25/3/15

Ομπάμα: «Σκότωσε» τη λύση των δύο κρατών ο Νετανιάχου

Δεν δέχεται τη «διορθωτική» δήλωση ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Δεν μπορούμε να βασίζουμε τη διπλωματία μας σε κάτι που όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να συμβεί τουλάχιστον τα επόμενα, πολλά χρόνια» δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα απορρίπτοντας την μετεκλογική απόπειρα Νετανιάχου να ανασκευάσει την εμπρηστική «αποκήρυξη» της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. 
Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι οι διαφορές του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό δεν είναι προσωπικές, αλλά βασίζονται σε ουσιώδη πολιτική διαφωνία για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, και προειδοποιεί ότι το ζήτημα μπορεί να κλιμακωθεί.

«Αυτό [εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν αυτή τη διπλωματία] μπορεί να πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους Παλαιστινίους που με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις από τους Ισραηλινούς, και αυτό μπορεί να καταλήξει σε ένα σπιράλ αρνητικών σχέσεων που θα είναι επικίνδυνο για όλους και κακό για όλους» δήλωσε ο Ομπάμα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δυσκολεύεται να φανταστεί πώς θα μπορούσε να ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος, μετά τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα του, ότι δεν θα υπάρξει ανεξάρτητη Παλαιστίνη όσο παραμένει ο ίδιος στην εξουσία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιχείρησε, μετά τη νίκη του στις εκλογές, να ανασκευάσει τη δήλωσή του. Ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι ακόμη και μετά από αυτή τη «διορθωτική» δήλωση οι προοπτικές για λύση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών παραμένουν ισχνές.

Ο Ομπάμα ότι θα συνεχίσει να συζητά με την ισραηλινή κυβέρνηση και με τους Παλαιστίνιους, όμως επανέλαβε ότι δεν μπορεί να βασίσει τη διπλωματία σε κάτι που είναι απίθανο να συμβεί τα επόμενα, πολλά χρόνια.

Το θέμα, υπογράμμισε ο Ομπάμα, δεν αφορά τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ ηγετών, δηλαδή του ίδιου και του Νετανιάχου, αλλά «να βρεθεί ένας τρόπος για την επίλυση ενός ακανθώδους πολιτικού ζητήματος που έχει κρίσιμες συνέπειες για τις δύο χώρες και για ολόκληρη την περιοχή».

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις διαφωνίες του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.