11/3/15

Γ. Μανιάτης: Κίνδυνος να οδηγηθεί σε διεθνή ενεργειακή απομόνωση η Ελλάδα


ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές, Φωτογραφία αρχείου.
«Σε διεθνή ενεργειακή απομόνωση οδηγείται η χώρα εάν η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά δρώμενα ως “ενεργειακή μπανανία”» δήλωσε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Λαφαζάνη.
Ο κ. Μανιάτης υποστήριξε σε ανακοίνωσή του πως η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει ακολουθήσει μια πατριωτική και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται πια σε διεθνές επίπεδο ως μια σημαντική νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης.
Ακόμη τόνισε πως σε μια ενεργειακά εξαρτημένη Ε.Ε. και με ένα ευρύτερο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον από την Ουκρανία, τη Συρία και το Ιράκ μέχρι την Αίγυπτο και τη Λιβύη, η Ελλάδα αποτελεί  ενεργειακή όαση σταθερότητας, περιφερειακής συνεργασίας, ειρήνης και ανάπτυξης.
«Με την ενεργό συμμετοχή μας έχουμε αναδείξει τις θαλάσσιες οικονομικές μας ζώνες σε ελπιδοφόρες περιοχές στήριξης της ενεργειακής τροφοδοσίας και ασφάλειας τόσο της χώρας όσο και της υπόλοιπης Ε.Ε» σημείωσε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε πως η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση της Ενεργειακής Ένωσης αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία με τεράστιο όφελος και για την Ευρώπη και κυρίως για τις μεσαίες και μικρές χώρες όπως η Ελλάδα και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.
«Η εθνική ενεργειακή πολιτική είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεται με μικροκομματική, πρόσκαιρη, επιπόλαιη προσέγγιση, όταν αντίθετα έχουμε ήδη προωθήσει τις πολιτικές μας για σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια, περιφερειακή συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, δράσεις για γεωπολιτική αναβάθμιση και ειρήνη, μέσα από τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» επισημαίνει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.
Τέλος ο κ. Μανιάτης αναφέρει πως «ενεργειακός παρίας και προτεκτοράτο γίνεται μόνο όποιος αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες ενεργειακές προκλήσεις με απομονωτισμό, εσωστρέφεια και ιδεοληψία. Η χώρα και ο λαός απαιτούν να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ως μια σοβαρή, νέα ενεργειακή προοπτική της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης».
Νωρίτερα ο κ. Λαφαζάνης μιλώντας στο Athens Energy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα, τόνισε την ανάγκη ανασυγκρότησης των δημόσιων ενεργειακών επιχειρήσεων και της απεξάρτησής τους από διαπλεκόμενα  ιδιωτικά και υποστήριξε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να παραμείνει «ένα είδος εξαρτημένου τροϊκανού οικονομικού προτεκτοράτου, το οποίο θα συμπληρώνεται και από ένα καθεστώς ενεργειακής μπανανίας».
Ναυτεμπορική

5 σχόλια:

  1. "Ο κ. Μανιάτης υποστήριξε σε ανακοίνωσή του πως η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει ακολουθήσει μια πατριωτική και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται πια σε διεθνές επίπεδο ως μια σημαντική νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης."


    Καλά τα λέει σε μας τους Αριανούς!!

    Ήμασταν μια σημαντική νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης!!! θλ θλ θλ (είναι το χα χα χα των Αριανών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πατριωτική και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική του Μανιάτη:

    "Λάβρος κατά του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, είναι ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης, Δρ. Αντώνης Φώσκολος.

    Όπως καταγγέλλει στην «Π», ο υφυπουργός υπηρετεί συμφέροντα ιδιωτών και δεν προτάσσει το όφελος που θα έχει η χώρα μας από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Κρήτης."
    (εδώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν '' η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει ακολουθήσει μια πατριωτική και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική'' σύμφωνα με τον Μανιάτη δεν θα ''σκύλιαζε'' ο Σόιμπλε και η Μέρκελ που έχασαν τέτοιους πολύτιμους συνεργάτες.
    Άλλωστε η Πατριωτική πολιτική φάνηκε και απο τον αγωγό ΤΑΠ που δεν διεκδίκησαν ούτε αντισταθμιστικά ούτε τέλη διελεύσεως(αντίθετα με τους Τουρκομογγόλους) και τρέχει τώρα ο Λαφαζάνης να βγάλει τα κάστανα απο τη φωτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν '' η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει ακολουθήσει μια πατριωτική και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική'' σύμφωνα με τον Μανιάτη δεν θα ''σκύλιαζε'' ο Σόιμπλε και η Μέρκελ που έχασαν τέτοιους πολύτιμους συνεργάτες.
    Άλλωστε η Πατριωτική πολιτική φάνηκε και απο τον αγωγό ΤΑΠ που δεν διεκδίκησαν ούτε αντισταθμιστικά ούτε τέλη διελεύσεως(αντίθετα με τους Τουρκομογγόλους) και τρέχει τώρα ο Λαφαζάνης να βγάλει τα κάστανα απο τη φωτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.