24/3/15

Στα μαλακά ο Παπακωνσταντίνου - Ένας χρόνος φυλακή για πλημμέλημα

Κόλλια Ελευθερία 
Λίστα Λαγκάρντ: Ένας χρόνος η ποινή για πλημμέλημα στον Γ. Παπακωνσταντίνου
Τετραετή φυλάκιση για νόθευση εγγράφου είχε προτείνει η εισαγγελέας – Αθώος για την απιστία στην υπηρεσία
Λίστα Λαγκάρντ: Ένας χρόνος η ποινή για πλημμέλημα στον Γ. Παπακωνσταντίνου
Ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο εξέτασε τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και απεφάνθη
Ένοχο για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος έκρινε κατά πλειοψηφία το Ειδικό Δικαστήριο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς τους ως προς τη λίστα Λαγκάρντ. Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα αθώο τον κατηγορούμενο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία για το οποίο και διωκόταν.

Η ποινή που επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο είναι ένας χρόνος, με τριετή αναστολή, για το αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα της νόθευσης εγγράφου.

Το δικαστήριο δεν δέχθηκε ότι τα αδικήματα του πρώην υπουργού έχουν παραγραφεί.

Ως προς την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου, κακουργηματικού χαρακτήρα, για το οποίο βαρυνόταν, υπέρ της ενοχής του κατηγορουμένου τέθηκαν τρεις δικαστές από τους 13, ενώ η μειοψηφία, πέντε μέλη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, πρότεινε να κηρυχθεί αθώος. Οι προαναφερόμενοι τρεις προσχώρησαν τελικά στην ετυμηγορία περί πλημμελήματος, την οποία ήδη υποστήριζαν πέντε μέλη του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα η αναλογία στη σύνθεση της απόφασης να διαμορφώνεται 8 - 5.

Η υπεράσπιση ζήτησε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, στο οποίο εναντιώθηκε η εισαγγελέαςQ «Τα τυπικά του προσόντα τού αναιρούν το αίτημα αυτό. Ακριβώς επειδή είναι ευφυής και έχει προσόντα, ξέρει τι θα πει Ευρώπη και γνωρίζει πώς λειτουργούν τα ευρωπαϊκά όργανα. Η δίκη αυτή δεν αφορά μόνο τον κ. Παπακωνσταντίνου, είναι μία δίκη που ταλαιπώρησε και ευτέλισε τον ελληνικό λαό και κυρίως του κόστισε παρά πολλά εκατομμύρια».

Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου στον πρώην υπουργό.

Επί της ποινής, η εισαγγελέας πρότεινε φυλάκιση τεσσάρων ετών, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να ζητούν το ελάχιστο της ποινής. «Η προτεινόμενη ποινή υπερτείνει τα όρια»σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βασίλης Δημακόπουλος, ζητώντας και πάλι το ελάχιστο της ποινής. «Τι εννοείτε· δέκα ημέρες;» απάντησε δηκτικά ο πρόεδρος.
«Ήλθε η στιγμή της αλήθειας» είπε ο πρόεδρος κ. Νικόλαος Πάσσος πριν από την ανακοίνωση της απόφασης.

Η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή του για αμφότερες τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι μόνον εκείνος ήταν σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα ώστε να προβεί στη διαγραφή των αρχείων που αφορούσαν τα τρία συγγενικά του πρόσωπα. Η κυρίαΞένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου είχε προτείνει στο Δικαστήριο να κρίνει κατ' εκτίμηση τη ζημία που έχει προκληθεί στο Δημόσιο, παρ' ότι το φορολογικό σκέλος της υπόθεσης που αφορά τους συγγενείς του πρώην υπουργού βρίσκεται στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ αποδόμησε τα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης (κκ. Τάκης Βασιλακόπουλος, Β. Δημακόπουλος και Παναγιώτης Κουρελέας) που υπογράμμιζαν ότι βάσει της αποδεικτικής διαδικασίας, δεν υπάρχουν αποδείξεις, παρά μόνον ενδείξεις, ενοχής του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο ίδιος εξ αρχής είχε δηλώσει αθώος, ενώ στην απολογία του τόνισε ότι πρόκειται για«στημένη ιστορία». Οι συνήγοροί του έχουν πολλάκις επιμείνει για το παράνομο της λίστας Λαγκάρντ ως αποδεικτικού μέσου, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και η παραλαβή της στην Ελλάδα από τις γαλλικές αρχές συνιστά κακούργημα.

