5/3/15

Λίγο πριν βγουν τα όπλα

Βενεζουέλα 30 Ιανουαρίου 2015Του Γιάννη Κουζηνού
Θα προσπαθήσω σήμερα να παραθέσω τα τελευταία γεγονότα και τα τελευταία νέα από την μακρινή Βενεζουέλα όπου κατοικώ χωρίς να πάρω θέση αφού η οπτική μου για το πώς έχουν τα πράγματα στην χώρα έχει αποτυπωθεί σε αρκετα κειμενα που η Parallaxi εχει φιλοξενησει, χωρίς απολύτως καμία λογοκρισία, εδώ και για πάνω από ένα χρόνο.
Φεβρουάριος του 2014 και η Βενεζουέλα δονούνταν από πολλαπλές διαδηλώσεις φοιτητών αλλα και απλων πολιτων με τα συνήθη αιτήματα των τελευταιων ετων για ασφαλεια, παιδεία, ελευθερία, Δημοκρατία, δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση κ.τ.λ. Πάνω από 15 νεκροί στην διαρκεια εκεινων των διαδηλωσεων με την κυβέρνηση και τους διαδηλωτές να ανταλλάσουν ανακοινώσεις για το πpιος ευθύνεται για τη βία στους δρόμους και τους νεκρούς. Εκεινο τοn Φεβρουάριο λοιπον έκανε την εμφάνισή του με δηλώσεις του στον τύπο, ηχητικά και βίντεο στο youtube, ο στρατηγός εν αποστρατεία Angel Vivas.
O Vivas με πύρινους λόγους κατά του καθεστώτος καλουσε τον κόσμο να αντισταθεί, να διαδηλώσει και να παρει την χωρα του πισω από τους Κουβανούς που έχουν κατακλύσει τον στρατό αλλά και όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης του Τσαβες αλλά και του Μαδούρο. Τον δε Μαδούρο δεν τον αναγνωρίζει σαν νομιμα εκλεγμενο πρόεδρο της χώρας αφού όπως υποστηρίζει, και μαζί του σε αυτό και πολύς κόσμος,ο Μαδούρο έχει γεννηθεί στην Κολομβια και ως εκ τούτου δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα της εκλογής του στην θέση του Προέδρου. -Όταν αυτό το θέμα είχε τεθεί από την αντιπολίτευση χαρακτηριστηκε ανυπόστατο και στις επίμονες απαιτήσεις για την παρουσίαση του πιστοποιητικού γεννήσεως του Μαδούρο δεν δόθηκε ούτε απάντηση ούτε το πιστοποιητικό-.
Οι παραινέσεις του Vivas τον Φεβρουάριο του 2014 οδήγησαν τον Μαδούρο στο να δώσει εντολή συλληψης του. Η εντολή του έγινε επιχείρηση με μονάδα του στρατού και της αστυνομίας προσπαθώντας να συλλάβει τον Vivas στην κατοικια του. Ο Angel Vivas εμφανίστηκε στον προαύλιο χώρο του σπιτιού του κρατώντας ένα οπλοπολυβόλο και φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο φωνάζοντας στο πλήθος που άρχισε να συγκεντρώνεται, στις κάμερες αλλά και τη μονάδα που επιχειρούσε για τη συληψη του ότι είναι έτοιμος να πεθάνει για την πατρίδα του και επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του περί μη νομιμοτητας του Μαδούρο και Κουβανοκρατούμενου κράτους στη Βενεζουελα. Ο συγκεντρωμένος κόσμος, που από καποιο σημειο και πέρα λειτούργησε σαν ασπίδα προστασίας, o οπλισμένος 59χρονος στρατηγος και τα λεγόμενά του ότι διαθέτει στο σπίτι του μεγάλο οπλοστάσιο, τελικά όχι μόνο απέτρεψε την συλληψη του αλλά διέφυγε από το πολιορκημενο σπιτι του και έως και σήμερα παραμένει ελεύθερος και σε αγνωστη τοποθεσια.
Θεώρησα αναγκαίο να σας περιγράψω αυτό το συμβάν για να να μπορέσετε να καταλάβετε καλύτερα τα νέα για το τι συμβαίνει ή τι μπορεί να συμβεί αυτές τις μέρες στη Βενεζουέλα.
Ο Στρατηγός Angel Vivas έκανε την επανεμφάνιση του περίπου ένα μήνα πριν, και ενώ ο πρόεδρος Μαδούρο βρισκόταν στο εξωτερικό προς αναζήτηση πόρων για στήριξη της υπό κατάρρευση οικονομίας της Βενεζουέλας, δίνοντάς του ουσιαστικά ένα τελεσίγραφο! Έδωσε στον Μαδούρο ένα μήνα να παραιτηθεί και να φύγει από τη χώρα ανοίγοντας τον δρόμο για νέες δημοκρατικές εκλογές, και ότι σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα ήταν δική του ευθύνη. Στο διάστημα που πέρασε από το τελεσίγραφο που έδωσε o Vivas στον Μαδούρο η κυβέρνηση δεν έδωσε απολύτως καμία απάντηση, τουλάχιστον δημόσια, αλλά ούτε και η αντιπολίτευση αναφέρθηκε σε αυτό μέσω κανενός από τους εκπροσώπους της.
Το τελεσίγραφο λήγει το Σάββατο τα μεσάνυχτα (ώρα Βενεζουέλας- Η Ελλάδα είναι 6.5 ώρες μπροστά) και ο Vivas εμφανίστηκε με μηνυμα του ξανά το απόγευμα της Παρασκευής θυμίζοντας και επαναλαμβάνοντας το τελεσίγραφό του προς τον Μαδούρο αλλά και με οδηγίες προς τον λαό της Βενεζουελας.
Καλεί τους πολίτες να εφοδιαστούν με όπλα για την υπεράσπιση τον σπιτιών τους και να κλειστούν σε αυτά από το βράδυ του Σαββάτου αφού έχουν εφοδιαστεί και με τρόφιμα για μερικές μερες. Επίσης ζήτησε από τους πολίτες να βοηθούν, να παρέχουν άσυλο και προστασία στα σπίτια τους σε αυτούς που τη χρειάζονται και μάχονται για την ελευθερία της Βενεζουέλας.
Παρασκευή βραδάκι κι ενώ γράφω αυτό το κείμενο πραγματικά δεν γνωρίζω εάν τα λεγόμενα του πρώην Στρατηγού είναι λόγια του αέρα χωρίς κανένα σοβαρό υπόβαθρο ή αν πραγματικά σε λίγες ώρες στη Βενεζουελα θα ζήσουμε μια αποπειρα πραξικοπήματος, μια λαϊκή εξέγερση με την συμπαρασταση μέρους του στρατού,την αρχή ενός αιματηρού εμφυλίου, την απελευθέρωση μιας χώρας από ένα απολυταρχικό καθεστώς ή απλά θα ξημερώσει Κυριακή χωρίς να συμβεί απολύτως τίποτα.
Πραγματικά δεν γνωρίζω τίποτα άλλο και η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκοπό να γράψω για την όλη κατάσταση, μάλλον γιατί την θεωρούσα ελαφρά, χωρίς βάρος και γραφική. Ως που η εντολη που εδόθη στον στρατο το απόγευμα της Παρασκευής να μου αλλαξει γνώμη και να σκορπίσει τον φόβο μέσα μου. Ο στρατός από το απόγευμα της Παρασκευής έχει το ελεύθερο να χρησιμοποιεί τον οπλισμό του κατα βουληση σε διαδηλώσεις πολιτών.
parallaximag


