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων είχαν προκαλέσει σάλο καθώς από την πλευρά των δανειστών εστάλη το μήνυμα ότι αυτό θα σήμαινε πιστωτικό γεγονός.
Στροφή 180 μοιρών έκανε και ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος, σύμφωνα με το Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει τον επόμενο μήνα. Σε νέα συνέντευξη στο στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και συγκεκριμένα τις πληρωμές προς το ΔΝΤ.
«Δεν πρόκειται να είμαστε η πρώτη χώρα που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. Θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι αν χρειαστεί να το κάνουμε αυτό μόνοι μας, και θα το κάνουμε. Στις αποπληρωμές στο ΔΝΤ φυσικά πρόκειται να δώσουμε προτεραιότητα», δήλωσε.
Διαφορετική αντιμετώπιση είχε όμως σχετικά με τις πληρωμές προς την ΕΚΤ λέγοντας ότι ανήκουν σε άλλη κατηγορία «και θα πρέπει να το καθορίσουμε αυτό σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς».
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα πρέπει μέσα στον Μάρτιο να πληρώσει περι τα 2,5 δις ευρώ ενώ οι μεγάλες πληρωμές έρχονται από τον Ιούνιο και μετά.
«Την ίδια στιγμή, και ανεξάρτητα από τη συμφωνία του Απριλίου, η οποία βασίζεται και επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις, έχουμε την πρόθεση να ξεκινήσουμε τη συνομιλία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα και την αναδιάταξη του χρέους», δήλωσε o υπουργός Οικονομικών.
Ημερησία

8 σχόλια:

  1. Τι έχεις Γιάνη, τί είχα πάντα.

    Φόροι επί φόρων και ... αναμένοντας την ανάκαμψη, που υποσχόταν και ο Σαμαράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνεις μεγάλο λάθος!

    Εδώ Σου πέρνουν τα χρήματα των ασφαλιστικών Σου ταμείων, ............. υποτίθεται για να σωθεί η οικονομία της χώρας μας, και Εσύ αναφέρεσαι ακόμη και τώρα στο οικονομικό πρόγραμμα του Σαμαρά;;;;;

    Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα!

    Τόσο Εσύ όσο και ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα, έχετε ζαλιστεί από τις ανακοινώσεις και τα λόγια και δεν βλέπετε την ουσία!

    Δυστυχώς , για τους έρμους τους πολίτες αυτής της τόσο ωραίας αλλά δύσμοιρης χώρας, τα έκαναν ..... μούσκεμα.!


    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος τα έκανε μούσκεμα, Ευμένη, ο ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή, οι προηγούμενοι που ρήμαξαν την χώρα στην φορολογία και δεν άφησαν σάλιο στο στόμα των φορολογουμένων, βοηθούσαν στην ανάκαμψη; Αυτοί που δεν κατάφεραν να κάνουν ένα σωστό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να διώχνουν τις επενδύσεις; Ποια ανόμοια πράγματα συγκρίνω και ποια είναι η ουσία που δεν βλέπω.

      Διαγραφή
    2. Οι "εταίροι" συμφώνησαν πως αν η Ελλάς δημιουργούσε το πλεόνασμα, τότε θα γινόταν συζήτηση για το σύνολο του τεράστιου χρέους. Εμμέσως, είτε για "κούρεμα'" είτε για άλλη λύση, ώστε το χρέος να γίνει ... Βιώσιμο!

      Δεν μπορούσαν να διανοηθούν, πως μια κυβέρνηση αστική θα φορολογούσε τόσο πολύ τους δικούς της ψηφοφόρους (Τα μεγάλα και καλώς οργανωμένα Κράτη, διαθέτουν τα μέσα και γνωριζουν τόσο τα πράγματα όσο και τους ανθρώπους της χώρας μας. Νομίζω ότι καί Εσύ συμφωνείς σ' αυτό!), ώστε να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα!

      Αν θυμάσαι το αμφισβητούσαν συνεχώς το 2013, έως ότου απεδείχθη ότι αυτό ήταν πραγματικό!

