14/3/15

Σόιμπλε: «Αν θέλετε φύγετε από το ευρώ, εμείς θα σας βοηθήσουμε»

Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ
«Αν θέλετε φύγετε από το ευρώ, εμείς θα σας βοηθήσουμε»Ούτε μια ημέρα δεν περνά που δεν θα κάνει δηλώσεις για την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μετά από όσα είπε για τον κίνδυνο Grexti μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα "Στάνταρτ". Και ρωτηθείς για το ελληνικό χρέος και το ενδεχόμενο "κουρέματος" αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Όποιος μιλάει για νέο κούρεμα του χρέους της Ελλάδας δεν γνωρίζει πως το θέμα του κουρέματος είναι το μικρότερο πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια καθώς η Ελλάδα πληρώνει μικρότερους τόκους από τη Γερμανία".
Ο ίδιος στρέφει τα βέλη του προς την Αθήνα υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας για πάρα πολύ καιρό έζησε πάνω από τις δυνατότητές της με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν προβλήματα, ενώ υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στις Βρυξέλλες, την Ευρώπη ή τη Γερμανία.
Λίγες ώρες νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη να βοηθήσει τον εαυτό της και ότι ο ίδιος δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» που θα οδηγούσε στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, προβληματισμό, για τη σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την Ελλάδα, προκαλεί ο διάλογος μεταξύ του κ. Σόιμπλε και του κ. Βαρουφάκη που δημοσιεύει η Αγορά. Συγκεκριμένα τονίζεται:
Βαρουφάκης: Θέλουμε να προχωρήσει η υλοποίηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου
Σόιμπλε: Εμείς πιστεύουμε ότι η 5η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας πρέπει να ολοκληρωθεί ως έχει, χωρίς καμία μεταβολή και με τα προαπαιτούμενα που είχαν ορισθεί πριν από τις εκλογές, με επιτόπου επιθεωρήσεις από την τρόικα στην Αθήνα.Μέχρι τότε δεν πρέπει να υπάρξει καμία απολύτως εκταμίευση
Βαρουφάκης: Κοιτάξτε να δείτε, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, μόλις αποφασίσαμε κάτι άλλο στο Eurogroup
Σόιμπλε: Εν τοιαύτη περιπτώσει, υπάρχουν επιλογές. Για παράδειγμα, όποτε θέλετε μπορείτε να φύγετε από το ευρώ. Εμείς θα σας βοηθούσε σε αυτή τη διαδικασία
Βαρουφάκης: Όπως γνωρίζετε, αυτή δεν είναι η επιλογή μας
Ημερησία

4 σχόλια:

  1. Of course we lived above our means buying German crap and destroying our own production units from agriculture to industry. Was not that Germany's vision of EU, consumers of German products?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφαλώς ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας, δανειζόμενοι από τις τράπεζες και ξοδεύοντας αλόγιστα. Και γερμανικά προϊόντα αγοράζαμε, τα οποία κάθε άλλο παρά σκουπίδια είναι. Αν ήταν, θα αγοράζαμε ελληνικά και δεν θα έκλειναν οι ελληνικές βιομηχανίες. Άσε που η Ελλάδα δεν τα παρήγαγε όλα (π.χ. αυτοκίνητα, τηλεοράσεις, βίντεο κλπ., στα οποία οι Έλληνες έπεσαν με τα μούτρα).

      Δεν φταίνε οι Γερμανοί, αν εμείς δεν εκσυγχρονίσαμε τις επιχειρήσεις μας και ούτε ασφαλώς ήθελαν μία χώρα που να μην παράγει, για να αγοράζει γερμανικά προϊόντα. Απορώ μ' αυτή την ανόητη αντίληψη, διότι τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έπαψαν να παράγουν. Εξ άλλου, χωρίς να παράγει, χωρίς να έχει πλούτο, πώς θα αγόραζε τα γερμανικά προϊόντα; Με δανεικά, όπως έκανε και οδηγήθηκε στην χρεοκοπία.

      Διαγραφή
  2. >Σόιμπλε: Εν τοιαύτη περιπτώσει, υπάρχουν επιλογές. Για παράδειγμα, όποτε θέλετε μπορείτε να φύγετε από το ευρώ. Εμείς θα σας βοηθούσε σε αυτή τη διαδικασία
    Βαρουφάκης: Όπως γνωρίζετε, αυτή δεν είναι η επιλογή μας<


    Αντί αυτής της ευγενικής απάντησης, έπρεπε να του πει: «Πόσα μας δίνεις δηλαδή;», είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι Γερμανοί… και πιστέψτε με, έχω μεγάλη εμπειρία για συναλλαγές με Γερμανούς όλων των ειδών και τάξεων.

    @ Νατιβίστ

    >Ασφαλώς ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας, δανειζόμενοι από τις τράπεζες και ξοδεύοντας αλόγιστα.<
    Άντε πάλι τα ίδια, ούτε εσύ ο ίδιος δεν ζούσες πάνω από τις δυνατότητες σου, ούτε εγώ.

