20/3/15

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν υποχρεώνεται σε υφεσιακά μέτρα

Την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας της Ελβετίας για να προχωρήσουμε σε συμφωνία ώστε να έχουμε στοιχεία για τις καταθέσεις των Ελλήνων εκεί
«Η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. 
«Επιβεβαιώθηκε ότι η ελληνικη κυβέρνηση και οι εταίροι σέβονται τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου» ανέφερε.


«Προστατέψαμε αυτή τη συμφωνία. Οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία» δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι έτσι «επιβεβαιώσαμε ότι έχουμε όλοι την ίδια ανάγνωση στη συμφωνία».
«Δεν υπάρχει Πέμπτη αξιολόγηση. Δεν υποχρεούται η Ελλάδα σε νέα υφεσιακά μέτρα. Ως προς τις μεταρρυθμίσεις κατέστη σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την νομοθέτηση και υλοποίησή τους.Ξεκαθαρίσαμε ζητήματα που αφορούν την διαδικασία. Τα πολιτικά θέματα θα συζητούνται στις Βρυξέλλες οι τεχνικές πληροφορίες στην Αθήνα» υπογράμμισε.
Και πρόσθεσε: «Το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση δεν εξαντλείται στη διαπραγμάτευση αλλά νομοθετεί το πρόγραμμα της. Συζητάμε αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε. Προσπαθούμε να επαναφέρουμε την κανονικότητα και να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια».
Επισης ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ήταν σημαντική εξέλιξη το «ότι επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο επίπεδο ότι στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και χρέος μας είναι να την αντιμετωπίσουμε».
«Η νομοθέτηση των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική χρήση είναι στην κατεύθυνση δράσεων για την επούλωση των κοινωνικών πληγών. Αυτό επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ» επεσήμανει.
Ο κ. Τσίπρας παράλληλα σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «θετικό απολογισμό στα πλαίσια του δυνατού. Φεύγουμε αισιόδοξοι αλλά και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης, συνεννόησης παρά τους δυσμενείς πολιτικούς συσχετισμούς».
Σε ερώτηση σχετικά με την διαδικασία κατάθεσης των μεταρρυθμίσεων ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε: «Θα καταθέσουμε το συνολικό πακέτο προτάσεων μετά το Brussels Group στο  Eurogroup μετά θα είναι δυνατή σταδιακή εκροή χρημάτων. Αυτά θα είναι είτε τα 1,9 δισ από κέρδη της ΕΚΤ, είτε μέλος υπολειπόμενης δόσης των 7,2 δισ ευρώ»
Ερωτηθείς πότε θα είναι έτοιμη η λίστα των μεταρρυθμίσεων ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν.  «Ειναι λάθος να βάζουμε χρονικά όρια γιατί τότε θα ασκηθεί αρνητική κριτική».

Οσον αφορά στη συμφωνία περί χρηματοδότησης ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα 
βραχυχρόνιας ρευστότητας και στο βαθμό που επιβεβαιώσαμε στην υλοποίηση κοινών δεσμέσεων σύντομα θα κινηθούν διαδικασίες για άμεση αποκατάσταση του προβλήματος. Η χώρα βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανασυγκρότησης. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε όχι μόνο τη βραχυχρόνια αλλά και την μακροπρόθεση ρευστότητα» είπε ενώ επεσήμανε και την σπουδαιότητα του πακέτου των 2 δισ ευρώ που ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου για την Ελλάδα.
Ερωτηθείς αν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια κάποιων εντός και εκτός χώρας να υπονομεύσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης.
«Στις 50 ημέρες που είμαστε κυβέρνηση έχουμε ακούσει ότι τελειώνουν τα διαθέσιμα, ότι δεν θα πληρώσουμε τα έντοκα, ότι δεν θα πληρώσουμε τα ομόλογα... Εχουμε συνηθίσει. Θεωρώ όμως ότι ο λαός δεν δίνει σημασία σε αυτά και αυτό μας δίνει δύναμη. Αλλωστε ταυτόχρονα με το κλίμα έντασης και φόβου που μετέδιδαν τα μέσα για την αποτυχία της συνάντησης την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις έδιναν 20 και πλέον μονάδες διαφορά και υποστήριξη στην κυβέρνηση. Αυτά τα σενάρια εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με τα δημοσιεύματα» σημείωσε.
«Εκ του αποτελέσματος απεδείχθη ότι δεν είναι μονομερής ενέργεια το κυρίαρχο ελληνικό Κοινοβούλιο να νομοθετεί» απάντησε σε ερώτηση περί μονομερών ενεργειών. Δεν αποφασίζουμε και διατάσσουμε. «Η πίεση της διαπραγμάτευσης δεν έχει χαλαρώσει την αποφασιστικότητά μας να κυβερνήσουμε. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις να ξεπεράσουμε την εντύπωση ότι οι κυβερνήσεις πο είναι σε πρόγραμμα δεν μπορούν να νομοθετούν και να αντικαθιστούν τους υπουργούς με τους τεχνοκράτες».
Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την φοροδιαφυγή ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας της Ελβετίας για να προχωρήσουμε σε συμφωνία ώστε να έχουμε στοιχεία για τις καταθέσεις των Ελλήνων εκεί».
Και πρόσθεσε: «Οι μεταρρυθμίσεις για μεταρρυθμίσεις για φοροδιαφυγή και διαφθορά εκτός από αίσθημα δικαιοσύνης θα έχουν πολύ καλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα όπου μπορεί να φτάσει το 2015 τα 800 εκατομμύρια».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.