Ο Ερίκ Τουσέν είναι παγκοσμίου φήμης ειδικός για θέματα διαγραφής παράνομου και επονείδιστου χρέους και θα αναλάβει τον επιστημονικό συντονισμό της διεθνούς ομάδας ειδικών που θα συμμετέχουν στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους που συγκροτήθηκε με απόφαση της προέδρου της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, ο Ερίκ Τουσέν πήρε μέρος το 2007 στην αντίστοιχη Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους του Εκουαδόρ, ενώ στο παρελθόν έχει συμβουλεύσει για θέματα χρέους τις κυβερνήσεις της Παραγουάης, του Αν. Τιμόρ, της Βραζιλίας και της Αργεντινής, όπως και την Αφρικανική Ένωση.
Ο Ερίκ Τουσέν βρέθηκε στην Αθήνα για τη συνέντευξη Τύπου με την οποία ανακοινώθηκε επίσημα η συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου και απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις της «Αυγής».
Μας ξεκαθαρίζει ότι η Επιτροπή έχει στόχο να εξοπλίσει την ελληνική κυβέρνηση με νομικά επιχειρήματα για το ζήτημα της διαγραφής μέρους του χρέους κατά τις σχετικές διαπραγματεύσεις, όπως και ότι το πόρισμα της Επιτροπής θα μπορέσει να αξιοποιηθεί από τη Δικαιοσύνη που ερευνά τους καταχρηστικούς όρους των συμβάσεων που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Εκτιμά ότι υπάρχει μια εκστρατεία για να παραχαραχτεί η πραγματικότητα σχετικά με το τι συνέβη με το χρέος της Ελλάδας και σημειώνει ότι τα αποτελέσματα των ερευνών της Επιτροπής θα δείξουν στην ελληνική και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τι πραγματικά συνέβη στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες που μπήκαν στα Μνημόνια.
Συνέντευξη: Κώστας Παπαγιάννης
Τι περιμένετε ως αποτέλεσμα των εργασιών της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους της Ελλάδας;
Θα δουλέψουμε με μια ομάδα από Έλληνες ειδικούς και ειδικούς από πολλές διαφορετικές χώρες, ειδικούς στο Διεθνές Δίκαιο, στην οικονομία, στα χρηματοοικονομικά, στον έλεγχο του δημοσίου χρέους. Θα διακριβώσουμε το μέρος του χρέους που μπορεί να θεωρηθεί ως παράνομο, παράτυπο, επαχθές, μη βιώσιμο.
Θα ερευνήσουμε και θα αποδείξουμε ότι, για παράδειγμα, αυτό το μέρος του χρέους είναι παράνομο γι' αυτόν και για εκείνον τον λόγο. Στη συνέχεια, θα δώσουμε το συμπέρασμά μας στο Κοινοβούλιο και όλες τις αρχές της Ελλάδας.
Αυτοί είναι που θα πάρουν τις αποφάσεις για το τι θα κάνουν με βάση τα συμπεράσματά μας. Η Επιτροπή μας δεν έχει δύναμη να πάρει κάποια απόφαση. Μπορούμε μόνο να βγάλουμε συμπεράσματα, να βοηθήσουμε τους πολίτες της Ελλάδας και τις αρχές της Ελλάδας να στηρίξουν τις θέσεις τους για το θέμα του χρέους σε νομικά επιχειρήματα.
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι -και η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου το είπε πολύ καθαρά- η κοινή γνώμη της Ελλάδας, οι πολίτες της Ελλάδας, θα είναι βοηθοί της έρευνάς μας. Είμαστε ανοιχτοί στο να λάβουμε καταθέσεις, να δεχτούμε απόψεις ώστε να κάνουμε την έρευνά μας.
* Η Ελλάδα οφείλει στους «θεσμούς» περίπου το 80% του χρέους της. Αυτό δεν περιπλέκει τη διαδικασία αναδιάρθωσης του χρέους και διαγραφής του επονείδιστου κομματιού του;
Ειλικρινά, νομίζω ότι έτσι είναι πιο απλό, πιο καθαρό. Είναι λίγο σαν ελληνική τραγωδία. Έχετε ενότητα πρωταγωνιστών, ενότητα χρόνου -πέντε χρόνια-, υπάρχουν πολύ καθαροί όροι που επιβλήθηκαν για το χρέος της Ελλάδας. Δεν έχετε πολλαπλούς δανειστές, έχετε το ΔΝΤ, έχετε 14 χώρες που έδωσαν δάνεια στην Ελλάδα, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Σταθερότητας, την ΕΚΤ... 
* Και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους...