    >Δεν φταίνε οι Γερμανοί, αν εμείς δεν εκσυγχρονίσαμε τις επιχειρήσεις μας και ούτε ασφαλώς ήθελαν μία χώρα που να μην παράγει<
    Πάλι θα επαναλάβω ό τι είχα πει σε παλιές μας συζητήσεις, ο χρόνος και τα νέα δεδομένα νομίζω ότι με δικαιολογούν.
    Αυτοί (όχι μόνο οι Γερμανοί αλλά κυρίως αυτοί) ήθελαν και ΘΕΛΟΥΝ μια χώρα (όχι και μόνο) που να μη παράγει… ούτε ντομάτα, ούτε ποδήλατο, αυτό φάνηκε την άλλη μέρα από την αίτηση ένταξης στη τότε ΕΟΚ, τότε που η χώρα διέθετε βιομηχανία που κάλπαζε και γεωργία με τεράστιες δυνατότητες και πλεονεκτήματα (καταντήσαμε να αγοράσουμε ολλανδικές άγευστες ντομάτες… γιατί αυτές εισάγονται και πωλούνται από τους μεγαλέμπορους).
    Φυσικά η φθορά ήταν εξίσου προερχόμενη από το εξωτερικό και το εσωτερικό όπου αναπτύχτηκε δυσανάλογα το λόμπι/ κόμμα των Γερμανοτσολιάδων, μέσω δυσανάλογου χρηματισμού και διαφθοράς της ελληνικής «ελίτ», που από τι φαίνεται δεν την ελέγξαμε ούτε εσύ ούτε εγώ, και για αυτό μπορούμε και μιλάμε ελεύθερα.
    Τα ίδια φαινόμενα παρατηρήθηκαν και σε άλλες χώρες –κατά σύμπτωση της Νότιας Ευρώπης- και συνεπώς δεν χρειάζεται να ενοχοποιήσουμε τον γείτονα μας, τον Έλληνα μεσαίο πολίτη όπως κάνεις απροσδιόριστα με τη χρήση του πρώτου πληθυντικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να βοηθήσει σ' αυτή την διαδικασία, πρέπει να αλλάξει την Συνθήκη της Λισσαβώνος, δηλαδή τον Καταστατικό Χάρτη της ΕΕ. Εύκολα μιλάνε όλοι για έξοδο της Ελλάδος από την ΟΝΕ, αλλά κανείς δεν φαίνεται να λαμβάνει υπ' όψιν του την παράμετρο αυτή.

      Εγώ κι εσύ μπορεί να μην ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Όμως, η πλειονότητα του ελληνικού λαού, η οποία πήρε απότομα λεφτά στα χέρια της, το έκανε. Ναι, Κριστιάν, ξοδεύα(μ)νε αλόγιστα, κάτι που έλεγε, άλλωστε, και ο ίδιος ο Παπανδρέου (και όχι μόνο, φυσικά), ο άνθρωπος που δημιούργησε αυτή την επίπλαστη ευημερία. Γι αυτό τον λόγο δεν δανειζόταν το κράτος; Για να παρέχει την επίπλαστη αυτή ευημερία, ανταλλάσσοντάς την με ψήφους;

      Δεν έχει καμμία λογική το επιχείρημα, ότι ήθελαν οι Ευρωπαίοι μία χώρα που να μην παράγει τίποτε. Τον λόγο τον εξήγησα και παραπάνω. Η βιομηχανία στηριζόταν κυρίως στην κρατικές επιδοτήσεις και τούς δασμούς, που την προστάτευαν από τον εξωτερικό ανταγωνισμό. Όταν αυτά εξέλειπαν, βούλιαξε. Το ίδιο έγινε και με την γεωργία, διότι κι αυτή χρειάζεται εκσυγχρονισμό και ορθολογισμό. Ούτε το ένα έγινε, ούτε το άλλο υπήρχε. Οι επιδοτήσεις έγιναν 4Χ4, διαμερίσματα, ταξείδια και δεν ξέρω τι άλλο. Άσε που κατακλέψαμε την ΕΟΚ/ΕΕ, δηλώνοντας περισσότερα δέντρα/ζώα (τα λεγόμενα "πανωγραψίματα"), για να παίρνομε περισσότερα. Τώρα, μάς τα ζητούν πίσω και με το δίκιο τους.

      Αυτά τα κάναμε ΕΜΕΙΣ (ασχέτως ανε δεν τα έκανες προσωπικά εσύ κι εγώ) και γι αυτά μιλώ. Πράγματα γνωστά και αδιάψευστα.

      Τα της "ελίτ" και των Γερμανοτσολιάδων και τα ρέστα, δεν αναιρούν την παραπάνω κατάσταση, ούτε μάς απαλλάσσουν από τις ευθύνες μας, σαν λαό. Το σχόλιό μου, όπως είδες, ήταν απάντηση στα όσα ανυπόστατα έγραψε ο NikoApelles, ο οποίος δικαιολογείται να μην γνωρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα και να πιστεύει αυτά που γράφουν όσοι δεν θέλουν να παραδεχτούν την πραγματικότητα, αλλά να αναζητήσουν εξιλαστήρια θύματα. Γνήσιο ελληνικό ελάττωμα αυτό, που δεν βοηθά σε τίποτε. Αντιθέτως μάλιστα.

      Τέλος, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με τη φράση "που από τι φαίνεται δεν την ελέγξαμε ούτε εσύ ούτε εγώ, και για αυτό μπορούμε και μιλάμε ελεύθερα".

      Δεν αμφιβάλλω ότι τα ίδια φαινόμενα, αν εννοείς την διαφθορά, παρουσιάστηκαν και σε άλλες χώρες, αλλά εγώ δεν ασχολήθηκα καθόλου με το φαινόμενο. Όμως, κανένα κράτος δεν διάλυσε τον παραγωγικό του ιστό, όπως εμείς κι αυτό είναι που θίγω εγώ.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.