24/3/15

'Ψάχνεται" για έναρξη των διαδικασιών στην Κύπρο ο ειδ. σύμβουλος του ΟΗΕ, Άιντα

Βολιδοσκοπήσεις για διαδικασία εκτός Κύπρου - Έψαχνε για απομονωτήριο ο Άιντα
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Λευκωσία: Τα Ηνωμένα Έθνη ευνοούσαν την πραγματοποίηση της επόμενης φάσης του Κυπριακού με την επανέναρξη της διαδικασίας στην Ελβετία.
Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, κατά το τελευταίο ταξίδι του στο νησί, την περασμένη εβδομάδα, βολιδοσκόπησε τόσο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου για το ενδεχόμενο αυτό. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως τούτο μπορεί να γίνει εάν η διαδικασία προχωρήσει και επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, ενώ από δημόσιες δηλώσεις του ο Ντερβίς Έρογλου φαίνεται να ευνοεί όπως ο Γενικός Γραμματέας προεδρεύσει της πρώτης συνάντησης όταν επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Ο κατοχικός ηγέτης δεν φαίνεται να αποκλείει αυτή η πρώτη συνάντηση να γίνει εκτός Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο κ. Άιντα ενημερώνοντας ξένους διπλωμάτες ανέφερε πως εάν η διαδικασία μεταφερθεί εκτός Κύπρου, «οι ηγέτες δεν θα δέχονται τις επιρροές των κομμάτων και των ΜΜΕ». Η κίνηση αυτή του ΟΗΕ δείχνει σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις του ως προς τα επόμενα βήματα της διαδικασίας. Εάν οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν στη Γενεύη, πόλη στην οποία εργάζεται ως γνωστό ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα είχε ο ίδιος περισσότερο χρόνο να αφιερώσει.
Περαιτέρω, θα στελνόταν το μήνυμα πως η διαδικασία εισέρχεται σε μια «σημαντική φάση», δημιουργώντας εικόνες που παραπέμπουν στην «τελική στροφή». Αυτό το σενάριο βεβαίως επί του παρόντος μπαίνει στο συρτάρι, χωρίς να αποκλείεται να επανέλθει στη συνέχεια. Άλλωστε η Γενεύη έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν πολλές φορές συνομιλίες για το Κυπριακό (γενικά η Ελβετία: Ζυρίχη, Μπούργκενστοκ).
Είναι προφανές ότι όλοι οι σχεδιασμοί εξαρτώνται από τη στάση που θα τηρήσει στο τέλος η Άγκυρα και συγκεκριμένα κατά πόσο θα ανανεώσει ή όχι τη Νavtex, που ως γνωστό λήγει στις 6 Απριλίου, και θα αποσύρει από την περιοχή το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός».
Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε χθες ότι  «πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ενδεχομένως να εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους αναστάληκαν οι συνομιλίες. Εάν εκλείψουν οι λόγοι οι συνομιλίες θα ξαναξεκινήσουν από το σημείο που αφέθησαν».
Ο υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε τι αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία για να επιστρέψει στις συνομιλίες και αυτός απάντησε ότι «όταν εκπνεύσει η Νavtex να μην εκδοθεί νέα και να αποχωρήσει το Μπαρμπαρός». Σε ερώτηση κατά πόσον έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις για αυτές τις ενέργειες που θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στις συνομιλίες, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «στην πολιτική και ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνεις με την Τουρκία δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις, ούτε συμβόλαια, χωρίς ‘‘ππούλια’’ μάλιστα. Επομένως θα περιμένουμε να δούμε».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Προέδρου στο παρελθόν ότι ξεγελάστηκε από κάποιους που του έδωσαν ορισμένες διαβεβαιώσεις για αντίστοιχα θέματα στις συνομιλίες, ο κ. Κασουλίδης είπε πως αυτό αναφερόταν «στην ενδιάμεση περίοδο όταν τέλειωσε η πρώτη Νavtex και πριν ξεκινήσει η δεύτερη. Εκεί όντως ζητήθηκε από τον Πρόεδρο να πει και δημόσια εκείνο το οποίο είχε πει από την αρχή, ότι δηλαδή ήταν έτοιμος να συζητήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα όσα υπολείπονται και δεν έχουν ήδη συμφωνηθεί αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες. Αυτό το κατέστησε σαφές ότι θα το έκανε στο τέλος», είπε, και σημείωσε πως «αυτή τη δήλωση την έκανε, και όμως η τουρκική πλευρά δεν την έκρινε ικανοποιητική».
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.