22/3/15

Μαζί τα έτρωγαν και φταίει η Ελλάδα!

 Της Χρύσως Αντωνιάδου
Έκθεση-κόλαφος του ΟΟΣΑ για δωροδοκίες και στην Κύπρο

Δυο μεγάλες υποθέσεις με επίκεντρο Ελλαδίτες επιχειρηματίες που… λάδωναν Κυπρίους

 · Οι ελεγκτές του ΟΟΣΑ ρωτούσαν για δυο μεγάλες κυπριακές υποθέσεις
· Οι ελληνικές Αρχές έκαναν την… πάπια και περίμεναν από την Κύπρο

Άλλοι… έτρωγαν και έπιναν στην Κύπρο, και το ελληνικό κράτος την πληρώνει με διεθνή διασυρμό!



Σε μια έκθεση-κόλαφο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στον οποίον η χώρα είναι μέλος, κάνει ευρεία αναφορά για δυο σημαντικές υποθέσεις με εμπλεκόμενους επιχειρηματίες από την Ελλάδα, που παρουσιάζονται να δωροδοκούσαν Κυπρίους για… εκδουλεύσεις και για να εξασφαλίσουν δουλειές στο νησί. Και οι δυο υποθέσεις έχουν κάνει μεγάλο πάταγο στην κυπριακή οικονομική και πολιτική ζωή της Κύπρου τους τελευταίους μήνες.

Κατηγορείται για ολιγωρία

Ο Οργανισμός βάζει στο σκαμνί της Ελλάδα, κατηγορώντας τη για ολιγωρία σε θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της διαφθοράς με πρωταγωνιστές ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες, όπως αποκαλύπτει, εξασφαλίζουν με δωροδοκίες συμβόλαια σε ξένες χώρες.

Με χρόνο αναφοράς το 2014, ο ΟΟΣΑ δημοσιοποίησε χθες την έκθεσή του για την Ελλάδα και για άλλες χώρες και, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγορεί τη χώρα ότι συγκαλύπτει τη διακρατική διαφθορά, ανοίγοντας τον δρόμο σε Ελλαδίτες επιχειρηματίες -κάνοντας πλάτες- για να κατακτήσουν αγορές του εξωτερικού.

Η έκθεση αφορά στην «εφαρμογή από την Ελλάδα, της Σύμβασης για την καταπολέμηση της δωροδοκίας ξένων δημόσιων λειτουργών στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές και στις περί αυτών πράξεις».

Στην πολυσέλιδη έκθεσή της, που έχει συνταχθεί και κυκλοφορήσει στην αγγλική γλώσσα, ο Οργανισμός κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν έχει αξιολογήσει και διερευνήσει όλες τις πληροφορίες για δωροδοκίες, ούτε φρόντισε για την προστασία των πληροφοριοδοτών από αντίποινα, αλλά ούτε και την παροχή των αναγκαίων πόρων σε εισαγγελείς και ανακριτές.

Δυο μεγάλες υποθέσεις στην Κύπρο

Καταγράφοντας με συγκεκριμένα στοιχεία τις 7 περιπτώσεις ισχυριζόμενης δωροδοκίας, κατά την υπό ανασκόπηση περίοδο, αναφέρεται και σε δυο περιπτώσεις πιθανής δωροδοκίας, στη οποία εμπλέκονται Έλληνες υπήκοοι που επεδίωξαν να… πιάσουν δουλειές στην Κύπρο, τονίζοντας ότι οι ελληνικές Αρχές δεν έκαναν τίποτε, ακόμη και μετά την έρευνα και τις καταγγελίες που έγιναν στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η Ελλάδα δεν άνοιξε φάκελο για έρευνες στην εν λόγω υπόθεση διεθνούς διαφθοράς, παρά τον σάλο που δημιουργήθηκε στην Κύπρο. Όπως αποκαλύπτει για την πρώτη υπόθεση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των γενικών ελεγκτών του Οργανισμού στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2014 -όταν η υπόθεση είχε προκαλέσει σάλο στην Κύπρο- οι Έλληνες εισαγγελείς δεν ήταν ενήμεροι για τις καταγγελίες που αφορούσαν την υπόθεση.

