29/3/15

ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ Δραματικές εξελίξεις: Γιατί ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση στη Βουλή

Δραματικές εξελίξεις: Γιατί ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση στη Βουλή
Mε βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας (20:00) ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα γύρω από τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Φαίνεται ότι οι εξελίξεις γύρω από την οικονομία και τις διαπραγματεύσεις είναι ραγδαίες και πιθανότατα δραματικές. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι θεσμοί δεν αποδέχονται τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και οι συζητήσεις δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία που θα απελευθερώσει κονδύλια προς την Ελλάδα. Το Eurogroup που υπήρχαν ελπίδες ότι θα γινόταν μέχρι την Τετάρτη, πάει όλο και πιο πίσω με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μπορεί να γίνει μετά τις 6 Απριλίου.

Υπό το βάρος του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων ο πρωθυπουργός θέλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα όσα γίνονται στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, θέλει να ενημερώσει και τον ελληνικό λαό για τις θέσεις της κυβέρνησης και τις πιέσεις των δανειστών. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σε οριακό σημείο βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και αν δεν υπάρξει συμφωνία ενισχύεται ο κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος.

Η συνεδρίαση στη Βουλή θα έχει όπως όλα δείχνουν δραματικούς τόνους με τον κ. Τσίπρα να θέλει να λάβει και τη στήριξη των υπολοίπων κομμάτων στο αίτημα για άμεση σύγκλιση του Eurogroup ώστε να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με τη ρευστότητα και την πιστωτική ασφυξία. Ο πρωθυπουργός θα θέσει ενώπιον της Βουλής τα διλήμματα που υπάρχουν, θα μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούν οι δανειστές και θα απαριθμήσει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η κίνησή του αυτή έχει επίσης σκοπό να αναγκάσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν θέσει στα όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες αλλά και να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό λέγοντάς του ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά.

Πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν την έκτακτη αυτή ενημέρωση και ως μια προσπάθεια να κερδίσει επικονωνιακά η κυβέρνηση από το γεγονός ότι αντιστέκεται στους δανειστές και δεν αποδέχεται μια συμφωνί που προβλέπει υφεσιακά μέτρα. Πάντως, ήδη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και αποδέχονται θετικά την πρόσκληση - πρόκληση του κ. Τσίπρα τονίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικά συζήτηση για το φλέγον θέμα της οικονομίας καθώς ο χρόνος είναι ελάχιστος για να μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Διαρροές

Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης διέρρευσε ότι υπήρξε συμφωνία σχετικά με τις αλλαγές που θα γίνουν στη φορολογία προκειμένου «να μετατεθεί το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα, σε αντίθεση με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή, να μην πληρώνουν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι χθες η συζήτηση ολοκληρώθηκε γύρω από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και προσθέτουν ότι η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινίσεις από κάθε πλευρά.

Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και παράλληλα θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%. Υπογραμμίζουν επίσης ότι οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα και παραπέμπουν στη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση».

Ετσι, αναβάλλεται η αυριανή επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στις Σκουριές Χαλκιδικής, λόγω της συζήτησης στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε διεξοδικά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.

Πράσινο φως

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του εστίασε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και σημείωσε ότι τα προτεινόμενα μέτρα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς να περιλαμβάνουν υφεσιακά μέτρα. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε έναν σχεδιασμό που μεταφέρει το βάρος από τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα στα υψηλά εισοδήματα.

Η Πολιτική Γραμματεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενέκρινε τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως καταγράφηκαν και στις προγραμματικές της δηλώσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η ΠΓ επαναβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές» τής κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά τη μη υλοποίηση υφεσιακών μέτρων, μείωσης συντάξεων και μισθών ή περαιτέρω διάλυσης της αγοράς εργασίας.

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Στο τραπέζι οι μεταρρυθμίσεις, τα νομοσχέδια που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, η πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και το πως διαμορφώνονται οι τελικές επιλογές με στόχο την αποδέσμευση χρημάτων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.

"Θα συζητήσουμε τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, στηρίζουμε τον πρωθυπουργό και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια της χώρας", είπε στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής, που θα παραστεί στο κυβερνητικό συμβούλιο.

Και πρόσθεσε: "Πρέπει να καταλάβουν στην Ευρώπη και θα το καταλάβουν ότι όσο μικρή και να είναι η χώρα, όταν υπάρχει η βούληση μιας νεοεκλεγμένης κυβέρνησης που υπηρετεί τον τόπο να υπερασπιστεί αυτά που πρέπει να υπερασπιστεί θα το κάνουμε και θα δείτε ότι κερδισμένη θα βγει η χώρα".

Ειδικότερα τόνισε πως "εμείς είμαστε αποφασισμένοι να πάμε σε μια διαδικασία που δεν θα επιτρέψει υφεσιακά μέτρα, δεν θα επιτρέψει μείωση των μισθών, θα πρέπει να πάμε σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις και βεβαίως δεν πάμε σε ρήξη αλλά από εκεί και πέρα κια η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό".

Όπως τόνισε "άμα πάνε οι Ευρωπαίοι σε ρήξη, ας αναλάβουν και την ευθύνη" διευκρινίζοντας ότι "Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει".

Η συζήτηση

Όπως ειδικότερα ορίζει το άρθρο 142Α «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής»:

1. Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» του επόμενου άρθρου να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση.

2. Tο αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

3. H ανακοίνωση ή δήλωση της Kυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

4. Oι Πρόεδροι των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Kυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ'ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Kοινοβουλευτικής Oμάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ'αυτόν.

5. H απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

6. H δευτερολογία των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

**7. Όταν οι ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής γίνονται από τον Πρωθυπουργό, οι αναπληρωτές - εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων δεν μπορούν να λάβουν τον λόγο, με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 4 αυτού του άρθρου.

***8. Η Κυβέρνηση, επίσης, ενημερώνει τη Βουλή δια των Υπουργών για σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς τους. Ο χρόνος αγόρευσης των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών-εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα πέντε (5) λεπτά της ώρας. Η δευτερολογία των Υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών - εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα τρία (3) λεπτά της ώρας.

ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.