31/3/15

Νερό έναντι υδρογονανθράκων - Στη λογική του «Πάρε-δώσε»

Επανέρχεται η τουρκική προσέγγιση 
Λευκωσία: Η τουρκική πλευρά προβάλλει το δέλεαρ του νερού για να αποσπάσει φυσικό αέριο. Ενόψει των διεργασιών που παρασκηνιακά πραγματοποιούνται με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο στενός συνεργάτης του κατοχικού ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος πραγματοποίησε σειρά επαφών στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα και έδωσε διάλεξη σε πανεπιστήμιο, έθεσε ένα γενικό πλαίσιο «πάρε-δώσε», ενώ συμφώνησε με την ιδέα του Ειδικού Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, για πραγματοποίηση των συνομιλιών εκτός Κύπρου.
Επί τούτου είπε πως «οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν στο εξωτερικό θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους ηγέτες να είναι πιο εύκαμπτοι και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για συνομιλίες οπουδήποτε».

Για το θέμα του φυσικού αερίου είπε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαμοιραστεί το νερό και ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να κάνουν το ίδιο επί του θέματος των υδρογονανθράκων. «Το νερό που θα έλθει από την Τουρκία μας ενθουσιάζει. Ολόκληρη ή όψη της Κύπρου θα αλλάξει. Αυτή η νέα εξέλιξη θα προσθέσει ένα νέο πρότυπο στο κυπριακό πρόβλημα», είπε ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος.

Αυτή η θέση για «πάρε-δώσε» (νερό έναντι αερίου) έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν και αποτελεί άποψη του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Θέση που επανέρχεται ενόψει και πιθανής επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά και επειδή οι Τούρκοι βλέπουν κινητικότητα και στο πεδίο της ενέργειας.

Η αποχώρηση της ENI-KOGAS για την επόμενη περίοδο, η επάνοδος της γαλλικής TOTAL και οι συμφωνίες με την Αίγυπτο για πώληση φυσικού αερίου, συνιστούν εξελίξεις που παρακολουθούνται από κοντά από την Άγκυρα.

Ο Ερτούγ, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν τέλος Απριλίου - αρχές Μαΐου, έσπευσε να ισχυριστεί πως «ο Ε/κ ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης, πρέπει να γυρίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις». Πρόσθεσε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επανέλθει.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2015 θα είναι έτος για μία λύση στην Κύπρο.

Μιλώντας σε διάλεξη στην Ουάσινγκτον για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τον 20ό αιώνα, ο Τσιτσέκ είπε ότι η επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών θα αναζωογονήσει τις ελπίδες για μία λύση στην Κύπρο.

Είπε, όμως και κάτι το οποίο θεωρείται αρκούντως αποκαλυπτικό και για τη συνέχεια. Ότι «είναι άκρως ατυχές που η ελληνοκυπριακή πλευρά εγκατέλειψε τις συνομιλίες σαν αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν από την Τουρκία για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων μετά τις μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες». Μια τοποθέτηση που θα καθορίσει ενδεχομένως και την τουρκική στάση μετά την 6η Απριλίου.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/248900/nero-enanti-ydrogonanthrakon-sti-logiki-tou-pare-dose#sthash.KCwNsbrY.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.