31/3/15

«Οχι» ΗΠΑ σε συμφωνία για υδρογονάνθρακες


Αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων, αλλά και ενδοκυβερνητικό προβληματισμό που φθάνει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, έχουν προκαλέσει συχνές παρεμβάσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, ωστόσο η κυβέρνηση τηρεί ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους προκειμένου να μην προκληθούν τριβές, την ώρα που διαπραγματεύεται με τους θεσμικούς εταίρους.
Οι δηλώσεις του κ. Καμμένου στη Ν. Υόρκη για συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων του Αιγαίου με τις ΗΠΑ, τη δημιουργία ουσιαστικά νέου αμυντικού δόγματος με τη συμμετοχή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, την παραχώρηση εναερίου χώρου της Ελλάδας στο Ισραήλ και οι γενικότερες τοποθετήσεις του το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό.
Οπως μεταδίδει από την Ουάσιγκτον η ανταποκρίτρια της «Κ» Κατερίνα Σώκου, οι ΗΠΑ δεν συνηθίζουν να προχωρούν σε κρατικές συμφωνίες γι’ αυτά τα θέματα και ότι στο παρελθόν η ExxonMobil έχει εκφράσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον να πραγματοποιήσει έρευνες για τα ελληνικά κοιτάσματα. Αυτές όμως, προσθέτουν αμερικανικές πηγές στην «Κ», χρειάζονται μήνες αν όχι χρόνια για να ολοκληρωθούν, και ακόμη περισσότερο χρόνο προτού αρχίσει η εμπορική τους εκμετάλλευση, καθιστώντας προβληματική την εκτίμηση του κ. Καμμένου ότι αυτό το ενδεχόμενο θα μείωνε τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τους δανειστές της.

Σημειώνεται ότι μετά την υπόθεση με τα εμβατήρια των ΟΥΚ στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, επικοινώνησε με τον κ. Καμμένο και του εξέθεσε τον προβληματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και κομματικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι υπάρχει «θέμα Καμμένου» άσχετα αν για πολιτικούς λόγους υποβαθμίζεται.

Αντιδράσεις

Ερώτηση προς τους υπουργούς Επικρατείας Νίκο Παππά και Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατέθεσε χθες ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος, ζητώντας να ενημερώσουν αν οι δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ έγιναν κατόπιν συνεννοήσεων, συντονισμού και συμφωνίας με το υπουργείο Εξωτερικών και αν ο κ. Καμμένος είχε εντολή του πρωθυπουργού όταν πρότεινε στις ΗΠΑ συνεκμετάλλευση σε ποσοστό 70-30. Το «Ποτάμι» σχολίασε ότι «αν δεν πρόκειται για μια από τις γνωστές αστείες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά» και καλεί τον πρωθυπουργό «να ξεκαθαρίσει ο ίδιος τα πράγματα». Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «μια σειρά απαράδεκτων και επικίνδυνων δηλώσεων» και το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αναμένει να γίνουν το ταχύτερο στοιχειώδεις ενέργειες προάσπισης της σοβαρότητας της εθνικής πολιτικής.
Καθημερινή

2 σχόλια:

  1. Ο Καμένος δίνει το Αιγαίο ( που δεν εχει οριστεί ΑΟΖ) ,ο Λαφαζανης καλεί τους Ρώσους ,ο Μπραιζα μιλάει για ενεργειακούς αγωγούς της ευρωπης στην Μακεδονία,Θράκη υπό του ΝΑΤΟ ....άντε να δουμε τη συνεχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ' αρχάς, έτσι που πάμε, αμφιβάλλω αν θα δούμε υδρογονάνθρακες:

    Καθυστερεί η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που θα σώσουν τη χώρα

    Αλλά δεν κατάλαβα το νήμα της συνεκμετάλλευσης, που πρότεινε στις ΗΠΑ ο Καμμένος. Συνεκμετάλλευση γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.