30/3/15

Στη Μόσχα με δύο αιτήματα και μία πρόσκληση

Δύο αιτήματα και μία πρόσκληση προς τη ρωσική πλευρά υποβάλλει ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Αλεξάντερ Νόβακ, αλλά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.
Στη Μόσχα βρίσκεται από χθες ο Π. Λαφαζάνης
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Στη Μόσχα βρίσκεται από χθες ο Π. Λαφαζάνης
Ο κ. Λαφαζάνης βρίσκεται από χθες στη Μόσχα και σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τους δύο στενούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν, επιδιώκοντας να προετοιμάσουν την ατζέντα των συζητήσεων στον ενεργειακό τομέα, ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί κι αυτός τη ρωσική πρωτεύουσα στις 8 Απριλίου.

Οπως ανέφερε κορυφαίος αξιωματούχος του ΥΠΑΠΕΝ στο «Εθνος», ο κ. Λαφαζάνης, συνοδευόμενος και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο, θα υποβάλει δύο αιτήματα στους κ. Νόβακ και Μίλερ:

• Την περαιτέρω μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου που πουλάει η Gazprom στη ΔΕΠΑ. Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ θα επικαλεστεί την οικονομική ύφεση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να διεκδικήσει κι άλλη έκπτωση. Υπενθυμίζεται ότι τον περσινό Φεβρουάριο είχε υπογραφεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο εταιρείες για μείωση 15%, ωστόσο η τιμή παραμένει υψηλότερη σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

• Την αναπροσαρμογή της ρήτρας «take or pay» σε πιο χαμηλά επίπεδα αλλά και τη μείωση του προστίμου που καλείται να πληρώσει η ΔΕΠΑ επειδή η συμφωνηθείσα με τη Gazprom ελάχιστη κατανάλωση δεν επιτεύχθηκε. Η ΔΕΠΑ θα πρέπει να πληρώσει 100 εκατ. ευρώ, τα οποία φυσικά θα ζητήσει από τους μεγάλους πελάτες της (μονάδες παραγωγής ρεύματος και βιομηχανίες), οι οποίοι βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Οι διαπραγματεύσεις επί προηγούμενης κυβέρνησης είχαν ως στόχο τη μετακύλιση της πληρωμής της ρήτρας στην Gazprom σε βάθος χρόνων.

Ερευνες
Παράλληλα ο κ. Λαφαζάνης, αναφέρουν πληροφορίες του «Εθνους», θα απευθύνει πρόσκληση μέσω του κ. Νόβακ, στις μεγάλες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου να συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που είναι σε εξέλιξη για τα θαλάσσια «οικόπεδα» του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης.

Η ελληνική πλευρά, αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος στο «Εθνος», θα αναμένει με ενδιαφέρον ενημέρωση γύρω από τα σχέδια των Ρώσων για τον αγωγό φυσικού αερίου «Turkish Stream» που φτάνει μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η ίδια πηγή σημειώνει πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι ανοικτή σε πρόταση συνεργασίας, αρκεί να επωφελείται το δημόσιο συμφέρον και να είναι συμβατή και με το κοινοτικό δίκαιο».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.