30/3/15

Ασφαλιστικό, το εθνικό μας φαλιμέντο

Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι εντελώς χρεωκοπημένο, και ας μην το παραδέχεται η κυβέρνηση. Το ξέρω ότι όλοι τους απεχθάνονται τους αριθμούς, το έχουν αποδείξει άλλωστε. Θα παραθέσω μόνο λίγους, που αποδεικνύουν ότι το ασφαλιστικό είναι το εθνικό μας φαλιμέντο.
27 δις πληρώνουμε κάθε χρόνο σε συντάξεις. Μόνο 15 δις από αυτά καλύπτονται από εργατικές και εργοδοτικές εισφορές των σημερινών εργαζομένων. Τα υπόλοιπα 12 δις τα βάζει ο Κρατικός Προϋπολογισμός, οι φόροι μας δηλαδή. Αν αυτά τα 12 δις σας φαίνονται λίγα, αναλογιστείτε μόνο ότι ολόκληρος ο φόρος εισοδήματος όλων των φυσικών προσώπων της χώρας συγκεντρώνει μόνο 7 δις το χρόνο, ενώ ο αβάσταχτος ΕΝΦΙΑ συγκέντρωσε μόλις 2,5.
Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν ότι εάν μπορούσαμε να λύσουμε το ασφαλιστικό, θα μπορούσαμε να καταργήσουμε εντελώς τον ΕΝΦΙΑ και ολόκληρο τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και να μας περισσέψουν και λεφτά για να βγούμε οριστικά από την κρίση.
Απορώ πώς μια κυβέρνηση της Αριστεράς που επαγγέλλεται την κοινωνική δικαιοσύνη, θεωρεί δίκαιο να πληρώνει κατά μέσο όρο συντάξεις χιλίων ευρώ σε συνταξιούχους κάτω των 65 (επίσημα στοιχεία) από φόρους εργαζομένων των 500 ευρώ. Ή πώς θεωρεί σωστό να συνεχίζει να επιβαρύνεται το χρεωκοπημένο αυτό σύστημα με στρατιές νέων πενηντάρηδων συνταξιούχων που προστίθενται σε αυτό καθημερινά. Είναι παράλογο, άδικο και εξωφρενικό.

Κωστής Λυμπουρίδης

REAL.GR

2 σχόλια:

  1. Η ΙΔΕΑ
    Να επικυρηχτούν οι συνταξιούχοι, και μάλιστα όσοι σκοτωνουν συνταξιούχους κάτω των 60 να παίρνουν πρίμ.
    Να πείτε σε αυτόν τον τύπο που τα γράφει τόσο ωραία ότι ξέχασε να γράψει για τη μεγάλη κλοπή των ασφαλιστικών που έγινε επί Σημίτη, Καραμανλή, ΓΑΠ και Σαμαρά.
    Αυτα δεν τα "θυμάται".
    Τώρα για τις επιχορηγήσεις του κράτους στα ταμεία έχω την παρακάτω ερώτηση.
    Η πεθερά μου πλήρωνε για σύνταξη του ΟΓΑ 470 ευρω το 6μηνο. Η σύνταξη που θα πάρει όπως της είπε ο ανταποκριτης του ΟΓΑ είναι πρίπου εβδομήντα (70) ευρώ. Με πόσα λοιπόν την επιχορηγεί το κράτος;
    Ερωτηση 2η
    Αφού το κρατος επιχορηγει τις συντάξεις γιατι στρατιωτικός φίλος που ζήτησε να σταματήσει να ασφαλίζεται στα επικουρικα (ΜΤΣ ΜΤΝ ΜΤΑ) του στρατού και να του δωσουν πίσω τα καταβληθέντα του το αρνήθηκαν; Έτσι δεν θα γλίτωνε το κράτος τις εισφορές;
    Πείτε σε αυτόν τον τύπο ότι γράφει βλακείες για να ετοιμάσει το έδαφος για νέες περικοπές συντάξεων.
    Γέμισε ο τόπος παπαγάλους που θέλουν το "καλό" μας.
    Το τίμιο θα ήταν να γράψει όλες τις πτυχες του ασφαλιστικού και όχι αυτες που του επιτρέπουν τα αφεντικά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνει λάθος ο κ. Λυμπουρίδης.
    Το κράτος επιχορηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία με 12 δις, όχι μόνο για τις συντάξεις αλλά και για τις άλλες ανάγκες τους, όπως είναι τα προνοιακά επιδόματα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
    Δεύτερο, τα 27 δις που αναφέρει είναι ΜΙΚΤΑ, δηλαδή προ φόρων και κρατήσεων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης(όπως ρητά αναφέρεται στις μηνιαίες εκθέσεις από την ΗΔΙΚΑ). Το καθαρό ποσό είναι 19 δις στις κύριες και 3 δις στις επικουρικές.
    Τρίτο, το Γραφείο Προυπολογισμού της Βουλής, είναι σαφέστατο στο τι φταίει για το ασφαλιστικό, ας το διαβάσει ο αρθρογράφος, που απλά ανακυκλώνει το πρόγραμμα της Δράσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.