1/3/15

Διπλωματικός συναγερμός στην Αθήνα

Σε πορεία  ραγδαίας επιδείνωσης κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με αποκλειστική ευθύνη της Άγκυρας, η οποία χθες εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία δεσμεύει από αύριο 2 Μαρτίου μέχρι το τέλος του χρόνου, μια τεράστια έκταση, που αρχίζει από την Σκύρο και καταλήγει στην Λήμνο,  «κόβοντας» το Αιγαίο στα δύο παραβιάζοντας κατάφωρα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.
Ο σχεδιασμός αφορά την χρήση των συγκεκριμένων περιοχών ως πεδίο βολής, αλλά πρόκειται για πρωτοφανή περιστατικό ακόμη και για την γνωστή τουρκική προκλητικότητα, καθώς όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, πρόκειται να καθολική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας.
Στην Αθήνα δημιουργήθηκαν συνθήκες διπλωματικού συναγερμού και αποφασίστηκε  από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να ακολουθηθεί μια εντελώς διαφορετική τακτική σε σχέση με το παρελθόν. Δηλαδή η Αθήνα μέσω συντονισμένης κίνησης και αφού  ενεργοποίησε το Σαββατοκύριακο τις αναγκαίες διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας στο εξωτερικό, προέβη σε εντονότατα διαβήματα στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ICAO και τον ΟΗΕ , επισημαίνοντας ότι η Τουρκία:
1. Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ
2. Συνήθως η Τουρκία  δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως  ο χρονικός ορίζοντας, μέχρι τις 31-12- 2015 είναι πρωτοφανής.
3. Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο
4. Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33  και  N -130 δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.
5. Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως  συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα  του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη. 
6. Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου και σήμερα Κυριακή, η ελληνική κυβέρνηση αντί να απαντήσει στην Άγκυρα και να απορρίψει το αίτημά της, κατήγγειλε ήδη την Τουρκία,  με διαβήματα και επιστολές προς τον ΟΗΕ, τον ICAO και το ΝΑΤΟ . Αργά απόψε επιδόθηκε η απορριπτική απάντηση και στην Άγκυρα και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Το περιστατικό αυτό, έρχεται λίγα μόνο 24ωρα από την παρέμβαση της Αγκυρας στο ιταλικό πλοίο Explora να ζητήσει την άδειά της προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και της αύξησης της δραστηριότητας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. 

Η Αθήνα αναμένει τις τοποθετήσεις ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του ΝΑΤΟ  στο παρελθόν με την στάση του έχει ενοχλήσει την Αθήνα καθώς τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ του επιτιθέμενου και του αμυνόμενου. 

10 σχόλια:

  1. ΑΝ ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ, ΤΟΥΤΟ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:
    α) ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ, ΓΙΑ "ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ" ΛΟΓΟΥΣ"
    β) ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΚΛΑΣΣΑΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ "ΣΥΜΜΑΧΙΑ", και
    Γ) ΟΤΙ .ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ Η ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλός ο διπλωματικός συναγερμός. Υπάρχει όμως και ο αντίστοιχος στρατιωτικός; Ή μήπως μας πιάσουν πάνω στην αλλαγή των αρχηγών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πριν μερικές μέρες η Ελλάδα "χαμογελούσε" προς την Ρωσία και την Κίνα. Η Ελληνική κυβέρνηση απείλησε ευθέως την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι σε περίπτωση που δεν θα γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της Ελλάδος όσον αφορά την οικονομία μας, θα στραφεί προς άλλε πηγές χρηματοδότησης. Η Ελληνική κυβέρνηση δήλωσε και πολλά άλλα....

    Αλήθεια περιμένατε κάτι διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει σήμερα? Οι απειλές της Ελλάδος προς τους "συμμάχους" μας νομίζεται ότι θα παραμείνουν αναπάντητες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε κάθε περίπτωση μάλλον πρόκειται για..σφυγμομέτρηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης και τίποτε περισσότερο, όχι πως αυτό αναιρεί τη σπουδαιότητα όλου αυτού του θέματος, κάτι που διαχρονικά επιχειρεί πάντα η Τουρκία όταν έχει να κάνει με νέα πρόσωπα στην εξουσία στην Ελλάδα, θυμίζω την ανάλογη περίπτωση των Ιμίων επίσης τότε είχαμε νέο κυβερνητικό σχήμα, σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι πως το χειρίζεται η χώρα μας όλο αυτό!

