24/3/15

Προς την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης με Τουρκία κινείται η Ε.Ε.

Προς σημαντική αναθεώρηση και επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας  κινούνται  οι  Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Στόχος είναι η ενίσχυση και επέκταση των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών και η παράκαμψη των εμποδίων που  έχει θέσει η Αγκυρα μην αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

Νέο πλαίσιο
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η Κομισιόν ενημέρωσε τα κράτη-μέλη στις 13 Μαρτίου ότι υπέβαλε έκθεση με την οποία προτείνει πως είναι ανάγκη να υπάρξει ένα «νέο πλαίσιο» τελωνειακής σύνδεσης με την Τουρκία. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι: Πρώτον, θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να εκσυγχρονιστεί η τελωνειακή σύνδεση ώστε να περιλαμβάνει και μηχανισμό επίλυσης διαφορών. Δεύτερον, ότι θα πρέπει να διευρυνθούν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. ώστε να καλύπτει, μεταξύ άλλων, τομείς όπως οι δημόσιες συμβάσεις, η παροχή υπηρεσιών και τα γεωργικά προϊόντα.

Η Κομισιόν φαίνεται να μην έχει ακόμη καταλήξει αν θα προτείνει την ενίσχυση της υπάρχουσας συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης ή αν θα ζητήσει να συναφθεί μια νέα συμφωνία με την Αγκυρα.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μέχρι πρότινος η Τουρκία δεν συμφωνούσε να υπάρξει επέκταση της τελωνειακής ένωσης, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει πως η Αγκυρα θα πρέπει να είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. «Πλέον είμαστε ανοιχτοί σε αυτά τα θέματα, ενώ δεν ήμασταν προηγουμένως. Και οι δύο πλευρές έχουν πιο δημιουργική προσέγγιση» σχολίασε το θέμα Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στους Financial Times. Κατά τη βρετανική εφημερίδα «η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι οι Βρυξέλλες και η Αγκυρα αντιμετωπίζουν ως πολύ σημαντική με οικονομικούς και στρατηγικούς όρους τη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.».

Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά ότι η νέα προσέγγιση δεν θα επιλύσει όλα τα υπάρχοντα προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών, «οι συζητήσεις για την τελωνειακή ένωση θα είναι δύσκολες, αλλά αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα». Καταλύτης για την εκ νέου συζήτηση περί τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας αποτέλεσε η υπάρχουσα διαπραγμάτευση μεταξύ Ενωσης και ΗΠΑ για τη διατλαντική εμπορική συμφωνία (TTIP). Η κυβέρνηση Ερντογάν εκτίμησε ότι αν δεν ληφθούν υπόψη οι θέσεις της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, τότε θα τρωθούν σοβαρά τα οικονομικά συμφέροντα της Αγκυρας.

Τουρκικές απειλές

Οι υπουργοί Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας απείλησαν ότι αν δεν ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Αγκυρας, τότε η Τουρκία θα προχωρήσει σε διακοπή της τελωνειακής της σύνδεσης με την Ε.Ε. Τελικά οι Βρυξέλλες απέρριψαν το αίτημα της Αγκυρας να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. Ωστόσο, προσπάθησαν να «χρυσώσουν» το χάπι μέσω της πρότασης για αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης της Ενωσης με την Τουρκία.

Η υπόθεση προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της κυπριακής κυβέρνησης τόσο για το ενδεχόμενο αναβάθμισης της υπάρχουσας τελωνειακής ένωσης όσο και για το ενδεχόμενο σύναψης νέας συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δέκα χρόνια η Αγκυρα αρνείται να επεκτείνει την τελωνειακή συμφωνία με την Ε.Ε. ώστε να περιλαμβάνει άνοιγμα των λιμανιών της και προς την Κύπρο. Η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει ένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Κύπρο, και να περιλάβει και αυτήν στη συμφωνία τελωνειακής ένωσης έχει οδηγήσει στο «πάγωμα» 14 εκ των 35 κεφαλαίων στις συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. ΕΕ, το "απάνεμο λιμάνι μας" ....

    "Υπάρχει και το βέτο", θα πει κάποιος. Άμα είναι κάθε φορά να ανακόπτομε με βέτο κάθε φιλοτουρκική κίνηση, ζήτω που καήκαμε. Η ΕΕ απογοητεύει ολοένα και περισσότερο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά. Έχουν τεράστια συμφέροντα και επενδύσεις εκεί από δεκαετίες. ΦΙΑΤ, ΜΑΝ, ΡΕΝΩ και βάλε... Ούτε μία επένδυση στην Ελλάδα κι απ' τα "καλά" χρόνια ακόμα.

      Διαγραφή
  2. Πέρα από τους λαικισμούς . Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα και γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη . Όσο πιο μεγάλη γινεται η Τουρκία , τόσο πιο ελκυστικό θα γίνεται για τους "οικονομικούς μας εταίρους" να κάνουν μπίζνες με αυτήν και να τα έχουν γενικότερα καλά μαζί της . Όσο λοιπόν έχουμε το όπλο του Βέτο είμαστε καλά . Αν το χάσουμε και αυτό , η θέση μας θα επιδεινώνεται δραματικά κάθε χρόνο .
    Και μη μου γράψεις για το ξανθό γένος και για τον κίτρινο Δράκο .
    Μόνο όποιος έχει κάνει δουλειές με Ρώσους και Κινέζους καταλαβαίνει τι θα πει υπεροψία και σκληρότητα . Οι Γερμανοί είναι γατάκια μπροστά τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.