11/3/15

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, το ίδιο να κάνουν και οι άλλοι - Η επίκληση της ηθικής δε γίνεται α λα καρτ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝΤσίπρας: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, το ίδιο να κάνουν και οι άλλοι - Η επίκληση της ηθικής δε γίνεται α λα καρτ
Απάντηση στις τελευταίες επιθέσεις των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επανασύσταση της επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.
«Απέναντι σε έναν ηθικολογικό τόνο που έχει επικρατήσει στη δημόσια συζήτηση στην ΕΕ δεν επιλέγουμε ούτε το ρόλο του μαθητή που σκύβει το κεφάλι, ούτε και διεκδικούμε τη θέση του ηθικοδιδασκάλου απέναντι στον αμαρτωλό που του ζητάμε να πληρώσει για τις αμαρτίες του» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν κάνουμε θεοδικία αλλά δεν παραιτούμαστε από τις απαράγραπτες υποχρεώσεις μας. Δεν κάνουμε μαθήματα αλλά και δεν δεχόμαστε μαθήματα ηθικής» συμπλήρωσε, ενώ επικαλέστηκε απόσπασμα από την επί του όρους ομιλία του Ιησού ότι «βλέπουν την ακίδα στο μάτι του αδελφού τους, αλλά όχι το δοκάρι στο δικό τους.».
Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα στο πλαίσιο της έντιμης διαπραγμάτευσης στέλνοντας το μήνυμα ότι «θα τηρήσει στο ακεραίο τις υποχρεώσεις της αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί και ώστε να εκπληρωθούν οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις στο ακέραιο».
«Και όπως εμείς δεσμευόμαστε έτσι οφείλουν να πράξουν όλες οι πλευρές γιατί η επίκληση ηθικής δεν μπορεί να είναι α λα καρτ» τόνισε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.
Χαρακτήρισε ιστορική τη συνεδρίαση, ενώ αιτιολογησε την παρέμβασή του, εξηγώντας ότι έγινε για λόγους συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς. «Για να αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου αλλά και τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης».
«Όταν τη θέση του διαλόγου μεταξύ των λαών παίρνει η θέση της υπεροχής και τους ιστορικού πεπρωμένου τότε αυτό που κυριαρχεί είναι ο πόλεμος και το σκοτάδι και η Ευρώπη το γνώρισε αυτό το σκοτάδι, το έζησε, το μίσησε» συμπλήρωσε.
«Αυτός ήταν ένας λόγος που εκκινήθηκαν οι διαδικασίες για να μην ηχήσουν ξανά οι σειρήνες του πολέμου» συνέχισε ο πρωθυπουργός και έστειλε το μήνυμα ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει σήμερα τα ίδια λάθη».
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού έγινε στο πλαίσιο προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την επανασύσταση και αναβάθμιση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα - διεκδίκηση οφειλόμενων αποζημιώσεων, επανορθώσεων, της αποπληρωμής του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και της επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών, μετά από πρόταση της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Ανοίγοντας την συζήτηση στην Ολομέλεια, η κα Κωνσταντοπούλου ανέγνωσε την πρότασή της προς το Σώμα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό από τις θηριωδίες και τις καταστροφές που διέπραξαν οι ναζιστικές δυνάμεις επί γερμανικής κατοχής, από τον σφετερισμό αρχαιολογικών θησαυρών από τις κατοχικές δυνάμεις αλλά και από το αναγκαστικό δάνειο που υποχρεώθηκε να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο Τρίτο Ράιχ συγκροτούν απαράγραπτη υποχρέωση, χρέος ιστορικό, ηθικό, νομικό και οικονομικό προς τον λαό μας, αλλά και προς την ανθρωπότητα.
Το ελληνικό Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας την ολιγωρία των κυβερνήσεων να διεκδικήσουν αυτό το ιστορικό χρέος, κινητοποιήθηκε ήδη από το 2012 προκειμένου να οργανωθεί συγκροτημένα και κοινοβουλευτικά η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.
Με την διάλυση της Βουλής, την διενέργεια εθνικών εκλογών και την ανάδειξη της Νέας Βουλής της παρούσης ΙΣΤ βουλευτικής περιόδου, το ζήτημα της επανασύστασης, επανασύστασης και αναβάθμισης της Επιτροπής τέθηκε ως ηθικό, εθνικό και ιστορικό χρέος, που το Κοινοβούλιο καλείται να αναλάβει ξανά και να φέρει εις πέρας.
Ως εκ τούτου, η πρόεδρος της Βουλής, πρότεινε την επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών) και τον ορισμό της 15ης Ιουλίου 2015 ως προθεσμίας υποβολής του πρώτου πορίσματος της Επιτροπής, με δυνατότητα εντεύθεν ανανέωσης της εντολής και της θητείας της.
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.