24/3/15

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ερντογάν - κυβέρνησης

Παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες που του δίνει το Σύνταγμα, ο πρόεδρος Ερντογάν εννοεί να πρωταγωνιστεί διαρκώς στην πολιτική ζωή της χώρας του και την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του, ΑΚΡ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.
Τη χειρότερη κρίση του στα 12 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία διανύει το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, ύστερα από την πρωτοφανή δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η διαμάχη, που ξέσπασε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας με αντικείμενο την ειρηνευτική διαδικασία στο κουρδικό ζήτημα, πήρε απροσδόκητα μεγάλες διαστάσεις την Κυριακή, όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εκ των ιδρυτών του ΑΚΡ, Μπουλέντ Αρίντς, απάντησε έντονα στην κριτική που είχε προηγουμένως ασκήσει στην κυβέρνηση ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Αγαπάμε τον πρόεδρό μας. Eχουμε συνείδηση της ισχύος του και των καλών υπηρεσιών του προς το έθνος. Ωστόσο, υπάρχει κυβέρνηση σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Αρίντς, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη δημόσια κριτική του Ερντογάν στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με στόχο τον αφοπλισμό της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ και την οριστική επίλυση του Κουρδικού με πολιτικά μέσα.

«Ο λαός μας θέλει να βλέπει ότι διαθέτει μια ισχυρή κυβέρνηση, έναν ισχυρό μηχανισμό λήψης αποφάσεων. Ουδείς δικαιούται να ρίχνει σκιές αμφιβολίας», προσέθεσε ο Αρίντς, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να υπερασπιστεί τον Νταβούτογλου απέναντι «σε οποιονδήποτε κίνδυνο να φθαρεί η υπόληψή του».

Προηγουμένως, ο Ερντογάν, ο οποίος ασκούσε επί 11 χρόνια το αξίωμα του πρωθυπουργού, για να μεταπηδήσει στην προεδρία τον περασμένο Αύγουστο, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην κυβερνητική απόφαση για τη συγκρότηση μεικτής επιτροπής παρακολούθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Κουρδικό, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και των δύο πλευρών. «Είναι βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε δημοσίως ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο «θα ενισχύσει τη νομιμοποίηση της νήσου»―μια αναφορά στη νήσο Ιμραλί, της Θάλασσας του Μαρμαρά, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται φυλακισμένος ο ιστορικός ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τούρκος πρόεδρος αποδοκίμασε πρόσφατη κοινή εμφάνιση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Γιαλτσίν Ακντογκάν, και βουλευτών του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, στο ιστορικό μέγαρο Ντολμαμπαχτσέ, όπου φιλοξενείται το γραφείο του εκάστοτε πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη.

Αν και ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν εκείνος ο οποίος ξεκίνησε, το 2013, την τρέχουσα ειρηνευτική διαδικασία με το ΡΚΚ, το τελευταίο διάστημα έχει σκληρύνει εντυπωσιακά τη στάση του, σε σημείο που να δηλώνει ότι δεν υφίσταται πλέον κουρδικό ζήτημα, καθώς η κυβέρνησή του «το επέλυσε οριστικά».

82 συλλήψεις

Στο μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε χθες ότι οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν 82 άτομα, εκ των οποίων τα 60 στην Αγκυρα, στο πλαίσιο των ανακρίσεων για τις καταγγελίες περί απάτης στον διαγωνισμό του τουρκικού «ΑΣΕΠ», το 2010. Οι κατηγορίες στρέφονται ενάντια στην αδελφότητα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, ισλαμιστή στοχαστή Φετουλάχ Γκιουλέν, παλαιό υποστηρικτή του Ερντογάν, ο οποίος ήρθε σε ρήξη μαζί του. Η αδελφότητα αρνείται την κατηγορία περί απάτης στον διαγωνισμό, ώστε να διεισδύσουν, σε μαζική κλίμακα, μέλη της στη δημόσια διοίκηση.
AFP, REUTERS, Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.