      Διαγραφή
  4. Οι Τούρκοι δεν είναι και τα "καλύτερα παιδιά" για να απαντήσει κανείς. Αυτούς τους έχουν ποιο πολύ στο μάτι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα πραγματα πολυ φοβάμαι οτι θα πάρουν σοβαρή τροπή.Δεν ειναι μονο οι Τούρκοι που σε αναμπουμπούλα χαίρονται,αυτη τη φορά ιςως άλλοι να τους βάλουν ιδέες ...και δεν ειναι ενας δυο....
    Χρέος μας η ψυχραιμία και εθνική συνείδηση απο που και αν πολιτικά ανήκουμε.Νοιωθω απο την συμπεριφορά αλλα και το άγριο μάτι του στρατού,οτι αυτη τη φορά δεν θα ειναι σαν τα ιμια που μιλήσανε μονον οι πολιτικοί....ο θεός να τους κανει τέτοιους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είμαστε στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 40 ετών.
    α) Στην χειρότερη οικονομική κρίση όλων των εποχών
    β) Σε κόντρα με ΕΕ και ΝΑΤΟ για υποστήριξη ρωσικών θέσεων
    γ) Πάνω στην αλλαγή της ηγεσίας του στρατεύματος
    δ)Έχουμε τρελές ελείψεις υλικού στις ένοπλες δυνάμεις
    ε)Πολιτική αστάθεια
    Και οι τούρκοι έχουν αποδείξει ότι τέτοιες ευκαιρίες τις εκμεταλεύονται πάντα.
    Πράγματι είναι δύσκολη η κατάσταση , οι γνώστες ξέρουν ότι όλα σχεδόν τα τουρκικά σχέδια πολέμου προυποθέτουν άνοιξη...και μόλις μπήκαμε στην άνοιξη έγινε αυτό το βήμα από την μεριά τους που μοιάζει (υπο προυποθέσεις) με κήρυξη πολέμου.
    Ερωτηματικό η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση τσίπρα,καμμένου που ελπίζω να μην ακολουθήσουν τα βήματα προηγούμενων κυβερνήσεων γιατί αυτή την φορά δεν αφορά μία βραχονησίδα αλλά σχεδόν το "μισό αιγαίο".
    Δυστηχώς αυτή η κυβέρνηση έδειξε μέσα από την διαπραγμάτευση στην ΕΕ ,ότι δεν έχει πραγματικά κόκκινες γραμμές και υποχωρεί στις δυσκολίες...και αυτό ήταν ένα μήνυμα που το εξέλαβαν οι Τούρκοι και πιθανότατα σπεύδουν να το εκμεταλευτούν.Ελπίζω να τους διαψεύσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όποιος περιμένει Ρώσους και Κινέζους να καταφθάσουν με τα δικά του παιδιά για να σώσουν τα δικά μας, σε περιοχή που δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης, είναι διανοητικά επικίνδυνος. Επίσης, όποιος νομίζει ότι οι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ έχουν την οποιαδήποτε ευθύνη για όλες αυτές τις ανωμαλίες, πάλι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ας ακούσουμε εδώ τον αμερικάνο στρατηγό μια ακόμα φορά:
    ohifront.wordpress.com/2015/02/28/στρατηγοσ-wesley-clark-ανωτερο-κεντρο-εξουσιασ/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και εδώ ας ακούσουμε πάλι με ανοιχτά μυαλά και με λεπτομερή προσοχή τόσο τον Σάττον, όσο και τον Ραθ, και τον Στόρι, μήπως και ξυπνήσουμε για το ποιοί είναι οι πραγματικοί πλανητάρχες.
    ohifront.wordpress.com/2015/03/01/dr-matthias-rath-οι-ναζιστικές-ρίζες-της-ευρωπαική/
    ohifront.wordpress.com/2015/02/27/καπιταλιστεσ-απο-τη-δυση-προξενησαν-τ/
    ohifront.wordpress.com/2015/03/02/ο-κισιντζερ-ειναι-κεντρικοσ-διαχειρι/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.