Η δίκη ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται σήμερα, Τρίτη 24 Μαρτίου, συμπληρώνοντας 14 συνεδριάσεις.
ΒΗΜΑ

9 σχόλια:

  1. Έτσι για να μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες ανώτατοι δικαστές είναι το καμάρι και το στολίδι αυτής της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Thieves and traitors don't have to worry in Greece,
    i wonder if this BS will ever stop.
    WTF is wrong with justice? you should be making an example outta this A-hole.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι για την ιστορία ας υπενθυμίσουμε τον ορισμό του άρθρου 256 του Ποινικού Κώδικα περί απιστίας: "Υπάλληλος που κατά τον προσδιορισμό, την είσπραξη ή τη διαχείριση φόρων, δασμών, τελών ή άλλων φορολογημάτων ή ο π ο ι ω ν δ ή π ο τ ε ε σ ό δ ω ν ε λ α τ τ ώ ν ε ι εν γ ν ώ σ ε ι του και για να ω φ ε λ η θ ε ί ο ίδιος ή άλλος, τη δημόσια, τη δημοτική ή την κοινοτική περιουσία ή την περιουσία νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, της οποίας η διαχείριση του είναι εμπιστευμένη, τιμωρείται:
    α) με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών
    β) αν η ελάττωση είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών
    γ) Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, αν:
    α)ο υπαίτιος μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα και η ελάττωση της περιουσίας είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ανώτερης συνολικά των δέκα πέντε χιλιάδων ευρώ (15.000) ή
    β) το αντικείμενο της πράξης έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των εβδομήντα τριών χιλιάδων ευρώ (73.000)

    σε απλά λαϊκά, δηλαδή όταν παραλείπει κάποιος να εισπράξει τα οποιασδήποτε φύσης, προέλευσης κτλ έσοδα, ώστε να μπουν στο ταμείο, δεν διαπράττει το ως άνω αδίκημα;

    σύμφωνα με την ως άνω νομολογία του δικαστηρίου, η απάντηση είναι προφανώς όχι...

    κατά τα άλλα έφθασε και πάλι το μαχαίρι στο κόκκαλο, ταυτοχρόνως η φοράδα στο αλώνι αντιμετωπίζει και γαστρεντερικές διαταραχές.... (με το συμπάθειο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πλημμέλημα; ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ;;; Έχασα μια δίκη με αντίδικο το Δημόσιο για μικρή οικονομική διαφορά. Η παρανομία μου χαρακτηρίστηκε πλημμέλημα και τιμωρήθηκα με 4 μήνες φυλάκιση και τριετή αναστολή. Αυτά είναι πλημμελήματα. Αν είναι δυνατόν αυτό που έκανε ο υπουργός να ήταν πλημμέλημα. Κάποιοι κρατάνε κάποιους απο κει που τους κάποιους τους κρατάνε οι κάποιοι και έτσι βγαίνουν οι αποφάσεις εκτρώματα. Αφήστε, μην κάνετε τον κόπο να προσάγετε σε δίκη τον Γιωργάκη και τ' άλλα παιδιά, ξέρουμε από τώρα την ποινή και με στοίχημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ (πολιτικοί και δικαστές) ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα οι αρμόδιες φορολογικές αρχές (που διαφεντεύονται γνωστόν από ποιούς) ΔΕΝ πρόλαβαν μέχρι σήμερα να προσδιορίσουν το ποσό που έχασε το Δημόσιο από τίς αλχημίες τού μεσήλικα με τον πρότερον έντιμον βίον ! Και επομένως δεν μπορούσε να σταθεί ο χαρακτηρισμός τού κακουργήματος !!!!
    ΕΛΛΑΣ !!!! και ένας φίλος ανέβασε στον wall του, στο facebook το εξής :
    Ο Πρόεδρος του ειδικού δικαστηρίου Ν.Τάσσης είπε προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου: «Το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκεια του στο πρόσωπό σας με σκοπό αυτό να αποτελέσει οδηγό για τη μετέπειτα ζωή σας. Αν και όπως φαίνεται έχετε εγκαταλείψει πια την πολιτική. Μπορείτε να πηγαίνετε και μηκέτι αμαρτάνετε».