      Αυτοί υπαναχώρησαν και δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα. Αυτοί τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης Σαμαρά!

      Ίσως, επειδή υπάρχουν δικά τους μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και άλλα, τα οποία δεν τους επέτρεπαν να αφήσουν την έξοδο της Ελλλάδος από την μέγγενη της τρόϊκας.

      Πάντως, οι Έλληνες ψηφοφόροι ήδη έχουν αρχίσει .. να μετανοούν και πιστεύω πως με την πάροδο του χρόνου θα μετανοήσουν πολύ πικρά!

      Ήδη, διαφαίνεται η προς το χειρότερο μεταβολή της διεθνούς πολιτικής κατάστασης της χώρας μας, από τις εν'εργειες των Τούρκων "φίλων μας"!

      Ευμένης Καρδιανός

      Υ.Γ. Και εγώ έχω γονατίσει οικονομικά από όλα όσα μου συμβαίνουν εξαιτίας τρίτων ..... αλλά εξακολουθώ και πληρώνω από το υστέρημά μου!!!

      Διαγραφή
    3. Πολύ αμφιβάλλω αν αυτοί, οι εταίροι, τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια του Σαμαρά, ή η ανικανότητά του να κάνει κάτι ουσιαστικό, εκτός από κωλοτούμπες και να πετά πυροτεχνήματα, για να κυβερνά. Αυτός έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση.

      Να μετανοήσουν οι Έλληνες γιατί; Ό,τι έκανε ο Σαμαράς, ήτοι ανελέητη φορολογία, το ίδιο θα κάνει και τούτος, αφού δεν δημιουργούν πραγματικές πηγές εισοδήματος, για να τις φορολογήσουν. Από την Σκύλα στην Χάρυβδη. Ίδια γεύση.

      Οι ενέργειες των Τούρκων είναι άσχετες με την αλλαγή κυβερνήσεως στην Ελλάδα. Η επιθετικότητά τους ήταν πάντα η ίδια.

      Όπως πολλάκις έχει γραφεί, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι προϊόν της υπέρμετρης φορολογίας, που έχει εξανδραποδίσει τον κόσμο και της μη εξόφλησης εκ μέρους του κράτους των οφειλομένων και ιδιώτες, οργανισμούς κλπ.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ Nativist,
      Εάν είσαι και εσύ «παλαιάς σειράς» όπως είμαι εγώ, θα θυμάσαι πως και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατά την διάρκεια της πρώτης κυβέρνησής του, είχε αυξήσει υπερβολικά την φορολογία και είχε τσακίσει την μεσαία τάξη. Έτσι μεν κρατούσε τότε ισχυρό το νόμισμά μας, αλλά υπερφορολογούσε τον λαό!

      Η παρατήρησή Σου για την ανάπτυξη η οποία θα έφερνε άμεση ανακούφιση από τους φόρους και το χρέος είναι σωστή .

      Φίλος μου Αυστριακός, εξαιρετικός Πολιτικός Μηχανικός, τοπ μάνατζερ, αυτοδημιούργητος και με μεγάλη εμπειρία στα οικονομικά, το πρώτο πράγμα που μου έγραψε όταν μου ανήγγειλε την πτώχευση της Ελλάδος (Δύο φίλοι μου με ενημέρωσαν, αυτός και ένας άλλος από το Μόναχο, αλλά τότε δεν μπορούσα να φανταστώ το μέγεθος της καταστροφής!). Ο Αυστριακός το πρώτο πράγμα που μου έγραψε ήταν ότι πρέπει να ενισχυθεί η οικονομία μας. "Die Wirtschaft ankurbern!!"

      Ποιά όμως οικονομία ή ποιά βιομηχανία να ενισχυθεί δυναμικά:::

      O αλήστου μνήμης Ανδρέας Παπανδρέου φρόντισε να καταστρέψει ότι είχε δημιουργηθεί με κόπους γενεών για να τα αποτελειώσουν με την σειρά τους ο Γιωργάκης και ο Κωστάκης.

