11/3/15

«Ξεχάστε τις γερμανικές αποζημιώσεις», διαμηνύει το Βερολίνο

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
«Ξεχάστε τις γερμανικές αποζημιώσεις», διαμηνύει το Βερολίνο  «Η Γερμανία δεν θα συζητήσει το θέμα των επανορθώσεων με την Ελλάδα», διεμήνυσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι αυτό «έχει λήξει οριστικά».
«Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχει διευθετηθεί», συμπλήρωσε ο γερμανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters, ενώ υποστήριξε ότι η διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από την Ελλάδα αποπροσανατολίζει από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου σχετικά με τις αποζημιώσεις, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως δεν τις γνωρίζει, επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα «έχει κλείσει οριστικά».
Νωρίτερα, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης, ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για δημοσιονομικά θέματα Χανς Μίχελμπαχ, είχε δηλώσει πως «σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει να αμυνθεί».
Νωρίτερα σκληρή απάντηση στις δηλώσεις Παρασκευόπουλου, έδωσε και ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για δημοσιονομικά θέματα Χανς Μίχελμπαχ: «Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει να αμυνθεί» τόνισε και χαρακτήρισε «άθλια» και «άμετρη» την κριτική που άσκησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Ξεχάστε τις γερμανικές αποζημιώσεις», διαμηνύει το Βερολίνο
«Το θέμα έχει διευθετηθεί ήδη από τη δεκαετία του '50» υποστηρίζει ο κ. Μίχελμπαχ για τις πολεμικές αποζημιώσεις, σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση της «Handelsblatt», ενώ σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του Ν. Παππά για τον Β. Σόιμπλε, κάνει λόγο για «άθλια» και «άμετρη» κριτική και προσθέτει ότι το κακό στιλ έχει γίνει πλέον κάτι σαν «το σήμα κατατεθέν του συνασπισμού ριζοσπαστών στην Αθήνα».
«Αντί να εφευρίσκει όλο και καινούργιες λεκτικές προσβολές και να γυαλίζει εκ νέου εικόνες εχθρών, η κυβέρνηση Τσίπρα θα έπρεπε καλύτερα να συγκεντρώσει την ενέργειά της σε μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της χώρας» σημειώνει και προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή λεηλατεί τα συνταξιοδοτικά ταμεία και κάνει το παν για να ρίξει την ίδια τη χώρα της και τον ίδιο τον λαό της, στην απόλυτη χρεοκοπία.
«Η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει με την κάθε μέρα που βρίσκεται στην εξουσία ότι δεν είναι κατάλληλη για την Ευρώπη. Ως τώρα, η Αθήνα δεν προσέφερε ούτε μια χρήσιμη ιδέα για το πώς η Ελλάδα θα βγει από αυτή την κατάσταση. Μάλλον δεν έχει και καμμία (ιδέα) η κυβέρνηση. Αντ' αυτού αναζητούνται όλο και νέοι ένοχοι» καταλήγει ο κ. Μίχελμπαχ.
Σχολιάζοντας χθες τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε στο περιθώριο του Ecofin, ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς είχε δηλώσει ότι «η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση».
Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς είχε πει τα εξής: «Ο κ. Σόιμπλε είναι ο βασικός υποστηρικτής των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση. Οι σημερινές του δηλώσεις είναι επίσης σαφές ότι απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του του ακροατήριο. Αυτές οι δηλώσεις είναι ασύμβατες τόσο με τη θεσμική θέση που κατέχει όσο και με την προσδοκία που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για εξεύρεση μίας νέας λύσης. Η εμμονή και η επιμονή του σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το ύφος είναι ασύμβατες με την πορεία προς μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη».
Κατασχέσεις
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας χθες στη Βουλή είπε ότι προτίθεται να υπογράψει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου και με αυτό τον τρόπο να ανάψει το «πράσινο φως» για δήμευση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου εντός της Ελλάδας. Το κτίριο του Ινστιτούτο Γκαίτε των Αθηνών είναι από τα κτίρια που θα μπορούσε να κατασχέσει το ελληνικό δημόσιο κάνοντας χρήση της δικαστικής απόφασης για τις αποζημιώσεις από τις ναζιστικές θηριωδίες.
Ο κ. Παρασκευόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της κατάσχεσης λέγοντας πάντως ότι η τελική του απόφαση θα εξαρτηθεί από «την πολυπλοκότητα της υπόθεσης» αλλά και από ζητήματα ευρύτερων «εθνικών διαστάσεων».

7 σχόλια:

  1. Το θέμα του αναγκαστικού δανείου και των αποζημιώσεων είναι τεράστιο.
    Είμαστε όλοι μια γροθιά με την κυβέρνηση, όμως μάλλον το θέσαμε στην πιο ακατάλληλη στιγμή, γιατί δεν έχουμε διαπραγματευτικά χαρτιά.
    Παρ' όλα αυτά, όλοι οι Έλληνες μια γροθιά για το θέμα αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To αναγκαστικό δάνειο, Σάββα, δεν χρειάζεται διαπραγμάτευση. Είναι πολύ συγκεκριμένο και υπάρχουν οι υπογεγραμμένες συμφωνίες και όποια άλλα χαρτιά χρειάζονται. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και μπορούμε να το διεκδικήσουμε ανά πάσα στιγμή από κάθε δικαστήριο του κόσμου και θα το κερδίσομε οπωσδήποτε. Αυτά είναι περίπου € 47 εκατομμ. (μαζί με τους τόκους).

