25/3/15

Στάση προκλητική, ακραία φιλοτουρκική και επικίνδυνη

Στάση προκλητική, ακραία φιλοτουρκική και επικίνδυνη
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Δεν γνωρίζω αν προβληματίζει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας η στάση του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ… Στάση προκλητική, ακραία φιλοτουρκική και επικίνδυνη. Αν ο κ. Αναστασιάδης δεν προβληματίζεται με τις προκλήσεις του Νορβηγού, τότε αγαπητέ κύριε Πρόεδρε είναι μεγάλο το πρόβλημά μας.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα προετοίμασε τον κυπριακό λαό ότι μέσα στον Μάιο και μετά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα για την ανάδειξη του νέου κατοχικού ηγέτη θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Έστειλε το «αισιόδοξο» μήνυμά του μέσω του Twitter και με τρόπο που έδειξε πως δεν σέβεται ούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε τον λαό. Με λίγα λόγια, πρόβλεψε -ή μήπως γνωρίζει;- την απάντηση της Λευκωσίας προτού ο κ. Αναστασιάδης γνωστοποιήσει την απόφασή του, όποια και αν είναι αυτή, στους πολίτες.

Πώς φτάσαμε σε αυτή την εξέλιξη; Ο εν λόγω κύριος διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι η Τουρκία δεν θα ανανεώσει τη NAVTEX και το «Μπαρμπαρός» θα αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια διαβεβαίωση είχαν δώσει ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αχμέτ Νταβούτογλου στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ούτε υλοποίησαν την υπόσχεσή τους ούτε σεβάστηκαν τον κ. Μπάιντεν, ο οποίος ξόδεψε πολύ χρόνο τον περασμένο Νοέμβριο για να πείσει τους Τούρκους συνομιλητές του ότι η επίλυση του Κυπριακού πρώτα και πάνω απ’ όλα την Τουρκία συμφέρει. Στον κ. Αναστασιάδη έμεινε ως… ενθύμιο το sms του πρέσβη, ο οποίος του ανακοίνωνε τα… χαρμόσυνα νέα.

Αναρωτήθηκα λοιπόν: Γιατί ο κ. Ερντογάν να «στήσει» και να κοροϊδέψει τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο και να συναινέσει στην έκκληση του ασήμαντου κ. Άιντα; Μήπως επειδή είναι προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού της Τουρκίας ή επειδή από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Κι Μουν παίζουν ανοικτά και απροκάλυπτα το παιγνίδι της Άγκυρας; Ό,τι και να συμβαίνει από τα δύο -ή και οι δύο εκδοχές μαζί- ο κ. Αναστασιάδης έπρεπε να αντιμετωπίσει τον αξιωματούχο του ΟΗΕ με μεγάλη δυσπιστία. Και έπρεπε να ζητήσει έργα και όχι λόγια. Διότι τα Ηνωμένα Έθνη, ο διεθνής οργανισμός των δύο μέτρων και των δύο σταθμών, συμμετέχει στο σχέδιο της Τουρκίας για να επισημοποιηθεί ο έλεγχος του Αττίλα επί της Κύπρου. Γνωρίζω ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν αμφιβάλλει για την παραπάνω θέση, διότι είδε με τα ίδια του τα μάτια τη φιλοτουρκική στάση του Μπαν Κι Μουν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει και ισχυρές αποδείξεις.

Στον ΟΗΕ συμβαίνουν πολλά περίεργα πράγματα… Σύμφωνα με τις αποφάσεις του, η Τουρκία εισέβαλε παράνομα στην Κύπρο και παράνομα κατέχει το 37% του εδάφους της. Την ίδια θέση έχει και για το Ισραήλ σε ό,τι αφορά την Παλαιστίνη. Όμως, ο Γενικός Γραμματέας κατακρίνει σε καθημερινή βάση, θα έλεγα -και δεν πρόκειται για υπερβολή- τους Ισραηλινούς για την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών. Την Τετάρτη, μετά την εκλογική νίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραηλινού Πρωθυπουργού. Αυτός ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας δεν έχει κάνει ποτέ την παραμικρή κριτική για την κατοχική δύναμη Τουρκία. Ποτέ. Αντίθετα, κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να καλύπτει τους Αττίλες και να ασκεί πολεμική εναντίον της Κύπρου.

