9/3/15

Ξεκινάει σήμερα το πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ – Που βρίσκεται η Κύπρος - Αποκλεισμένη η Ελλάδα

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ     
Την ώρα που η Κυβέρνηση διά του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη εκφράζει την αισιοδοξία της για έγκριση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, μετά και την έγκριση από το Υπουργικό του νομοσχεδίου για την αφερεγγυότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξεκινάει σήμερα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίου Ευρώ από το οποίο η Κύπρος μπορεί να αντλήσει μέχρι και μισό δισεκατομμύριο Ευρώ, με την προϋπόθεση όμως όπως η Βουλή εγκρίνει τα πέντε νομοσχέδια για τις εκποιήσεις με τα οποία θα ανοίξει ο δρόμος για θετική αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος, κάτι που παράλληλα θα ανοίξει και τον δρόμο στην Κύπρο για να πάρει μέρος στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.
ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ. Χθες, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τις επόμενες εβδομάδες, η Βουλή θα εγκρίνει το νόμο για τις εκποιήσεις ακινήτων και του πλαισίου αφερεγγυότητας, τονίζοντας πως αύριο θα ενημερώσει το Eurogroup για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα εν λόγο νομοσχέδια (ότι δηλαδή το όλο πακέτο βρίσκεται στη Βουλή εν αναμονή της έγκρισή τους). Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, με την οριστική ρύθμιση του ζητήματος, η διαδικασία αξιολόγησης (του Κυπριακού προγράμματος) αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα ακόμη και μέσα στον Απρίλιο, επιτρέποντας όπως ανέφερε την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή της Κύπρου στο πολύ σημαντικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αρχίζει χ Δευτέρα. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως η συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα είναι μια προοπτική «που θα διευκολύνει καθοριστικά την οριστική αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, καθιστώντας τελικά αχρείαστη την όποια εξάρτηση στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενώ ταυτόχρονα και παράλληλα θα είναι μια κίνηση που θα δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα».

ΞΕΚΙΝΑΕΙ. Σήμερα Δευτέρα, 9 Μαρτίου, ξεκινούν οι αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές με ρυθμό €60 δις μηνιαίως, κάτι που είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι από το Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» την περασμένη Πέμπτη, συνέχεια της απόφασης της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καταληκτικό χρονοδιάγραμμα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016, ωστόσο ο κ. Ντράγκι, στις δηλώσεις του, άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως αυτό να συνεχιστεί περαιτέρω, αν χρειαστεί. «Σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστούν (οι αγορές) μέχρι να διαπιστώσουμε μια διατηρήσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού που να συνάδει με στόχο επίτευξης ρυθμό πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», σημείωσε.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Πάντως, η Βουλή αναμένεται να έχει αρκετό έργο αυτή την εβδομάδα αναφορικά με τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα, καθώς στις 17 Μαρτίου ολοκληρώνεται η τελευταία αναστολή του νόμου των εκποιήσεων, και ο στόχος είναι όπως η βουλή εγκρίνει το πακέτο πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Τα οφέλη για την Κύπρο με την έγκριση θα είναι πολλά, καθώς μεταξύ άλλων ανοίγει ο δρόμος για τη θετική αξιολόγηση της Κύπρου από τους δανειστές η οποία είχε μπει στο «ψυγείο» λόγω της μη εφαρμογής του νόμου, θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς την Κύπρο, ενώ αυτομάτως με την θετική αξιολόγηση του Κυπριακού προγράμματος, η Κύπρος θα μπορεί να πάρει μέρος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ. Την Παρασκευή είχε εγκριθεί από το Υπουργικό και το πολυσυζητημένο και πολυαναμενόμενο πέμπτο νομοσχέδιο που διέπει το πλαίσιο της αφερεγγυότητας και αφορά στα προσωπικά σχέδια αποπληρωμής με στόχο τη διαφύλαξη της κύριας κατοικίας και απαλλαγής των οφειλών φυσικών προσώπων Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προνοεί όπως ο εγγυητής είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το ποσό που υπερβαίνει την αξία της εξασφάλισης του δανείου του πρωτοοφειλέτη που έχει εγγυηθεί. Για την κύρια κατοικία, τα κριτήρια διασφάλισής της προνοούν συνολικές οφειλές €300 χιλιάδες με την αξία της κύριας κατοικίας που είναι υποθηκευμένη να ανέρχεται στις €250 χιλιάδες ενώ για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις €250 χιλιάδες. Το νομοσχέδιο προνοεί τρία βασικά κεφάλαια. Τα προσωπικά σχέδια αποπληρωμής, (συναινετικά και επιβαλλόμενα) που υπό όρους διασφαλίζουν την πρώτη κατοικία και τον χειρισμό των εγγυητών, τα συντονισμένα σχέδια αποπληρωμής, που διασφαλίζουν τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το διάταγμα απαλλαγής οφειλών.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΦΕΛΟΣ. Όπως είχε αναφέρει την Πέμπτη και η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, σύμφωνα με τις παραμέτρους του προγράμματος της ΕΚΤ, η κυπριακή οικονομία θα μπορεί να επωφεληθεί μέχρι και 500 εκατομμύρια ευρώ καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος της ΕΚΤ. Η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι το πρόγραμμα θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο για την Κύπρο καθώς θα πιέσει τα επιτόκια προς τα κάτω και για αυτό η κυπριακή Κυβέρνηση θα μπορεί να δανειστεί σε πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Αυτό είναι το μεγάλο όφελος που έχουμε από το πρόγραμμα, γι΄ αυτό προσδοκούμε να συμμετέχουμε σε αυτό, πρόσθεσε. Οι αγορές κυπριακών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα βοηθήσουν στο να μειωθούν οι αποδόσεις των επιτοκίων, οι οποίες σήμερα κυμαίνονται κοντά στο 5%, με αποτέλεσμα η Κύπρος να μπορεί να δανειστεί εκ νέου από τις αγορές χρέους με χαμηλό κόστος δανεισμού.
Πηγή: Αλήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.