Όχι ακριβώς. Πιστεύετε ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι αποφάσισαν να δώσουν αυτά τα χρήματα με αυτούς τους όρους στην Ελλάδα; Όχι. Κανείς δεν τους ρώτησε αν θέλουν να δώσουν αυτά τα χρήματα. Οι χώρες που έδωσαν αυτά τα δάνεια στην Ελλάδα δεν πήραν τα χρήματα αυτά κατευθείαν από τις τσέπες των πολιτών. Τα δάνεισαν στις τράπεζες.
Τα χρήματα που δόθηκαν ως δάνεια στην Ελλάδα είναι ήδη στο δημόσιο χρέος αυτών των χωρών. Το γαλλικό χρέος, για παράδειγμα, αυξήθηκε γιατί η Γαλλία δάνεισε αυτά τα χρήματα στις τράπεζες για να τα δανείσουν στην Ελλάδα το 2010-2011 με 5,5% επιτόκιο.
Και η Ελλάδα χρησιμοποίησε αυτά τα χρήματα για να ξεπληρώσει τις ιδιωτικές τράπεζες, τις γαλλικές ιδιωτικές τράπεζες, τις γερμανικές ιδιωτικές τράπεζες, τις ιταλικές ιδιωτικές τράπεζες, κ.λπ. Οι πολίτες αυτών των χωρών δεν πήραν κάποια απόφαση.
Υπάρχει μια εκστρατεία για να παραχαράξουν την πραγματικότητα. Το κάνουν γενικεύοντας ψέματα. Αν επαναλάβεις 100 φορές κάτι, στο τέλος θα πιστέψεις ότι είναι σωστό, ότι είναι η πραγματικότητα. Εμείς θα δείξουμε ότι αυτή δεν είναι η πραγματικότητα.
Η Επιτροπή θα δείξει όχι μόνο στην ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και στη γαλλική κοινή γνώμη, τη γερμανική κοινή γνώμη κ.λπ. τι πραγματικά συνέβη. Θα έπρεπε να είμαστε αισιόδοξοι σχετικά με τη δυνατότητα της κοινής γνώμης να καταλάβει το τι πραγματικά συνέβη με την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Κι όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία.
* Ένα κομμάτι της δουλειάς σας είναι να ελέγξετε τους όρους των συμβάσεων που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Εφόσον βρείτε ότι κάποιες από τις συμβάσεις είχαν καταχρηστικούς όρους, τι θα γίνει μετά με αυτές τις συμβάσεις και όσους τις σύναψαν;
Εμείς θα βγάλουμε καθαρά συμπεράσματα για καθαρές ευθύνες σχετικά με καταχρήσεις. Υπάρχει η διάκριση των εξουσιών και η Δικαιοσύνη είναι που θα πάρει την απόφαση να προχωρήσει εναντίον των υπεύθυνων. Η Δικαιοσύνη είναι ήδη ενεργή στην υπόθεση της Siemens, του ΟΤΕ, στην υπόθεση της ψηφιοποίησης κ.λπ.
Είναι ξεκάθαρο ότι με την έρευνά μας θα βρούμε κι άλλες υποθέσεις κι αυτό θα είναι χρήσιμο για την Δικαιοσύνη στη συνέχεια, για να παρέμβει και να πάρει τις ευθύνες της.
* Πώς σας φαίνονται οι πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα; Πόσο αισιόδοξος αισθάνεστε για θετικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το χρέος;
Πιστεύω ότι είναι θετικά τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση, όπως η επαναπρόσληψη των ανθρώπων που απολύθηκαν ή η απόφαση να δοθεί δωρεάν ρεύμα σε 300.000 οικογένειες. Ή ακόμα η απόφαση να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός μέχρι τον Οκτώβρη του 2016.
Αυτά είναι θετικά μέτρα κι ελπίζω ότι θα επιταχυνθούν γιατί η ανθρωπιστική κρίση είναι πολύ μεγάλη στην Ελλάδα και πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να περιμένουν μήνες και μήνες για να γίνουν κάποια πράγματα.
Αλλά είναι καθαρό ότι οι πολίτες είναι πολύ υποστηρικτικοί στην κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα. Νομίζω ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το 60-70% των πολιτών εγκρίνουν την κυβέρνηση και θεωρούν ότι οι ενέργειές της είναι θετικές.
Τώρα, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Είναι καθαρό ότι οι εταίροι στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ δεν θέλουν να αποδεχτούν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι πολύ άκαμπτοι. Για παράδειγμα, στην απόφαση που υπογράφτηκε στις 25 Φεβρουαρίου δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη της ανθρωπιστικής κρίσης. Νομίζω ότι αυτή η θέση των δανειστών είναι απαράδεκτη.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να δει αν θα ακολουθήσει αυτόν τον τύπο διαπραγμάτευσης με τον τρόπο που το κάνει μέχρι σήμερα ή αν είναι απαραίτητο να πάρει ισχυρότερη θέση απέναντι σε αυτήν την πολύ σκληρή και άκαμπτη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Πηγή: Αυγή