29/3/15

Στο χάος η Υεμένη

Μαίνεται η μάχη ανάμεσα σε Χούτι και δυνάμεις πιστές στον πρώην Πρόεδρο της χώρας

Χθες, ένεκα της σοβαρότητας της όλης κατάστασης στη χώρα, το πολεμικό ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας απομάκρυνε δεκάδες διπλωμάτες, κυρίως Σαουδάραβες

ΧΑΟΤΙΚΗ η κατάσταση στη χώρα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου


Στο χάος βυθίζεται η Υεμένη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των ανταρτών Χούτι και των δυνάμεων πιστών στον πρώην Πρόεδρο της χώρας. Παράλληλα, συνεχίζονται οι αεροπορικές επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας, ενώ το Ριάντ προχώρησε και στην απομάκρυνση δεκάδων διπλωματών. Μάλιστα, χθες, ένεκα της σοβαρότητας της όλης κατάστασης στη χώρα, το πολεμικό ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας απομάκρυνε δεκάδες διπλωμάτες, κυρίως Σαουδάραβες, από το Άντεν της νότιας Υεμένης, ενώ συνεχίζονται από την Πέμπτη οι αεροπορικές επιδρομές στη χώρα αυτή εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
«Οι δυνάμεις του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού εκτέλεσαν την επιχείρηση Τυφώνας για την απομάκρυνση δεκάδων διπλωματών, μεταξύ των οποίων και Σαουδάραβες», από το Άντεν, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι Ελ-Εχμπαρίγια. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί οι εθνικότητες των υπόλοιπων διπλωματών. Σύμφωνα με την τηλεόραση, οι διπλωμάτες έχουν φτάσει ήδη στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Δεν τα βάζουν κάτω

Πάντως, παρά τις αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας, της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία, οι Χούτι, που επιδιώκουν την ανατροπή του Προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, κατάφεραν να προωθηθούν την Παρασκευή προς τα νότια και ανατολικά της Υεμένης. Οι σιίτες αντάρτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, απέκτησαν πρόσβαση στα παράλια της Αραβικής Θάλασσας καθώς έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το λιμάνι Σάκρα, που απέχει 100 χιλιόμετρα από το Άντεν, όπως ανέφεραν κάτοικοι της πόλης στο πρακτορείο Ρόιτερς. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου χαρακτήρισε χαοτική και τεταμένη την κατάσταση που επικρατεί στο Άντεν, όπου ομάδες ανταρτών συγκρούονται με μέλη των «Λαϊκών Επιτροπών» που αντιστέκονται στους Χούτι σε πολλές συνοικίες της πόλης.

Δύσκολη η μάχη στο Ριάντ

Σημειώνεται, πάντως, ότι η επιχείρηση του Ριάντ αποδεικνύεται δυσκολότερη απ' ό,τι είχε υπολογιστεί, καθώς οι Χούτι συνεχίζουν την προέλασή τους στα ανατολικά και νότια της χώρας. 'Ηδη, κατέλαβαν το λιμάνι Σάκρα, 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Άντεν. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου χαρακτήρισε χαοτική την κατάσταση που επικρατεί στο Άντεν, όπου ομάδες ανταρτών συγκρούονται με μέλη των «Λαϊκών Επιτροπών» που αντιστέκονται στους Χούτι. Μάλιστα, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην περιοχή του αεροδρομίου, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά τη νύχτα. Εν τω μεταξύ, μαχητικό της Σαουδικής Αραβίας, που πετούσε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, αντιμετώπισε «τεχνικό πρόβλημα», με αποτέλεσμα οι δύο πιλότοι να αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα εγκατάλειψης.

Η ταυτότητα των Χούτι

Σημειώνεται πως οι αντάρτες Χούτι, που θρησκευτικά αποτελούν ξεχωριστή κοινότητα εντός του σιιτικού Ισλάμ (Ζαϊντίτες), είχαν καταφέρει πρόσφατα να επεκτείνουν την επιρροή τους στις υεμενιτικές δυνάμεις ασφαλείας, προσεταιριζόμενοι και ρεύματα που υποστήριζαν τον πρώην Πρόεδρο της Υεμένης, Αλί Αμπντάλα Σαλέχ. Με την προέλασή τους, κατέλαβαν τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Υεμένης (ανάμεσά τους και την πρωτεύουσα Σαναά), εκδίωξαν τον Φεβρουάριο τον Πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι στο Άντεν - το οποίο έφτασαν να βομβαρδίσουν, παίρνοντας τον έλεγχο αεροπορικών μέσων των υεμενιτικών δυνάμεων.
Οι Χούτι υποστηρίζονται με κεφάλαια και εξοπλισμό από το (επίσης σιιτικό) Ιράν. Η (σουνιτική) Σαουδική Αραβία, που θεωρεί την αδύναμη γειτονική της Υεμένη μέρος του «φυσικού της πεδίου επιρροής», παρακολουθούσε με ενισχυόμενη ανησυχία την ενίσχυση παραγόντων που πρόσκεινται στην Τεχεράνη. Η πολυσυλλεκτικότητα της ομάδας χωρών που πλέον συμμετέχουν στον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία είναι φαινομενικά μεγάλη: Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Μπαχρέιν δηλώνουν «παρούσες» στις επιχειρήσεις, Μαρόκο, Αίγυπτος, Ιορδανία, Σουδάν και μέχρι και Πακιστάν δηλώνουν σε ετοιμότητα ακόμη και για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων.

- See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/world/219189/sto-xaos-i-yemeni#sthash.oFXtKwVg.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.