Πώς μπορεί, αυτός που καυχιέται ότι μάχεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να κλείνει τα μάτια στα τουρκικά εγκλήματα; Κάποιο θέμα υπάρχει, που χρειάζεται έρευνα. Ας μην ξεχνάμε και το προηγούμενο του κ. Κόφι Ανάν, ο οποίος αφού προσπάθησε να επιβάλει το φιλοτουρκικό σχέδιο που φέρει το όνομά του, στη συνέχεια είχε «στενές επαφές» με την τουρκική κυβέρνηση. Βεβαίως, ο κ. Μπαν Κι Μουν μπορεί να είναι απλά ένας θαυμαστής αυτού του υπέροχου μυαλού» που διαθέτει ο μεγάλος και τρανός Πρόεδρος της Τουρκίας. Ως γνωστόν, είναι άβυσσος η ψυχή κάποιων ανθρώπων.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να εμπιστευθεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ούτε τον ειδικό του σύμβουλο, ο οποίος με τις πράξεις και τις δηλώσεις του υποβαθμίζει τον κ. Αναστασιάδη και τον θεσμό που αντιπροσωπεύει. Δεν μπορείς να τους εμπιστευθείς Πρόεδρε, ακόμα και αν σου φέρουν γραπτή δήλωση του Ερντογάν και του Νταβούτογλου, ότι θα αποχωρήσουν και δεν θα επιστρέψουν ποτέ ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ. Τι δεν καταλαβαίνεις…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα συγχαρητήρια μου στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ για την απάντησή του στον κ. Βγενόπουλο. Πραγματικά, αν δεν φοβάται τίποτα, γιατί δεν πάει στην Κύπρο ο πρώην ισχυρός άνδρας της Λαϊκής; Επίσης: Αντί να απειλεί ο κ. Βγενόπουλος τον πολιτικό κόσμο του νησιού, γιατί δεν δημοσιοποιεί τις αποδείξεις που ισχυρίζεται ότι έχει; Εγώ του παραχωρώ τον χώρο της στήλης μου…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η τροπή που έχει λάβει η υπόθεση της κ. Γιωρκάτζη ήταν αναμενόμενη. Από την πρώτη στιγμή, ο διορισμός της «έμπαζε» και ήταν απορίας άξιο ότι την επέλεξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη σημαντική θέση της διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας. Την ευθύνη έχει ο κ. Αναστασιάδης, ακόμα και αν η εισήγηση για τον διορισμό της ήρθε από αλλού. Όφειλε και ο ίδιος και οι συνεργάτες του να γνωρίζουν. Αντίθετα την κάλυψαν. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει «συζυγική ανάμειξη» στην υπόθεση της Λαϊκής και του Ανδρέα Βγενόπουλου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διορίζει την κ. Γιωρκάτζη στην Κεντρική Τράπεζα;
mignatiou.com   www.philenews.com – www.mignatiou.com

1 σχόλιο:

  1. *Nicosia* is been informed from us in Norway that Eide is a proturkish snake as soon as he is been appointed for the Cyprus negotiations!
    He and his friends in the norwegian Labour party made it impossible for the Cypriots in Norway the last 30 years to inform what happened in Cyprus. The 'free' norwegian press refused all these years to publish or answer to articles or comments to proturkish writting.
    Norway allows freely to advertise and sell properties in the occupied Cyprus and is pushing organised turism to the occupied part.
    Eide belongs to the group of people and politics with a very clear proturkish line the last 20-30 years and he is perhaps the most dangerous of all who have been involved with the Cyprus problem!
    NICOSIA is been warned..but!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.