24/3/15

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν

Μελέτης Μελετόπουλος
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συγκροτήθηκε από κατά κανόνα ακέραιους ανθρώπους, χωρίς δεσμεύσεις, δουλείες και εξαρτήσεις.
Διαπραγματεύεται με την στήριξη του ελληνικού λαού και την σιωπηρή συναίνεση του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου, προσπαθώντας να κρατήσει την Ελλάδα μέσα στο ευρώ με στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση, αλλά τουλάχιστον υπάρχει μία αντίσταση στην γερμανική απαίτηση για γενική εκποίηση της χώρας.

Το πολιτικό κεφάλαιό της, η νέα κυβέρνηση οφείλει να το διαφυλάξει από άστοχες κινήσεις και άσκοπη απώλεια ενέργειας.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την κυβέρνηση είναι οι ακόλουθοι:

Πρώτος κίνδυνος, να αναλωθεί σε επικοινωνιακή υπερδραστηριότητα, συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις, δηλώσεις επί δηλώσεων, αντεγκλήσεις με την αντιπολίτευση, φλυαρία επί παντός του επιστητού. Η συνεχής έκθεση στην δημοσιότητα εγκυμονεί κινδύνους, συρρικνώνει το κύρος, οδηγεί σε λεκτικά ατοπήματα και λογικές αντιφάσεις, εκθέτει και δημιουργεί άνευ λόγου δεσμεύσεις.

Δεύτερος κίνδυνος, να επικεντρωθεί ολοκληρωτικά στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης και να παραμελήσει άλλες επείγουσες προτεραιότητες. Οι υπουργοί της κυβέρνησης θα έπρεπε να έχουν ήδη προωθήσει ζητήματα της αρμοδιότητάς τους που δεν έχουν σχέση με την συζήτηση Ελλάδας-εταίρων.
Π.Χ. θα μπορούσαν να έχουν ήδη θεσπιστεί μέτρα για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την κατάργηση των βουλευτικών προνομίων ή για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος.

Τρίτος μείζων κίνδυνος είναι η κυβέρνηση να θεωρήσει ότι είναι αιώνια, άτρωτη, αλώβητη, πανίσχυρη. Και ναι μεν, πράγματι, αυτήν την στιγμή «παίζει» μόνη της, διότι ο δικομματισμός της Μεταπολίτευσης κείται ημιθανής στο έδαφος και δεν φαίνεται ικανός να συνέλθει γρήγορα.
Αλλά η κυβέρνηση πρέπει να θυμάται ότι και ο μικρός ΣΥΡΙΖΑ του 4% κατέστη αξιωματική αντιπολίτευση και κυβέρνηση σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, όταν η αποτυχία της μνημονιακής συγκυβέρνησης μετακίνησε χιλιάδες ψηφοφόρους σε αντικυβερνητική θέση. Και δημιούργησε κενό, το οποίο καλύφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι η πολιτική όπως και η φύση απεχθάνεται το κενό.

Αλλά η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να αποτύχει ή να προδώσει το εκλογικό σώμα. Διότι τυχόν αποτυχία της δεν θα φέρει στην εξουσία μία εντός λογικών ορίων εναλλακτική λύση, αλλά εξωθεσμικές και ανορθολογικές δυνάμεις που θα οδηγήσουν τα πράγματα σε εξαιρετικά επικίνδυνη ατραπό.

http://www.kontranews.gr/component/k2/item/55529-to-lakwnizein-esti-filosofein

2 σχόλια:

  1. Καλά το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα περιμένω ακόμη να δω αν θα γίνουν πράξεις τα παρακάτω:

    Κατάργηση της κομματικης επιχορήγησης
    Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και των βουλευτικών προνομίων.
    Ανεξάρτητη δικαιοσύνη (μόλις χθες ουσιαστικα αθώωσαν τον Παπακωνσταντίνου) και αποπομπή του κάθε "παμαθηναϊκάκια" του κάθε κομματόσκυλου που εχει διορισθεί για ειδικούς σκοπούς.
    Κατασχέσεις όσων καματαρχων δανείστικαν και έφαγαν λεφτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.