3/3/15

Παντελής Σαββίδης: Γιατί η Τουρκία υποχώρησε στο θέμα της ΝΟΤΑΜ; Τι πρέπει να περιμένουμε;

Η Τουρκία, κάτω από την πίεση που δέχθηκε μετά την έκδοση της απαράδεκτης, από κάθε άποψης, αγγελίας της, την απέσυρε καθ’ ολοκληρίαν, και το γεγονός εγείρει ορισμένα ερωτηματικά και οδηγεί σε αντίστοιχες διαπιστώσεις.

Το λάθος που διέπραξε η Τουρκία –και στην παρούσα συγκυρία δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό ούτε από το ΝΑΤΟ ούτε από τον διεθνή παράγοντα που κρατά, συνήθως, στο θέμα της ελληνοτουρκικής διαμάχης στο Αιγαίο ουδέτερη συμπεριφορά– ήταν η συμπερίληψη, στην έκταση που δέσμευσε με την αγγελία της, εδάφους της Λήμνου, εθνικού εναέριου χώρου και αιγιαλίτιδας ζώνης. Αμφισβήτησε δηλαδή ευθέως την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Θεωρητικά, αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσε, όταν πραγματοποιούσε τις ασκήσεις, να βομβαρδίσει τις περιοχές του εδάφους της Λήμνου που δέσμευσε, και να ζητήσει την… προσωρινή εγκατάλειψή τους. Από σκοπιμότητα ή από λάθος εκτίμηση της Άγκυρας, αυτή η αμφισβήτηση δεν μπορούσε επ’ ουδενί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. Το γεγονός αυτό εκτιμήθηκε δεόντως από τη Συμμαχία και τον διεθνή παράγοντα, και υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρή πίεση προς την Τουρκία να υποχωρήσει. Η τακτική κίνηση της γειτονικής χώρας να άρει τις συντεταγμένες που αφορούσαν τη Λήμνο (και μόνο) αντιμετωπίστηκε με την ίδια αποφασιστικότητα από ελληνικής πλευράς, οπότε η Άγκυρα απέσυρε συνολικά τη NOTAM.

Ένα δεύτερο στοιχείο που συνεκτιμήθηκε από το ΝΑΤΟ και (κυρίως) τον διεθνή παράγοντα, αλλά και από άλλες δυνάμεις που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, είναι ότι η Τουρκία δέσμευε για ασυνήθιστα μακρύ χρονικό διάστημα μεγάλη έκταση στο Αιγαίο, από όπου διέρχονται καθημερινώς πολλά πλοία διαφόρων χωρών.

Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos news

10 σχόλια:

  1. Ίσως να ήταν ένας "αντιπεριsπασμος" σε μια κοντινή κρίση, η οποια θα προκληθεί στο νοτιανατολικό Αιγαίο η την Κύπρο, ένα αίσθημα πρόσκαιρης νίκης και πως ο Νατοϊκός παράγοντας υποστήριξε μια την Ελλάδα οποτε τώρα, στην επομενη δηλαδή κρίση. πρέπει να κρατήσει ισορροπίες υποστηρίζοντας την Τουρκια. Πολύ προσοχή, γιατί σίγουρα έπεται συνεχεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας έπεται. Αρκεί εμείς να τηρούμε πάντα την ίδια στάση και να βγάλουμε από πάνω μας την ρετσινιά του κιοτή, που μάς κόλλησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

      Διαγραφή
  2. We have to stop focusing only at the Aegean if we want peace through strategic and tactical moves. The Black Sea is the answer. I have written more details on that on past articles, but they were deleted. Possibly for a good reason...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. what do you mean the black sea is the answer? I'm eager to listen to any ideas concerning Greece's benefit.

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Μας καλούν δηλαδή να κανονίζουμε μαζί τι θα κάνουμε στο σπίτι μας και αν θα έχουμε λόγο όταν αυτοί θα δεσμεύουν χώρους από το σπίτι μας. Στα μετρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης η Τουρκια διαπραγματεύεται τα δικά μας δικαιώματα δηλαδή! Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου!

      Διαγραφή
    2. Kαι το ερώτημα είναι, θα κάτσουμε εμείς να συζητήσουμε τέτοια πράγματα?

      Διαγραφή
    3. Αν η Τουρκια δεσμεύει περιοχές του Αιγαίου εντός ελληνικής AOZ για 6 μήνες, αυτό ουσιαστικά δε σημαίνει συνδιαχείριση της θάλασσας μας?

      Διαγραφή
    4. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μακροχρονίου ενδοτικής πολιτικής και της ανυπαρξίας στρατηγικού σχεδιασμού σε βάθος.

      Μιλούν για "Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης", κάτι που έχει αποδειχθεί αδύνατο, διότι έχομε αντικρουόμενα συμφέροντα και οι Τούρκοι δεν συζητούν με κάποιον που καταλαβαίνουν ότι είναι κιοτής, αλλά επιβάλλουν την άποψή των.

      Μιλούν για "υφιστάμενα προβλήματα", ενώ υπάρχει μόνον ένα: Η υφαλοκρηπίδα των νησιών, που οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν. Όμως, έχουν δίκιο να μιλάνε για προβλήματα, αφού ο Σημίτης τούς αναγνώρισε στην Μαδρίτη το 1997 "ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο".

      Η Τουρκία δεν θα μπορούσε να δεσμεύσει τίποτε εντός της ελληνικής ΑΟΖ, αν η τελευταία είχε ανακηρυχθεί. Ούτε αυτό έγινε, παρά τις τυμπανοκρουσίες (μιας από τις πολλές) του φαφλατά Σαμαρά. Ούτε προχώρησε τόσα χρόνια τώρα η Ελλάδα στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 νμ, όπως μάς δίδει το δικαίωμα το Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης, διότι, για να παραφράσω τον Αριστοφάνη, "υπό των Τούρκων πατούμενοι ες οκταπλάσιον χέζομεν".

      Διαγραφή
  4. Na εκδώσουμε ΝΟΤΑΜ που θα δεσμεύει την θαλασια περιοχή απο τσανάκαλε μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.