    Ντροπή !!!
    ΔΕΝ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗΝ!!!
    Και τι κουβέντα είναι αυτή "και μηκέτι αμαρτάνετε";
    Αμάρτησε ο Παπακωνσταντίνου; Αμάρτησε ; για τα παιδιά του; τις ξαδέλφες του; για ποιούς αμάρτησε ο πλήρης ελαφρυντικών μεσήλιξ;

    Υ.Γ. Και για όποιον θελήσει να ψάξει για να ανακαλύψει ψίγματα αρνητικής κριτικής μου για την απόφαση, σημειώνω ότι για την απόφαση ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ! Στην δήλωση τού κου Τάσση αναφέρθηκα και μόνο, την οποία την θεωρώ αντιδεοντολογική και άκομψη. Δεν επεξηγείς την απόφαση σ' ένα μαντρόσκυλο τής πολιτικής, ούτε τον συμβουλεύεις ως εάν να ήταν ένας τεντυμπόης, που πέταξε γιαούρτι και προσπαθείς να αναδείξεις την παιδαγωγική πτυχή των δικαστικών αποφάσεων, για το μέλλον, ώστε να γίνει καλό παιδί και χρήσιμος στην κοινωνία. Έτσι κι' αλλοιώς την κοινωνία την καταξέσκισε ο πρώην υπουργός μαζί με την υπόλοιπη παρέα του. Μόνο που άθελά μου θυμήθηκα κάποιον Αχιλλέα πριν λίγα χρόνια στην Λάρισα και κάποιους άλλους ομοίους του που δικάστηκαν αρκετό καιρό μετά την απεξάρτησή τους από την ασθένεια των ουσιών και όμως καταδικάστηκαν για αδικήματα που είχαν τελέσει την εποχή που δεν όριζαν σε τίποτε την συμπεριφορά τους .
    Πώς μού'ρθε και μένα και τούς θυμήθηκα .....
    Άθελά μου .
    Καμμιά σχέση με την υπόθεση που μιλάμε τώρα και την απόδοση τού μεσήλικα πρώην υπουργού στην κοινωνία λευκού (με ελάχιστους τόνους εκρού και ολίγους παλ αισχυντλού ροζ) .
    Και το προσυπογράφω τρέμοντας από ντροπή για τον τόπο μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με μια λέξη κατάντια . Το πρωτοπαλίκαρο του ανθέλληνα ΓΑΠ που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παγίδευση της χώρας στα πλοκάμια του " μηχανισμού στήριξης " αθωώνεται για την απόκρυψη και παραποίηση στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ . Εύγε στην Ελληνική δικαιοσύνη και στους Έλληνες δικαστές . Πόσο πιο χαμηλά πρέπει να φτάσουμε για να αλλάξουμε , δυστυχώς πάτο δεν πιάσαμε ακόμη άρα έχουμε δρόμο μπροστά μας . Σάββα πιστεύεις πως υπάρχει ελπίδα για αυτήν την δύσμοιρη χώρα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τελικα σε αυτόν τον τόπο που σε δικάζει ο κάθε "παναθηναϊκάκιας" όσο πιο πολλά κλέβεις τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις να πας φυλακή.
    Πχ. Κλέβεις ένα πακέτο τσίχλες απο περίπτερο θα πάς σίγουρα φυλακή.
    Κλέβεις τράπεζα θα πας φυλακη αλλά θα τη γλιτωσεις με καμμια απεργία πείνας σε στιλ Ρωμανού.
    Κλέβεις το δημόσιο και μάλιστα πολλά εκατομμύρια είσαι υπουργος και μάλιστα αθώος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επειδη εχω παψει να παρακολουθω τηλεοραση,οι συνηγοροι του ειχαν κανει δηλωση εμπιστοσυνης στην "ελληνικη" δικαιοσυνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.