30/3/15

Ο Άιντα στις «μητέρες πατρίδες»: Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θέλει να πάει σε Αθήνα και Άγκυρα πριν την έναρξη συνομιλιών – Αναχώρησε για Μασσαλία το Γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Ο Άιντα στις «μητέρες πατρίδες»: Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θέλει να πάει σε Αθήνα και Άγκυρα πριν την έναρξη συνομιλιών – Αναχώρησε για Μασσαλία το Γεωτρύπανο της ΕΝΙ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα επιδιώξει να επισκεφθεί την Αθήνα και την Άγκυρα πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού θα στοχεύσει με τα ταξίδια του αυτά να διαμορφώσει καλό κλίμα πριν την έναρξη της διαδικασίας, όταν και όποτε αυτή ξεκινήσει. Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού έχει εκφράσει την επιθυμία να μεταβεί στην Αθήνα ενόψει του γεγονότος ότι έχει εκλεγεί νέα κυβέρνηση. Με την Άγκυρα, όπως υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, υπάρχει ανοικτό κανάλι επικοινωνίας, πλην όμως οι διά ζώσης συζητήσεις «βοηθούν περισσότερο».

Το ζητούμενο για τον ΟΗΕ και την ομάδα Κυπριακού είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες εντός Μάιου ενώ θεωρούν πως τον Απρίλιο πρέπει να γίνουν οι ανακοινώσεις. Αν και έχουν δημιουργήσει κλίμα επανέναρξης των συνομιλιών, οι Οηέδες διατηρούν μια επιφύλαξη καθώς όπως είναι γνωστό την τελική απόφαση θα την πάρει ο Πρόεδρος Ερντογάν και όχι ο Νταβούτογλου και το υπουργείο Εξωτερικών. Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως κανείς δεν μπορεί σήμερα να ασκήσει την επιρροή του στον Ερντογάν καθώς έχει δημιουργήσει τεταμένες σχέσεις με τους περισσότερους ισχυρούς του πλανήτη.

Τα Ηνωμένα Έθνη, θεωρώντας λίγο-πολύ δεδομένη την επανέναρξη των συνομιλιών, θα επιδιώξουν όπως η διαδικασία προχωρήσει γρήγορα και εντός τριών μηνών να υπάρξει αξιολογήση με στόχο «να γίνει τότε ταμείο».

Με βάση τις διαβεβαιώσεις που έχουν από τουρκικής πλευράς, η NAVTEX δεν θα ανανεωθεί και το «Μπαρμπαρός» θα αποχωρήσει από την περιοχή. Ανοικτό, πάντως, παραμένει το ενδεχόμενο το νέο απόκτημα της Τουρκίας, το Τουρκουάζ να αρχίσει έρευνες στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία υποδεικνύει πως πέραν από τη μη ανανέωση της NAVTEX και την αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» ζητά και διαβεβαιώσεις πως δεν θα επανέλθει η Τουρκία στην περιοχή για έρευνες. Παράλληλα τονίζει πως το ενεργειακό της πρόγραμμα θα συνεχισθεί. Η γαλλική TOTAL θα ανακοινώσει εντός Απριλίου ημερομηνίες για έναρξη σεισμικών ερευνών ενώ η NOBLE προχωρεί με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων από το τεμάχιο 12. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως το γεωτρύπανο της ΕΝΙ Saipem 10.000 αναχώρησε και κατευθύνεται προς το λιμάνι της Μασαλίας για να αποκτήσει πιστοποιητικό καταλληλότητας, έλεγχος που γίνεται συχνά.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία σημειώνει πως δεν αποδέχεται χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Τα Ηνωμένα Έθνη δίνουν μεν διαβεβαιώσεις, υποδεικνύοντας πως δεν μπορεί οι συζητήσεις να διεξάγονται επ΄ άπειρον. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Άιντα δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα υποβάλλουν ουδέτερες προτάσεις για να βοηθήσουν τις συζητήσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες πως η συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς σε μια διαδικασία που στην ουσία θα αποδέχεται την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να αναμένεται από κανένα. Μιλώντας στα αποκαλυπτήρια μνημείου του Γρηγόρη Αυξεντίου στον Άγιο Αθανάσιο, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι η αρνητικότητα της Τουρκίας δεν επέτρεψε τα τελευταία δύο χρόνια να υπάρξει μια γόνιμη διαπραγμάτευση.

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.