      Οι πολεμικές επανορθώσεις/αποζημιώσεις είναι διαπραγματεύσιμες, μόνον ως προς το μέγεθός των.

      Με ανησυχεί και με βάζει σε σκέψεις ότι ο καιρός περνά κι εμείς (οι κυβερνήσεις μας, δηλαδή) δεν κάνομε τίποτε γι αυτά.

      Περίεργος είμαι να δω τι θα κάνει η Γερμανία, αν όντως τής εγείρουν θέμα αποζημιώσεων/επανορθώσεων οι Ρώσοι. Διότι εκεί μιλάμε για € 3-4 τρισεκατομμύρια, όχι ψίχουλα.

      Διαγραφή
  2. Προφανώς το βερολίνο υπολογίζει χωρίς τον ξενοδόχο και μάλιστα με αμετροεπή ιταμότητα...όσο για την καταλληλότητα της διεκδίκησης ή ιστορία θα το δείξει...οψόμεθα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ θεωρώ πως η κυβέρνηση κινδυνεύει να κάψει το κατοχικό δάνειο συνδέοντας το με το διαπραγματευση για το μνημόνιο. Νομίζω είναι πιο ορθό να κινηθεί ξεχωριστά σε σχέση με τα δύο ζητήματα, αλλά αποφασιστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από πού προκύπτει η σύνδεση αυτή; Δεν έχω διαβάσει κάτι σχετικό;

      Διαγραφή
  4. Θα συμφωνησω με τον Σαββα ως προς τον τροπο που ανακινειται το θεμα αυτο.Δηλαδη το θυμομαστε οταν μας ζοριζει η γερμανια και το ξεχναμε τις υπολοιπες... με αποτελεσμα να εχει χασει μερος της δυναμικης του γιατι ο αλλος δε σε παιρνει στα σοβαρα. Η σοβαροτητα ομως αυτου απαιτει ηπιες συμπεριφορες και σταθεροτητα στη νομικη τοιυ προσεγγιση η οποια θελει δυνατη εκπροσωπηση και εθνικη ενοτητα.
    Μακαρι να μην κρυβουν κανεναν ασο δυσαρεστο για εμας στο μανικι τους ευχομαι γιατι οι δικοι μας ηταν ικανοι για τα παντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το θυμόμαστε όταν μάς ζορίζει η Γερμανία. Στα 70 χρόνια που πέρασαν από την Κατοχή, το έχομε ζητήσει σε διάφορες περιόδους, χωρίς όμως να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες. Είναι πολύ μεγάλη η ιστορία αυτή και δεν πρόκειται να λυθεί εκτός δικαστικής οδού.

      Βλέπε: Τάσου Ηλιαδάκη "Οι επανορθώσεις και το γερμανικό κατοχικό δάνειο" (Εκδότης: Πελασγός).

      Του ιδίου: Το γερμανικό κατοχικό δάνειο

      Γ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

      Η Ελλάδα στη διάσκεψη των επανορθώσεων του 1945, στη διάσκεψη των Παρισίων το 1946 και στη διάσκεψη των υπεξ των τεσσάρων Μ.Δ. το Νοέμβριο του 1947, διαχώρισε το κατοχικό δάνειο από τις επανορθώσεις και ζητούσε την επιστροφή του16 .

      Η Ελλάδα ουδέποτε έπαψε να διεκδικεί το κατοχικό δάνειο17 .

      • Το 1964 με τον Αγγελόπουλο, ως εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης.

      •Το 1965 με τον Α. Παπανδρέου.

      • Στις ελληνογερμανικές συνομιλίες στην Αθήνα το 1966.

      Τότε η Γερμανία πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι του δανείου είχε παραιτηθεί εγγράφως ο Κ. Καραμανλής. Στη συνέχεια το μετέτρεψε σε προφορική παραίτηση Καραμανλή, πράγμα που διέψευσε ο Κ. Καραμανλής. Τέλος με τη ρηματική της διακοίνωση στις 31.3.1967, η Γερμανία δεχόταν ότι δεν υπήρξε παραίτηση Καραμανλή.

      • Το 1974 το ανακίνησε ο Ζολώτας.

      • Στις 18.4.1991 το έθεσε ανεπίσημα και προφορικά ο τότε υπεξ Α. Σαμαράς στο Γερμανό ομόλογό του.

      • Στις 14.11.1995 το έθεσε η Ελλάδα με ρηματική διακοίνωση.

      Η Γερμανία σταθερά το απορρίπτει, με τα επιχειρήματα.

      • Το δάνειο εντάσσεται στη συμφωνία του Λονδίνου.

      • Από το δάνειο παραιτήθηκε ο Κ. Καραμανλής. Το επανέλαβε και μετά το 1990 παρά τη ρηματική διακοίνωση του Μαρτίου 1967.

      • Υστερα από 50 χρόνια δεν μπορεί να εγείρονται τέτοιες απαιτήσεις. (Η Ελλάδα το διεκδικεί από το 1945)


      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.