Ήξεραν και σιωπούσαν

Οι Ελληνικές Υπηρεσίες Δίωξης Εγκλήματος ήταν ήδη ενήμερες για τις καταγγελίες εναντίον των Ελλαδιτών επιχειρηματιών, αλλά διερευνούσαν τη μια υπόθεση μόνο για πιθανή φοροδιαφυγή.

Όπως αναφέρεται, στην πρώτη περίπτωση οι Υπηρεσίες παρείχαν κάθε βοήθεια προς τις κυπριακές Αρχές, αλλά δεν προώθησαν τις καταγγελίες προς τους Έλληνες εισαγγελείς, αναμένοντας τις κυπριακές Αρχές να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις διερεύνησης τυχόν δωροδοκίας.

Στη δεύτερη περίπτωση, όπως αναφέρεται, οι ελληνικές Αρχές ανέφεραν ότι οι Υπηρεσίες Δίωξης Εγκλήματος εργάζονταν στενά με τις κυπριακές δικαστικές Αρχές για την προσαγωγή των επιχειρηματιών από την Ελλάδα στην Κύπρο. Πριν από τη σύνταξη της έκθεσης, οι ελληνικές Αρχές ανέφεραν ότι άρχισαν έρευνες εναντίον των Ελλήνων επιχειρηματιών για υπόθεση διεθνούς διαφθοράς.

Διαφθορά εκτός συνόρων

Ο ΟΟΣΑ κατηγορεί τις ελληνικές Αρχές ότι δεν έχουν εμπλακεί σε επαρκείς προσπάθειες αύξησης της ευαισθητοποίησης για τη δωροδοκία αλλοδαπών, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτόν οι περισσότεροι Έλληνες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, ερμηνεύουν τον όρο «διαφθορά» μόνο στην περίπτωση που συμβαίνει στη χώρα και όχι στο εξωτερικό.

Επίσης, επισημαίνουν ότι οι προσπάθειες γι’ αύξηση της ευαισθητοποίησης είναι ελλιπείς και επιδεινώνονται από την έλλειψη δίωξης του αδικήματος δωροδοκίας αλλοδαπών.

Οι ελεγκτές, που έκαναν επιτόπου ελέγχους στην Ελλάδα, διαπίστωσαν ότι οι Έλληνες ιδιώτες και επιχειρήσεις είναι περισσότεροι ανεκτικοί σε σχέση με τη δωροδοκία αλλοδαπών για εξασφάλιση δουλειών λόγω της οικονομικής κρίσης. Έτσι, θεωρούν ότι η ανάγκη ευαισθητοποίησης μπορεί να είναι ακόμα επιτακτικότερη.

Προληπτική ευαισθητοποίηση

Οι ανώτεροι ελεγκτές του ΟΟΣΑ συνιστούν στην Ελλάδα να ευαισθητοποιηθεί προληπτικά αναφορικά με τη δωροδοκία αλλοδαπών, όπως και οι Έλληνες ιδιώτες, εταιρείες και δημόσιοι υπάλληλοι, με αναφορά κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας, των εξαγωγών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε κινδύνους δωροδοκίας ξένων για εξασφάλιση δουλειών.

Επίσης, καλεί τις ελληνικές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό να συνδράμουν ενεργά σε ό,τι αφορά την αύξηση της ευαισθητοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Οι ανώτεροι ελεγκτές επισημαίνουν την απουσία καταγγελιών δωροδοκίας αλλοδαπών προς τις ελληνικές Αρχές, εξαιτίας της έλλειψης της δίωξης του αδικήματος δωροδοκίας αλλοδαπών. Έτσι, τα άτομα και οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμα να αναφέρουν τυχόν αξιόποινες πράξεις, εξαιτίας του ότι θεωρούν ότι οι Αρχές δεν θα αντιδράσουν στην καταγγελία.