      Σε σύγκριση με τους προγενέστερους του πρωθυπουργούς, ο Σαμαράς δούλευε, ενώ αυτοί περί άλλα ετύρβαζαν.


      Πάντως, τόσο οι Έλληνες βουλευτές που ψήφισαν στην εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας και προκάλεσαν αυτό το κραχ, όσο και ο Ελληνικός Λαός που ψήφισε στις Ευρωεκλογές και πρόσφατα στις πολιτικές απεφάσισαν και είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι.

      Εφ' όσον έχομε δημοκρατία θα δεχθούμε και όλες τις συνέπειες της απόφασής του.

      Ευμένης Καρδιανός

      Υ.Γ. Είναι πλέον παγκοίνως γνωστό πως οι δόλοι γείτονες μας, μας κτυπούν αλύπητα μόλις βρουν αδύνατο το κράτος μας. Πως λοιπόν Εσύ βρίσκεις ...... συνηθισμένες ή …. άσχετες προς την επικρατούσα κατάσταση τις πρόσφατες ενέργειες των Τούρκων???

      Διαγραφή
    5. Για την φορολογία του Καραμανλή δεν θυμάμαι, για να είμαι ειλικρινείς, αλλά η μικρομεσαία τάξη, η οποία μαζί με την αγροτική αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ανθούσε επί των ημερών του. Οπότε είχε φορολογικό αντικείμενο. Διότι, αν την είχε υπερφορολογήσει, όπως έκαναν οι ερασιτέχνες της τελευταίας πενταετίας, θα είχε από ποιον να "τα πάρει", για να το πω αγοραία.

      Ο Σαμαράς μάς δούλευε με διάφορα πυροτεχνήματα (Ζάππεια, "Ξένιος Ζεύς", ανακήρυξη ΑΟΖ, συγκέντρωση στοιχείων για να ζητήσει το κατοχικό δάνειο, ανάκαμψη προ των θυρών κλπ., κλπ.), αλλά στην ουσία δεν έκανε ούτε αυτός απολύτως τίποτε προς την σωστή κατεύθυνση. Παιδί του κομματικού σωλήνα κι αυτός, άβουλος και σπουδαρχίδης, δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο. Και βεβαίως έχασε τις εκλογές και όχι μόνο τις έχασε, αλλά κατάφερε να κάμει τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση και στην συνέχεια κυβέρνηση. Πραγματικό κατόρθωμα, όχι παίξε-γέλασε! Οι εταίροι δεν είχαν κανέναν λόγο να τού τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια, διότι ήταν υπάκουος φαντάρος τους και ήξεραν τι θα επακολουθούσε αν έχαναν το σκυλάκι τους.

      Τέλος, οι Τούρκοι πάντα προκαλούν, αφού εμείς αποδειχθήκαμε ψοφοδεείς και τεστάρουν να δουν μέχρι πού αντέχομε. Δεν προκάλεσαν, επειδή βρήκαν "αδύνατο σημείο" (;), διότι το "σημείο" αντέδρασε δυναμικά, κάτι που προφανώς τους εξέπληξε δυσάρεστα. Από το 1987 είχαν να δουν τέτοια αντίδραση.

      Διαγραφή
    6. Βρίσκομαι στην περιφέρεια. Συνεπώς δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι συμβαίνει. Ότι μαθαίνω είναι από τα διάφορα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο.

      Αν μπορέσω να συναντηθώ με έναν φίλο μου στην Αθήνα, ίσως (Αν θελήσει να μου μιλήσει!) μάθω περισσότερα για τον Σαμαρά και την υπ' αυτού διακυβέρνηση της χώρας.

      Επιφυλάσσομαι λοιπόν για αργότερα!

      Φιλικά

      Ευμένης Καρδιανός

      Υ.Γ. Όσον αφορά τους Τούρκους, αυτή είναι η πρώτη φορά μετά τα Ίμια που δημιουργούν τέτοια οξυτάτη κατάσταση. Εντω μεταξύ προτιμώ να συνταχθώ με την άποψη του κ. Καλεντερίδη.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.