Πεθαίνοντας για λίγο γάλα για το παιδί σου.
Δεν είναι μόνο οι σφαιρες που σκοτωνουν στην Βενεζουελα.Το καθημερινό μαρτύριο και το άγχος της επιβίωσης κάτω από απάνθρωπες συνθήκες κόστισαν την ζωή σε γυναικα που περίμενε για ώρες σε ουρά σουπερ μαρκετ.Όπου φτωχός κι η μοίρα του..








Ένας ακόμα νεκρός διαδηλωτής από χέρια αστυνομικού,από τα χέρια του δικτατορικού καθεστώτος στην Βενεζουελα.Θύμα ένα νεαρό παλικαρακι μολις 14 χρονων o Kluiberth Ferney Roa πυροβολήθηκε εν ψυχρώ στο κεφάλι από τον ένστολο Mora Ortiz Javier Osias.Ο Μαδούρο χαρακτήρισε τον νεκρο δεξιο φασιστα και την εκτέλεση του λάθος του αστυνομικού.Αυτή την στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο ο Μαντουρο σε εθνικό δίκτυο σε ενα παραληρημα δήλωσε ότι όλοι οι τρομοκράτες (διαδηλωτες) πρέπει να πεθάνουν καλώντας όλο τον στρατό να βρίσκεται στους δρόμους καθώς έχει πληροφορίες για στρατό που ερχεται από την Κολομβια με σκοπό την ανατροπή του.Η Βενεζουέλα ακόμα μια φορά μέσα στον τρόμο και στον παραλογισμό.Ο Θεός να μας φιλάει και ας συγχωρήσει όλους τους νεκρούς που έφυγαν άδικα και πρόωρα διαδηλώνοντας την ανάγκη τους για Δημοκρατία και αξιοπρέπεια.Στην φωτογραφία το τελευταίο θύμα Kluiberth Ferney Roa .Βιντεο και φωτογραφίες με την στιγμή της εκτέλεσης αποδείξεις του γεγονότος υπάρχουν πολλά αλλά θα αποφύγω να τα δημοσιευσω για ευνόητους λόγους..Υ.Γ.Πληροφορίες μιλάνε για ένα ακόμα νεκρό,αυτή την φορά ένα 17χρονο πάλι από πυρά αστυνομικού πριν από λίγη ώρα.

του Γιάννη Κουζηνού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.