Επίσης, πιστεύουν ότι η απουσία καταγγελιών πιθανόν να οφείλεται στο χαμηλό επίπεδο συνειδητοποίησης του αδικήματος της δωροδοκίας αλλοδαπών. Η δε απουσία προστασίας των πληροφοριοδοτών χαρακτηρίζεται ως κυριότερος παράγοντας που στηρίζει την κατάσταση.

Προστασία στους πληροφοριοδότες

Για τους λόγους αυτούς, οι ανώτεροι ελεγκτές συστήνουν στην Ελλάδα να εφαρμόσει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία από διακριτική ή πειθαρχική δράση υπαλλήλων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που αναφέρουν, καλή τη πίστει και με βάσιμους λόγους, ύποπτες πράξεις δωροδοκίας αλλοδαπών στο εξωτερικό.

Διεφθαρμένοι και οι Κύπριοι

Να σημειώσουμε ότι το θέμα της διαφθοράς απασχολεί ιδιαίτερα και τους Κυπρίους. Ένα χρόνο πριν από την εκδήλωση της χρηματοοκονομικής κρίσης και στην Κύπρο, και των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας, το ευρωβαρόμετρο καταγράφει ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων θεωρούν ότι οι περιπτώσεις των διωκόμενων υποθέσεων διαφθοράς δεν αντιστοιχούν στο επίπεδο διαφθοράς που επικρατεί στη χώρα και ότι οι ποινές που επιβάλλονται από τα δικαστήρια είναι υπερβολικά επιεικείς.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι το ευρωβαρόμετρο για το 2012 καταδεικνύει ότι 77% των ερωτηθέντων πολιτών θεωρούν τον αριθμό των διώξεων υπερβολικά χαμηλό και 78% πιστεύουν ότι οι καταδικαστικές αποφάσεις είναι υπερβολικά επιεικείς.

Η κουμπαροκρατία

Επίσης, επισημαίνεται ότι το 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν τις αδιαφανείς προσλήψεις ως την κύρια πηγή διαφθοράς στη σφαίρα της δημόσιας διοίκησης. Η διαφθορά στον τομέα της διοίκησης επιδεινώνεται περαιτέρω από την πρακτική της «κουμπαροκρατίας», κατά την οποία δημόσιοι υπάλληλοι και αξιωματούχοι αλληλοκαλύπτονται, κάνοντας κατάχρηση των αξιωμάτων τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Βουλή ψήφισε τον Περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο, που προβλέπει μεγαλύτερη διαφάνεια αναφορικά με τις καμπάνιες και τη χρηματοδότηση των κομμάτων, και απαιτεί όπως οι εκθέσεις εσόδων και εξόδων των κομμάτων να παρακολουθούνται από τον Γενικό Ελεγκτή.

Οι διεφθαρμένοι

Ωστόσο, παρά τις πρωτοβουλίες αυτές, τα πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να θεωρούνται ως ο πιο διεφθαρμένος θεσμός στην Κύπρο καθώς, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς για το 2013, το 91% των ερωτηθέντων κάνουν λόγο για διαφθορά των πολιτικών κομμάτων και το 53% θεωρούν ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί ιδιαίτερα κατά τα τελευταία δυο χρόνια.

Οι επιχειρήσεις και οι πολιτικοί αλληλοκαλύπτονται, πράγμα που καταδεικνύεται και μέσα από τις αναφορές του 90% των ερωτηθέντων, όπως αναφέρει το Βαρόμετρο Διαφθοράς, που πιστεύουν ότι τα μεγάλα συμφέροντα ασκούν επιρροή.

Το 53% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι μία από τις αιτίες της διαφθοράς είναι οι στενοί δεσμοί μεταξύ των επιχειρήσεων και του πολιτικού συστήματος.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.